Αθήνα – in.gr

ΑΡΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

 

Έντονο προβληματισμό εκφράζει το  υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις σχετικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά τη βεβιασμένη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της Ιορδανίας να ανακαλέσει την αναγνώριση του Πατριάρχη Θεόφιλου, τον οποίο «η Ελλάδα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις σχετικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά, με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι ο γγ του υπουργείου, πρέσβυς Χ.Ροκανάς, έχει μεταβεί από στα Ιεροσόλυμα και συναντήθηκε με την τον Πατριάρχη Θεόφιλο.

«Η βεβιασμένη στάση της ιορδανικής κυβέρνησης περί ανακλήσεως της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων δεν έδωσε τον αναγκαίο χρόνο για να υπάρξουν οι απαραίτητες αποφάσεις από την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, ο οποίος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα για τη λήψη τους και βεβαίως την αντίστοιχη ευθύνη.

»Η Ελλάδα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον παλαίφατο θεσμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

»Αυτό θα συνεχίσει να πράττει με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να συμβάλει στην ταχεία άρση της σημερινής παρανόησης, στην ομαλοποίηση της κατάστασης, στην εδραίωση του Πατριαρχείου, καθώς και στην εκπλήρωση της αποστολής του προς το σύνολο του ορθόδοξου ποιμνίου του, σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του κόσμου. Σε μια περιοχή που έχει υποστεί πολλά κάθε φορά που επικράτησαν η επιμονή και η αδιαλλαξία αντί του διαλόγου και της καταλαγής» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η απόφαση της Ιορδανίας ελήφθη αργά το βράδυ του Σαββάτου. Το θέμα της άρσης της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έφθασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων των αραβόφωνων κοινοτήτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεόφιλος δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την κοινότητα πριν την εκλογή του 2005.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Αμάν

 

Στην άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ' προχώρησε η κυβέρνηση της Ιορδανίας, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ενέργεια αυτή γνωστοποιήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιορδανίας και ήταν αποτέλεσμα της σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας το οποίο και εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα. Η απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ του Σαββάτου, σχεδόν μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα.

Το θέμα είχε τεθεί προ ημερών και η κρίση φάνηκε προς στιγμήν να εκτονώνεται μετά τις επαφές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με το Αμάν.

Συγκεκριμένα το θέμα της άρσης της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έφθασε στο υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων των αραβόφωνων κοινοτήτων.

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το θεσμό του Πατριαρχείου και τον Πατριάρχη. Όλοι πρέπει να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και την αυτοτέλεια του Πατριαρχείου. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και ο υφυπουργός κ. Κασσίμης επικοινώνησαν, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε στις 9 Μαΐου ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Οι Aραβες ορθόδοξοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεόφιλος δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την κοινότητα πριν την εκλογή του 2005.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμο Πατριάρχη τον έκπτωτο προκάτοχο του κ. Θεόφιλου, κ. Ειρηναίο

 Στο υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας έφτασε το θέμα της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων των αραβόφωνων κοινοτήτων.

Επικοινωνία με το Αμάν είχε το υπουργείο Εξωτερικών και σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθεται θέμα άρσης της εμπιστοσύνης.

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το θεσμό του Πατριαρχείου και τον Πατριάρχη. Όλοι πρέπει να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και την αυτοτέλεια του Πατριαρχείου. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και ο υφυπουργός κ. Κασσίμης επικοινώνησαν, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ερωτηθείς σχετιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Οι Aραβες ορθόδοξοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεόφιλος δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την κοινότητα πριν την εκλογή του 2005.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμο Πατριάρχη τον κ. Ειρηναίο.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης στην Ιερουσαλήμ, το ιορδανικό Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα στο μέλλον.

Newsroom ΔΟΛ