ΣΥΜΦΩΝΙΑ κοινωνικών ασφαλίσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας ώστε οι Έλληνες της Αυστραλίας να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να έχουν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπεγράφη χθες στην Καμπέρα, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Τζον Χάουαρντ.

Τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του, «πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και θα αποβεί σε όφελος της ελληνικής ομογένειας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «επιλύουμε έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, κάτι που θα επιτρέψει στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας οι οποίοι θα ωφεληθούν, και εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή η υπογραφή της.

Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ανέφερε ότι «μετά από τέσσερις μήνες η συμφωνία θα είναι σε πλήρη εφαρμογή» και εκτίμησε πως «τουλάχιστον 60.000 ομογενείς θα επωφεληθούν άμεσα από αυτή τη συμφωνία και θα απολαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά και φαρμακευτικά τους δικαιώματα».

Στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αυστραλό ομόλογό του, επισήμανε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Αυστραλίας σε θέματα προτεραιότητας για την ελληνική εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Χάουαρντ χαρακτήρισε προσωπικό του φίλο τον κ. Καραμανλή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις τους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τη στάση της Αυστραλίας, τόνισε ότι έχει θέσει επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια το θέμα στο Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά, όπως είπε, σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με επίσκεψή του στην Τουρκία, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Κατά πάσα πιθανότητα, στις 25 Ιουνίου ο κ. Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για τα 15 χρόνια του ΟΣΕΠ».

ΑΠΕ/ΕΡΤ/ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ