Στη τελική ευθεία οι προετοιμάσιες για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της εθνικής παλιγγενεσίας του ξεσηκωμού του Ελληνισμού εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821, που οργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή 15 Απριλίου με τη  δοξολογία στο Ιερό ναό της Αγίας Τριάδος προεξάρχοντος του Αρχ. Δημητρίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας εκ μέρους της Ελλάδος, των Πεσβευτικών και Προξενικών  αρχών, των ομογενειακών φορέων.  Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη γνωστή    παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο mahattan την Κυριακή 22 Απριλίου.  

 

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής μας Ανεξαρτησίας παρουσιάζει την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 7: 30 μ.μ. στο Σταθάκειο κέντρο (22-51 29th Street, Astoria NY 11105) κονσέρτο για την θρησκευτική ελευθερία, αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Κωνστανινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με έργα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.

Στο κονσέρτο θα παρουσιαστούν τα έργα του μουσικοσυνθέτη «Το πνεύμα της Ελευθερίας», «Κανσέρτο για Βιολί», το «Κονσέρτο για Μαντολίνο», καθώς και αποσπάσματα από τις όπερες «Προμηθέας», «Μέγας Αλέξανδρος» και «Ολυμπιακή Φλόγα».  Ειδικά για την εκδήλωση, ο μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Καρούσος θα παρουσιάσει το έργο «Θρησκευτική Ελευθερία».

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η Συμφωνική ορχήστρα και η Χορωδία Greater Aberdeen υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grand Gilman, ενώ θα  λάβουν μέρος οι σολίστ: Λίνα Ορφανού στα φωνητικά, ο Παναγιώτης Πολυχρονάκης, σόλο μαντολίνο, η Mary Mackenzie, σοπράνο, η Jessica Creo, μέτζο, o Gregory Briggler, τρομπόνι και ο Leo Adamov βιολί.

 

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα η εκδήλωση προς την τιμήν της 186ης επετείου της Eλληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας από το μέλος του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, κ. Peter Vallone Jr, ο οποίος και απέδωσε τιμητικές διακρίσεις στους κ.κ. George Kalyvas, κυβέρνήτης της AHEPA George Lykourezos, George Florakis, Matthew Bodganos, και στην κα Μάρθα Μαυρομμάτη, Γενική Πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο P. Vallone Jr, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκομένους, μίλησε για την δυναμική της ελληνικής κοινότητας, ενώ παρουσίασε τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, τονίζοντας την προσφορά τους στην ελληνο-αμερικανική κοινότητα.   

Την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Δημητρίου, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της Ελληνικής επανάστασης, στο αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους, καθώς και στην παρεχόμενη στήριξη πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης αμερικανών πολιτικών σε Έλληνες διανοούμενους της Εποχής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για την επιστολή του Thomas Jefferson, προέδρου των ΗΠΑ, που απέστειλε στον Αδαμάντιο Κοραή στα τέλη Οκτωβρίου 1823, παρέχοντας συμβουλές για την σύσταση του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τις αρχές που προασπίζουν την ζωή, την ελευθερία, την ιδιοκτησία και την ασφάλεια του πολίτη.           

Με αφορμή το θέμα της φετινής παρέλασης, την θρησκευτική ελευθερία, ο κ. Δημητρίου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην σημερινή κατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται για το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Εξάλου χθες Τετάρτη 11 Απριλίου 2007, επισκέφτηκαν την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Fox για την συγκέντρωση του απαραίτητου τηλεοπτικού υλικού για τις ανάγκες της ζωντανής κάλυψης της Εθνικής μας παρέλασης την Κυριακή 15 Απριλίου στην 5η Λεωφόρου στο Manhattan.

Κατά την παραμονή του στο Σταθάκειο Κέντρο, το συνεργείο του Fox συγκέντρωσε πλάνα από το κτήριο της Ομοσπονδίας, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Διαμαντίδης είχε την ευκαιρία να μιλήσει συνοπτικά για την ιστορία της ομοσπονδίας και της παρέλασης.