Σάλος με πολιτικές και  διπλωματικές διαστάσεις έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις μας για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Τάμπα της Πολιτείας της Φλόριδας με αφορμή τις διενέξεις του Γενικού προξένου κ. Ανδρέα Ψυχάρη με παράγοντες τις περιοχής. Την Κυριακή 22 Απριλίου η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ  επανήλθε στο θέμα και αφιέρωσε και νέο εκτενές δημοσίευμα στη σελ 7 με πρωτοσέλιδο χτύπημα στην πρώτη σελίδα που αναφέρεται σε όλες τις επί μέρους εξελίξεις οι οποίες πλέον λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και προβληματίζουν το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών σε επίπεδο ηγεσίας.

     

Η εφημερίδα αποκαλύπτει την επιστολή -καταγγελία της προέδρου της επιτροπής παρελάσεως  κ. Αλεξάνδρας Λαζίδου προς την αμερικανίδα Υπ. Εξ. Κοντολίζα Ράις από την οποια ζητείται η παρέμβαση της για τις ενέργειες του γενικού προξένου ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να παρέμβει στα εσωτερικά ενός αμερικανικού οργανισμού, όπως είναι ο οργανσιμός που έχει συσταθεί για την οργάνωση της παρεάσεως στην Φλόριδα εδώ και χρόνια και στον οποίο μετέχουν από ιδρύσεως του οι επιχειρηματίες Άγγελος και Σωτήρης Αγγελάτος. Στο ρεπορτάζ επίσης αποκαλύπτεται και η επιστολή του Γεώργιου Μέρμελα-στενού συνεργάτη των προαναφεορμένων επιχειρηματιών- προς τον υφυπουργό Θ. Κασσίμη στο οποίο διαμρτύρεται για ενέργειες του  Γενικού Προξένου  που τελικά είχαν σαν αποτέλεσμα να μην εκπροσωπηθει η Ελληνική πολιτεία στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.     

Υπενθυμίζεται ότι με το θέμα ασχολήθηκε η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ για πρώτη φορά από την Κυριακή 15 Απριλίου αμεσως μετά το σχετικό ρεπορτάζ του Greek American News Agency. Κύκλοι πάντως του υπουργείου Εξωτερικών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση κάθε ημέρα που περνά.  Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας το θέμα παρακολουθεί στενά η Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με σχετικές εντολές και οδηγίες.  

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 

http://www.paron.gr/v3/articles/digital/2007-04-22/pdf/07.pdf

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  

Σε ότι αφορά το Greek American News Agency, επειδή καθημερινά από την ημέρα που αποκαλύψαμε το θέμα καταγράφονται πιέσεις από πολλές πλευρές και με διάφορες ατιάσεις   και με αφορμή αυτή την υπόθεση επειδή και κατά το παρελθόν έχουν τεθεί πολλά σχετικά ερωτήματα είτε από  εμπλεκόμενους σε κάποια θέματα- ρεπορτάζ είτε από-θέλουμε να πιστεύουμε -καλόπιστους αναγνώστες- που απευθύνουν καθημερινά δεκάδες ερωτήματα επί πολλών θεμάτων που αναφύονται αντίστοιχα με θέματα που αποκαλύπτουμε και φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας ή άλλα που απλά  δημοσιοποιούμε προσδίδοντας τους μια άλλη διάσταση,  οφείλουμε να διευκρινήσουμε τα εξής:

1. Ως ενημερωρτικός φορέας έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε τα ακριβή  γεγονότα, να ενημερώνουμε και να αποκαλύπτουμε χωρίς να συγκαλύπτουμε. Άλλωστε η πρακτική μας στον ένα χρόνο λειτουργίας του πρακτορείου μας αυτό έχει αποδείξει εμπράκτως. Αν και νέο το Greek  American News Agency στην οικογένεια των ομογενειακών ΜΜΕ- εν τούτοις όπως διαπιστώνει εύκολα ο κάθε καλόπιστος αναγνώστη μας πολλά έγκυρα ΜΜΕ της Ελλάδας είτε αναπαράγουν κάποιο θέμα μας είτε με αφορμή της δημοσιοποίηση από αυτό τον ιστότοπο,  συνεχίζουν κάποιο ρεπορτάζ  αναζητώντας  νέα στοιχεία συνεχίζοντας και επεκτείνοντας  της δημοσιογραφική έρευνα, πολλές φορες και σε συνεργασία με το επιτελείο και τους συνεργάτες  μας. Πάγια δημοσιογραφική αντίληψη και πρακτική  για κάποιο  έγκυρο ΜΜΕ να συνχίζει την δημοσιογραφική έρευνα όταν ανοίγει ένα θέμα διασταυρωμένο.  

2.Δεν παρεμβαίνουμε στα γεγονότα -και κυρίως σε αυτά που αναδεικνύει η δημοσιογραφική σκαπάνη του Greek American News Agency–  των οποίων παρακολουθούμε την εξέλιξη και αν χρειαστεί τη καταγράφουμε και αναδεικνύουμε κάποιες επί μέρους εξελίξεις της, αλλά ως εκεί.  Αναλόγως το θέμα και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο θα εκφράσουμε δημοσίως τη θέση μας αλλά και πάλι αποφεύγοντας να πάρουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς όπως συμβαίνει στην περίπτωση του γενικού προξενείου στη Φλόριδα, αν  και η θέση του Greek American News Agency, εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια και δεν αφήνει περιθώρεια παρερμηνείας. 

3. Το γεγονός ότι συνεργάτες μας ή  διευθυντικά στελέχη του Greek American News Agency  στην Ελλάδα  αρθρογραφούν σε άλλα ΜΜΕ στην Ελλάδα  δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά  ταυτίζεται η "γραμμή" του πρακτορείου με το οποιοδήποτε ΜΜΕ αναπαράγει κάποιο θέμα ή  πολύ περισσότερο όταν επεκτείνει την δημοσιογραφική έρευνα και το ρεπορτάζ έστω και αν  ο υπογράφων το ρεπορτάζ, είτε στο Greek Amercan News Agency, είτε σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.

Κάθε ΜΜΕ διατηρεί τη δική του "γραμμή". Τη δική του αυτοτέλεια και την δική του αυτονομία. Τη δική του σταθερή πορεία και φιλοσοφία στον τρόπο γραφής και μετάδοσης μιας είδησης, αν προκειται για είδηση πρωτοδημοσιεύομενη ή πολύ περισσότερο θέμα – ρεπορτάζ που αναπαράγεται ή γράφεται ειδικά και συγκεκριμένα για κάποιο ΜΜΕ,  άρα διαφοροποιείται και ως προς τον τρόπο  που αντιλαμβάνεται κάποιο θέμα οπότε και αναλόγως καταγράφεται και  αντίστοιχα δημοσιοποιείται. Δεν ειναι κάτι νέο αυτό στη δημοκρατία ως αντίληψη και πρακτική εξου και το "η ψυχή της δημοκρατίας είναι η δημοσίευση".  Και εδώ  απαντάμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές για όσους έσπευσαν να εξάγουν γρήγορα και αβασάνιστα συμπεράσματα για το τρόπο που αποδόθηκε το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ και αντίστοιχα στο Greek American News Agency αλλά και σε άλλες στήλες παραπολιτικών σε άλλες εφημερίδες την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και αυτή που διανύουμε. 

Άλλη τακτική οφείλει και πρέπει να ακολουθεί ένα ομογενειακό ΜΜΕ σε παρόμοια ευαίσθητα θέματα όπου ο ρόλος πρέπει να  είναι πολύ προσεκτικός για πολλούς και ευνόητους λόγους και μάλιστα σε θέματα που χρήζουν λεπτών χειρισμών εκ μέρους του  ελληνόφωνου και ελληνικών συμφερόντων ομογενειακού Τύπου  και ο νοών νοείτω…

Και εντελώς διαφορετική  "γραμμή" και γραφή υποχρεούται -για να μη πούμε στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι επιβάλλεται από τις αρχές της δημοκρατίας- να έχει ένα ΜΜΕ του κέντρου.  Γραφή  πιο άνετη και ευέλικτη ως προς την  παρουσίαση  και την κριτική,  έστω και αν χρειαστεί να καταφύγει στην λεγόμενη  αποκαλυπτική δημοσιογραφία ειδικά   σε θέματα που αφορούν την εξουσία  κάθε μορφής  και τους  όποιους διαχειρίστές της.

Προσοχή και για  μη γίνει  κανενός είδους παρανόηση δε σημαίνει πως επειδή εδώ είναι λεπτές οι ισορροπίες ότι δεχόμαστε οποιαδήποτε συγκάλυψη. Το αντίθετο! Και αυτό είναι πoυ οφείλουμε να το επισημάνουμε αφενός, για να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη του Ελληνισμού και της Ομογένειας προς το Greek American News Agency, και αφεταίρου για να υπερτονίσουμε την ανεξαρτησία μας κάτι που το έχουμε αποδείξει πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως…

Βάζοντας πολλές φορές το νυστέρι της αλήθειας   βαθιά χωρίς φόβο είτε γράφοντας σε άλλα Ελληνικά ΜΜΕ του κέντρου είτε έχοντας την ευθύνη του αυτού του νέου φορέα ενημέρωσης της ομογένειας.     Ειδικά ως προς την συνεχή έρευνα μας για τα trast και τα διάφορα μικρό club της ελεγχόμενης και αλληλοδιαδόχως συγκαλυπτούσας  "ενημέρωσης"  των συγκοινωνούντων δοχείων που λειτουργούν με συγκεκριμένο στόχο που είναι η απόκρυψη της αλήθειας σε οποιοδήποτε θέμα. Ακριβώς γιατί τυχαίνει η "αλήθεια" αυτή να αφορά "πελάτη" της παρακμάζουσας "δημοσιογραφίας" που σκύβει ενώ ξέρει… υποκύπτει  για ένα 100αρικο και παρουσιάζει ως ευεργέτη και φιλάνθρωπο μη παει το μυαλό σας κάποιον συγκεριμένο -λέμε τώρα- κάποιον, και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί εδώ, που στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση  δε θα ήταν παρά ένας  άνθρωπος με συγκαταβατική παραβατική συμπεριφορά…

Πολλοί δε εξ αυτών   ενδεχομένως  και με κάποιες σκιές στο γκρίζο παρελθόν τους με ανοιχτές υποθέσεις με τις αρχές… Η χειρότερη εκδοχή για τη λειτουργία του Τύπου είναι όταν τέτοιες γκρίζες σκιές φιγουράρουν ως υποδείγματα ηθικής και ήθους και παραδείγματα προς μίμηση σε κάποιες "σελίδες" "ενημέρωσης" σε φυλλάδες ή παρηκμασμένες από τα χρόνια κιντρινισμένες σελίδες κάποιας  τάχατες πάλαι ποτέ ιστορικής εφημερίδας που απέμεινε μόνη να θέλει να κυριαρχεί στο ομογενειακό γίγνεσθαι επιβάλλοντας τους εκλεκτούς της,  τώρα σε συλλόγους και ομοσπονδίες… αύριο στην Ελληνική Βουλή… 

Εμείς αντιταχτήκαμε σε τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις και βρεθήκαμε απέναντι…        

Για αυτό και προφανώς έτσι εξηγείται -αν και πολύ νέος φορέας ενημέρωσης στην οικογένεια των ομογενειακών ΜΜΕ, με μόλις ενα χρόνο ζωής,  αλλά με την πείρα 23 χρόνων έντιμης και επαγγελματικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και με καταγεγραμένη πορεία – η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε καθημερινά όλο και περισσότερο και γιαυτό  σας ευχαριστούμε.   

Η δύναμης μας είσαι Εσύ!  Ο  καθημερινός αναγνώστης  μας. Ο απλός πολίτης.  Όπου και αν βρίσκεσαι. Αυτός που καθημερινά όπως έχουν δείξει τα στατιστικά καθημερινά μας επιλέγει για να ενημερωθεί για συγκεριμένα θέματα ή αναζητώντας εδώ αυτό το "κάτι άλλο". Το "διαφορετικό" στην ενημέρωση του.    Έχουμε πει και άλλοτε ότι πεποίθηση μας είναι μια:  η δύναμη της Δημοκρατίας είναι ο καλά ενημερωμένος πολίτης.  Και καλά ενημερωμένος πολίτης σημαίνει ΚΑΛΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Γιατί για μας ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Ακριβώς γιατί το αγαθό της ενημέρωσης είναι πολύτιμο και επειδή οι "πηγές" ενημέρωσης  σήμερα πολλές φορές καταλήγουν να είναι οχετοί ή το αντίστροφο, "πηγές ενημέρωσης " να ξεκινούν από οχετούς και βόθρους, ο  κάθε πολίτης πλέον  έχει τη  δύναμη και τις δυνατότητες  που του δίνει η εποχή μας την ίδια ώρα που διαβάζει ή βλέπει κάτι να μπορεί να το διασταυρώσει μόνος του ταχύτατα και μόνος του να διαμορφώσει άποψη ή έστω να διαβάσει και την  άλλη πλευρά  και με αυτή την διαμορφωμένη άποψη να συμμετέχει στην Δημοκρατία με την αντίστοιχη  δράση του ή την υγιή αντίδραση του.