"η Ομοσπονδία ανοίγει τα φτερά της…Προσωπικά παραμερίζω τα πάντα όταν βλέπω ότι οι στόχοι είναι δυνατοί και είναι εθνικοί."  με αυτά τα λόγια ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Βασίλειος Σταθάκος απευθύνθηκε στη προσυνεδριακή συνάντηση που έγινε στο ΣΤΑΘΑΚΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ τη Παρασκευή 8 Ιουνίου  εν όψει του συνεδρίου που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Οι δηλώσεις Σταθάκου από χτες το απόγευμα κάνουν το γύρο της Ομογένειας της Νέας Υόρκης  ταράσσοντας τα λιμνάζοντα ύδατα, ακριβώς επειδή κατά το παρελθόν ο κ. Σταθάκος υπήρξε εκ των σφοδρών  επικριτών της Ομοσπονδίας για άλλα εσωτερικά θέματα της. Μέλη του Δοικητικού Συμβουλίου έλεγαν πως η παρέμβαση Σταθάκου είναι ράπισμα στους ελάχιστους επικριτές του συνεδρίου οι οποίοι δρουν μεμονωμένα  ο κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους σιωπηρά και υπογείως εκφράζουν επιφυλάξεις τους για την όλη διοργάνωση, χωρίς  όμως να τις προσδιορίζουν επακριβώς.  Ο επίτιμος πρόεδρος συγκεκριμένα ανέφερε ότι "αν μπορούσε η φωνή μου να ακουστεί δυνατά και  παντού θα έλεγα προς όλη την ομογένεια  όλοι οφείλουμε  να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια γιατί είναι της Ομογένειας. Είναι εθνικό έργο". Από το γραφείο Τύπου του συνεδρίου εκδόθηκε το σχετικό ανακοινωθέν που ακουλουθεί.

 

Νέα Υόρκη 06/08/2007

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκε στο «Σταθάκειο Κέντρο», συγκέντρωση ενημέρωσης της Ομογένειας για το Συνέδριο με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα» που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτριος Δημητρίου, μίλησε για τη σημασία που έχει το Συνέδριο ως πεδίο ανταλλαγής απόψεων για θέματα που αφορούν την ομογένεια, κάνοντας σαφές ότι το Συνέδριο αυτό δεν είναι της Ομοσπονδίας. Ανήκει σε όλη την ομογένεια ως πεδίο προβληματισμού και συζήτησης πάνω στα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν. Ο εκπρόσωπος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Συνεδρίου στην Νέα Υόρκη, ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μέχρι τώρα πορεία των προετοιμασιών, και ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν τις προσεχείς δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο στην Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι η όλη διοργάνωση βρίσκεται υπό το υψηλό κύρος των συμμετεχόντων επιστημόνων. Στη συνέχεια,  το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συνεδρίου, ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα τήρησης όλων των κανόνων διοργάνωσης, ώστε να διαφυλαχτεί το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια διοργάνωση δεν αποτελεί φιέστα αλλά χώρο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα που άπτονται της παρουσίας του Ελληνισμού της Αμερικής. Επεσήμανε δε ότι στόχος του Συνεδρίου αποτελεί δημιουργία μιας ουσιαστικής γέφυρας με την γενέτειρα, σε όλα τα επίπεδα, εξασφαλίζοντας την συνεργασία με το κέντρο. Στη συνέχεια ο 1ος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Δημήτρης Καλαμαράς μίλησε για τη στενή σχέση και συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της ομογένειας και της Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Συνέδριο θα συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε όλους τους ομογενείς να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Βασίλειος Σταθάκος ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι «η Ομοσπονδία ανοίγει τα φτερά της». Ο κ. Σταθάκος σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας ανέφερε τα εξής: «…η εξωτερίκευση του είναι μας είναι το συνέδριο αυτό να πάει πιο πέρα. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που θέλουμε, οι επιθυμίες μας, οι προβληματισμοί μας να ακουστούν στην μητέρα πατρίδα αλλά και εδώ[…] Αξιέπαινη είναι η απόφαση και η προσπάθεια της Ομοσπονδίας για αυτό το Συνέδριο. Να ξέρετε ότι η Ελλάδα, οι διάφοροι φορείς, όταν ακούν ότι η Ομογένεια της Νέας Υόρκης έρχεται να θέσει τα θέματά της και να προβληματίσει για μεγάλα θέματα που αφορούν και στην Ελλάδα και στην Αμερική, δείχνουν έντονα την προθυμία τους αλλά και εκφράζουν την εκτίμησή τους[…] Εάν υπάρχουν άνθρωποι εδώ που σκέπττονται να εμποδίσουν και να προβληματίσουν μια τέτοια προσπάθεια, νομίζω στο τέλος θα είναι λυπημένοι και οι ίδιοι. Διότι οποιαδήποτε προσπάθεια και αν γίνει με θετικό σκεπτικό,δεν μπορεί ποτέ παρά να τιμηθεί και να είναι στο ενεργητικό της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία είναι ένας μεγάλος οργανισμός, πολύ μεγάλος, η Ομοσπονδία ήταν εκείνη που έφτιαξε το εθνικό Συμβούλιο. Η Ομοσπονδία ήταν εκείνη που συνετέλεσε και για το ΣΑΕ, αλλά με άλλους τρόπους και οργανωτικές δομές. Και η ομοσπονδία σήμερα βάλλεται; Δεν επιτρέπονται τα πράγματα αυτά […] Προσωπικά παραμερίζω τα πάντα όταν βλέπω ότι οι στόχοι είναι δυνατοί και είναι εθνικοί. Όλα τα άλλα είναι μικρότητες. Δεν πάνε πουθενά. Γι' αυτό θα ήθελα με ένα κάλεσμα -αν ήταν δυνατή η φωνή μου-, να πω σε όσους ακούσουν γι' αυτήν την ενέργεια να παραμερίσουν κάθε τι άλλο και να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Να βρεθούν εκεί τότε, όπου γίνεται αυτή η συζήτηση. Γιατί πολλοί θα είναι στην Ελλάδα. Να βρουν χρόνο να βρεθούν εκεί ως Ομογενείς. Και εύχομαι καλή επιτυχία».