Λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία προκήρυξε η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αργεντινής (SADE) σε συνεργασία με την Πολιτιστική Οργάνωση «Nόστος», με έδρα το Μπουένος Aιρες. Ο διαγωνισμός, που αφορά τη συγγραφή διηγήματος, έγινε μετά από πρόταση του Νόστου στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει να προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Παιδεία στην Αργεντινή, μία χώρα άκρως φιλελληνική, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος. «Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Νόστο, που μετράει μόλις οκτώ μήνες ζωή, να αποδεχτεί την πρότασή μας η SADE, που ιδρύθηκε πριν από 120 χρόνια, και να συνεργαστούμε για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού», επισημαίνει η κ. Τσαρδίκος. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αναμένουμε μεγάλη συμμετοχή. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα καλύτερα διηγήματα θα μπουν σε ειδική έκδοση-ανθολογία, στην ελληνική και ισπανική γλώσσα».

 

Οι εκδηλώσεις του Νόστου, σχεδόν σε μηνιαία βάση, έχουν μεγάλη απήχηση όχι μόνο στους ομογενείς μας, αλλά και στους αργεντινούς, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ τις περιβάλλουν με αγάπη. Καταξιωμένες προσωπικότητες συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση, όπως αυτή για τον Καβάφη στην Εθνική Β ιβλιοθήκη του Μπουένος ¶ιρες, για την 25η Μαρτίου κ.ά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση στις 10 Ιουνίου, και πάλι στην Εθνική Β ιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της Αργεντινής, όπου έσμιξαν τις φωνές τους η ελληνική χορωδία «Αηδόνι» και η αρμενική «Αrevakal», παρακολούθησαν 500 και πλέον άτομα.

Οι δραστηριότητες του Νόστου, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, δεν περιορίζονται μόνο στις εκδηλώσεις. Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που οργανώνει για ομογενείς και αργεντινούς, ηλικία 18-73 ετών, σε έξη επίπεδα, έχουν γίνει γνωστά ευρύτερα.

«Οι ανάγκες μεγαλώνουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε τα μέσα να συνεχίσουμε», λέει η Δρ. Τσαρδίκος, που παραδίδει και η ίδια μαθήματα μαζί με την αποσπασμένη από την Ελλάδα καθηγήτρια Δήμητρα Χριστοφορίδου. Τόπος των μαθημάτων το ιατρείο της προέδρου του Νόστου, που το έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να πάρουν το πιστοποιητικό ελληνομάθειας, που τυγχάνει αναγνώρισης», σημειώνει η Δρ. Τσαρδίκος. «Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και στην επαρχία όπου ζουν πολλοί Έλληνες. Μία φορά το μήνα επιχειρούμε να καθιερώσουμε το πολιτιστικό καραβάνι σε πόλεις όπου ζουν Έλληνες, αποκομμένοι από την Ελλάδα, την οποία κουβαλούν μέσα στις καρδιές τους. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνονται εντατικά μαθήματα ελληνικών, βραδιά ελληνικής μουσικής, ελληνικούς χορούς και ίσως προβολή κάποιας ελληνικής ταινίας, έστω από DVD.».

Και Έλληνες υπάρχουν παντού, πέρα από τα γνωστά αστικά κέντρα της Αργεντινής, όπως για παράδειγμα στη Μεντόσα, στο Μπάρι, στο Λότεσε, στην Παταγονία, στο Τσάκο στην Καμπάνα, στη Σάχλα ( 1.800 χιλιόμετρα από το Μπουένος ¶ιρες) κ.ά. Το ραντεβού των απομονωμένων αυτών ομογενών είναι κάθε Σάββατο βράδυ στο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα «Αντάμωση με την Ελλάδα» (Reencuentro con Grecia). Η εκπομπή εκπέμπει σε όλη τη χώρα και σε ένα μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, ενώ μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο στο http://www.am570radioargentina.com.ar/.

Πριν από ένα χρόνο η εκπομπή είχε διακοπεί, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα (μόλις 600 δολάρια) για το μίσθωμα, τα μόνα έξοδα, αφού οι συντελεστές είναι η κ. Τσαρδίκος και συνεργάτες της. Ένα ρεπορτάζ που είχε ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, βρέθηκε χορηγός και το ραδιοφωνικό αντάμωμα συνεχίστηκε. Σήμερα και πάλι η εκπομπή απειλείται.

«Για πολλούς το Αντάμωμα είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν να μάθουν τα νέα της πατρίδας, να επικοινωνήσουν με την Ελλάδα, που τόσο νοσταλγούν οι ομογενείς μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πρόσβαση σε δορυφορική τηλεόραση ή στο διαδίκτυο έχουν ελάχιστοι. Το περασμένο Σάββατο με πήρε μία γιαγιά, 90 χρονών, και με ευχαρίστησε γιατί κάθε εβδομάδα, όπως μας είπε, μέσω της εκπομπής επιστρέφει νοερά στην πατρίδα, που άφησε για πάντα πριν από 70 χρόνια. Για όλους αυτούς, για τους αργεντινούς που μας ακούν, αλλά και για τον εαυτό μας το έχουμε βάλει πείσμα να συνεχίσουμε και ελπίζουμε ότι κάποιος χορηγός θα βρεθεί να μας στηρίξει» καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Δρ. Τσαρδίκος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ