«Όταν ανέλαβα την ευθύνη για  την διακυβέρνηση της χώρας, ήθελα όλοι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση που επέλεξαν θα τους σέβεται, αποδεικνύοντας την ίδια ευαισθησία απέναντι σε όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά. Από την πρώτη στιγμή, ζήτησα από τα μέλη της Κυβέρνησης να επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό και να είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο στις πολιτικές τους επιλογές, όσο και στις επιλογές των συνεργατών τους.

Επί μακρόν, τον τόπο ταλανίζει μια συζήτηση, που ξεκίνησε με την αποκάλυψη από την ίδια την Κυβέρνηση, για την αγορά ομολόγου από την διοίκηση ενός ταμείου, χωρίς όπως φαίνεται να έγινε σεβαστή η αρχή της προσεκτικής πολιτικής επιλογής και απόφασης. Οι διοικήσεις των ταμείων φέρουν το βάρος των αποφάσεών τους. Γι΄ αυτό, και με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των προσώπων που τις απαρτίζουν, αναθέτοντας το έργο αυτό σε δύο ανεξάρτητες αρχές: Την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία μάλιστα θωρακίσαμε θεσμικά, ώστε να επιτελεί το έργο της χωρίς προσωπικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Είπα και σε άλλη ευκαιρία, κάνοντας την αυτοκριτική μας, ότι μπορεί να χρειάστηκαν τρία χρόνια αλλά, σε κάθε περίπτωση, η σημαντική αυτή αλλαγή γίνεται πράξη. Δεν κρύψαμε και δεν θα κρύψουμε κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί, από πίστη σε αρχές και αξίες και από σεβασμό στον Έλληνα πολίτη.

Η αλήθεια ήταν και είναι οδηγός μας για να μπορούμε να κριθούμε με βάση το έργο μας, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπόνοιες συγκάλυψης. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι στενός συνεργάτης του Υπουργού Απασχόλησης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εισαγγελέα για επιχειρηματικές δράσεις στο παρελθόν, πολλά χρόνια προτού η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση. Δράσεις άσχετες με την υπόθεση του ομολόγου, αλλά που όμως δεν του επιτρέπουν να μείνει στη θέση του. Είναι θέμα ηθικής τάξης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έκανα αποδεκτή σήμερα την παραίτηση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Απόφασή μου είναι να μην ανεχθώ κανενός είδους ενέργεια ή συμπεριφορά που πληγώνει την πολιτική ζωή του τόπου, που πληγώνει τους Έλληνες. Τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πορευόμαστε με σταθερές τις αρχές και τις αξίες μας».