(ΕΡΑ 5- Θ. Καλλός)   ΣΥΔΝΕΫ. -Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ρανν, που τις προσεχείς ημέρες θα βρεθεί στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, για περισσότερα από 15 χρόνια τώρα έχει αποδειχθεί ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνικών και Κυπριακών Κοινοτήτων Νότιας Αυστραλίας.   Ο ίδιος έχει πρωτοστατήσει σε πολιτιστικές και εθνικές κινητοποιήσεις τους, ενώ παρίσταται σε περισσότερες από σαράντα, ανά έτος, εκδηλώσεις τους.  

Σε ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι αναφορές τού κ. Ρανν στα ιστορικά δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, στη διάρκεια δεκάδων εκδηλώσεων στην Αδελαΐδα, έχουν συνδυασθεί και με ανάλογες πράξεις και κινήσεις του, στην Αυστραλία και το εξωτερικό, ενώ θέτει υπό την αιγίδα του πολλές ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Νότια Αυστραλία (μεταξύ άλλων, τα ετήσια «Δημήτρια»).  

Ο αυστραλός πρωθυπουργός επί σειρά ετών, αγωνίζεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ως μέλος Διεθνούς Επιτροπής. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται προσωπικές παρεμβάσεις προς το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, ενώ έχει πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα σε σειρά διασκέψεων.     Επίσης, πρωτοστατεί σε εκστρατείες για την μη διπλωματική αναγνώριση της πΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και έχει επανειλημμένα εκφράσει εντόνως την αντίθεσή του στην χρήση ελληνικών συμβόλων από τους Σκοπιανούς.  

Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Ρανν έχει συστρατευθεί με την ελληνική και κυπριακή πλευρά στο θέμα της Κύπρου, τόσο στη Ν. Αυστραλία, όσο και στο εξωτερικό.  Στην Αυστραλία, κ. Mike Rann πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση αποφάσεων του Κοινοβουλίου που καταδικάζουν την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία και υπερασπίσθηκε, σε πολλές διασκέψεις, τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους πολιτικούς ηγέτες της οποίας έχει συναντηθεί και συνομιλήσει στην Κύπρο.   Ως «patron», επί πολλά έτη, της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ Νότιας Αυστραλίας) έχει δεσμεύσει κονδύλια για την οικονομική υποστήριξη των νόμιμων απαιτήσεων, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, 40 αυστραλο-κυπριακών οικογενειών για την ανάκτηση των περιουσιών τους στο κατεχόμενο μέρος του νησιού.  

Στο τελευταίο δε συνέδριο του Εργατικού Κόμματος πριν λίγες ημέρες στο Σύδνεϋ, ο κ. Ρανν ήταν εκείνος που κατέθεσε την πρόταση για το Κυπριακό, και η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος.   Για το ζήτημα της Κύπρου, ο Νοτιοαυστραλός πρωθυπουργός επιχείρησε να επηρεάσει την βρετανική κυβέρνηση του κ. Blair, προκειμένου η τελευταία να συναινέσει να φέρει το κυπριακό ως βασικό θέμα στις συναντήσεις κορυφής της Κοινοπολιτείας και να αντιταχθεί στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τουλάχιστον για όσο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, αγνοώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης  των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).  

Στην Ουάσιγκτον δε, ο κ. Ρανν προσπάθησε να επηρεάσει, συναφώς, αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ είχε συναντήσεις για το Κυπριακό και με συμβούλους του Προέδρου Κλίντον.   Σε ότι αφορά τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Ρανν, σημειώνεται ότι γεννήθηκε το 1953 και μετανάστευσε οικογενειακώς από την Αγγλία, πρώτα στη Νέα Ζηλανδία, το 1962, και από το 1977, σε ηλικία 24 ετών, στην Αδελαΐδα.   Σπούδασε στη Νέα Ζηλανδία όπου και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Στη Νότια Αυστραλία μεταξύ των άλλων του δραστηριοτήτων, υπήρξε συντάκτης ομιλιών και Γραμματέας Τύπου του τότε Πρωθυπουργού της Πολιτείας Don Dunstan, ο οποίος επίσης ήταν ένθερμος Φιλέλληνας με στενότατες σχέσεις με το ομογενειακό στοιχείο.   Ο κ. Ρανν εξελέγη στη Βουλή το 1985 και το 1994 ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2002 και επανεκλέγηκε το 2006.