Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και κυρίως προς την Τουρκία έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αυτή τη φορά από τη Νέα Υόρκη μιλώντας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Manhattan εκφωνώντας τιμητικά τον πανηγυρικό της ημέρας ενώπιον  της διακομματικής αντιπροσωπείας των βουλευτών, των πρεσβευτικών και προξενικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, και  εκπροσώπων της Ομογένειας  με προεξάρχουσα την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που διοργανώνει και τη μεγάλη παρέλαση στη 5η Λεωφόρο.    Ολόκληρη η Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η παρέλαση όπως ανακοινώθηκε μεταφέρθηκε για την Κυριακή 22 Απριλίου ενώ σύμφωνα με δέσμευση του υπ. Εθνικής άμυνας οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν κανονικά την επόμενη Κυριακή με τη συμμετοχή του τάγματος των Ευζώνων το οποίο θα παραμείνει κανονικά, το ίδιο και η φιλαρμονική του ναυτικού που βρίσκονται στη ΝΥ για τις ανάγκες της παρέλασης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν και μέλη από την αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ«Είναι σημαντικό ότι οι μεγάλες εθνικές επέτειοι συμπίπτουν με μεγάλα χριστιανικά ζητήματα που δείχνουν πάντα ότι εμείς μπορούμε μαζί με την πίστη μας, μαζί με την χριστιανική μας πίστη, και την εθνική μας πίστη να μεγαλουργούμε και να γράφουμε ένδοξες σελίδες στην ιστορία. Άλλωστε επιτρέψτε μου να πω κυρίες και κύριοι ότι αυτό είναι και η μεγάλη έννοια ης προόδου. Διότι πρόοδος δεν είναι να καταργήσουμε ή να ξεχάσουμε όλα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και υιοθετήσουμε κάθετι το καινούργιο.

Εγώ πιστεύω ότι κάθετι το καινούργιο δεν είναι απαραίτητα και θετικό, πρέπει να το εξετάσουμε. Κατά την γνώμη μου πρόοδος είναι να κρατήσουμε από την πλούσια ελληνική ιστορία, από την πολιτιστική μας κληρονομιά, από την ορθόδοξο πίστη μας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία, όλες εκείνες τις αρχές και τις αξίες και πάνω σε αυτές να οικοδομήσουμε το μέλλον και να δούμε αν αυτό το καινούργιο που έρχεται είναι θετικό για την ανθρωπότητα, και αν είναι να το υιοθετήσουμε, πάντα με υπόβαθρο τις αρχές και τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα που έχουμε κληρονομήσει από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας.

Και γι' αυτό ακριβώς σε μια εποχή, όπως αυτή της παγκοσμιοποίησης, σε μια εποχή που όλα γύρω μας είναι πολύ ρευστά και αβέβαια, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μέσα μας την εθνική μας κληρονομιά, την πίστη μας, την ταυτότητά μας, την γλώσσα μας, τις εθνικές μας παραδόσεις και όλα εκείνα που μπορούν να κρατήσουν τους έλληνες ζωντανούς ως μια κοινότητα, ως μια πραγματική συλλογική κοινότητα που μπορεί να δώσει τον καλύτερό της αυτό, υπενθυμίζοντας πάντα τα ιστορικά παραδείγματα.

Αλλά σήμερα εκτός από ημέρα πανηγυρικών, είναι βεβαίως ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Είναι και ημέρα κατά την οποία πρέπει να εκτιμήσουμε αν εκείνη την περίοδο που εγράφησαν εκείνες οι λαμπρές σελίδες που έγινε αυτό που όλοι θεωρούσαν ουτοπία, που έγινε αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει, τι θετικά υπήρξαν και αν υπήρξαν οποιαδήποτε λάθη, πώς θα μπορέσουμε να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε.

Γι' αυτό και επειδή ξεκινήσαμε όλοι μαζί, και είχαμε πετύχει, δυστυχώς οι διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσει που σημειώθηκαν εκ των υστέρων και που δηλητηρίασαν αυτή την εθνική ενότητα και ομοψυχία που απαιτείται να έχουμε ως Έλληνες για να υλοποιήσουμε τα μεγάλα οράματα και στόχους που έχουμε, θεωρώ ότι πρώτα μας καθήκον είναι να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε. Να μπορούμε να βάλουμε στην άκρη όλα εκείνα που θεωρούμε ότι μπορούν να μας χωρίζουν, ενώ στην ουσία είναι μικρά και ασήμαντα μπροστά σε όλα τα μεγάλα θέματα, τα οποία μας ενώνουν και μπορούμε να βρούμε τις γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας.

Η εντολή η δική μας, την οποία έχουμε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες και τα οράματα της εθνικής ενότητας είναι να γκρεμίσουμε όλα εκείνα τα τείχη που μπορεί να μας χωρίζουν και να χτίσουμε αυτές τις γέφυρες συνεννόησης. Και είμαστε υπερήφανοι πράγματι που όταν βρισκόμαστε τουλάχιστον εκτός Ελλάδος κυρίως, όλοι μαζί ομονοούμε και όλοι μαζί θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και τα μεγάλα οράματα. Και είναι σημαντικό, Κυρίες και Κύριοι, ότι σήμερα βρίσκονται εδώ από την Βουλή εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ακριβώς γιατί θέλουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι στα ζητήματα αυτά, παρότι μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις, εντούτοις στους μεγάλους στόχους, στα μεγάλα οράματα, είμαστε μαζί.

Πηγαίνουμε πάντα μαζί, γιατί τιμούμε αυτές τις αρχές, τις αξίες και την ελληνική σημαία. Και η μάχη μας είναι ακριβώς γι' αυτά. Εγώ, Κυρίες και Κύριοι θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον που υπάρχει, η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή των Βαλκανίων είναι ένας πόλος σταθερότητας. Ένας πόλος ειρήνης. Είμαστε μια χώρα που δουλεύουμε για την μηδενική ένταση στην περιοχή. Είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας, και προσπαθούμε ακόμα και εκείνοι που δυστροπούν να μπορούν να βρουν το δρόμο τους, να τους πείσουμε ότι πρέπει να τιμήσουν τις υπογραφές τους, να τους πείσουμε ότι δεν συνάδει το casus belli με τους όρους καλής γειτονίας, να τους πείσουμε ότι είναι προς όφελος όλων μας, όλης της περιοχής, αλλά και των δυο λαών να συζήσουμε και να συνυπάρξουμε ειρηνικά και να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα θα την εξακολουθήσει με συνέπεια, αλλά από την άλλη μεριά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη να υπερασπιστεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί τις οποιεσδήποτε κινήσεις μπορεί να γίνουν σε βάρος της, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο επαγρυπνούμε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρωί και βράδυ με άρτια εκπαίδευση επαγρυπνούν και με το ηθικό τους ακμαιότατο δίνουν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Να γνωρίζουν λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει να υπάρχει μηδενική ένταση στην περιοχή.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και να εργαστούμε όλοι μαζί, αλλά ταυτόχρονα να μην νομίζουν ότι υπάρχει και αδυναμία όταν εμείς δείχνουμε την αναγκαία και απαιτούμενη κατανόηση, διότι η Ελλάδα είναι έτοιμη πάντα και πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά της, τα οράματά της, την Ελληνική της Σημαία. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν σήμερα, εορτάζουμε τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου, εορτάζουμε την ένδοξη λαμπρή ιστορία, διδασκόμεθα από αυτή, ζητούμε όλες μας αυτές τις κινήσεις να τις ευλογεί η Εκκλησία, γιατί ταυτόχρονα η πίστη μας σε αυτήν μας δίνει την ηθική ανάταση, μας δίνει το κουράγιο να παλέψουμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για όλα αυτά τα ζητήματα.

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μας δώσατε και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία, για να παρευρεθούμε στις εκδηλώσεις στην Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι, εκφράζοντας και τους άλλους συναδέλφους, θέλω να σας πω ότι είναι μεγάλη χαρά που είμαστε εδώ και είναι εξίσου μεγάλη στεναχώρια που οι εκδηλώσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν θα πραγματοποιηθούν.

Είμαι σίγουρος, όμως ότι και την άλλη Κυριακή θα γίνουν με την ίδια λαμπρότητα, διότι πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες είμαστε μια φυλή που κάνουμε έντονη την παρουσία μας, και το κλείνουμε την 5η Λεωφόρο μια Κυριακή το χρόνο και να παρελαύνει η Ελληνική σημαία, να υπάρχει η φουστανέλα, το τσαρούχι και τα εθνικά μας χρώματα και να δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε πραγματικά μια χώρα που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και ταυτόχρονα διατηρούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι κάτι πολύ σοβαρό για την μεγάλη αυτή χώρα και την μεγάλη πόλη της Νέας Υόρκης. Γι' αυτό το πετυχαίνουμε. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι και την άλλη Κυριακή με την ίδια λαμπρότητα θα εορτασθούν, θα ολοκληρωθούν, θα γίνει ο συνολικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου.

Μηνύματα όμως έστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατά την αντιφώνηση του προς τον Υπουργό Εθνικής άμυνας κ. Μεϊμαράκη τον οποία ευχαρίστησε για την αναφορά του στην ενότητα.

Δημήτριος: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον εξοχότατε κ Υπουργό, για τα όσα είπε, και ιδιαιτέρως κ. Υπουργέ για τον τονισμό της ενότητος και της ομοψυχίας και επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά δημοσίως να πω ότι εμείς εδώ, δεν είμαστε, η σωστή λέξη για μας και το σωστό όνομα είναι ότι δεν είμαστε μετανάστες, ούτε απόδημοι, ούτε διασπορά. Είμαστε Ομογένεια. Αυτό είναι το όνομά μας. και το όνομα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αδιάσπαστη ενότητα με το γένος, με το κέντρο αλλά υπάρχει και μια αδιάσπαστη ενότητα και εδώ. Δίνουμε ως ορθόδοξη ελληνική ομογένεια το στίγμα της ενότητας, κ Υπουργέ και το στίγμα της Ομοψυχίας για το οποίο μιλήσατε και είμαστε ευγνώμονες προς το θεό γι' αυτό και σας ευχαριστούμε για τον τονισμό που κάνατε της έννοιας αυτής. Όπως θα είδατε, όπως θα διαπιστώσατε, είτε λόγω καιρού, είτε λόγω άσχημων συνθηκών, εμείς φέτος εδώ έχουμε τρεις φορές Δοξολογία για την 25η Μαρτίου. Την μια στις 25 Μαρτίου που ήταν φέτος Κυριακή, την δεύτερη φορά σήμερα και την τρίτη την προσεχή Κυριακή. Είναι ένας τονισμός που γίνεται, διότι υπάρχει η ουσία, και υπάρχει και η σημασία του γεγονότος. Και αν χρειαστεί και 10 φορές, θα κάνουμε και 10 δοξολογίες, διότι τα γεγονότα αυτά δεν τελειώνουν με μια τυπική δοξολογία. Θέλουν μόνιμη, συνεχή -όπως είπατε- σκέψη, περισυλλογή, αντιμετώπιση και έκφραση ευχαριστίας προς το θεό.