Μακρόθεν

 

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Το υποσχέθηκα στο νεαρό αναγώστη μου (που λέει ότι είναι φοιτητής ετών 24 και φανατικός αναγώστης της στήλης) πως θα προσπαθήσω να μεταφέρω όλες τις γκαζιές του εκπληκτικού 39ου γκράν- πρί, που χάρισε εδώ στο Μόντρεαλ ένα τριήμερο έξαλλης γιορτής, απίστευτης ταχύτητας, συγκλονιστικής ταχυκαδρίας, αναδεικνύοντας τον Λιούς Χάμιλτον ως πρώτο αστέρι της φόρμουλα 1.

Ηταν αουτσάιντερ ο 22χρονος βρεταννός Λιούς Χάμιλτον αλλά κατόρθωσε τελικά να κατακτήσει το θέαμα, τις καρδιές των οπαδών της φόρμουλα και την πρώτη νίκη μελαμψού οδηγού στους αγώνες των μεγάλων δολαρίων. Το πρωτείο του το αφιέρωσε στο μέντορα και πατέρα του Αντονυ, συγκλονίζοντας το πλήθος με την ευαισθησία και την αθωότητα της άγουρης νιότης του.

 

 Παρακολουθώντας κάτω απο τον πρώτο καυτό καλοκαιριάτικο ήλιο τον αγώνα στο Νησί Notre Dame ανάμεσα σε 109.000 θεατές (όπου δεν έπεφτε βελόνι!) τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Η ψυχή μας έφυγε , ξεκόλλησε , εκτινάχθηκε ώσπου να δούμε τη Μακλάρεν του πρωτόφερτου να τερματίζει πρώτη!

Η πόλη είχε ντυθεί στα γιορτινά της απο την Παρασκευή. Ολοι οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι φορούσαν τα σημαιάκια της Φεράρι. Και  οι οδηγοί απο τις λέσχες της μεγάλης κυρίας των ταχυτήτων είχαν κατακλύσει το Μόντρεαλ με τις γιορτινές αστραφτερές κούρσες τους.

Πρώτα παρέλασαν οι κόκκινες και κίτρινες Φεράρι στην καρδιά του Μόντρεαλ, επι της οδού Κρέσεντ ξεσηκώνοντας τα πλήθη. Υστερα πήραν σειρά οι Πόρσε με τους οδηγούς να ξεφαντώνουν πλάι σε εκπάγλου καλλονής κορίτσια. Τέλος, η παρέλαση των Αλφα Ρομέο έδωσε μια γεύση απο αμιγή ιταλική κουλτούρα. Ο κόσμος έσβηνε τη δίψα με μπύρες σε μια πόλη που χόρευε έξαλλα , ξέφρενα, μοναδικά.

Ενα απίθανο πανηγύρι εξελισσόταν μέσα και έξω απο την πίστα της φόρμουλα, που αποτέλεσε  την αφορμή για να συγκεντρωθούν στο Μόντρεαλ αρχές καλοκαιριού όλοι οι σπιντάτοι, αεράτοι και ‘κολλημένοι' οδηγοί των γρήγορων αυτοκινήτων. Και τούτη η ένταση μεταδόθηκε αυτόματα στους καθημερινούς πολίτες του εφησυχασμού και της αδράνειας.Κι εσμιγαν όλοι στο όνομα μιας ταχύτητας που φέρνει ρίγη αφυπνίζοντας την ανυποψίαστη μάζα, οδηγώντας την τελικά σε μια πρόσκαιρη και ευεργετική κρίση παραφοράς.

Πάντως, αυτό που τράβηξε την προσοχή της διεθνούς ειδησεογραφίας δεν ήταν μόνο η νίκη του αουτσάιντερ Χάμιλτον ή οι παρελάσεις των αυτοκινήτων ταχύτητας ή οι καλλίγραμμες καλλονές που κατέκτησαν τους δρόμους επιδεικνύνοντας την ομορφιά τους.

Ενα μικρό ζωάκι έκλεψε τους πρωτοσέλιδους τίτλους κάνοντας με το βίαιο θάνατό του το γύρο του κόσμου. Σωστά διαβάζετε. Οταν ο οδηγός Αντονι Ντέιβιντσον την Κυριακή του τελικού αγώνα βρισκόταν στην τρίτη θέση της κούρσας, ξαφνικά ένα ζωάκι πετάχθηκε στο δρόμο του, μπλέχτηκε στα γρανάζια της μηχανής επιφέροντας ζημιά  στο αυτοκίνητο  Super Aguri Honda και φέρνοντας στην 11η θέση  τον άγγλο οδηγό.

Ο άγγλος επηρμένος καταράστηκε «τον κάστορα» που τον πήρε στο λαιμό του, όπως είπε στους δημοσιογράφους. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου! Και τότε οι ζωόφιλοι του Μόντρεαλ ξεσηκώθηκαν, όχι μόνο γιατί το ζωάκι έπεσε θύμα της τρελλής ταχύτητας της Φόρμουλα 1, αλλά επειδή ο άγγλος οδηγός μπέρδεψε το θύμα του που ήταν «Αρκτόμυς»(Groundhog) και όχι «Κάστορας Καναδέζος» (Castor Canadensis).

Ο Αρκτόμυς (Μαρμότα επί το κοινότερον) δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει φήμη στην πανίδα του Καναδά αν και είναι ένα κοινό ζωάκι (της οικογένειας των μυοειδών). Ωστόσο , πέφτοντας θύμα του 39ου γκράν -πρι και της άγνοιας του άγγλου οδηγού έγινε πρωτοσέλιδος παίρνοντας θέση στην παγκόσμια επικαιρότητα. Και τότε μαθεύτηκε πως ο κάστορας έχει να πατήσει το πόδι του στο Μοντρεάλ απο το 1649, καθώς αντιπαθεί τις αστικές συνθήκες.

Ο αστύφιλος Αρκτόμυς σκοτώθηκε, η ιστορία και το είδος του μαθεύτηκαν. Και το πάρτυ στην πόλη μου συνεχίστηκε με τους νικητές της φόρμουλα να πίνουν το ποτό της νίκης στα μοδάτα μπαράκια της Κρέσεντ. Αυτή ήταν η απαρχή του καλοκαιριού για το Μόντρεαλ που θα κυλισθεί στις τζάζ και άλλες μουσικές του οσονούπω!