Με ταχεις ρυθμούς προχωράνε στην Νέα Υόρκη οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή του πρώτου μεγάλου πολυθεματικού και πολυπρισματικού συνέδριου που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο με θέμα "Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα" ξεκινά στη ΝΥ  στις 23, 24, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στην Αθήνα από τις 27 μέχρι και της 30 Σεπτεμβρίου 2007. Το συνέδριο οργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια της Ομοσπονδίας που επισήμως ξεκινούν με την τελετή έναρξης στο Ζάππειο στις 27 Σεπτεμβρίου στην  Αθήνα.     

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι προετοιμασίες για το συνέδριο της Νέας Υόρκης έχουν μπει στην τελική ευθεία και ήδη οι πρώτοι σύλλογοι με την παραλαβή επίσημου φακέλου, ο οποίος περιέχει  τις σχετικές  πληροφορίες με τους όρους διεξαγωγής, τους κανόνες για το διακαίωμα συμμετοχής αλλά  και την επίσημη πρόσκληση, έχουν δηλώσει συμμετοχή με σχετικούς εισηγητές στην γραμματεία του συνεδρίου. Αντίστοιχα -σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές- μέχρι την Παρασκευή 25 Μαϊου θα έχουν αποσταλεί 200  προσκλήσεις στους guest speakers που έχουν έχουν προεπιλεγεί από τον χώρο της Ομογένειας εκ μέρους του Επιστημονικού Συμβουλίου κατόπιν σχετικής εισηγήσεως των διοργανωτών.  

Εξάλλου χτες 23 Μαϊου 2007-όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση- αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νικόλαο Διαμαντίδη, τον  Γενικό Γραμματέα και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Δημήτρη Δημητρίου, τον ταμία του Δ.Σ κ. Χρήστο Βουρνά και αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, και τον καθηγητή του πανεπιστησμίου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ.Χαράλαμπο Βασιλειάδη επισκέφθηκαν  την Γενική Πρόξενο της Νέας Υόρκης κ. Αικατερίνη Μπούρα.     

ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ κ. Α. ΜΠΟΥΡΑ

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23 Μαίου 2007 η προγραμματισμένη συνάντηση της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στην Νέας Υόρκη, κας Αικατερίνης Μπούρα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης, αποτελούμενη από τον Προέδρο, κ. Νικόλαο Διαμαντίδη, τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Δημήτρη Δημητρίου, τον Ταμία και Αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Χρήστο Βουρνά και το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Εκπροσώπου του στην Νέα Υόρκη, κ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη, προκειμένου να ενημερωθεί και να προσκληθεί επισήμως η Γενική Πρόξενος στο Συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα».

Η συνάντηση που κράτησε περίπου δύο ώρες, διεξήθχη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Γραφείο της Γενικής Προξένου και σε αυτήν συμμετείχε και η Προξένος κα Σοφία Βέβε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γενική Πρόξενος που έδειξε εμφανώς έντονο ενδιαφέρον ζήτησε και ενημερώθηκε διεξοδικά για το Συνέδριο, τους συντελεστές, το Επιστημονικό Συμβούλιο, αλλά και για την πρόοδο σε καθαρά οργανωτικό επίπεδο.

Στη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για όλες τις θεματικές ενότητες, για τις οποίες η κα Μπούρα επέδειξε έντονο ενδιαφέρον, επισημαίνοντας ότι η κάθε μια θεματική ενότητα από μόνη της παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία αναφορικά με την προσέγγιση της κάθε θεματικής, χρειάζεται ευαισθησία και κατανόηση. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κάθε θεματική ενότητα ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τονίζοντας από την πλευρά της η κ. Μπούρα πως το δικαίωμα της ψήφου στους ομογενείς με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη προσέγγιση των Ελληνοαμερικανών με την σύγχρονη Ελλάδα.

Η Γενική Πρόξενος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή ενός τέτοιου συνεδρίου ένα πολύ μεγάλο και ουσιαστικό βήμα εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ενώ επεσήμανε επίσης την ανάγκη όλες οι συνεδριακές εργασίες να διεξαχθούν σε κλίμα εποικοδομητικό, συναινετικό με τάση θετικής προσέγγισης και διάθεση βελτίωσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Δημητρίου τόνισε «πως το συνέδριο αυτό είναι και μια σθεναρή και έμπρακτη απάντηση ουσίας σε όσους  μιλούν για γκετοποιημένο Ελληνισμό, ειδικά στην περιοχή της Αστόριας». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Διαμαντίδης, αφού ευχαρίστησε την κ. Γενική Πρόξενο, για την ζεστή και εγκάρδια συνάντηση έκανε και εκείνος με τη σειρά του εκτενή αναφορά στις θεματικές του Συνεδρίου τονίζοντας ότι «γίνεται μια  μεγάλη προσπάθεια σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση που ανέλαβε η Ομοσπονδία». Τέλος, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον και σε άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ομοσπονδία, όπως για παράδειγμα η δημιουργία Μουσείου ή κτηριακή επέκταση και ανανέωση καθώς επίσης και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το έργο του οργανισμού".

 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για το συνέδριο της Ομοσπονδίας  

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του συνεδρίου, "το πρώτο 20λεπτο αφιέρωμα στο  συνέδριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος  Νέας Υόρκης με θέμα « Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο Αιώνα» έκανε χτες{22 Μαϊου στη δεύτερη ώρα της} η δημοφιλής εκπομπή «Δίκτυο Χωρίς Σύνορα» στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στην ΕΡΑ5 των συναδέλφων Νώε Παρλβάντζα και Άγγελου Μόσχοβα.

 

Η εκπομπή στο μικρόφωνο της οποίας ήταν ο καλός συνάδελφος Νώε Παρλαβάντζα  έκανε εκτενή αναφορά στον ιστορικό χαρακτήρα της μεγαλύτερης Oμοσπονδίας στον κόσμο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο πρόγραμμα και τους συντελεστές του.   

 

Προσκεκλημένος στην live εκπομπή, από την Νέα Υόρκη ήταν το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας, δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο προγραμματισμό που έχει γίνει από την αρχή της προετοιμασίας μέχρι σήμερα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους συντελεστές που εργάζονται εδώ και μήνες για την μεγάλη αυτή διοργάνωση. Στην εκπομπή δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο υψηλό κύρος που προσδίδει στην όλη διοργάνωση το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συναποτελούν προσωπικότητες διεθνούς κύρους και εμβέλειας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη  εκπομπή είναι εκ των πλέον δημοφιλών ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ελληνισμό της διασποράς  και   μεταδίδεται σε διαφορετικές ώρες ανά ήπειρο. Ο παραγωγός της εκπομπής κ. Νώε Παρλαβάντζα ανακοίνωσε ότι η ΕΡΑ5, η εκπομπή και προσωπικά ο ίδιος, θα παρακολουθούν το θέμα σε όλες του τις πτυχές και τις διαστάσεις  με ιδιαίτερα μεγάλο  ενδιαφέρον και θα αφιερώσουν αρκετό ραδιοφωνικό χρόνο στην διοργάνωση αυτή. Μια μεγάλη διοργάνωση, η οποία –όπως χαρακτηριστικά είπε- τιμά σύσσωμο τον Ελληνισμό της Αμερικής, αρκεί να τεθούν και να συζητηθούν όλα τα προβλήματα επί της ουσίας. 

Από την πλευρά του ο κ. Στεφανόπουλος έδωσε μεγάλη έμφαση στην δέσμευση της Βουλής δια του κ. Τραγάκη ότι τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού θα συμπεριληφθούν σε ένα τόμο που θα αναλάβει να εκδώσει η Ελληνική Βουλή και θα  περιέχει –και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά της παρούσας προσπάθειας- και την ιστορία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και έχει σημασία για τον Ελληνισμό της Αμερικής και ειδικά για την Νέα Υόρκη που πάντοτε πρωτοστατεί στους μεγάλους αγώνες με επίκεντρο την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, η οποία πάντα αποτέλεσε το στρατηγείο και το ορμητήριο των μεγάλων αγώνων για τα εθνικά θέματα.

 

Στην κατακλείδα της εκπομπής τονίστηκε και από τους δυο δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ζωντανού ραδιοφωνικού διαλόγου πως η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει το συνέδριο αυτό να είναι η μεγάλη βάση για ένα νέο εποικοδομητικό και ουσιαστικό θεσμό στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που θα μπορεί να αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι ελεύθερης σκέψης πάνω στα καυτά προβλήματα του Ελληνισμού και κυρίως αυτή την πρωτοβουλία να την μιμηθούν και άλλοι ομογενειακοί οργανισμοί και  ομοσπονδίες σε άλλες πολιτείες.

 

Τέλος ο κ. Στεφανόπουλος αποκάλυψε πως «εδώ και τέσσερις μήνες γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, με διακριτικότητα, συνέχεια, συνέπεια και κυρίως με σύστημα αλλά και επιστημονική αυστηρότητα, ώστε να οργανωθεί ένα συνέδριο ουσίας και όχι πολιτική φιέστα, από το οποίο δεν θα πρέπει να λείψει κανείς, που έχει λόγο, άποψη και κυρίως προτάσεις και όχι κακόπιστη και άγονη κριτική, αφού όλοι οι φορείς εξ αρχής έχουν συμπεριληφθεί στο προγραμματισμό και  θα προσκληθούν χωρίς καμία εξαίρεση, όπως το ίδιο και τα μέλη σύλλογοι που ήδη έχουν αρχίσει και παραλαμβάνουν τους επίσημους φακέλους του συνεδρίου. Το αν θα έρθουν ή όχι αυτό αφορά εκείνους και όχι τους διοργανωτές.

 

Η Ομοσπονδία, ως οργανωτικός φορέας έκανε αυτό που έπρεπε χωρίς διαχωρισμούς. Εκείνο που έχει ιδιαίτερα μεγάλη και βαρύνουσα σημασία είναι ότι οι επίσημοι φορείς στην Ελλάδα και στην Αμερική  στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια και αυτό είναι που μας ενθαρρύνει αλλιώς δε θα είχαμε φτάσει ως εδώ».

Με αφορμή την συγκεκριμένη εκπομπή το Γραφείο Τύπου του Συνεδρίου ανακοινώνει πως σε επικοινωνιακό επίπεδο έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης και παρουσίασης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική,  τόσο  του Συνεδρίου, όσο και της Ομοσπονδίας, η οποία ήδη προγραμματίζει μια σειρά  εορταστικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 70 χρόνια του ιστορικού οργανισμού, οι οποίες θα ξεκινήσουν με την έναρξη του συγκεκριμένου Συνεδρίου στην Ελλάδα το προσεχή Σεπτέμβρη".