Ομιλία του Α΄Αντιπροέδρου της βουλής στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης

Του Αποστόλη Ζώη

Ομιλία στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Νωρίτερα ο Κυβερνήτης της Αμερικανικής Πολιτείας κ. Πάτρικ Ντεβάλ, είχε αποδώσει Τιμητική Αναγνώριση στον Τρικαλινό πολιτικό και εξήρε την μακροχρόνια δράση και προσφορά του στη διεθνή πολιτική σκηνή. Στην ομιλία του ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης στάθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δυο κρατών, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας και τις κοινές προσπάθειες που ενώνουν τους δυο λαούς.

Σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι «σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται να δίνουν τον δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων αξιών, της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι οι μεταξύ μας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τα επόμενα χρόνια θα γίνουν ισχυρότερες, αφήνοντας στο παρελθόν τις όποιες πικρίες, όπως είμαι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν στον ηγετικό ρόλο που σήμερα κατέχουν…».

Ομιλία στη νεολαία της ομογένειας

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην Εορταστική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας για την Νεολαία Ομογένειας και μεταξύ άλλων ανέπτυξε για άλλη μια φορά τις θέσεις του για την Παιδεία: «Η νεολαία αποτελεί το μέλλον κάθε τόπου. Αποτελεί το σφριγόν αίμα κάθε κοινωνίας. Σήμερα όμως οι νέοι είναι βαθιά απογοητευμένοι. Δικαιολογημένα. Οι νέοι μας σήμερα, αντιμετωπίζουν ένα πολιτικό σύστημα, που το απορρίπτουν.

Η πολιτική σήμερα για τους νέους είναι μια ξένη υπόθεση, που αφορά μόνον ορισμένους… Βασική αιτία του αδιέξοδου της νεολαίας μας αποτελεί το σύστημα της εκπαίδευσης. Σήμερα η εκπαίδευση είναι τελείως αποκομμένη από τις ανάγκες της αγοράς. Τα «πτυχία» και τα διάφορα πανεπιστημιακά προσόντα συμβάλλουν ελάχιστα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Απέναντι σ' αυτή τη δίκαιη απογοήτευση των νέων θα πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Κυρίως όμως θα πρέπει πρώτοι να αντιδράσουμε εμείς οι πολιτικοί.

  • – Να σας ξαναδώσουμε πνοή.
  • – Να σας ξαναγεννήσουμε την ελπίδα.
  • – Να σας ξαναεμφυσήσουμε τη προσδοκία για κάτι καλλίτερο.
  • – Να σας καταστήσουμε ξανά ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες με δράση και ιδανικά. Αυτό είναι το χρέος της πολιτικής. Αυτό είναι και το έργο των πολιτικών. Προσωπικά σας εξομολογούμαι πως ανέκαθεν αυτό ήταν το μεγάλο όραμα μου που με έχει καθοδηγήσει στην έως τώρα πολιτική μου πορεία».