Του Μιχάλη Ιγνατίου

Δεν έχει λάβει πρόσκληση για να επισκεφθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και τόσο ο προκάτοχός του, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, όπως και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν είχαν φιλοξενηθεί από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με στρατιωτικές τιμές.

Είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, μετά τον Βύρωνα Πολύδωρα, που δεν έλαβε την πολυπόθητη πρόσκληση, αν και ήταν γνωστό στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, ότι θα αντιπροσώπευε την Ελλάδα στην ετεροχρονισμένη παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου.

Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον δήλωσε στο «Εθνος» ότι «δεν ετέθη ποτέ θέμα πρόσκλησης» στον κ. Μεϊμαράκη. «Απ ό,τι γνωρίζουμε», πρόσθεσε η πηγή, «βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στη Νέα Υόρκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν είχε ποτέ άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς. Αντίθετα, και για λόγους που δεν είναι γνωστοί, ήταν ένα από τα ανώτερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν επεδίωξε ποτέ να ταυτιστεί με την αμερικανική πολιτική. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες κινήσεις του κ. Μεϊμαράκη στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα έχουν ενοχλήσει την αμερικανική πρεσβεία. Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός:

  • Ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το οποίο οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν «αντιαμερικανικό».
  • Θεωρείται υπεύθυνος για τη μη ενεργοποίηση της επιλογής (option) για αγορά επιπλέον 10 πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Καθοδήγησε τον υπεύθυνο για τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των προηγούμενων συμβάσεων με αμερικανικές εταιρείες κατασκευής πολεμικού υλικού.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη, συμμετείχε σε εκδηλώσεις της Ομογένειας και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Αύριο θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας υπουργών και βουλευτών στην παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων.

ΕΘΝΟΣ 13 04 2007