Την προσεχή Τετάρτη  23 Μαίου στις 14:00 το μεσημέρι η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη θα δεχθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του επιστημονικού συμβουλίου που έχουν αναλάβει την διοργάνωση του συνεδρίου με θέμα ο "Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα".  Ενώ προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας  προγραμματίζεται αντίστοιχη συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν  από το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας και της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ για την συνέντευξη Τύπου της 15ης Μαϊου 2007 στο ΣΤΑΘΑΚΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ.

05 17 2007

Νέα Υόρκη

Πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη  15 Μαϊου στις 8 το βράδυ στο «Σαθάκειο Κέντρο»  στην Αστόρια της ΝΥ, η πρώτη  δημόσια ενημέρωση προς  τους  εκπροσώπους του ομογενειακού Τύπου  για τον εορταστικό κύκλο αφιερωμένο στα 70 χρόνια του ιστορικού οργανισμού που ανοίγει τον Σεπτέμβριο του 2007 και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2008.  Στον εορταστικό κύκλο για τα 70 χρόνια της Ομοσπονδίας,  αναφέρθηκε εκτενώς ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Δημητρίου ο οποίος κατέθεσε δημοσίως και τις σχετικές προτάσεις τις οποίες  έχει ήδη υποβάλει προς έγκριση προς το Δ.Σ.  ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Νικόλαο Διαμαντίδη ζήτησε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ. και προσωπικότητες του δημοσίου βίου της ομογένειας η οποία θα αναλάβει να  συντονίσει τον εορταστικό κύκλο για τα 70 χρόνια της ομοσπονδίας. Εν συνεχεία ο κ. Δημητρίου έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά και παρουσίαση των μελών του Επιστημονικού  Συμβουλίου καθώς και της Εκτελεστικής Γραμματείας που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου την διοργάνωση του  συνέδριου που οργανώνει η ομοσπονδία για πρώτη φορά.  

Το συνέδριο έχει ως κεντρικό  θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα» και ξεκινά από την ΝΥ στις 23, 24, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στην ΝΥ και ολοκληρώνεται στην Αθήνα από τις 27 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Σχετικές λεπτομέρειες υπάρχουν  στο επισυναπτόμενο υλικό.  Στην αντιφώνηση του ο πρόεδρος Ν. Διαμαντίδης  απηύθυνε θερμό  χαιρετισμό προς τους παρεβρισκόμενους  τονίζοντας με έμφαση τη σημασία που έχει όχι μόνο ο εορτασμός για τα 70 χρόνια αλλά και το συνέδριο που ήδη προετοιμάζεται εδώ και πέντε μήνες.  Ως προς το πρώτο μεγάλο  συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ ο κ. Διαμαντίδης το χαρακτήρισε «μια μεγάλη πρωτοβουλία που θα δώσει νέα ώθηση στην ομοσπονδία αλλά και στην ομογένεια και γιαυτό εργαζόμαστε όλοι  για την επιτυχία του».

Το λόγο στην συνέχεια πήρε το μέλος της επιστημονικής επιτροπής Χαράλαμπος Βασιλειάδης ο οποίος διάβασε χαιρετισμό εκ μέρους του επιστημονικού συμβουλίου ενώ στη δική του προσφώνηση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ως μέλος του Επιστημονικού συμβουλίου η ευθύνη μου αυξάνει περισσότερο διότι εκπροσωπώντας την Ε.Επιτροπή στη Νέα Υόρκη πρέπει στο μέτρο του δυνατού να αποτρέψω συνθήκες ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τη σημαντικότητα του συνεδρίου ή το διεθνώς αναγνωρισμένο  κύρος των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα ηχηρό και οδυνηρό ράπισμα προς την αξιοπρεπή, περήφανη, και δημιουργική Ομογένεια μας την οποία αντιπροσωπεύει η Ομοσπονδία στην ευρύτερη Νέα Υόρκη».  Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του συνεδρίου μικρό  χαιρετισμό απεύθυνε  ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία και τους στόχους  αυτού του συνεδρίου.

Εν συνεχεία απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Γενικός Γραμμάτεας και ο κ. Α. Στεφανόπουλος αναφέρθηκαν διεξοδικά στα οικονομικά προκαλώντας για σχετικές ερωτήσεις και  ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα έξοδα θα καλυφθούν  από χορηγούς, τονίζοντας πως ήδη το Πάντειο Πανεπιστήμιο διαθέτει πέντε αίθουσες του δωρεάν ενώ το ίδιο δωρεάν είναι και το   υψηλών προδιαγραφών  συνεδριακό κέντρο του Υπουργείου Τύπου όπου εκεί έχουν προγραμματιστεί κλειστά meetings και ανοιχτά forum κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Αθήνα ενώ ως προς το Ζάππειο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης τα έξοδα κάλυψης του θα αναλάβει χορηγός. 

Τα έξοδα θα καλυφθούν από χορηγούς το ίδιο και για όλα τα diners που προγραμματίζονται. Ενώ αναφορικά ως προς το κόστος του συνεδρίου και της όλης διοργάνωσης του, τονίστηκε ότι την υψηλή εποπτεία έχει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και την  ευθύνη για τις χορηγίες έχει η εκτελεστική γραμματεία η οποία έχει αναλάβει να καλύψει  ολόκληρο το κόστος από χορηγίες που θα προέρχονται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς χωρίς όμως να εμπλακεί με χρήματα ουδείς εκ των μελών της,  αλλά με απευθείας αναθέσεις έργου στους χορηγούς όπως γίνεται με παρόμοιες διοργανώσεις. Έτσι αποφεύγονται οι ενδιάμεσοι και κατ' επέκταση ανατρέπεται στην πράξη κάθε υπόνοια  και τυχόν παρανοήσεις . Σε ότι αφορά τους χορηγούς τονίστηκε ότι όταν ολοκληρωθούν οι επαφές θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση ενώ τα ονόματα όλων όσων συνδράμουν οικονομικά θα αναφερθούν σε στα  ειδικά ενημερωτικά έντυπα που θα εκδοθούν καθώς επίσης και στον τόμο που θα εκδοθεί από την Βουλή των Ελλήνων.     

Ανεξάρτητη επιτροπή οικονομικού ελέγχου και απολογισμού

Όλα τα έσοδα και έξοδα θα ελεγχθούν από ανεξάρτητη οικονομική επιτροπή προσωπικοτήτων η οποία θα συσταθεί για το σκοπό αυτό αποτελούμενη από προσωπικότητες μη εμπλεκόμενες στη δραστηριότητα  ή την διοργάνωση του συνεδρίου, από την Ελλάδα και την Αμερική  με συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και οικονομικών παραγόντων,    η οποία σε έξι μήνες μετά τη λήξη του συνεδρίου με δεσμευτικούς όρους και χρονοδιάγραμμα θα  παραδώσει τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου στην Ομοσπονδία και στη Βουλή των Ελλήνων.  Η Επιτροπή αυτή θα συσταθεί και  εγκριθεί από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.    

 Στο τέλος  της παρουσίασης  προς τους προσκεκλημένους απεύθυνε χαιρετισμό  και ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και μέλος του executive board κ. Χρήστος Βουρνάς ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα δουλέψει «αθόρυβα και θα προσφέρει σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση ευχόμενος καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο το οποίο τιμά την ομογένεια και την Ομοσπονδία».                    

Στην λιτή  και σεμνή  εκδήλωση που είχε προετοιμαστεί, βάση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης το οποίο προβλέπει  τμηματική ενημέρωση ομογενειακών φορέων,  προσωπικοτήτων και τοπικών  ΜΜΕ με πολλές και  ξεχωριστές δημόσιου χαρακτήρα εκδηλώσεις, προσήλθαν η κ. Μαρία Παπαδάτου η οποία διατηρεί εδώ και 30 χρόνια το αρχαιότερο πρόγραμμα,  ο δημοσιογράφος  κ. Δημήτριος Ρομποτής από το περιοδικό NEO, ο κ. Φλωράτος από το radio diaspora  και το  Hellas News, η κ.  Ρεβέκα Παπαδοπούλου από την Greek News, και το εκδοτικό συγκρότημα του NGTV, και ο φωτορεπόρτερ  κ. Δημήτριος  Πανάγος. Επίσης η εκπρόσωπος της Atlantic  Bank, κ. Σοφία Στρουμπάκη, εκπρόσωποι φοιτητών που κλήθηκαν ειδικά για να ενημερωθούν και να αναλάβουν συγκεκριμένη ευθύνη δράσης εν όψει του συνεδρίου της ΝΥ. Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων κ. Ανδρέας Σάββα, καλλιτέχνες και αρκετοί νέοι  φοιτητές που είχαν κληθεί προσωπικά για να ενημερωθούν και αν αναλάβουν δράση.

Από το γραφείο Τύπου του συνεδρίου ανακοινώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες   θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις ενημέρωσης στο ίδιο ύφος και style εξίσου  λιτές,  σεμνές, και πάντα σε διακριτικό επίπεδο χωρίς πομπώδεις και υπερφίαλες συγκεντρώσεις. Στόχος των ενημερωτικών αυτών επαφών,  δεν είναι ο εντυπωσιασμός αλλά η προσωπική και εκ του σύνεγγυς ενημέρωση ουσίας για την μεγάλη αυτή διοργάνωση. Εντός της εβδομάδος  έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες συναντήσεις  ομογενειακών φορέων, παραγόντων και εκπροσώπων ομογενειακών ΜΜΕ που θα καλούνται σε τακτά  χρονικά διαστήματα  και κλιμακωτά για ενημέρωση.  Ήδη  έχουν προηγηθεί σειρά  άτυπων ενημερωτικών επαφών ενώ   για το Σάββατο 19 και  την Κυριακή 20 Μαϊου έχει προγραμματιστεί ενημέρωση ομογενειακών φορέων και ομογενειακών ΜΜΕ. Ο  πρώτος κύκλος των ενημερωτικών επαφών θα ολοκληρωθεί  στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης των Ομογενειακών ΜΜΕ και των παραγόντων της Ομογένειας για το συνέδριο της Αθήνας θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Τέλος την προσεχή εβδομάδα προγραμματίζονται συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και την Γενική Πρόξενο κ. Αικατερίνη Μπούρα με αντικείμενο την επίσημη και εκ του σύνεγγυς  προσωπική  πρόσκληση  στο συνέδριο αλλά  και την ανταλλαγή απόψεων επί της όλης διοργάνωσης.  

Εκ του γραφείου Τύπου του συνεδρίου

Για κάθε πληροφορία επικοινωνείτε με τους:

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  1347 203 9923

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ  1718 312 8743

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 1646 250 1870

official email : nygr2007@yahoo.com