για θέματα Κύπρου, ελληνισμού και Ορθοδοξίας

Με ομιλίες του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Αλέξανδρου Μαλλιά – ο οποίος έδωσε ένα περίγραμμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων – και του Πρέσβη της Κύπρου κ. Ανδρέα Κακουρή – ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό – ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Ουάσιγκτον η 23η ετήσια συνάντηση για θέματα Κύπρου, ελληνισμού και Ορθοδοξίας που διοργανώνεται από τις ομογενειακές οργανώσεις ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), UHAC (Ενωμένο Ελληνο-Αμερικανικό Κογκρέσο) και CEH (Συντονισμένη Προσπάθεια Ελλήνων).

 

Τους ομιλητές παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΣEΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και επακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση μεταξύ άλλων σχετικά με θέματα προώθησης του Κυπριακού, αντιμετώπισης της προπαγάνδας των Σκοπίων και προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις σημερινές εκδηλώσεις της τριήμερης συνάντησης στην Ουάσιγκτον άνω των εκατό ομογενειακών παραγόντων από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του UHAC και πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Andrew A. Athens, ο πρόεδρος του CEH κ. Andrew E. Manatos, ο αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Συμβουλίου της Καλιφόρνιας κ. Aris Anagnos, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ κ. Panos Spiliakos και η δήμαρχος της κατεχόμενης Κυρήνειας κ. Μαρία Ιωάννου.

Τη σημασία των συναντήσεων αυτών υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους το χαιρετισμό του προέδρου της διακομματικής επιτροπής κ. Χαϊτίδη, όλων των κομμάτων, καθώς και του προέδρου του κόμματός του κ. Παπανδρέου. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή, είπε ο πρώην Υφυπουργός, ενόψει εκλογών στην Τουρκία και αργότερα σε Κύπρο, Ελλάδα και ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναλάβει νέος Γενικός Γραμματέας και άλλα στελέχη στον ΟΗΕ.

Αργότερα το απόγευμα τιμήθηκε από τους διοργανωτές της 23ης ετήσιας συνάντησης, σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Nicholas Burns, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ίσως το πιο μοναδικό μέρος στον κόσμο», προσθέτοντας ότι δεσμοί αίματος (λόγω της συστράτευσής τους σε πολεμικές συγκρούσεις) και αξιών συνδέουν ΗΠΑ και Ελλάδα.

Αναφερόμενος σε γεύμα με τον Πρωθυπουργό στο Ζάγκρεμπ, ο κ. Μπερνς είπε για τον κ. Καραμανλή «τον θαύμαζα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τον θαυμάζω ακόμη περισσότερο τώρα, κάνει εξαιρετική δουλειά (great job)» και θα τον καλωσορίσουμε στις ΗΠΑ όταν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει πάλι επίσκεψη.

Δεν μπορώ να θυμηθώ, πρόσθεσε, περίοδο ελληνο-αμερικανικών σχέσεων με λιγότερα προβλήματα, ενώ επεσήμανε τη συνεργασία των δύο χωρών (για Κύπρο, Κόσοβο, Βοσνία, αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις και Μέση Ανατολή).

Σε επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία (31/5 με 1/6), ο κ. Μπερνς πρόκειται να θέσει πάλι ζητήματα λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο, όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, ενώ (όπως είπε προ δύο ημερών στον Πρέσβη της Κύπρου) είναι διατεθειμένος να επισκεφτεί την κατάλληλη στιγμή τη Λευκωσία για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ακολουθεί απόψε δεξίωση για τους συνέδρους στην κατοικία του Πρέσβη της Κύπρου, ενώ αύριο πραγματοποιούνται συναντήσεις με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, καθώς και υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα.

Το βράδυ της Πέμπτης διοργανώνεται επίσημη δεξίωση, ενώ η ετήσια συνάντηση ολοκληρώνεται με εκδηλώσεις την Παρασκευή.