Και τυπικά  η Γενική Συνέλευση  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης  στην τακτική συνεδριάση της  ενέκρινε  κατά πλειοψηφία παμψηφεί   τη διεξαγωγή του συνεδρίου με θέμα "Ο Ελληνισμός της  Αμερικής τον 21ο αιώνα". Στη συνεδριάση που διεξήχθει  σε πολύ καλό κλίμα μετείχαν εκπρόσωποι 37 συλλόγων με περισσότερους από 47 αντιπροσώπους οι οποίοι ένα από τα πρώτα θέματα που ζήτησαν να συζητηθεί -λόγω και του σχετικού θορύβου και της έντονης παραπληροφόρησης που εν τω μεταξύ  έχει προηγηθεί εδώ και τρεις μήνες περίπου- ήταν το θέμα του συνεδρίου.  Ακολουθεί πλήρες κι αναλυτικό ρεπορτάζ.

 Αρκετοί στάθηκαν στα οικονομικά που αοφορούν στην όλη διοργάνωση υποβάλλοντας σχετικές ερωτήσεις στις οποίες απαντήσεις έδωσε ο καθύλην αρμόδιος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου. Ειδικότερα η κ. Ζηκοπούλου και ο κ. Ζουπανιώτης ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για το τρόπο εξεύρεσης των πόρων κάλυψης των εξοδων του συνεδρίου. Απαντώντας ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής Δημήτριος Δημητρίου ανέλυσε το πρόγραμμα χορηγιών και το χρονοδιάγραμα τονίζοντας ότι όλα τα έξοδα που απαιτούνται θα καλυφθούν από πρόγραμμα χορηγιών που έχει καταρτισθεί και ήδη είναι σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο κ. Ντίνος Ράλλης-μέλος και του Δ.Σ- σε παρέμβαση του τόνισε πως "αν και το συμβούλιο ενημερώθηκε  λεπτομερώς  με καθυστέρηση εν τούτοις  μια τόσο σοβαρή πρόταση όπως είναι η οργάνωση ενός συνεδρίου που οργανώνει η Ομοσπονδία πρέπει να τεθεί και στη κρίση της Γενικής Συνέλευσης". Απαντώντας ο πρόεδρος Νικόλαος Διαμαντίδης παρέπεμψε το κ. Ράλλη στο καταστατικό σύμφωνα με το οποίο το Δ.Σ. "για αυτό εκλέγεται και εξουσιοδοτείται  για να παίρνει αποφάσεις και να συντονίζει δράσεις ωστόσο -όπως χαρακτηριστικά τόνισε -επειδή πιστεύω πως πρόκειται στα αλήθεια για μια σημαντικότατη διοργάνωση και θέλω να πετύχει αυτή η προσπάθεια που είναι προσπάθεια όλων μας  κάνω πρόταση  η Γενική Συνέλευση να πάρει την τελική απόφαση". Τη πρόταση δευτέρωσε ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος και ανέλυσε το σχετικό άρθρο του καταστατικού στο οποίο πράγματι  πουθενά δεν αναφέρεται ότι προϋπόθεση για τις όποιες  αποφάσεις του Δ.Σ.  ή όποιες δήποτε άλλες έστω σημαντικές   αποφάσεις-όπως χαρακτηρίζεται η απόφαση για τη διεξαγωγή του εν λόγωσυνεδρίου- απαιτείται η έγκριση Γενικής Συνελεύσεως, ωστόσο ζητώ και εγώ την υιοθέτηση της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου από το Σώμα της Γ.Σ. ώστε να μην υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση. Την πρόταση για υιοθέτηση-κατά άλλους έγκριση- τρίτωσαν ο κ. Γκόρος και Α. Ζουπανιώτης και έτσι το θέμα τέθηκε και σε ανοιχτή ψηφοφορία όπου και υπερψηφίστηκε σε ποσοστό συμμετεχόντων στη Γ.Σ. 98%.   

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και κρίσεις επί της προτάσεως για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.  Από το σύλλογο Αθηναίων ο κ. Ηλίας Νεοφώτιστος επικροτώντας την ιδέα μεταξύ άλλων τόνισε πως "καλό θα ήταν για μια τέτοιας σημασίας ιστορική κίνηση όχι μόνο για την ομοσπονδία αλλά και για την Ομογένεια της ΝΥ να είχαν ενημερώσει νωρίτερα τους συλλόγους ώστε  να μπορούν όλοι οι σύλλογοι να προσφέρουν ισότιμα σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και με  ιδέες για  μια τέτοιας διαστάσεων οργάνωση και κιντοποίηση".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δοξακόπουλος ο οποίος ζήτησε επί πλέον υποστήριξη προς τους συλλόγους που τυχόν δεν έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν σωστά προετοιμασμένοι για μια τέτοια διοργάνωση και με τόσο αυστηρά κριτήρια θέτωντας και σχετικές ερωτήσεις για τη διαδικασία συμμετοχής στο συνέδριο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων 15 ετών απαρτία των  μελών αντιπροσώπων  σε ποσοστό 90 έως και 100%  από τη πρώτη πρόσκληση υπήρξε μόνο δυο φορές και αφορούσε παράλληλα και σε πρόσκληση πανομογενειακής συνέλευσης για την παρέλαση. 

Την απάντηση αυτή στο Greek American News Agency που παρακολούθησε την Γ.Σ. έδωσαν μέλη του Δ.Σ. αλλά και αντιπρόσωποι αναλύοντας τα δεδομένα  σε σχετική ερώτηση που υπεβλήθει. Οι συνολητές μας  τονίσαν με έμφαση μας πως "αν και θα θέλαμε πάντα να έχουμε συμμετοχή 100% από την πρώτη πρόσκληση στη Γ.Σ.  αυτό δε γινεται ποτέ και τούτο οφείλετε και σε καθαρά διαδικαστικά τεχνικά θέματα, τις αποστάσεις από τις τρεις πολιτείες ή άλλα  προσωπικά του κάθε αντιπροσώπου γιαυτό και σχεδόν πάντα η Γενική Συνέλευση συγκροτείτε σε σώμα με τη δεύτερη πρόσκληση και βρίσκεται σε απαρτία πάντοτε με το 55 εώς και 60%  των ενεργών και δραστήριων μελών της.

Υπενθυμίζεται ότι στο δυναμικό της Ομοσπονδίας είναι εγγεγραμένοι περισσότεροι από 120 εθνικοτοπικοί σύλλογοι αλλά ταμειακώς εντάξει αυτή τη στιγμή  σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή -που έκανε κα σχετική ενημέρωση- είναι μόνο οι 70 σύλλογοι  για το 2007 ενώ για το 2008 κάποιοι δεν έχουν ταχτοποιηθεί. Οι υπόλοιποι σύλλογοι σε καθημερινή βάση τακτοποιούν τις εκκρεμότητες τους αλλά μέχρι εγκρίσεως  των σχετικών δικαιολογητικών δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γ.Σ. Πάντως αυτό που παρατηρείται ως γενικό φαινόμενο και όχι μόνο στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ -που θεωρείται η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος δευτεροβάθμια Οργάνωση αλλά και και όπου υπάρχουν διασυλλογικά όργανα στην Ελλάδα και στους Έλληνες ανά τω κόσμω  είναι ότι όλοι τρέχουν την τελευταία στιγμή- όπως πάντα-  άρα και οι σύλλογοι στην πλειοψηφία τους τακτοποιούν τις εκκρεμότητες τους παραμονές των εκλογών…    

Επομένως-σύμφωνα με τους συνομηλιτές μας -όλοι παλαιοί και έμπειροι στα κοινά της Ομογένειας και σύμφωνα και με τις εξηγήσεις που παρασχέθηκαν- το ποσοστό συμμετοχής σχεδόν σε όλες τις Γ.Σ. κυμαίνεται πάντα στα ίδια μεγέθη είτε μιλάμε για αντιπροσώπους είτε μιλάμε για ποσοστά αντιπροσώπευσης.       

Η  τακτική γενική συνέλευση επίσης συμπλήρωσε με ψηφοφορία και την μια θέση  στο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την παραίτηση λόγο φόρτου εργασίας του κ. Γιάννη Αγγελάκη. Τη θέση στο συμβούλιο κατέλαβε ο κ. Μιχάλης Τραχανής έναντι της κ. Κατέχη που είχε υποβάλει υποψηφιότητα.  

Τέλος η Γενική Συνέλευση   εξέτασε και μια σειρά  άλλων θεμάτων  τα οποία αναφέρονται στο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε  αργά χτες -μετά το τέλος της Γ.Σ. – από την Ομοσπονδία Εληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ.  Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:   

"Η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο Κέντρο. Ένα από τα κεντρικά θέματα  που πρώτα ετέθησαν, ήταν η διοργάνωση του Συνεδρίου με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα». Αρκετοί εκ των αντπροσώπων, ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση με σχετικές ερωτήσεις που υπεβλήθησαν ως προς τη διαδικασία διεξαγωγής, καθώς και για τα οργανωτικά, οικονομικά ζητήματα που αφορούν στο συνέδριο. Αναλυτικές απαντήσεις επί όλων των ερωτήσεων έδωσε προς την Ολομέλεια ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του  Συνεδρίου κ. Δημήτρης Δημητρίου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επεκράτησε στη συζητήσηση ως προς την διεξαγωγή του συνεδρίου είναι το γεγονός πως αρκετοί εκ των αντιπροσώπων τόνισαν μεταξύ άλλων πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τόσο ουσιαστικό βήμα ιδιαίτερως δε αποτελεί τιμή για την Ομοσπονδία το γεγονός της συνεργασίας με  Πάντειο Πανεπιστημίο, αντιστοίχως δε και με το Υπουργείο Τύπου, κάτι που θα έπρεπε να αναφέρεται και στην αφίσα που τυπώνεται εκ μέρους της Ομοσπονδίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» Απόστολος Ζουπανιώτης.

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων επικρότησαν την ιδέα για την απόφαση αυτή, ωστόσο το θέμα τέθηκε και σε ανοιχτή ψηφοφορία μετά από πρόταση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, οι οποίοι ζήτησαν  το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας που είναι η Γενική Συνέλευση να υιοθετήσει την σχετική απόφαση του Δ.Σ. για την διεξαγωγή του συνεδρίου. Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης ψήφισε στο σύνολο της υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου, πλην ενός που ψήφησε κατά σε σύνολο 43, δηλαδή η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε και τυπικά την απόφαση για την διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Στη Γενική Συνέλευση έγινε επίσης, αναφορά επιτροπών{πολιτιστική, ασφαλιστικού,  παρελάσεως, συμβουλευτικής και συνεδρίου} αναφορά οικονομικών, έγκριση των κονδυλίων που πρότεινε το Δ.Σ. για τις κάλυψη λειτουργικών αναγκών  του κτηρίου, και της επιτροπής  του Συνεδρίου. Το Σώμα ενημέρωσαν αναλυτικά ο Ταμίας κ. Χρήστος Βουρνάς, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Τάκης Παύλου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως κ. Ντίνος Ράλλης, και ο ταμίας της Επιτροπής Παρέλασεως Γιώργος Παράλαιμος και ο Πρόεδρος της επιτροπής ασφαλιστικών Δ. Δημητρίου.

Η Γενική Συνέλευση άνοιξε με εκτενή και αναλυτική αναφορά πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο Νικόλαο Διαμαντίδη".  

Η Επόμενη Γενική Συνέλευση προσδιορίζεται στα μέσα Σεπτέμβριου ή στις αρχές Οκτώβριου λόγω του συνεδρίου