Το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε τις θέσεις του για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων στις εκλογές για την ανάδειξη του ελληνικού Κοινοβουλίου, με επιστολή που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς, Προκόπη Παυλόπουλο και Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα θέματα αυτά, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Ε. Βενιζέλος στην επιστολή του τονίζει πως η όποια απόφαση ληφθεί από την ελληνική Πολιτεία για το θέμα αυτό πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Μεταξύ άλλων προτείνει:
-τη συγκρότηση εκλογικών περιφερειών αποδήμων
-τη «λογική» μείωση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, ώστε οι έδρες αυτές να δοθούν στους απόδημους, χωρίς, παράλληλα, να αλλάζουν τα εκλογικά δεδομένα στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
-την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψήφου των αποδήμων.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, σύντομα θα αποστείλει σε όλα τα κόμματα τις θέσεις του με τη μορφή σχεδίου νόμου. Και πιστεύει ότι η πρότασή του θα συγκεντρώσει, στην ελληνική Βουλή, την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται από το Σύνταγμα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Βενιζέλου είναι το ακόλουθο:

«Μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος του 2001 είναι η πλήρης κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων και παράλληλα η πρόβλεψη ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να είναι προϊόν ευρύτατης συναίνεσης και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών.
Εκτός όμως από τη συνταγματικά επιβεβλημένη διακομματική διαβούλευση και συναίνεση, βαρύνων πρέπει να είναι στο ζήτημα αυτό ο λόγος του ΣΑΕ που είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος εκφραστής του απόδημου ελληνισμού, αλλά και όλων γενικά των κοινοτήτων και οργανώσεων του Ελληνισμού της Διασποράς.
Το ΠΑΣΟΚ μελέτησε με προσοχή το «προσχέδιο» (που έχει βέβαια τη μορφή ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου) και συζήτησε διεξοδικά με τους εκπροσώπους του ΣΑΕ και των αποδήμων σε όλες τις ηπείρους.
Το «προσχέδιο» μεταφέρει ουσιαστικά το σχήμα που εφαρμόζεται για τη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν σε άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκρίνεται ουσιαστικά η οργάνωση εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας σε όλα τα γενικά ή έμμισθα προξενεία της χώρας ανά την υφήλιο.
Κατά τον τρόπο αυτό οι απόδημοι Έλληνες καλούνται να μετάσχουν στην προεκλογική αντιπαράθεση και στους εκλογικούς συσχετισμούς μεταξύ κομμάτων και μεταξύ υποψηφίων βουλευτών στην εκλογική περιφέρεια του νομού της καταγωγής τους, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι.
Αυτό όμως σημαίνει ότι οι απόδημοι λειτουργούν ως «συμπλήρωμα» του συσχετισμού αυτού και δεν εκφράζονται ως μία κοινότητα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ειδικά προβλήματα.
Όλο αυτό το σχήμα θέτει ανυπέρβλητα τεχνικά, θεσμικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα: Τα κόμματα και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, όλων των κομμάτων και όλων των εκλογικών περιφερειών της χώρας, πρέπει να επιδιώξουν προεκλογική επαφή με όλες τις κοινότητες αποδήμων σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Από την άλλη δε πλευρά, οι κοινότητες των αποδήμων καλούνται να εκφραστούν όχι μόνο ανάλογα με την κομματική προτίμηση και την προτίμηση στο πρόσωπο υποψηφίων βουλευτών, αλλά και ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του κάθε αποδήμου με συνέπεια να καταστρατηγείται η μυστικότητα της ψήφου όταν μικροί εκλογικοί πληθυσμοί αποδήμων καλούνται να επιλέξουν κόμματα και υποψηφίους μικρών εκλογικών περιφερειών.
Επιπλέον υπάρχουν τεράστια προβλήματα οργάνωσης της εκλογικής διαδικ
ασίας, κατάρτισης των ειδικών καταλόγων, καταμέτρησης και μεταφοράς των ψηφοδελτίων και του λοιπού εκλογικού υλικού στην Ελλάδα κ.ο.κ. Το κρισιμότερο όμως είναι ότι με τη μέθοδο αυτή δεν διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των αποδήμων ως ιδιαίτερης κατηγορίας στην Βουλή των Ελλήνων μέσω βουλευτών κατά προτίμηση αποδήμων που είναι γνώστες των προβλημάτων και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι απόδημοι Έλληνες. Η δική μας προσέγγιση είναι ριζικά διαφορετική.
Θέση μας είναι ότι μπορεί να επιδιωχθεί η αυθεντική και λειτουργική εκπροσώπηση των αποδήμων με τη συγκρότηση εκλογικών περιφερειών αποδήμων. Ως εκλογική επικράτεια κατά το Σύνταγμα νοείται το σύνολο των τόπων εγγραφής και κατοικίας των μελών του εκλογικού σώματος. Στο πλαίσιο του άρθρου 54 του Συντάγματος οι εκλογικές αυτές περιφέρειες θα διαθέτουν αριθμό βουλευτικών εδρών ανάλογα με το νόμιμο πληθυσμό του, όπως αυτός προκύπτει από τα ειδικά δημοτολόγια αποδήμων που πρέπει να συγκροτηθούν. Μία λογική μείωση των βουλευτών επικρατείας θα επέτρεπε
να μην θιγούν οι έδρες των σημερινών εκλογικών περιφερειών της χώρας.
Αυτό επιτρέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων στη Βουλή των Ελλήνων ως διακριτής κατηγορίας και την ουσιαστική και πραγματικά ισότιμη πολιτική και εκλογική συμμετοχή τους.
Παράλληλα η εφαρμογή της μεθόδου της επιστολικής ψήφου θα επιτρέψει τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας με τα απλούστερα και χαμηλότερου κόστους μέσα, χωρίς τεχνικές δυσχέρειες και χωρίς να καθίστανται αναγκαία η δύσκολη πολλές φορές μετακίνηση των αποδήμων στις έδρες των προξενείων.
Το ΠΑΣΟΚ πολύ σύντομα θα αποστείλει στα κόμματα για διαβούλευση τις θέσεις του αυτές με τη μορφή πρότασης νόμου, που θα μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία κατά το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών».

Την Επιστολή δημοσιοποίησε πρώτο πριν από λίγο το Πολιτικό Blog  Press Room http://orfni.blogspot.com/index.html