Παρουσίαση του νέου βιβλίου για το Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας

Παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Πάνου Λειβαδά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή της Πεντηκοστής στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, η επίσημη παρουσίαση του «Λευκώματος επί των εγκαινίων του Πατριαρχικού Μεγάρου της Αλεξάνδρειας».  

Μία «έκδοση – κόσμημα», όπως χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, η οποία αναδεικνύει την σημασία του μεγάρου αυτού, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της ελληνικής Αλεξάνδρειας, αλλά παρουσιάζει και με λεπτομέρειες όλες τις εκδηλώσεις που σηματοδότησαν τα εγκαίνια της 2ας Απριλίου 2006, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και του Έλληνα Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια.  

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις, τα ρεπορτάζ από τις εφημερίδες εκείνων των ημερών, ανέκδοτες επιστολές των ηγετών των εκκλησιών, τα αναμνηστικά δώρα στους πολλούς επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και φωτογραφίες από το ανακαινισμένο Πατριαρχικό Μέγαρο συνθέτουν την έκδοση, που πραγματοποιήθηκε με την χορηγία του Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.  

Στην εκδήλωση, που έγινε στην Αίθουσα Θρόνου της Πατριαρχικής Επιτροπείας στο Κάιρο, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Ανδρέας Κουζούπης, ο Σύμβουλος Τύπου κ. Κώστας Γιαννακόδημος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, διπλωματικές αρχές, σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή Καΐρου, εκπρόσωποι όλων των παροικιακών Σωματείων Καΐρου και πολύς κόσμος από την ελληνική παροικία καθώς και την αραβο-ορθόδοξη κοινότητα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.   Παίρνοντας τον λόγο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής χαρακτήρισε το Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας «αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Παλαίφατου Πατριαρχείου».

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Προκατόχους του Πατριάρχες Νικόλαο ΣΤ΄, Παρθένιο Γ΄ και Πέτρο Ζ΄, και στην συμβολή τους στην διατήρηση των κτιρίων αυτών που αποτελούν «τα ιερά και τα όσια της φυλής μας και του Πατριαρχείου μας».   Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Πάνο Λειβαδά, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος χαρακτήρισε την εν λόγω έκδοση, που έγινε με την ευγενική φροντίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ως «ένα δώρο καρδιακό» από την Ελληνική Πολιτεία. «Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς εσάς κ. Λειβαδά, τον Υπουργό μας τον κ. Ρουσσόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή μας για την αγάπη που είχατε να εκδώσετε αυτό το επετειακό λεύκωμα», επεσήμανε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον κ. Λειβαδά, τον οποίο ευχαρίστησε για την γενικότερη στήριξη της Γραμματείας και της Πολιτείας στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.   Αμέσως μετά, σε μία μικρή αλλά συγκινητική τελετή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απένειμε προς τον κ. Λειβαδά τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου, την ύψιστη τιμή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε προσωπικότητες που στηρίζουν το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.  

Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Πάνος Λειβαδάς, τόνισε ιδιαίτερα «τα γερά ερείσματα που ο χριστιανισμός βρήκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ώστε να αναπτυχθεί και να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκε».   «Σήμερα, το εθνικό πνεύμα εξακολουθεί να ακμάζει στην Χώρα του Νείλου τόσο χάρη στην ελληνική ταυτότητα, η οποία έχει αφήσει διαχρονικά το στίγμα της στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου, όσο και στις συντεταγμένες προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας για εξωστρεφή ανάπτυξη», επεσήμανε στον λόγο του ο κ. Λειβαδάς. Και προσέθεσε: «Αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως στην ενέργεια, την ναυτιλία, τις υποδομές , τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα εξαγώγιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, η Ελλάδα ανοίγει ολοένα και περισσότερους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο και ισχυροποιεί τους παραδοσιακούς δεσμούς των λαών μας».  

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο πρωτοπαρουσιαζόμενο λεύκωμα, ο κ. Λειβαδάς τόνισε ότι η έκδοση αυτή «δεν επισφραγίζει μόνο την ιδιαίτερη σημασία των εγκαινίων του ανακαινισμένου Πατριαρχικού Μεγάρου. Συμβολίζει και αναδεικνύει ως χώρος μεγάλης ιστορικής αξίας τις σταθερά αδελφικές σχέσεις των δύο λαών ως και την παρουσία του εξέχοντος εκκλησιαστικού θεσμού του Πατριαρχείου, το οποίο με το ιεραποστολικό του έργο και την ανθρωπιστική του παρουσία βοηθά χιλιάδες συνανθρώπους μας». «Η συμβολή μας στην έκδοση του παρόντος τόμου δεν αποτελεί απλά την εκπλήρωση ενός καθήκοντος που η θεσμική μας αποστολή επιβάλλει, παρά αντίθετα αποδεικνύει πως η Ελληνική Πολιτεία στηρίζει έμπρακτα μία ακόμη έκφραση της πολυεπίπεδης σχέσης που ενώνει την Ελλάδα με την Αίγυπτο», επεσήμανε ο κ. Λειβαδάς. Ευχαρίστησε δε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον κλήρο και τον λαό της Αλεξανδρείας, «που αναδεικνύουν καθημερινά όλα αυτά που ενώνουν τις κοινωνίες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.  

Διαβιβάζοντας τους θερμούς προσωπικούς χαιρετισμούς του υπουργού κ. Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, έρχομαι να σάς παραδώσω αυτόν τόμο που πιστεύω να συμβολίζει μία νέα περίοδο άνθησης», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Πάνος Λειβαδάς, προσφέροντας στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ ένα ασημένιο δένδρο ελιάς, ως το σύμβολο ειρήνης.