Το περιβάλλον "στην εντατική", λέει το Κοινοβούλιο

Στο Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου η τελετή απονομής των Παγκόσμιων Βραβείων Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν 732 έργα (από 96 χώρες) που προωθούν την καθαρή και αειφόρο ενέργεια. Διαβάστε τον αναλυτικό φάκελο και ανακαλύψτε ποιος έλαβε το πρώτο βραβείο αλλά και ποιος μουσικός ή κινηματογραφικός αστέρας απένειμε το βραβείο στο νικητή κάθε κατηγορίας!
Βρείτε στα παρακάτω άρθρα περισσότερες πληροφορίες για τα Παγκόσμια Βραβεία Ενέργειας, για την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και συνεντεύξεις επιφανών προσωπικοτήτων που παρευρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτυλίχθηκε μια ασυνήθιστη σκηνή στις 11 Απριλίου: η αίθουσα συνεδριάσεων περιλάμβανε όχι μόνο ευρωβουλευτές, αλλά και διάσημους κινηματογραφικούς και μουσικούς αστέρες. Ο λόγος η τελετή απονομής των Παγκόσμιων Βραβείων Ενέργειας, τα οποία απονεμήθηκαν σε έργα που προωθούν την καθαρή και αειφόρο ενέργεια. Συνολικά παρουσιάστηκαν 732 έργα από 96 χώρες αλλά την παράσταση κέρδισε το έργο του John Maina από την Κένυα, ο οποίος έλαβε την ανώτερη διάκριση.

"Είναι το πρώτο Κοινοβούλιο στον κόσμο που μας επιτρέπει να απονείμουμε βραβεία σε αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας. Είμαι χαρούμενη και συγκινημένη από αυτή τη χειρονομία", σχολίασε η Maneka Gandhi, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας και εκπρόσωπος της χώρας της στην τελετή απονομής των Παγκόσμιων Βραβείων Ενέργειας. Στην ίδια τελετή έλαβαν μέρος πολλοί πολιτικοί και καλλιτέχνες από όλες τις ηπείρους.
 
Μάλιστα, μια επιφανής προσωπικότητα από κάθε ήπειρο (ο Αμερικανός ηθοποιός Martin Sheen, ο τραγουδιστής Robin Gibb από το συγκρότημα Bee Gees, η συγγραφέας και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ Waris Dirie, κ.ά) ανέλαβε να παρουσιάσει το νικητή κάθε κατηγορίας.
 
Ένα σημαντικό μήνυμα
 
Οι επιφανείς αστέρες δεν επισκίασαν όμως το σημαντικό μήνυμα που θέλησαν να δώσουν τα Παγκόσμια Βραβεία Ενέργειας: το περιβάλλον είναι στην  "εντατική", σε διεθνές επίπεδο. Όπως τόνισε ο Hans-Gert Pöttering, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "είναι δώδεκα τα μεσάνυχτα παρά δύο, και πρέπει να δράσουμε!"
 
Δράση πρότειναν και τα 732 έργα από 96 χώρες, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελετή και χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες (Γη, Φωτιά, Νερό, Αέρας και Νέοι) που αντιπροσωπεύουν τις πέντε ηπείρους. "Πρόκειται για έργα που μας δίνουν κουράγιο για ένα καλύτερο και πιο σίγουρο μέλλον", δήλωσε ο Paul Rübig, ευρωβουλευτής από την Αυστρία που έλαβε μέρος στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
 
Και ο μεγάλος νικητής είναι…
 
Το κοινό που ήταν παρόν στο ημικύκλιο (αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου) είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει για το αγαπημένο του έργο τη συγκεκριμένη βραδιά. Οι νικητές των πέντε κατηγοριών όμως είχαν ήδη επιλεχθεί από κριτική επιτροπή.
 
Τις εντυπώσεις -και το Παγκόσμιο Βραβείο Ενέργειας- κέρδισε το έργο του John Maina από την Κένυα, ο οποίος εφηύρε φούρνους ξήρανσης φρούτων και λαχανικών που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Περίπου 920 άτομα στην Κένυα μπόρεσαν έτσι να αυξήσουν τις σοδειές τους και να διπλασιάσουν το εισόδημά τους, με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.
 
Μετά την απονομή του βραβείου, ο John Maina δήλωσε ότι δεν περίμενε αυτή τη διάκριση και πρότεινε να μεταφέρονται τα καλά έργα σε τοπικό επίπεδο, ώστε  να υλοποιούνται από όλο και περισσότερα άτομα.
 
Οι άλλοι τέσσερις νικητές
 
Και στις υπόλοιπες όμως τέσσερις κατηγορίες επιβραβεύτηκαν πολλά καινοτόμα έργα.

  • Φωτιά: ο Martin Sheen απένειμε το βραβείο σε ένα έργο ινδο-δανέζικης συνεργασίας που στοχεύει στην εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε 16 000 σπίτια στην Ινδία. Ο Αμερικανός ηθοποιός προκάλεσε τον ενθουσιασμό του κοινού δηλώνοντας ότι, αν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπέγραφε το πρωτόκολλο του Κυότο!
  • Νερό: ο βιολονίστας Nigel Kennedy παρέδωσε το βραβείο στον Αμερικανό  Jerry M. Brownstein, ο οποίος βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το μολυσμένο νερό σε πόσιμο! Πώς; Με την εφεύρεση φίλτρου νερού, το οποίο είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά και μπορεί να απορροφήσει το 100% του πετρελαίου που περιέχεται σε μολυσμένο νερό.
  • Αέρας: η κριτική επιτροπή επέλεξε νικητή από το Βιετνάμ, όπου ο Reindert Augustijn εγκατέστησε μικρά εργοστάσια που λειτουργούν με βιοαέριο και μειώνουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα των τοπικών κοινοτήτων. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Hans-Gert Pöttering, o οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν όσον αφορά την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
  • Νέοι: ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Bee Gees, κ. Robin Gibb, απένειμε το σχετικό βραβείο στο Πανεπιστήμιο του Linz (Αυστρία). Οι φοιτητές εφηύραν ένα αυτόνομο ηλιακό σπίτι, ικανό να διατηρήσει θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του, χάρη σε ένα πρωτότυπο σύστημα φυσικού αερισμού. Μετά από την απονομή, ο γνωστός τραγουδιστής ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι "How Deep is Your Love". Αλήθεια, η δικιά σας αγάπη για το περιβάλλον πόσο βαθειά είναι;