Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Σε περίπου 3.000 ομογενείς στο Δημαρχείο του Σίδνεϊ, μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Αυστραλία. Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην διακρατική συμφωνία για την πλήρη αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ομογενών, στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Αναφέρθηκε επίσης και στα εθνικά θέματα, με έμφαση τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Δυνατότητα ψήφου από τις μεθεπόμενες εκλογές

 

Σε συγκέντρωση ομογενών στο Σίδνεϊ, μίλησε ο Κώστας Καραμανλής, λίγο πριν αναχωρήσει για την Καμπέρα, όπου την Τετάρτη θα υπογραφεί συμφωνία κοινής ασφάλισης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ.

Ο Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ομογένεια στην προώθηση της εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, σημειώνοντας ιδιαίτερα τους αγώνες των ομογενών στα εθνικά θέματα.

"Η συμβολή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δικής σας επιρροής και προσπάθειας" ανέφερε σημειώνοντας ότι βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο οικουμενικός ελληνισμός .

Όπως είπε, η πολιτεία εκπληρώνει ακόμα μία δέσμευση απέναντι στους Ομογενείς, με τη ψήφιση σύντομα στη Βουλή, νόμου με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό.

"Για λόγους άρτιας προετοιμασίας της δημόσιας διοίκησης αλλά και διότι σε τέτοια ζητήματα μεγάλης σημασίας δεν χωρεί κανένας αιφνιδιασμός, αυτό θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές " πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνία για τις συντάξεις

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμα και στη συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων που θα υπογράψει την Τετάρτη με την αυστραλιανή πλευρά, μία συμφωνία απόρροια μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων.

"Επιλύουμε έτσι, μία εκκρεμότητα δεκαετιών που δεν επέτρεπε στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις θα επωφεληθούν αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας που θα δουν επιτέλους, την πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, να επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες δεκαετιών εργασίας τους στην Αυστραλία, αναγνωρίζοντάς τους, πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα" τόνισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ και κατοχυρώθηκε η περιφερειακή αντιπροσώπευση των ομογενών .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων των ομογενών τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς με τη Γενέτειρα.

"Η αποστολή εκπαιδευτικών, η αύξηση του αριθμού των σχετικών υποτροφιών, η συνεργασία με τις έδρες των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας των παιδιών ομογενών στην πατρίδα μας, είναι διαρκώς στις προτεραιότητές μας" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για την επίλυσή του σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης" ενώ όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κάλεσε τη γειτονική ώρα να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια ή στήριξη σε ενέργειες που προδίδουν επιμονή σε λογικές ψευδεπίγραφης αλυτρωτικής προπαγάνδας
Ομιλία για τα εθνικά θέματα και τον ρόλο της Ελλάδας  
Με επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ξεκίνησε σήμερα τις επαφές του στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασίμη.   Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν ομογενείς αλλά και μαθητές από το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο της Αγίας Ευθυμίας.   Ο πρωθυπουργός είχε κατίδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό, ενώ στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο εξήρε το έργο των ομογενών και τόνισε ότι στόχος όλων είναι η οικοδόμηση του μέλλοντος επάνω στις στέρεες βάσεις που έχουν τεθεί.   Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε το Γηροκομείο της Βασιλειάδας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες της διασποράς έδωσαν σκληρούς αγώνες επιβίωσης και στέριωσαν με κόπο σε αυτό το κομμάτι της γης.   Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας Μόρις Ιέμα και παρακάθισε σε γεύμα. Στην προσφώνησή του ο κ. Ιέμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που εγγυάται τη Δημοκρατία, δημιουργεί και έχει δώσει ώθηση και πρόοδο στη χώρα.  
Ο πολιτειακός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πριν από λίγο καιρό η Βρετανία επέστρεψε αρχαία αντικείμενα στην Αυστραλία και το ανάλογο πρέπει να γίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.   Επίσης εξήρε την προσωπικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εξελέγη Παγκόσμια Δήμαρχος Αθηναίων πως είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και τη χαρακτήρισε ως θαρραλέα γυναίκα λέγοντας ότι έχει υποστεί χτυπήματα από την τρομοκρατία.  
Ο κ. Καραμανλής στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι οι δεσμοί που υπάρχουν πηγάζουν και από την παρουσία μιας ευημερούσας κοινότητας Ελλήνων στη χώρα.   Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ροές του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ιδεώδης επιχειρηματικός εταίρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δηλώσουν την παρουσία τους στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία μεταμορφώνεται σε μια πιο δυναμική, πιο ανοιχτή και πιο ανταγωνιστική οικονομία".  
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυριανή υπογραφή της συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελλάδας – Αυστραλίας στην Καμπέρα με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ καθώς «με αυτή τη συμφωνία ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά σε χιλιάδες άτομα που έχουν εργαστεί και στις δύο χώρες επιτέλους θα διευθετηθεί», όπως είπε.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής «με την απόλυτη πεποίθηση ότι μια τέτοια προοπτική συνιστά ισχυρότατο έναυσμα και μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση και προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας».   Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο πρωθυπουργός είπε «παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία του ΟΗΕ και προσβλέπουμε σε αμοιβαίως αποδεκτή λύση παρά την προκλητική συμπεριφορά της ΠΓΔΜ».   Για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είναι διεθνές πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι η πολιτική μας είναι σαφής και συνεπής:'υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ το μεσημέρι (τοπική ώρα) έκανε κρουαζιέρα με σκάφος στο λιμάνι του Σίδνεϊ και το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση ομογενών.   Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε νέα αναφορά στην υπόθεση της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα: «Αναμένουμε και από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να πράξει το ίδιο, αλλά και να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια ή στήριξη σε ενέργειες που προδίδουν επιμονή σε λογικές ψευδεπίγραφης αλυτρωτικής προπαγάνδας».  

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής είναι ο οικουμενικός ελληνισμός, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ, είπε ότι κατοχυρώθηκε η περιφερειακή αντιπροσώπευση των ομογενών και αναφέρθηκε και στην ψήφο των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους.   Απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χάρη σε σας γίνεται πιο ισχυρή η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η εικόνα της Ελλάδας που κινείται με σιγουριά και εθνική αυτοπεποίθηση σε ανοιχτούς ορίζοντες, η εικόνα της Ελλάδας που βγαίνει δυναμικά στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας ισχυρή ανάπτυξη, σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας».
Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε για επίλυση του θέματος με τις συντάξεις και επανέλαβε ότι προωθείται το δικαίωμα ψήφου.   Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο κ. Καραμανλής χάρισε 22 στολές της εθνικής Ελλάδας στα παιδιά και μπάλες καθώς και βιβλία και σε σύντομη ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του σημειώνοντας ότι οι μαθητές αποτελούν το μέλλον του ελληνισμού σε αυτή τη μακρινή χώρα. Στο κολέγιο φοιτούν παιδιά κυρίως Ελλήνων ομογενών τρίτης γενιάς.   Ο κ. Καραμανλής δήλωσε εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από τις συσκέψεις που έκανε σε ελληνικά ιδρύματα, τόνισε ότι η φλόγα της αγάπης των ομογενών προς την Ελλάδα παράμεινε άσβεστη στις καρδιές τους και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.  
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του είναι η Καμπέρα, όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό του της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ. Οι κ. Καραμανλής και Χάουαρντ θα υπογράψουν διμερή συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Συνέντευξη Καραμανλή στο SBS

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»

H θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρη δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του στο κρατικό αυστραλιανό πολυεθνικό δίκτυο SBS ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.   Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αν η Τουρκία αποφασίσει να αποδεχθεί πλήρως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που της θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή και ως πλήρες μέλος. Δήλωσε επίσης, ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής «με την απόλυτη πεποίθηση ότι μια τέτοια προοπτική συνιστά ισχυρότατο έναυσμα και μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση και προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας».  

Στην ίδια συνέντευξη ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως αν η Τουρκία ασπαστεί τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αυτό θα βοηθήσει και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.   Τέλος εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του που μια εκκρεμότητα 20 ετών, που αφορά στο ασφαλιστικό, τερματίζεται αύριο με την υπογραφή της συμφωνίας κοινωνικών ασφαλίσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Στην παρούσα Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

«Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ψήφου στον απόδημο ελληνισμό θα εγκριθεί από την παρούσα Βουλή, αλλά ο νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ομογενειακή ψήφο που ανέφερε προχθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην Αυστραλία.   Ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι «η κυβέρνηση αυτή σέβεται τους θεσμούς και δεν αιφνιδιάζει και αφετέρου, διότι απαιτείται μια πολύ καλή προετοιμασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ/ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ