ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΕΡΑ 5- Σύδνεϋ, Θ. Καλλός)   ΣΥΔΝΕΫ.- Mε την ισχυρή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη μεγάλη εκδήλωση για την Ομογένεια που διεξήχθη στο Rod Laver Arena της Μελβούρνης ολοκληρώθηκε, σήμερα (Παρασκευή 25.5), η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην αυστραλιανή μεγαλούπολη.   Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός του Ελληνισμού της Μελβούρνης για την παρουσία εκεί σήμερα του Κώστα Καραμανλή, που αρκετά αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή κάλυψη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενώ μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε και στην σύζυγό του Νατάσα.   «Το πλήθος παραλήρησε», «τους έχουν σαν είδωλα», «η Ελληνίδα πριγκίπισσα Νταϊάνα», είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν από αυστραλιανές εφημερίδες και ραδιόφωνα.   Ολόκληρη η Ομιλία Καραμανλή

Ομογενειακοί σχολιαστές, αναφερόμενοι σ' αυτές τις κάπως υπερβολικές κρίσεις, είπαν ότι η Ομογένεια πράγματι έχει κυριευθεί από κύμα ενθουσιασμού και αξιοποιεί την πρωθυπουργική επίσκεψη για να καταδείξει για μία ακόμη την ελληνικότητά της.   Ο κ. Καραμανλής, σήμερα μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, επισκέφθηκε και το «ελληνοκρατούμενο» προάστιο του Oakleigh, όπου χιλιάδες έσπευσαν για να τον συναντήσουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους, μπήκε σε ελληνικά μαγαζιά, και μοίρασε άφθονες χειραψίες σε ομογενείς που τον επευφημούσαν.  

Επίσης, επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο των Αγίων Αναργύρων της τοπικής Ενορίας-Κοινότητας, όπου για άλλη μια φορά εξέφρασε τον ικανοποίηση, τον θαυμασμό και την συγκίνησή του, που συνάντησε Ελληνόπουλα να μιλούν τόσο καλά τα Ελληνικά και να είναι ενεργοί φορείς του πολιτισμού και των παραδόσεών μας.   Νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτώριας, Στηβ Μπρακς και παρέστη σε γεύμα που του παρέθεσαν ο Κυβερνήτης της Βικτώριας, Καθηγητής David de Kretser και ο πολιτειακός πρωθυπουργός, με την συμμετοχή του αρχηγού της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Ted Baillieu, του δημάρχου της Μελβούρνης, Τζων Σο, και πολλών άλλων, ομογενών και μη.  

Το αποκορύφωμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Μελβούρνη ήταν η ομιλία του τις βραδινές ώρες στην ανοικτή συγκέντρωση στον χώρο Rod Laver Arena.   «Σήμερα, εδώ, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού, που προκάλεσαν ιαχές από τις χιλιάδες ομογενών, που βρέθηκαν  στο στάδιο.   «Σήμερα εδώ, στη Μελβούρνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Πατρίδα, αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παντού! Με την παρουσία σας δείχνετε ότι οι αποστάσεις και οι ωκεανοί δεν μπορούν να μας χωρίσουν. Είμαστε πάντα κοντά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, είμαστε και θα μείνουμε πάντα δίπλα. Έλληνες παντού! Όπου κι αν ζούμε, κουβαλάμε μαζί μας, στην καρδιά και στο μυαλό μας, την Πατρίδα. Την Ελλάδα που αγαπάμε. Την Ελλάδα που μας ενώνει», είπε μεταξύ άλλών ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο Απόδημος Ελληνισμός, οι Ελληνικές Κοινότητες του Κόσμου, είναι σημαντικό, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους.

 Όπου και να βρίσκονται οι Έλληνες έχουν κατορθώσει- έχετε κατορθώσει- να ενταχθείτε αρμονικά στην κοινωνία της δεύτερης πατρίδας σας. Έχετε δώσει σκληρούς αγώνες για την επιβίωση και έχετε στεριώσει. Οι Έλληνες της Μελβούρνης, οι Έλληνες της Αυστραλίας, ενσωματωθήκατε σε αυτή την φιλόξενη κοινωνία και γίνατε κομμάτι της. Συμμετέχετε ενεργά. Διαπρέπετε σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Διατηρήσατε αναλλοίωτη την εθνική συνείδηση, την πολιτιστική ταυτότητά σας. Οικοδομείτε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας της μεγάλης και φίλης χώρας που σας φιλοξενεί, με τη γενέτειρά σας, με την Ελλάδα.

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας κατέχει τη δική του, ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του Έθνους».   Ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε  την έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, κάλεσε την ΠΓΔΜ να κατανοήσει ότι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την ενσωμάτωσή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία.   Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά και άλλους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Μελβούρνη.   Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ντάργουϊν όπου θα σταθμεύσει για τέσσερις ώρες περίπου.   Εκεί θα συναντηθεί με την Πρώτη τη Τάξει υπουργό της Βόρειας Επικράτειας (Chief Minister) Claire Martin και θα μιλήσει σε ανοικτή δεξίωση που διοργανώνει η τοπική κυβέρνηση για την ομογένεια στον χώρο της Καλυμνιακής Αδελφότητας.   Το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει από το Ντάργουϊν, για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας που είναι το Ανόι του Βιετνάμ. 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Ελληνίδες και Έλληνες της Μελβούρνης,

Σήμερα, εδώ, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Σήμερα εδώ, στη Μελβούρνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Πατρίδα, αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παντού! Με την παρουσία σας δείχνετε ότι οι αποστάσεις και οι ωκεανοί δεν μπορούν να μας χωρίσουν. Είμαστε πάντα κοντά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, είμαστε και θα μείνουμε πάντα δίπλα. Έλληνες παντού! Όπου κι αν ζούμε, κουβαλάμε μαζί μας, στην καρδιά και στο μυαλό μας, την Πατρίδα. Την Ελλάδα που αγαπάμε. Την Ελλάδα που μας ενώνει.

Αισθάνομαι ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση, που είμαι σήμερα μαζί σας. Στα πρόσωπά σας συναντώ την Ελλάδα των Πέντε Ηπείρων. Γιατί εσείς, όλες και όλοι εσείς, είστε ένα από τα δυναμικότερα τμήματα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Τρανή απόδειξη είναι η παρουσία σας στην πολιτική, την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτιστική σκηνή της Μελβούρνης.

Ο Απόδημος Ελληνισμός, οι Ελληνικές Κοινότητες του Κόσμου, είναι σημαντικό, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους. Όπου και να βρίσκονται οι Έλληνες έχουν κατορθώσει- έχετε κατορθώσει- να ενταχθείτε αρμονικά στην κοινωνία της δεύτερης πατρίδας σας. Έχετε δώσει σκληρούς αγώνες  για την επιβίωση και έχετε στεριώσει. Οι Έλληνες της Μελβούρνης, οι Έλληνες της Αυστραλίας, ενσωματωθήκατε σε αυτή την φιλόξενη κοινωνία και γίνατε κομμάτι της. Συμμετέχετε ενεργά. Διαπρέπετε σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Διατηρήσατε αναλλοίωτη την εθνική συνείδηση, την πολιτιστική ταυτότητά σας. Οικοδομείτε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας της μεγάλης και φίλης χώρας που σας φιλοξενεί, με τη γενέτειρά σας, με την Ελλάδα. Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας κατέχει τη δική του, ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του Έθνους.

Είναι αλήθεια ότι χρειάσθηκαν δεκαετίες, για να αρχίσει η ελληνική Πολιτεία να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντί σας. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουμε την αξία, τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης μιας τόσο πλατειάς, μιας τόσο δυναμικής ελληνικής διασποράς. Σήμερα, όλοι και όλες μαζί, προχωρούμε στην εφαρμογή μακρόπνοης στρατηγικής για την ενδυνάμωση του Οικουμενικού Ελληνισμού. Βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες που φιλοξενούν απόδημους Έλληνες. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω ξεχωριστά: Το επίπεδο των σχέσεών μας με τη φίλη Αυστραλία, είναι άριστο. Μπορούμε, όμως, να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Ιδίως, μάλιστα. στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού. Η βούληση είναι αμοιβαία και είναι ισχυρή.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Ελλάδα, κοιτίδα πολιτισμού, σάς βλέπει ως άξιους πρεσβευτές, ως γνήσιους εκφραστές του Πολιτισμού των ιδεών και των αξιών της: της ειρήνης, της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού. Βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής μας είναι η ενεργοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού σε κοινούς στόχους και η ενίσχυση των δεσμών με τη Μητέρα Πατρίδα. Είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας των Αποδήμων. Είναι η επένδυση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Γιατί ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει και πάλι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας.

Στηρίζουμε τα ελληνικά γράμματα και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ενισχύουμε τις έδρες Ελληνικών Σπουδών στο Εξωτερικό και ενθαρρύνουμε τη δημιουργία καινούργιων. Προχωρούμε στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, που θα επιτρέπει στους νέους μας, να διεκδικούν με επιτυχία την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωσή τους. Αντιμετωπίζουμε, ως υπέρτατο χρέος, τη διαφύλαξη των ανθρωπιστικών μηνυμάτων του Πολιτισμού μας. Βασική επιδίωξή μας είναι να αξιοποιούμε την τεράστια κληρονομιά μας για να διευκολύνουμε τα βήματά μας στο μέλλον. Γνώμονάς μας είναι η Ελλάδα της συμμετοχής, της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς. Όραμά μας είναι η ενδυνάμωση του Οικουμενικού Ελληνισμού. Δύναμή μας είστε εσείς: Οι Απανταχού Έλληνες.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε περήφανοι που ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, ο Ελληνισμός της Μελβούρνης, διατηρεί ακέραια την αγάπη του για την Πατρίδα. Θέλω να ξέρετε ότι  κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας νιώθει βαθιά συγκίνηση, νιώθει χαρά και περηφάνια, κάθε φορά που καθένας από εσάς διακρίνεται στη χώρα όπου ζει και εργάζεται. Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνετε περήφανους. Σας ευχαριστούμε γιατί δίνετε πάντα το παρόν σας, όπου και όταν το χρειάζεται η Πατρίδα. Οι Απόδημοι Έλληνες είστε πολύτιμος παράγοντας ισχύος για την Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική μας. Σας είδαμε πρωτοπόρους σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Σας είδαμε να υπερασπίζεστε, με πάθος και ενθουσιασμό, τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Η συμβολή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δικής σας επιρροής και προσπάθειας.   Αποδείξατε και αποδεικνύετε, ότι κρατάτε ζωντανή στην καρδιά και στις σκέψεις σας, την Ελλάδα. Μπορείτε να είστε περήφανοι, τόσο για την Ιστορία μας, όσο και για τη σημερινή Ελλάδα.

Η σύγχρονη Ελλάδα είναι χώρα δημοκρατική, ειρηνική, δημιουργική. Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την υλοποίηση του οράματος μιας ισχυρής Ευρώπης. Συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας, την ανάπτυξη, την πρόοδο όλων των λαών της περιοχής. Συνεισφέρει έμπρακτα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη γειτονιά της, τη Νοτιοανατολικής Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ήταν παρούσα στην κρίση του Λιβάνου, απομακρύνοντας από την εμπόλεμη ζώνη και Αυστραλούς πολίτες. Η Ελλάδα προχωρά, με εθνική αυτοπεποίθηση, στο σύγχρονο Κόσμο. Ασκεί πολιτική ανοικτών οριζόντων. Διασφαλίζει νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου. Στην πορεία αυτή, οι Έλληνες απανταχού της Γης δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους αγώνες σας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η στάση της Αυστραλίας επιβεβαιώνει το κύρος και την ακτινοβολία της Ελληνικής Κοινότητας στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή της φίλης Χώρας. Δικαιώνει τον αγώνα που εσείς δίνετε, σε καθημερινή βάση. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει κάνει, ήδη, πολύ σημαντικά βήματα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Τώρα είναι η ώρα να κατανοήσει και η ΠΓΔΜ ότι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την ενσωμάτωσή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία. Οφείλουν, τώρα, τα Σκόπια να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια στη σχέση τους με την Ελλάδα. Εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε πνεύμα ευρωπαϊκό, όσον αφορά την επίλυση των διαφορών. Ότι ενστερνίζονται έμπρακτα τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Οφείλουν να εγκαταλείψουν ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας. Να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη στάση τους και να καλύψουν το δικό τους κομμάτι της απόστασης, στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Θέλω ακόμη, με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησής μας, να επαναλάβω ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας. Καταστήσαμε σαφές ότι, για μας, η πλήρης προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξή της. Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά. Μια Τουρκία που δεν θα εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις, αλλά θα σέβεται όλους τους γείτονές της. Η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μπορούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα για τη βούλησή της να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Με δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, απέναντι σ' όλα τα μέλη της Ένωσης, χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτό αφορά τη στάση της, τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και απέναντι στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξακολουθεί, όμως, να χωρίζεται στα δύο από ένα τείχος κατοχής, το τελευταίο τείχος που παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το πρόβλημα στην Κύπρο αυτό είναι. Αυτό είναι το πραγματικό εμπόδιο, που στέκεται μπροστά στην επέκταση των ευρωπαϊκών ωφελημάτων σ' ολόκληρο το νησί. Αθήνα και Λευκωσία αγωνιζόμαστε για μία λειτουργική και βιώσιμη λύση. Λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν, με ασφάλεια, τα αγαθά που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η εκπληκτική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έδειξε σ' ολόκληρο τον Κόσμο την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Ανέδειξε την Ελλάδα της φιλοξενίας και της ασφάλειας. Την Ελλάδα της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Της ανάπτυξης και της προόδου. Αναδείξαμε, παράλληλα, το σημαντικό ρόλο του Εθελοντισμού, στον οποίο συμβάλατε καθοριστικά. Οι Έλληνες της Αυστραλίας, παρόλο που βρίσκεστε  σε μια μακρινή ήπειρο, αποδείξατε πως δεν είστε μακριά μας.

Το αποδεικνύετε και με τη συνεπή υποστήριξή σας στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και με τη δική σας συμβολή, το δίκαιο αυτό αίτημα του Ελληνισμού ευαισθητοποιεί και συνεγείρει, μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους, σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι το ζήτημα αυτό αφορά στην επανένωση ενός σημαντικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεχίζουμε, όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, την προσπάθεια, αισιόδοξοι για την τελική δικαίωση.

Φίλες και φίλοι,

Αναδεικνύετε τη θέλησή σας να προχωρούμε μαζί στα μεγάλα και τα σπουδαία για τον Ελληνισμό. Αυτό επιβεβαιώνετε και σήμερα.

Εδώ στη Μελβούρνη νιώσαμε τη ζεστασιά σας, γνωρίσαμε την κοινότητά σας, που διακρίνεται για το δυναμισμό της, είδαμε την προκοπή σας, μάθαμε, από κοντά, για τις επιτυχίες που καταγράφετε σε όλα τα πεδία, σε όλους τους τομείς. Είμαι εντυπωσιασμένος και βαθύτατα συγκινημένος από τα ελληνικά ιδρύματα και σχολεία που επισκέφθηκα αυτές τις μέρες και από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Είστε αυθεντικός πρεσβευτής των αξιών και των δικαίων του Ελληνισμού, σε μία χώρα τόσο σημαντική, όπως είναι η Αυστραλία. Η κοινότητα της Μελβούρνης, όλες και όλοι εσείς, διαδραματίσατε -και διαδραματίζετε -καταλυτικό ρόλο στη συσπείρωση του ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία. Αναπτύξατε -και αναπτύσσετε- αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην ανάδειξη και τη δημιουργία μίας ακμάζουσας ομογενειακής κοινότητας. Διατηρήσατε -και διατηρείτε- ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής σας. Μπορούμε τώρα να διαψεύσουμε και την άποψη πως όταν οι γενιές αλλάζουν, οι δεσμοί χαλαρώνουν. Είμαστε δίπλα σας και νιώθουμε ότι είστε δίπλα μας.

Πιστεύω ότι, δουλεύοντας μαζί, ακόμη πιο στενά, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για τον απανταχού Ελληνισμό. Θέλω, μάλιστα, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω τη μεγάλη συμβολή, τη δύναμη της Ορθοδοξίας στην πορεία αυτή. Άλλωστε, ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι συνοδοιπόροι από τα βάθη της Ιστορίας. Είναι συστατικά στοιχεία της ύπαρξής μας. Εδώ στην Αυστραλία, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι φάρος του Ελληνισμού. Πρωταγωνιστής  στη διατήρηση της πίστης, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Είναι σημαντικό, είναι σπουδαίο, είναι αναγκαίο, να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε, για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Κι αυτό θέλω να το πω, προπάντων, στις νέες και τους νέους μας. Στις νέες γενιές, που αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα τμήματα του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Έλληνες τρίτης, τέταρτης γενιάς.

Η παρουσία σας εδώ, η παρουσία σας στη συνάντηση αυτή, αποδεικνύει ότι θέλετε να κρατήσετε ισχυρή την κοινή εθνική ταυτότητά μας. Είστε ένας κόσμος που διψά για αξίες και ιδανικά. Είστε το αύριο της κοινωνίας που ζείτε, αλλά και του Οικουμενικού Ελληνισμού. Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε την Ελλάδα. Να μάθετε από κοντά τα έθιμα και την Ιστορία, τις παραδόσεις της Χώρας απ' όπου κατάγεστε. Να δείτε από κοντά τις ομορφιές και τον πολιτισμικό πλούτο της Πατρίδας σας. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, την ειδική κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα προέρχονται από την Ομογένεια, την αύξηση της φιλοξενίας μικρών και μεγάλων παιδιών της Ομογένειας στην Ελλάδα. Αξιοποιείστε κάθε δυνατότητα.

Φίλες και φίλοι,

Διανύουμε μια νέα εποχή. Μια εποχή που απαιτεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλες δυνατότητες. Ακολουθούμε πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.

Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι η πατρίδα που άφησαν πίσω τους οι Έλληνες μετανάστες. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που βγαίνει μπροστά με αισιοδοξία και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής με αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μ' έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η ανάπτυξη αυτή απλώνεται παντού. Σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Στις ιδιαίτερες πατρίδες σας, στους τόπους όπου βρίσκονται οι ρίζες σας: Στη Μακεδονία και στη Θράκη, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ανάπτυξη παντού, ευημερία για όλους. Αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε. Αυτό κάνουμε πράξη, μέρα με τη μέρα.

Σήμερα η ελληνική Οικονομία γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής. Η Χώρα μας μετεξελίσσεται  σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Σε Οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, που καθιστούν την Πατρίδα μας ελκυστική σε επενδύσεις και επισκέπτες. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα κράτος πραγματικά κοινωνικό. Εργαζόμαστε για μια κοινωνία ασφάλειας και ευημερίας, δυναμική, αλληλέγγυα και δίκαιη. Ενθαρρύνουμε έμπρακτα τους νέους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται ενεργά στον οικονομικό, τον πολιτιστικό και πολιτικό χώρο. Δημιουργούμε τα κίνητρα που χρειάζονται για να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Εφαρμόζουμε, ταυτόχρονα, πολιτικές, που στόχο έχουν να ενδυναμώνουν τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Παίρνουμε τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, όλοι όσοι έχετε τα εκλογικά δικαιώματά σας στην Πατρίδα, να μπορείτε με την ψήφο σας, από τον τόπο διαμονής σας, να είστε ενεργοί συμμέτοχοι στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Φέρνουμε σύντομα για ψήφιση στη Βουλή νόμο, που θα δίνει τη δυνατότητα αυτή, σε όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή και την ενεργοποίησή σας, ώστε να ολοκληρώσουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα Δημοκρατίας. Να κάνουμε ένα ακόμη βήμα που μας φέρνει πιο κοντά.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, με νέες πρωτοβουλίες το δρόμο για την κατάκτηση κοινών στόχων. Ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών μας, το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού εκφράζει τις δυνάμεις του Ελληνισμού και αποβλέπει στο συντονισμό τους. Στοχεύει στη διεθνή προβολή του Ελληνισμού και των εθνικών μας θεμάτων. Είναι, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, όργανο γνωμοδοτικό, εισηγητικό και υποστηρικτικό προς την Ελληνική Πολιτεία. Είναι η δική σας φωνή. Και για να ακούγεται πιο καθαρά η φωνή όλων των Ελλήνων της Διασποράς, κατοχυρώσαμε την περιφερειακή αντιπροσώπευση των Ομογενών. Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν παρόντες στις εργασίες της τελευταίας Συνέλευσης του Συμβουλίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, πόλη αδελφοποιημένη με τη Μελβούρνη.

Θέλω να ξέρετε ότι ζητούμε και αξιοποιούμε τις ιδέες σας. Ημέρα με την ημέρα, αλλάζουμε τα πράγματα. Θεσπίσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Απόδημων Ελλήνων, τα οποία θα συνδέουν τις Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία με τις υπηρεσίες στη Μητέρα Πατρίδα, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να έχετε άμεση εξυπηρέτηση σε θέματα που σας απασχολούν. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ένα τέτοιο κέντρο και στο Γενικό Προξενείο της Μελβούρνης.

Θα ήθελα ακόμη να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για τη Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που υπογράψαμε αυτές τις μέρες με την αυστραλιανή πλευρά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις. Μια συμφωνία που θα αποβεί σε όφελος της ελληνικής ομογένειας. Επιλύσαμε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, που δεν επέτρεπε στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις θα επωφεληθούν πολλές χιλιάδες συμπατριώτες μας, που θα δουν, επιτέλους, την Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, να επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες δεκαετιών εργασίας τους στην Αυστραλία, αναγνωρίζοντάς τους πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Ξέρουμε ότι αφήσατε την Ελλάδα, διότι αντιμετωπίσατε δυσκολίες και βρήκατε στην Αυστραλία συνθήκες που σας βοήθησαν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα, θέλει να βοηθήσει εσάς και τα παιδιά σας, να προχωρήσετε πιο πέρα, να φτάσετε πιο ψηλά. Γνωρίζουμε – το διαπιστώνουμε και σήμερα -ότι έχετε την Ελλάδα βαθιά στην καρδιά σας. Είμαστε περήφανοι για εσάς. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας, για τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή σας. Όλοι και όλες μαζί προχωρούμε στον 21ο αιώνα με εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Όλοι και όλες μαζί ευχαριστούμε τη μεγάλη Χώρα που σας φιλοξενεί. Ευχαριστούμε την Αυστραλία.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Θέλω, από τα βάθη της καρδιάς μου, να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή υποδοχή σας. Για τη φιλοξενία σας. Για την αγάπη που μου δείχνετε. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ  για τις δυνατές συγκινήσεις που ζω μαζί σας, κάθε μέρα, κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού. Θέλω να σας πω ότι, όσο ζω, οι αναμνήσεις από αυτό το αντάμωμα δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν. Επιστρέφω στην Ελλάδα όχι απλά αισιόδοξος, αλλά βέβαιος για το μέλλον του Ελληνισμού. Και αυτό χάρη σε σας. Είσαστε αστείρευτη πηγή δύναμης και έμπνευσης για όλους μας.

Να ‘στε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.