Του Αποστόλη Ζώη

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας και η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αμερικής αποφάσισαν από κοινού την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων.  Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να γίνει στις 17 Αυγούστου 2007 στα Τρίκαλα. Θέματα της πρώτης συνάντησης είναι ο σχεδιασμός ενός καταστατικού, ο τελικός ορισμός των στόχων, η έδρα και το όνομα της Συνομοσπονδίας και η ανάδειξη των διοικητικών οργάνων της Συνομοσπονδίας. Μέλη της Συνομοσπονδίας θα είναι Ομοσπονδίες Θεσσαλικών Συλλόγων ή Θεσσαλικοί Σύλλογοι από όλο τον κόσμο.

 

Η ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας  Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και άλλων κρατών «Βασίλης Τσιτσάνης», κ. Διαμαντής Γκίκας αναφέρει πως αυτή  επιδιώκει τους εξής βασικούς σκοπούς:

* Διατήρηση και καλλιέργεια της ιστορίας, λαογραφίας, των ηθών και εθίμων των Ελλήνων της Θεσσαλίας και η παγκόσμια προβολή τους σε όλους τους Έλληνες και τους άλλους λαούς.

* Συσπείρωση των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών των πέντε Ηπείρων με στόχο την ίδρυση μιας Συνομοσπονδίας που θα δραστηριοποιείται παγκόσμια.

* Αλληλοενημέρωση και συντονισμός των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων των Συλλόγων-Μελών της Συνομοσπονδίας που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας.

* Ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς μετανάστες (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά) σε κράτη του κόσμου όπου ζουν Θεσσαλοί.

* Επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς.

Επίσης η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης  «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. και ο Θεσσαλικός Σύλλογος Ελβετίας με την συμμετοχή των Συλλόγων-Μελών (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Σβάινφουρτ, Βισμπάντεν, Βερολίνο, και Γκύτερσλο) διοργανώνουν στη Ζυρίχη της Ελβετίας στις 28 Απριλίου, το 3ο  Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης.

Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη εκδήλωση της νεοϊδρυθείσας Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων που είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης, η οποία στο πρόσφατο της συνέδριο ονόμασε την ομάδα της «Νέα Θεσσαλική φλόγα» και έθεσε ως πρώτο στόχο « να γνωρίσουμε τις ρίζες μας».

Οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας θα παρουσιάσουν με τα χορευτικά τους παραδοσιακούς θεσσαλικούς χορούς και όχι μόνο.