Το νέο του βιβλίο με τίτλο "My Detroit; Growing Up Greek American in Motor City" παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Απριλίου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Ν. Υόρκης ο κ. Dan Georgakas, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Ελληνοαμερικανικών Σπουδών στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Queens College.

 

Tο βιβλίο του κ. Georgakas παρουσίασαν επίσης η κα Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτης της ταινίας «Το Ταξίδι: Το όνειρο των Ελλήνων στην Αμερική», ο κ. George Tselos, υπεύθυνος αρχείου στο Εθνικό Μνημείο «Άγαλμα της Ελευθερίας/Νήσος Έλλις» και ο κ. Alexander Kitroeff, καθηγητής ιστορίας στο Haverford College.

Στον επιτυχή αγώνα της Ε/Α κοινότητας για κοινωνική και οικονομική καταξίωση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας του βιβλίου, χαρακτηρίζοντας ως πρωτοπόρο την πρώτη γενιά των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ανησυχία για το μέλλον της Ε/Α κοινότητας, αν και εύλογη, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της καλύτερης γνωριμίας με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και μέσω της καλύτερης γνώσης του παρελθόντος της κοινότητας αυτής. Ο κ. Georgakas τόνισε επίσης ότι η αποξένωση που παρατηρείτο επί πολλά χρόνια στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ελληνοαμερικανών αρχίζει σήμερα πλέον να αποκαθίσταται, ενώ εξέφρασε έντονη αισιοδοξία για το μέλλον της Ομογένειας στις ΗΠΑ, βασικό στοιχείο για την επιβίωση της οποίας είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Η σκηνοθέτης κα Ηλιού υπογράμμισε το έντονο ιστορικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το έργο του συγγραφέα, το οποίο απεικονίζει με ειλικρίνεια και ρεαλισμό την ταυτότητα της Ε/Α κοινότητας στις ΗΠΑ. Την ακρίβεια και την ευαισθησία που διακρίνει το τελευταίο έργο του Dan Georgakas επεσήμανε με τη σειρά του ο κ. Tselos, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας ασπάζεται το κλασικό ιδεώδες της ταυτότητας του ατόμου εντός της πόλης και κατ' επέκταση, της πολιτικής ζωής της κοινωνίας όπου ζει. Το βιβλίο του Dan Georgakas, τόνισε ο κ. Tselos, είναι πολύτιμο, καθώς περιγράφει όχι απλώς τις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις του Ελληνοαμερικανού της δεύτερης γενιάς, αλλά την ευρύτερη διάδρασή του με διαφορετικές εθνικές κοινότητες και τη συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα της εποχής. Ο ιστορικός κ. Kitroeff αναφέρθηκε στην εξαίρετη καταγραφή του ρόλου της Ε/Α κοινότητας στην πολιτική και κοινωνική ζωή στις ΗΠΑ, μέσω της αλληλεπίδρασής της με άλλες εθνικές και φυλετικές ομάδες. Η αφήγηση του Georgakas έχει ως επίκεντρο τις καθημερινές ζωές απλών ανθρώπων και τα ατομικά βιώματα μέσα από τη συμμετοχή της σε τοπικά σωματεία, πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας, οι κ.κ. Georgakas και Kitroeff τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας περισσοτέρων πολιτιστικών κέντρων κοσμικού χαρακτήρα, τα οποία θα απευθύνονται στις νεότερες γενεές Ε/Α και υπογράμμισαν την αξία μίας συστηματικότερης προβολής των επιτευγμάτων της σύγχρονης Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης διακεκριμένα μέλη της Ε/Α ακαδημαϊκής κοινότητας και δημοσιογράφοι.