Με την επανεκλογή στο τιμόνι της οργάνωσης για μια ακόμη διετία του προέδρου της, Πανίκου Παπανικολάου, ολοκληρώθηκε το 35ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, παρουσία 25 σωματείων/μελών από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

 

Ιδιαίτερα ενισχυμένη ήταν η παρουσία της νεολαίας, αλλά και γυναικών, γεγονός που επισημάνθηκε από τους επίσημους.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου,  στην αναφορά του είπε ότι την περίοδο που διανύθηκε, η Ομοσπονδία ανέπτυξε τις δραστηριότητες της σύμφωνα με το καταστατικό της που είναι η προώθηση των θέσεων της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διατήρηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Είπε ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε καλό οικονομικό επίπεδο και ότι μπόρεσε με την δουλειά της να προβάλει μια σοβαρή εικόνα προς τα έξω και να αποκτήσει κύρος τόσο μέσα στις ΗΠΑ όσο και στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Αυτό, είπε,  αποδεικνύει και η παρουσία στο συνέδριο τόσο πολλών πολιτικών παραγόντων από την Ελλάδα γιατί η ΚΟΑ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Τόνισε ότι είναι καθήκον τα μέλη να εργαστούν για την διατήρηση του κύρους της Ομοσπονδίας αλλά και για την αύξηση της επιρροής της.

Υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν πρωτόγνωρες εκδηλώσεις για τα δεδομένα της παροικίας όπως το τιμητικό δείπνο στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου όπου τιμήθηκε ο κ. Σπανός, το γεγονός ότι απεδέχθη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τιμητική διάκριση μαζί με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη  από την ΚΟΑ. Πραγματοποιήθηκε, είπε, η επίσκεψη, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην Κύπρο για την οποία η Ομοσπονδία είχε ουσιαστικό ρόλο.

Τόνισε ότι αυτή την  στιγμή ετοιμάζεται η ίδρυση  έδρας κυπριακών
σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU) τα εγκαίνια της οποίας ενδεχομένως να κάνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε ότι στο πολιτικό πεδίο προετοιμάζουν ομάδα Αμερικανών βουλευτών για να μεταβεί το καλοκαίρι στην διάρκεια του συνεδρίου των αποδήμων στην Κύπρο και ότι οι επαφές στην Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν για προώθηση των θεμάτων μας.

Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις με τις άλλες οργανώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας όπως είναι η AHEPA και σημείωσε ότι αυτές όπως πάντα είναι άριστες.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την εντονότερη δραστηριοποίηση όλων των σωματείων και ιδιαίτερα για την συσπείρωση των νέων σε αυτά και τα κάλεσε να συνεχίσουν την δράση τους.

Από πλευράς παιδείας είπε ότι αναμένεται μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα να επισημοποιηθεί επιχορήγηση ενός προγράμματος στην Κύπρο, όπου δάσκαλοι της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα πηγαίνουν τους μήνες του καλοκαιριού για ταχεία εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Τριάντα δάσκαλοι αναμένεται, είπε, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα φέτος.

Στον φιλανθρωπικό τομέα, είπε, ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες αλλά και ως  Ομοσπονδία και ως μέλη της Ομοσπονδίας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας. 

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε τον απολογισμό του ότι μετά από 32 χρόνια αγώνων, αρκετοί ίσως κουράστηκαν ή απογοητεύτηκαν, όμως, χάρη στους αγώνες μας αυτούς η Κύπρος σήμερα τουλάχιστον είναι μέλος της Ε.Ε.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι μετά το δημοψήφισμα περνούμε δύσκολες στιγμές και αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση.«Αξιοποιώντας τις επαφές μας στην Ουάσιγκτον πρέπει να κλείσουμε το δρόμο των Τούρκων, βοηθώντας ανθρώπους που έχουν θέσεις κλειδιά στο Κογκρέσο», είπε, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 16-18 Μαΐου.

Οπως αποκάλυψε, στο συνέδριο θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν αρκετούς από τους προεδρικούς υποψήφιους, όπως η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, οι γερουσιαστές Μπάρακ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν κι ο Ρούντολφ Τζουλιάνι. Πέραν του κυπριακού, ανέφερε ότι θα αναπτυχθούν κι άλλα εθνικά θέματα, όπως οι παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η γενοκτονία των Ποντίων κ.α. Οπως είπε χαρακτηριστικά, με το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών κατορθώνουμε να επηρεάσουμε ακόμη και μέλη του Κογκρέσου που δεν μας υποστηρίζουν στο κυπριακό.

Τέλος, είπε ότι στο συνέδριο θα μιλήσουν μέλη της αμερικανικής
κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, Τζον Νεγρεπόντε κι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Aνδρέας Κακουρής, αφού διαβίβασε στους σύνεδρους τους θερμούς χαιρετισμούς της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου τόνισε την σπουδαιότητα που έχει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα στην υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού. Υπογράμμισε ότι η  υποστήριξη της είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο και προέτρεψε για εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις σημείωσε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη υπήρξε η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 η οποία είχε ως σκοπό, μέσω τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας που θα συζητούσαν θέματα καθημερινότητας αλλά και ουσίας, να προετοιμαστεί  καλά το έδαφος για την επανάληψη ουσιαστικού διαλόγου για μια συνολική λύση του κυπριακού. Δυστυχώς, είπε, η
τουρκική πλευρά δεν επέτρεψε μέχρι της στιγμής την έναρξη της
διαδικασίας και εξακολουθεί να τηρεί μια αδιάλλακτη στάση.

Αναφέρθηκε επίσης και στο μέτρο καλής θέλησης από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης να κατεδαφίσει το φυλάκιο της εθνικής φρουράς στην οδό Λήδρας με την ελπίδα ότι θα υπήρχε ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά για απομάκρυνση από την περιοχή των τουρκικών στρατευμάτων ώστε να μπορούσε να ανοίξει το σημείο διέλευσης στους πολίτες με ασφάλεια. Δυστυχώς είπε και σε αυτό το σημείο η τουρκική πλευρά παραμένει αρνητική.

Μίλησε επίσης και για την στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στην απόφαση του Δεκεμβρίου του 2006 για μερική αναβολή στις διαπραγματεύσεις λόγω μη συμμόρφωσης της με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Η θέση μας, τόνισε, είναι ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς όφελος πρώτα-πρώτα της ίδιας της Τουρκίας, της Κύπρου και της ΕΕ.

Εφόσον, είπε,  μιλούμε για μια ευρωπαϊκή Τουρκία όχι μια Τουρκία η οποία επιλέγει αυτό που της αρέσει από την ΕΕ  και δεν εφαρμόζει αυτό που δεν θέλει και δεν της αρέσει. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε , είπε, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εφόσον η Τουρκία πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ και αυτά τα κριτήρια δεν είναι μόνο για την Τουρκία είναι κριτήρια για όσες χώρες θέλουν να μπουν στην ΕΕ.

Ο κ. Κακουρής αναφέρθηκε επίσης και στα γεγονότα του καλοκαιριού στο Λίβανο τα οποία ανέδειξαν τον ζωτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή αλλά και την σημασία που μπορεί να αποκτήσει η Κύπρος για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η γενική πρόξενος, Μάρθα Μαυρομμάτη, που επιστρέφει το καλοκαίρι στην κεντρική υπηρεσία, στην ομιλία της αποχαιρέτησε τους αντιπροσώπους και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, επισημαίνοντας ότι για τέσσερα χρόνια που είναι μαζί τους διαπίστωσε ότι όλοι δουλεύουν συλλογικά, μονοιασμένα και με ενότητα και πάνω από όλα σκέφτονται το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της ομογένειας.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, όλους τους πρώην Προέδρους και συμβούλια από το 2003 που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, του Κυπρο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, την ΕΦΟΚΑ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , το Ταμείο Βοήθειας Παιδιών στην Κύπρο και όλους όσους με τους οποίους συνεργάστηκε και τους κάλεσε να συνεχίσουν να εργάζονται ενωμένοι για τα καλό της Κύπρου και της Ομογένειας.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Τραγάκης και οι βουλευτές, Ευγένιος Χαϊτίδης, Γρηγόρης Νιώτης,Δημήτρης Τσιόγκας, Ασημίνα Ξηροτύρη, Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Στέλιος Παπαθεμελής.

Παρευρέθηκαν επίσης και μίλησαν, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής, οι γενικές πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη, ο πολιτειακός βουλευτής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης κι ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης ΑδαμάντιοςΒασιλάκης, που συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο. Το κ. Βασιλάκη παρουσίασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)