Έκθεση με σπάνιο υλικό στα Τρίκαλα

 

Τρίκαλα – Του Αποστόλη Ζώη

 Άνοιξε τις πύλες της στο Τρικαλινό κοινό και όχι μόνο η αρκετά αξιόλογη έκθεση « ο Στέφανος Σαράφης και η εποχή του», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το θάνατο του στρατηγού Στέφανου Σαράφη η οποία πραγματοποιείται στο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου.  Την επιμέλεια της ενδιαφέρουσας έκθεσης στην οποία παρουσιάζεται ένα σπάνιο υλικό, έχει η συγγενής του ιστορικός Λη Σαράφη, ενώ η έκθεση πήρε σάρκα και οστά με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Τρικκαίων. 

Όπως η ίδια η ιστορικός επισημαίνει μέσα από αυτό το υλικό παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές του στρατηγού Στεφάνου Σαράφη, ο οποίος υπήρξε μια ιστορική προσωπικότητα, τέκνο των Τρικάλων, με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ, ενώ οι επιλογές και η δραστηριότητά του ταυτίζονται χρονικά με μια σημαντική πεντηκονταετία της ελληνικής ιστορίας.

Η ίδια δεν παραλείπει να τονίσει πως μέσα από αυτήν την έκθεση φέρνει το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής, ενώ να σημειώσουμε πως παράλληλα προβάλλεται ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πετρίτση παραγωγής ΕΤ-2 1986 από τη σειρά «Ιστορικές Προσωπογραφίες» με θέμα το Στέφανο Σαράφη. Ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης γεννήθηκε στα Τρίκαλα τον Οκτώβριο του 1890, ο παππούς του ήταν σαράφης στο επάγγελμα και από αυτόν έμεινε το επώνυμο στην οικογένεια.

Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, συμμετείχε στις μάχες των Γαιννιτσών και Σαρανταπόρου και στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο αρνήθηκε να δηλώσει αφοσίωση στο βασιλιά και προσχώρησε στον στρατό της Εθνικής Άμυνας. Στις 5 Ιουλίου  1943 ο Σαράφης υπέγραψε σχέδιο στρατιωτικής συμφωνίας με το οποίο προβλεπόταν συνεργασία όλων των αντάρτικων ομάδων για την αντιμετώπιση του κατακτητή υπό την καθοδήγηση κοινού γενικού στρατηγείου που ήταν υπόλογο στο συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Σημαντικό στρατιωτικό ελιγμό πέτυχε ο Σαράφης με την συνθηκολόγηση της  Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943.

Ο στρατηγός Σαράφης έγινε μέλος του ΚΚΕ στην διάρκεια της κατοχής, ενώ μετά τις εκλογές του Μαρτίου 1946, ψηφίστηκαν τα έκτακτα μέτρα, δημιουργήθηκαν στρατοδικεία και οι Επιτροπές Ασφαλείας αποφάσιζαν τις εκτοπίσεις πολιτών. Από τους πρώτους που εκτοπίζονται ήταν μια ομάδα 33 αξιωματικών του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Στέφανο Σαράφη. Τον Αύγουστο του ΄51 δημιουργήθηκε η ΕΔΑ, όπου ο στρατηγός Σαράφης συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρώτος στο συνδυασμό μαζί με άλλους έξι εκτοπισμένους του Αη Στράτη. Στην ΕΔΑ αφιέρωσε τις δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων της ζωής του ο στρατηγός.

Στις εκλογές του 1956 η ΕΔΑ εξέλεξε 20 βουλευτές. Ανάμεσά τους ήταν ο Σαράφης που σαν υποψήφιος στη Λάρισα και τη Μαγνησία συγκέντρωσε τον εξαιρετικό αριθμό των 18.000 σταυρών. Την 31η Μαϊου 1957 ενώ διέσχιζε με τη σύζυγό του την Λεωφόρου Αλίμου χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο που οδηγούσε Αμερικανός υπαξιωματικός της Αεροπορίας. Σύμφωνα με την ιστορικό Λη Σαράφη τα στοιχεία που πλαισιώνουν το δυστύχημα αυτό συνηγορούν για το ότι επρόκειτο για πολιτική δολοφονία.    Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι την  Κυριακή 10 Ιουνίου, και οι ώρες επισκέψεων έχουν ως εξής: καθημερινά 11π.μ. – 1μ.μ. , 6.30 – 9 μ.μ. Σάββατο, Κυριακή : 11π.μ. – 1μ.μ.