Την πρόταση για δημιουργία παναμερικανικής εμβέλειας οργάνωσης η οποία θα συντονίζει τις πολιτικές δραστηριότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, επανέφερε με παρέμβασή του στο 23ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, του UHAC και της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου και ηγετικός παράγοντας της Ενιαίας Προσπάθειας, Νίκος Μούγιαρης, υποσχόμενος να καταβάλλει ο ίδιος το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόταση είχε αρχικά υποβληθεί προ δύο ετών και τη συνόδευε υπόσχεση 100.000 δολαρίων από τον κ. Μούγιαρη και 25.000 από τον επιχειρηματία της Βιρτζίνια και πρώην πρόεδρο του Ταμείου Παιδιών της Κύπρου, Τόμας Κάιρους. Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, ο Νίκος Μούγιαρης ανεβάζοντας ψηλά τον πήχυ, άνοιξε τις διεργασίες για βαθύ προβληματισμό σε σχέση με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από το ελληνικό λόμπι, το οποίο έπειτα από 33 χρόνια, παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

«Μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα αν οργανωθούμε σε εθνικό επίπεδο. Εχουμε πολλούς τοπικούς οργανισμούς κι ομοσπονδίες, όμως αυτές οι οργανώσεις δεν επαρκούν για να επηρεάσουμε την κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο μιάς υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ», είπε ο κ. Μούγιαρης.

«Πόσα θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με έναν εκτελεστικό διευθυντή του επιπέδου του Τζορτζ Τένετ. Με διοικητικό συμβούλιο και με εκτελεστική επιτροπή που θα στελεχώνεται με άτομα του επιπέδου του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου. Είμαστε επιχειρηματίες και μπορούμε να κάνουμε τον οργανισμό να αποδώσει, όπως οι επιχειρήσεις μας. Αν δεν το κάνουμε, θα επιστρέφουμε κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον και θα απολογούμαστε για τις προσπάθειές μας», συμπλήρωσε.

Ο οργανισμός θα έχει την ευθύνη του συντονισμού και τις υποστήριξης ακτιβιστών σε όλες τις πολιτείες, οι οποίοι θα κινητοποιούν την κοινότητα για να παρεμβαίνει σε πολιτικούς για τα εθνικά θέματα.

»Γιατί να μην εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε τις προσπάθειές μας; Πόσοι γνωρίζουν σήμερα για την τουρκική εισβολή την Κύπρο; Ελάχιστοι, κι αυτό είναι μια αποτυχία της κοινότητάς μας, την οποία και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε».

Ο Τομ Κάιρους επαναφέροντας την προσφορά τον 25.000 δολαρίων στο τραπέζι, μίλησε για την ανάγκη η κοινότητά μας να συμβάλλει οικονομικά στη δημιουργία αυτού του οργανισμού.

Κάποιοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την ιδέα της δημιουργία μιάς επιτροπής, που θα συνιστά οργανωμένο λόμπι, αφού η ομοσπονδιακή νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Ωστόσο υπήρξε συμφωνία η πρόταση να μελετηθεί πολύ σοβαρά.

Πολλοί ήταν οι ομιλητές που συμφώνησαν ότι, παρά τη σημαντική συμβολή των οργανισμών στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, χρειάζεται επανεξέταση της πορείας μας.

«Πρέπει να ξανασκεφθούμε τις προσπάθειές μας», ανέφερε ο συντονιστής του ΣΑΕ στις ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που έπλεξε το εγκώμιο των κ.κ. Μάνατου και Κρίστοφερ για όσα κάνουν τόσα χρόνια.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η πρόταξη  της θρησκευτικής ελευθερίας ως βασικό θέμα του 23ου συνεδρίου, αντί του κυπριακού όπως γινόταν κάθε χρόνο, προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα.
Αρκετοί ήταν οι αντιπρόσωποι που έκριναν ότι αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά και οι προεδρικοί υποψήφιοι, περιόρισαν τις αναφορές τους στο θέμα του Πατριαρχείου (που είναι σχετικά εύκολο αφού αφορά θρησκευτικές ελευθερίες και ήδη οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν θετικές απόψεις) και άφησαν έξω το κυπριακό, που παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα.

Την ίδια στιγμή, παρά τις προσδοκίες των οργανωτών ότι το θέμα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθερίων θα επεκτεινόταν και στην Κύπρο, οι παρόντες εκπρόσωποι των Αρχόντων δεν το ήγειραν στις παρεμβάσεις του.

«Ηλθαμε από τη Βρετανία κάνοντας τόσα έξοδα και το κυπριακό έμεινε σε δεύτερη μοίρα», είπε η Μαρία Κοκκίνου στο κλείσιμο του συνεδρίου. Η κ. Κοκκίνου, Μαρωνίτισα από την Κύπρο που ζει στην Αγγλία, έκανε δυναμική παρέμβαση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώπιον του κ. Μπερνς, για την καταστροφή των ιερών χώρων λατρείας της  Κατεχόμενη Κύπρου, από τους Τούρκους, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Μαρωνίτικου μοναστηριού, το οποίο οι Τούρκοι αρνούνται να επιδιορθώσουν, παρότι έχουν εγκριθεί 500.000 από αμερικανικά κονδύλια της USAID.

Υπήρχαν ωστόσο κι άλλοι αντιπρόσωποι οι οποίοι επισήμαναν ότι χάρη στην πρόταξη της θρησκευτικής ελευθερίας, μέλη του Κογκρέσου τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στο τουρκικό λόμπι, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Τομ Λάντος κι ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης, Ρόμπερτ Ουέξλερ, ήλθαν στο συνέδριο και επέκριναν τη στάση της Τουρκίας, προκαλώντας ρωγμές στο τουρκικό λόμπι.

Επισημαίνεται επίσης ότι και μόνο η δήλωση την οποία έκανε για την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, επισφραγίζει την πολιτική του επιτυχία.

Γεγονός πάντως είναι πως τους προσεχείς μήνες και μέχρι το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία, τον Αύγουστο, αναμένονται πολλές διεργασίες, για την κατεύθυνση, τη στρατηγική και την οργάνωση  του Ελληνοαμερικανικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ) 
21/05/2007