Σα βόμβα έσκασε από χτες βράδυ η είδηση της παραίτησης του Θεόδωρου Τόσκου  από το Ύπατο συμβούλιο της Παμμακεδονικής και συγκεκριμένα από τη θέση της γραμματείας. Μια παραίτηση που αν και έχει κατατεθεί εδώ και μήνες εν τούτοις κρατούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν είχε διαρρεύσει ως τώρα, προφανώς για προληφθούν τα χειρότερα όπως αυτά που υπαινίσσεται ο προέδρος της Παμμακεδονικής Πάνος Σπηλιάκος οποίος αφήνει πολλά υπονοούμενα για πολλά (…) που αν συνεχιστεί αυτή η κρίση θα βγουν στη φόρα… Αν και ουδείς αποδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα εν τούτοις όλοι εστιάζουν σε επί μέρους προβλήματα που ήδη αρχίζουν και δημοσιοποιούνται. Η αποκάλυψη της παραίτησης Τόσκου  σε συνδυασμό με το σκληρό και αγανακτισμένο ύφος της επιστολής καταγγελία  είναι που προκάλεσε και την κατευναστική παρέμβαση του πρώην προέδρου της οργάνωσης  Φώτη Γερασσόπουλου ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας και θέλησε να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης  με το δικό του τρόπο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που προέκυψαν από το ρεπορτάζ αλλά ωστόσο θα μείνουμε σε όσα δήλωσαν στο Greek American News Agency οι κ. Ηλίας Νεοφυτίδης,  ο πρόεδρος Πάνος Σπηλιάκος και ο κ. Φ. Γερασόπουλος. ο Πρόεδρος του Μακεδονικού κέντρου, Ηλίας Νεοφυτίδης δηλώνει ότι θα φέρει το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση ενώ όπως φαίνεται με τις ζυμώσεις και τα όσα έχουν διαμειφθεί μεταξύ των μελών της Παμμακεδονικής, μετά την αποκάλυψη της επιστολής Τόσκου  φαίνεται πως ίσως και να λειτουργήσουν θετικά και προς όφελος της ενότητας. Πάντως έκκληση για ενότητα και ψυχραιμία απηύθυναν σχεδόν όλοι ο κάθε ένας με το τρόπο του  ζήτησαν να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ πρόεδρος Μακεδονικού Κέντρου : Πολλές φορές όταν παίρνεις ανθρώπους που έχουν σπουδάσει δεν ταιριάζουν και δημιουργείται μεταξύ τους μια διαφοροποίηση από το πιο απλό που είναι η σύνταξη μιας επιστολής μέχρι οτιδήποτε άλλο. Υπήρχε συνεχώς μια διαφωνία μεταξύ του Προέδρου, της αντιπροέδρου  και του  Ύπατου Γραμματέα(σ.σ.  του Θεόδωρου Τόσκου). Συνεχώς υπήρχε αυτή η φαγωμάρα μεταξύ τους έτσι το πρώτο χρόνο δε κατάφεραν να συνεργαστούν το δεύτερο χρόνο πήγαινε τα ίδια και είχε αποφασίσει η κ. Τόσκος να παραιτηθεί για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της Παμμακεδονική.

-Υπήρξε όμως ένα σχόλιο του προέδρου κ Πάνου Σπηλιάκου  στο newsletter της Παμμακεδονικής το οποίο αναφέρονταν στην παραίτηση αυτή και μάλλον αυτό ήταν που εξόργισε και τον κ. Τόσκο

-αυτό που είχε γίνει είναι ότι μου είχε τηλεφωνήσει ο  Θεόδωρος Τόσκος και τηλεφώνησε και σε άλλους λέγοντας μου ότι θα ήθελα να σε δω και αν σου παραδώσω στο κτήριο των Καστοριανών πράγματι όταν πήγα εκεί μου είπε «Ηλία μου θέλω να σου παραδώσω τα κλειδιά και την παραίτηση μου». Του απάντησα ότι πολύ ευχαρίστως ως πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών να παραλάβω τα κλειδιά και ως ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού να παραλάβω τα κλειδιά αλλά τη παραίτηση σου θα πρέπει να τη  παραδόσεις στο Ύπατο συμβούλιο και στο πρόεδρο και έτσι συμφωνήσαμε. Πήρα τα κλειδιά, ο πρόεδρος εκείνη τη περίοδο έλειπε στην Ελλάδα όταν επέστρεψε με πήρε τηλέφωνο και τον ενημέρωσα σχετικά λέγοντας μου από την πλευρά του ο πρόεδρος ότι δεν εγνώριζε  τα περί παραιτήσεως Τόσκου.

Τελικά όταν έγινε η συνεδρίαση  ο κ. Τόσκος έδωσε τη παραίτηση του στον κ. Μπαρμπαλιό να τη μεταφέρει στη συνεδρίαση που γινόταν πράγματι όταν έκαναν την αναφορά μου ζήτησα να διαβαστεί και ο κ. πρόεδρος αφού το κοίταξε είπε  «όχι δεν θα διαβαστεί» το κοιτάξαν και κάνα δυο ακόμα και συμφώνησαν να μη διαβαστεί. Τώρα σε ότι αφορά το σχόλιο του προέδρου στο newsletter    κατά την άποψη μου έκανε λάθος διότι έπρεπε η υπόθεση αν είχε τελειώσει  όταν παρελήφθη η παραίτηση του κ. Τόσκου δεν ήταν ανάγκη να γραφτεί αυτό το σχόλιο και το δεύτερο είναι ότι το κτήριο αυτό ανήκει στο κέντρο Μακεδονικών Σπουδών το οποίο έχει και πρόεδρο και ούτε και χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές στις κλειδαριές δεν έχει αλλάξει τίποτα γιατί απλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος και συνεχίζει να είναι ασφαλές μέρος όπως και πριν και υπάρχει εμπιστοσύνη στον κ. Τόσκο αλλά και σε ρεαλιστική βάση να το δούμε ουδείς μπορεί να κάνει κλειδί για αυτό το κτήριο. Λυπήθηκα για αυτό που έγινε.

Δεν έπρεπε να γίνει και στην αναφορά που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα που θα είναι η συνεδρίαση του Ύπατου συμβουλίου θα υπάρχει και η διαμαρτυρία μου για αυτό που γράφτηκε στο περιοδικό. Εγώ εκείνο που μπορώ να σα πω είναι ότι προέδροι της Παμμακεδονικής παραμένουν έχοντας ένα συμβουλευτικό ρόλο αυτό όμως που παραμένει είναι το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών  συνεχίζοντας το έργο. Είμαι μέλος του Υπάτου συμβουλίου όπως είναι και ο πρόεδρος του ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσπαθούμε ο κάθε ένας με το ψήφο μας κάνοντας ο αυτό που μπορούμε όμως σε ότι αφορά τις ενέργειες μας για το κοινό στόχο αυτό είναι θέμα που απασχολεί το Ύπατο συμβούλιο. Όμως δεν γίνεται να δεχθούμε αντιλήψεις του style έγινα πρόεδρος είμαι αυτοκράτωρ. Έχω λυπηθεί πολύ για όλο αυτό που έγινε.

Πιστεύω ότι το μέλλον του ελληνισμού είναι η νεολαία και όταν φέρνουμε νέους μέσα στην οργάνωση που είναι άξιοι  όπως είναι ο Θεόδωρος Τόσκος θα πρέπει οι μεγαλύτεροι οι πιο ώριμοι που είμαστε με τη πείρα που έχουμε να κοιτάξουμε όμορφα και ωραία να τους καθοδηγήσουμε και κυρίως να μη κάνουν τα ίδια λάθη που κάναμε εμείς.  Αν πάμε κόντρα με τη νεολαία μας θα έρθει μια μέρα που δεν θα έχουμε να παραδώσουμε σε κανέναν τη σκυτάλη να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε πριν από χρόνια. Έχω εμπιστοσύνη στην νεολαία μας και θεωρώ πως οι νέοι είναι η ελπίδα μας.  Δόξα τω Θεό η νεολαία μας δεν είναι μετανάστες όπως εγώ ή κάποιοι άλλοι παλαιότεροι αλλά είναι νέα παιδιά  γεννημένα εδώ που έχουν σπουδάσει εδώ και έχουν μορφωθεί, και μπορούν να βοηθήσουν παρά πολύ αν το θέλουν.

Εμείς θέλουμε τους νέους και πιστεύω ότι μπορούν την οργάνωση να την πάνε στα ύψη.  Εμείς οι μεγαλύτεροι να κάτσουμε να τους βοηθήσουμε, αν τους καθοδηγήσουμε και να τους επιτρέψουμε να δουλέψουν με τη Παμμακεδονική φυσικά με το δικό τους τρόπο, διότι κάθε γενεά διαφορετικά βλέπει τα πράγματα. Όμως ο σκοπός είναι ένας. Είναι κοινός και να δείξουμε στους νεότερους ότι πραγματικά θέλουμε να αναλάβουνε οι νεότεροι και με χαρά να τους βοηθήσουμε να προχωρήσει μπροστά η οργάνωση.

-κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε μετά τόσα χρόνια αγώνες για το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα εσείς προσωπικά είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα  από το έργο της Παμμακεδονικής;

-κοιτάξτε πρέπει να πούμε ότι κατ΄αρχήν το Lobby των Σκοπιανών δουλεύει με τις ευλογίες της κυβέρνησης του και για αυτό με την οικονομική υποστήριξη που  έχει, έχει καταφέρει να κάνει όλα αυτά, αν και με το εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν θα έπρεπε να μην είχαν καταφέρει τίποτα, αντίθετα εμείς σα Παμμακεδονική δυστυχώς με την ελληνική κυβέρνηση όσα και να κάνουμε δε μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν έχεις στελέχη στις ελληνικές κυβερνήσεις . Για παράδειγμα θέλαμε κάποια στιγμή να έχουμε την υπογραφή όλων των βουλευτών μας για ένα ψήφισμα και δε γινόταν. Αυτό ήταν εμπόδιο. Πολλές φορές έχουμε βρει πολλά εμπόδια από πολιτικούς στην Ελλάδα αντίθετα οι Σκοπιανοί δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε με τα λίγα χρήματα των ομογενών να πολεμήσουμε αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνουμε και πολλά όταν βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και λέει  «ξεχάστε το θέμα αυτό σε δέκα χρόνια ο κόσμος δε θα μιλά πλέον για αυτό θα το έχει ξεχάσει» τότε  για ποια συμπαράσταση μπορούμε να μιλάμε εκ μέρους της Ελλάδας στο έργο που κάνει η Παμμακεδονική;

Η Παμμακεδονική ιδρύθηκε το  1947 και από το 1944 ιδρύσαμε τους «Ενωμένους Μακεδόνες»       όλοι μας από τα χρόνια εκείνα προσπαθούσαμε από τότε που εσωτερικά ακόμα στη πρώην Γιουγκοσλαβία είχανε ονομάσει την περιφέρεια αυτή ως Μακεδονία είχαμε αντιδράσει αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνταν επίσημα ότι υπήρχε θέμα. Θα σας αποκαλύψω και κάτι ακόμα όταν ο μακαριστός Ιάκωβος είχε μιλήσει για το θέμα της Μακεδονίας σε ανοιχτή εκδήλωση τον είχε επισκεφτεί άνθρωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ελλάδος τον επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο του  και του είχε ζητήσει «σας παρακαλούμε πολύ όσο είσαστε στην Ελλάδα  να μην θέτετε  τέτοια ζητήματα γιατί για την Ελλάδα  δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Οι Σκοπιανοί όμως από την ημέρα που  ιδρύθηκαν είχαν αυτό το θέμα και πολεμούσαν για αυτό που πίστευαν με όλα τα μέσα, χάρτες βιβλία και πολλά άλλα ακόμα.  Και φτάνουμε στο σήμερα στην Ελλάδα να προσπαθούνε να αλλάξουνε την ιστορία της Ελλάδας και το ακόμα χειρότερο να  έχουμε το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ένα κόμμα φιλοσκοπιανό το οποίο χρηματοδοτείται από  Ελληνικές Κθβερνήσεις!

Και αυτό το θέμα έπιασε να ασχολείται η Παμμακεδονική. Να έχουμε να κάνουμε με την εδώ προπαγάνδα αλλά να αντιμετωπίζουμε και την προπαγάνδα στην Ελλάδα ;  Για να απαντήσω όμως στο ερώτημα σας όχι δεν είμαι ευχαριστημένος με όσα έχουμε κάνει γιατί πιστεύω ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα αλλά θα έπρεπε να έχουμε κοντά μας ανθρώπους επαγγελματίες τους είδους διότι  όλοι εμείς που ασχολούμαστε στην Παμμακεδονική είμαστε όλοι εθελοντές και άνθρωποι της καθημερινότητας που αφιερώνουμε από το χρόνο μας για το θέμα αυτό με χρόνο που κλέβουμε από τις οικογένειες μας και από άλλα ενδιαφέροντα μας. προσπαθούμε να κάνουμε κάτι επαγγελματικό με ερασιτέχνες.  Είναι δηλ. σα να παίζεις ποδόσφαιρο στη Α΄ Εθνική και όλοι μας είμαστε  ερασιτέχνες 5ης

-Σας ευχαριστούμε πολύ

-Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε.»

Ζητήσαμε και πήραμε τις απόψεις του προέδρου της Παμμακεδονικής Πάνου Σπηλιάκου  ο οποίος στη συζήτηση που είχαμε μαζί του- όπως θα διαπιστώσετε – άφησε κάποια ανοιχτά και αναπάντητα θέματα κάνοντας και ένα σαφή υπαινιγμό πως αν αρχίσουμε και πλένουμε  τα  ρούχα μας δημοσίως τότε θα βγουν πολλά στη φόρα. Ας δούμε τι ακριβώς είπε ο κ. Πρόεδρος και γιατί ζητούσε μετ' επιτάσεως να μη δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτηση που έπεσε σα  βόμβα από χτες στους κύκλους της ομογένειας η οποία από χτες ζητά να πληροφορηθεί επακριβώς τι έχει συμβεί.    

spiliakos.jpgΠΑΝΟΣ ΣΠΗΛΙΑΚΟΣ, πρόεδρος Παμμακεδονικής: καταρχάς δεν εξώθησα τα πράγματα εκεί, άσχετα με το τι προηγήθηκε   το οποίο θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι και θέμα εσωτερικό της οργάνωσης και θέματα αν μου επιτρέπεται και κάπως οικογενειακά θέματα. Επισήμως δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι επ΄ αυτού. Η προσωπική μου γνώμη είναι αν δημοσιεύεται αυτή η επιστολή είναι λάθος βεβαίως αυτό δε σημαίνει τίποτα εσείς θα κρίνετε. Το ύφος της επιστολής μιλάει από μόνο του. το μόνο που σας πληροφορώ και είναι on the record είναι ότι το τι συμβαίνει μέσα στη Παμμακεδονική είναι θέμα εσωτερικό και πρέπει να μένει μέσα. Σαν έλληνες έχουμε πάντοτε τις διενέξεις μας η επιστολή μιλάει από μόνη της και δεν έχω κάποιο σχόλιο επ' αυτής. Η παραίτησης εδόθη στο Ύπατο συμβούλιο και έγινε δεκτή ΟΜΟΦΩΝΑ   το υπογραμμίζω αυτό.

-γιατί το υπογραμμίζεται το «ομόφωνα» και με τέτοιο νόημα που αφήνει ανοιχτά πολλά υπονοούμενα και άλλα τόσα ενδεχόμενα  ανοιχτά ;

-εκείνο που θέλω να πω είναι πως ότι και να προηγήθηκε της επιστολής  το Ύπατο συμβούλιο που είναι υπεύθυνο για τις παραιτήσεις μελών την έκανε δεκτή ομόφωνα και χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.  Το θέμα δεν είναι καινούργιο  έχει απασχολήσει το ύπατο συμβούλιο και στο παρελθόν και όταν ήρθε η επιστολή το θέμα ήταν κατασυζητημένο   είχαν όλοι τοποθετηθεί και έτσι έγινε ομόφωνα δεκτή η παραίτηση.

-κ. Πρόεδρε δε θα μπω στη λογική του πως θα διαχειριστείτε το θέμα με τον Τύπο και το αν πρέπει η όχι να υπάρξει ενημέρωση με  δεδομένο το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε αφενός με έναν non profit organization και αφετέρου μια ιστορική οργάνωση που αν μη τι άλλο θα πρέπει ο κάθε ομογενής να έχει ενημέρωση  για το τι συμβαίνει στην ηγεσία μιας τέτοιας πράγματι ιστορικής οργάνωσης, και έρχομαι στο θέμα αυτό καθαυτό της παραίτησης του κ. Τόσκου. Δεν ανήκει ο κ. Τόσκος σε εκείνα τα στελέχη που έχουν προσφέρει (;) και άρα  θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα και με το κριτήριο ότι έχετε να κάνετε με έναν νέο άνθρωπο που ομολογουμένως έχει προσφέρει και αφετέρου οι νέοι άνθρωποι είναι που πρέπει να παραλάβουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν το  έργο της οργάνωσης; Εδώ πάντως βλέπουμε ένα νέο άνθρωπο να φεύγει και μάλιστα αγανακτισμένο.  

– δε θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα περαιτέρω. Έχετε δικαίωμα σαν εκπρόσωπος του Τύπου να ασκείται έλεγχο και έτσι πρέπει και αυτό κάνετε αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή η επιστολή δεν πρέπει να δημοσιευτεί. Προσωπική μου άποψη.  Τον έλεγχο που κάνετε σα Τύπο και είναι δικαίωμα και υποχρέωση σας ωστόσο αφήνετε μια αιχμή  για το Ύπατο συμβούλιο. Δε νομίζετε ότι μας προβλημάτισε το γεγονός ότι ο κ. Τόσκος  είναι καταρχάς νέος άνθρωπος -και όλοι κοπτόμεθα για τη νεολαία και θέλουμε να τη φέρουμε  μέσα για να συνεχίσει αυτό το έργο της όντως κραταιάς Παμμακεδονικής – δε νομίζετε ότι μας προβλημάτισε το γεγονός ; το πρόβλημα είναι δίχρονο. Δεν είναι της στιγμής. Νομίζω ότι η ηγεσία της Παμμακεδονικής  είναι καταξιωμένη στη συνεδρίαση του Ύπατου συμβουλίου υπήρχαν πέντε ή έξι ύπατοι πρόεδροι πλήρως ενήμεροι της  οποιασδήποτε καταστάσεως  έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο;

Είναι σα να λέμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι  που εξίσου έχουν προσφέρει ατομικά και συλλογικά έχουν προσφέρει -όπως και ο κ. Τόσκος – και μάλιστα στη συνεδρίαση αυτή ήταν και αρκετοί φίλοι του κ Τόσκου. Λοιπόν εμείς με την ομαδική μας σοφία  δε νομίζετε ότι πήραμε υπόψη μας όλα αυτά ότι ο άνθρωπος αυτός είναι νέος και έχει προσφέρει;  Και άρα πρέπει να είμαστε ανοχικοί και να διαλύουμε όλες αυτές τις καταστάσεις  που δεν είναι καθόλου ευχάριστες μέσα στην οργάνωση; Και έτσι τον εξωπετάξαμε χωρίς να σκεφτούμε  όλες αυτές τις συνέπειες στις οποίες αναφέρεστε;  Νομίζω πρέπει να ακουστεί και η άλλη πλευρά. Και για αυτό υπογράμμισα τη λέξη «ομόφωνα», διότι τέλος πάντων αυτό κάτι δείχνει.

Σε ότι αφορά το newsletter της Παμμακεδονικής δε θυμάμαι ακριβώς τη φράση. Για το ιστορικό της υποθέσεως εγώ έλειπα στην Ελλάδα αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα γιατί όποτε φεύγω αφήνω όλα τα στίγματα μου  εις την οργάνωση και μπορούν ανά πάσα ώρα να με βρουν όπου και αν είμαι, με πληροφόρησαν λοιπόν ότι ο κ. Τόσκος παραιτήθηκε και παρέδωσε τα  κλειδιά στο Νεοφυτίδη.  Ο κ. Νεοφυτίδης είναι αγωνιστής ζωής  της Παμμακεδονικής αλλά δεν είναι ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής.  Ο ύπατος γραμματέας της Παμμακεδονικής όφειλε να ενημερώσει το πρόεδρο πρώτα. Το παρακάμπτω και αυτό, και λέω ότι όλα μου ήρθαν ως πληροφόρηση κατόπιν εορτής, και μάλιστα σε μια φάση για την οποία νόμιζα ότι είχαμε γυρίσει σελίδα στις σχέσεις μας και  οι προσωπικές μας σχέσεις είχαν ξεκαθαρίσει  με  τον κ. Τόσκο και δουλεύαμε μαζί για το καλό της οργάνωσης. Μάλιστα όταν με πήρε ο κ. Νεοφυτίδης  του είπα να διαβιβάσει αν γίνεται να περιμένει για την απόφαση του για να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Βεβαίως μαζί με την πληροφόρηση αυτή ειπώθηκαν και άλλα πράγματα αλλά μένω σε αυτά και τα αφήνω εκεί… και εφόσον έχω εγώ την ευθύνη της καλής λειτουργίας της Παμμακεδονικής  έδωσα ορισμένες εντολές τις οποίες  όφειλα να δώσω. Και υπήρχαν λόγοι που έπρεπε να κάνω αυτό που έκανα. 

Η αναφορά(σ.σ. αναφέρεται στη παραίτηση Τόσκου) αυτή εδόθη ενώπιον του Υπάτου συμβουλίου το οποίο ελέγχει  τον πρόεδρο και έχει γίνει αποδεκτή.  Δε λέω τίποτα άλλο. 

-υπάρχει περίπτωση το θέμα αυτό της παραίτησης να διερευνηθεί περαιτέρω δεδομένου ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει και έτσι να επέλθει μια εξομάλυνση στις σχέσεις σας; Η δική σας η διάθεση ποια είναι ως προέδρου ; 

– Η άποψη μου ως πρόεδρος είναι ότι  στην Παμμακεδονική κάποτε λέγαμε είναι ότι από την Εκκλησία και τους κοινωνικούς οργανισμούς δεν διώχνετε κανείς! Αυτό πιστεύω και το έχω ως μότο στην ζωή μου.  Αλλά εμείς οι έλληνες όπως ξέρετε  είμαστε λιγάκι διαφορετικοί από όλους αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Κανένας δεν έδιωξε τον κ. Τόσκο  έφυγε μόνος του.  Κανένας δεν τον εμποδίζει αν συνεχίζει να υπηρετεί  την οργάνωση. Οπωσδήποτε αυτές δεν είναι μονομερείς ενέργειες του προέδρου υπάρχει ελεγκτικό όργανο το οποίο απεδέχθη ομόφωνα την παραίτηση. Η ουσία είναι ότι ο κ. Τόσκος εξακολουθεί να υπηρετεί την οργάνωση από άλλο μετερίζι. Δεν τον έχει διώξει κανείς απλά μόνος του αυτοβούλως αποφάσισε να φύγει. Για όλα τα άλλα κακώς διέρρευσαν αυτό δεν το σχολιάζω. Αν αρχίσουμε με μηνύσεις και κόντρα μηνύσεις και φτάνουμε σήμερα εις την κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε ορισμένες άλλες οργανώσεις  δε νομίζω ότι το θέλει κανείς αυτό το πράγμα. Και για αυτό νομίζω ότι δημοσιεύοντας όλα αυτά δε βοηθά κανέναν αλλά αυτό είναι δική σας απόφαση, εγώ δεν μπορώ να σας πω κάντε το ή μη το κάνετε. Πρέπει να μιλάμε για τα θετικά και όχι για τα αρνητικά. Αν ήταν ένα καπρίτσιο του προέδρου που έδιωξε κάποιον να τον ελέγξουμε. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε τα ρούχα μας και πλένουμε δημοσίως και θα βγουν και άλλα και άλλα…τα οποία δεν θα είναι θετικά και για την Παμμακεδονική και για την ομογένεια και για τους ανθρώπους που εργάζονται για όλους αυτούς τους σκοπούς.

Στο θέμα ζήτησε και παρενέβη πυροσβεστικά και κατευναστικά  πρώην πρόεδρος κ. Φώτης Γερασόπουλος ο οποίος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και ζήτησε να σταματήσει η παρεξήγηση εδώ.

ΦΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ πρόεδρος του ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος και μέλος του ύπατου συμβουλίου: κανονικά ο ένας έπρεπε να στηρίζει τον άλλο. Και εμείς υπήρξαμε σε παρόμοιες θέσεις  πριν φτάσουμε στα προεδρεία και είχαμε άριστη συνεργασία. Νομίζω ότι μπορεί να διορθωθεί με καλή θέληση και κατανόηση. Αυτοί όμως (σ.σ.Τόσκος – Σπηλιάκος)  δεν υποχωρούσαν. Ενώ ο στόχος ήταν ένας εν τούτοις υπήρχε αυτός ο εγωισμός. Από εδώ και πέρα θα κοιτάξουμε και ο Τόσκος να μείνει μέλος στη Παμμακεδονική ανεξάρτητα αν δεν είναι ο γραμματέας – εξάλλου σε μερικούς μήνες θα έχουμε το συνέδριο και ο κάθε ένας θα μπορεί να διεκδικήσει όποια θέση θέλει-  και    ο Σπηλιάκος είναι αυτός που είναι έκανε δυο χρόνια πρόεδρος. Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και να τους πικράνουμε.  Τώρα αν μεταξύ τους έχουν κάποια παρεξήγηση ας τα βρουν μεταξύ τους.  Εμείς κάνουμε το παν δυνατόν να προσελκύσουμε νέους και κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τους νέους εδώ στη συγκεκριμένη  περίπτωση ήταν η ιδιοσυγκρασία των ατόμων που δεν υποχωρούσε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτό σε κάθε συνεδρίαση αν θέλουμε δυο ώρες για να καταλήξουμε εάν γράφτηκαν σωστά τα πρακτικά ή έκανε κάποιες αλλαγές ο πρόεδρος που ήθελε ο πρόεδρος. Το θέμα είναι μια παραίτηση που όμως δε σημαίνει ότι  ο Τόσκος έφυγε από την οργάνωση. Εμείς θέλουμε τους νέους και κάνουμε το παν να προσελκύσουμε άτομα σαν τον Τόσκο που έχουν και ταλέντο και γνώσεις για να προσφέρουν. Η παρεξήγηση να σταματήσει εδώ.  Μια ασυνεννοησία ήταν αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία άλλη συνέχεια