"ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΣΑΣ" 

Έκλεισε με αξιοπρέπεια μια ιστορία 31 ετών στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο μέχρι πρότινος διευθυντής της Σεραφείμ Φυντανίδης. Ο κ. Φυντανίδης φεύγοντας άφησε μια επιστολή προς τους συντάκτες και συνεργάτες της εφημερίδας η οποία έγνε αντικείμενο  εσωτερική αντιπαράθεσης διότι απευθύνεται στους δημοσιογράφους συνεργάτες και συντάκτες της "Ε". Η  "αποχώρηση" Φυντανίδη απασχολεί σήμερα όλο τον ελληνικό Τύπο με  σχόλια, πραπολιτικά αλά και σχετική αρθρογραφία. Ολόκληρη η Επιστολή η οποία δόθηκε και προς τα ΜΜΕ.  

«Αθήνα, 1η Μάη 2007
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Βρίσκω αυτό τον τρόπο να σας αποχαιρετίσω, αφού η νέα ιδιοκτησία – και όχι μόνο αυτή – επέλεξε το δικό της τρόπο, να μου πει το αντίο.
Ειλικρινά, ποτέ δε θα καταλάβω τι τους έκανα και μου φέρθηκαν, όπως μου φέρθηκαν, από την ημέρα που μας άφησε ο Κίτσος Τεγόπουλος.
Πάντως, σας αποχαιρετώ, με τις καλύτερες αναμνήσεις, από μια συνεργασία, που ξεπέρασε, κατά 20 ημέρες, τα 31 χρόνια. Όχι μόνο στηρίξαμε τις δύο εφημερίδες μας, αλλά τις αναδείξαμε σε κορυφαίες, μέσα στον, εξοντωτικά ανταγωνιστικό, χώρο των ΜΜΕ. Και δημιουργήσαμε, κατά γενική ομολογία, το κάτι άλλο στον ελληνικό Τύπο. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε μακράν το καλύτερο κλίμα μέσα στο χώρο της δουλειάς μας. Ούτε ίντριγκες, ούτε συνωμοσίες, ούτε τρικλοποδιές ευδοκίμησαν. Ό, τι είχαμε να πούμε, το λέγαμε ανοιχτά. Ακόμα και τα καβγαδάκια μας ήταν δημιουργικά. Και, όπως γνωρίζετε, εγώ προσωπικά ουδέποτε έκλεισα την πόρτα του γραφείου μου. Και ποτέ δεν αλλοίωσα ενυπόγραφα χειρόγραφά σας, ποτέ δεν κατηγόρησα κανέναν για πράκτορα και χαφιέ, ποτέ δεν προσπάθησα να δείξω ότι είμαι κάτι άλλο, από αυτό που ήμουν, από τα 18 μου χρόνια. Εύχομαι η νέα φάση στην ιστορία της ‘Ε’ και της ‘Κ. Ε’ να αποβεί εξίσου δημιουργική. Διαφυλάξτε, όσο μπορείτε, το καλό κλίμα και την ελευθερία της γραφής σας, όπως συνέβαινε όσο υπήρχε ο αείμνηστος Κίτσος Τεγόπουλος. Αντισταθείτε στους αμφισβητίες της επαγγελματικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειάς σας. Υψώστε τη φωνή σας στους μαθητευόμενους μάγους, που διαχειρίζονται – κατά τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό – ερασιτεχνικά το μέλλον των δύο εφημερίδων και το δικό σας.
Αυτά προς το παρόν.
Με όλη μου την αγάπη, Σεραφείμ Φυντανίδης».
Με τη συγκεκριμένη επιστολή, την οποία δημοσιεύει η «Παρασκευή + 13», ο Σεραφείμ Φυντανίδης αποχαιρετά, «προς το παρόν», όπως λέει, τους εργαζόμενους της εφημερίδας, την οποία υπηρέτησε για 31 ολόκληρα χρόνια. Λόγια φορτισμένα, «καρφιά» προς τη νέα διοίκηση και επικλήσεις στον ιδρυτή της «Ελευθεροτυπίας», Κίτσο Τεγόπουλο είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις του Σεραφείμ Φυντανίδη, που αποτυπώθηκαν στο χαρτί. Οι υπόλοιπες, και ίσως πιο «κρυφές», έχουν αποτυπωθεί για πάντα στην καρδιά του.

Σύσκεψη στην «Ε», με θέμα την επιστολή

Η επιστολή του Σεραφείμ Φυντανίδη, η οποία απευθυνόταν στους συντάκτες των δύο εφημερίδων, παρελήφθη από τον εκδότη της «Ελευθεροτυπίας», Θανάση Τεγόπουλο. Εκείνος, μη γνωρίζοντας πώς να χειριστεί το θέμα, αν δηλαδή θα έπρεπε να παραδώσει την επιστολή στους αποδέκτες ή όχι, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής σύνταξης, Βαγγέλης Παναγόπουλος, οι αρχισυντάκτες των τμημάτων και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΣΗΕΑ. Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, η απόφαση ελήφθη: η επιστολή θα παραδινόταν στους δημοσιογράφους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ MEDIA

http://www.e-liberta.gr/site/content.php?artid=3744