Τιμήθηκαν δύο πρωτοπόροι της Αναβρυτής

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση οικήματος ο αρχαιότερος ομογενειακός σύλλογος της Νέας Υόρκης  

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 106η επέτειος της ίδρυσης του συλλόγου Βρυσεών Αναβρυτής, με την χοροεσπερίδα που έλαβε χώρα το στο κοινοτικό κέντρο του Τιμίου Σταυρού Γουάιτστον, παρουσία περισσοτέρων από 250 ατόμων.

Τους Αναβρυτιώτες καλωσόρισε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νικόλαος Ρετσελάς, συγχαίροντάς τους για τις δραστηριότητές τους και προτρέποντάς τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του Ελληνισμού της Αμερικής.   Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας, Τάκης Νικολόπουλος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Κατσίχτης συνεχάρη τα μέλη για την προσέλευση και την συμβολή τους στην επιτυχία της χοροεσπερίδας της Αναβρυτής. Αναφέρθηκε στην ιστορία του συλλόγου και την προσφορά του στην Ομογένεια, στα 106 χρόνια της παρουσίας του στα ομογενειακά δρώμενα.   Ιδιαίτερη μνεία έκανε την συμβολή του συλλόγου Αναβρυτής στην πρώτη εκδήλωση για την 25η Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1908, με συμμετοχή άλλων 8 συλλόγων της περιοχής.

Σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του συλλόγου Αναβρυτής, η πρώτη γιορτή έλαβε χώρα την Κυριακή 7 Απριλίου (25η Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) στο Τέρας Γκάρντεν της ανατολικής 58ης Οδού του Μανχάταν, σε συνεργασία με τα εξής σωματεία: Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος». «Φοίνιξ» των Κρητών, «Κοραής» των Χιωτών, Ναυπακτιακή Αδελφότητα, Σύλλογος Ανθοπωλών, Σύλλογος Ζαχαροπλαστών και Σύλλογος Σκουροβαρβιτσιωτών.  

Ο κ. Κατσίχτης στη συνέχεια παρουσίασε τα δύο τιμώμενα πρόσωπα, το αρχαιότερο μέλος του συλλόγου (από το 1956) και πρώην πρόεδρο της κοινότητας Αναβρυτής, Γιώργο (μπάρμπα Γιώργη) Σαραντόπουλο και τον πρώην ταμία του συλλόγου, Παναγιώτη Σκομαράντζο, ένα αφανή ήρωα, που έχει εργαστεί για την πρόοδο του συλλόγου και του χωριού του, προσφέροντας στην κατασκευή του ξενοδοχείου, του δρόμου της Φανερωμένης κ.α.  

Συγκινημένος για την τιμή, ο Γιώργος Σαραντόπουλος ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο και αναφέρθηκε στα παλιά χρόνια, όταν από την απελευθέρωση, το 1944, και μετά, σε δύσκολους καιρούς, συνεργαστήκαμε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τις αρχές του τόπου, για την ανοικοδόμηση της Αναβρυτή. Απευθυνόμενος στα μέλη, είπε πως δεν τους κρύβει το φόβο και την αγωνία του για το μέλλον.

«Αν δεν φτιάξουμε το σπίτι του συλλόγου μας, για τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις μας και για να παίζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, μπορεί ο σύλλογός μας ακόμη και να διαλυθεί. Όμως δεν φοβάμαι, γιατί ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε».   Μετά και τα έσοδα από το χορό, ο σύλλογός έχει ξεπεράσει τις 90 χιλιάδες δολάρια, που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά του οικήματος.

VOICE OF CREECE