ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  

 Πολλοί μητροπολίτες ζητούν ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση του κ. Χριστόδουλου και ανησυχούν για τη διαφαινόμενη παρατεταμένη νοσηλεία του.  Γιατί η «εκρηκτική» σύνθεση της επόμενης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκαλεί εκνευρισμό

από τη  ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

 

Σκεπτικισμός επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα όσα συμβαίνουν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Ορισμένοι μητροπολίτες δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικοινωνούν τηλεφωνικά με στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και ζητούν να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση της υγείας του κ. Χριστόδουλου. Πολλοί ιεράρχες σημειώνουν ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν ακριβή άποψη από τα όσα αναφέρονται στα επίσημα ιατρικά δελτία που εκδίδει το νοσοκομείο, τα οποία είναι καθησυχαστικά και αισιόδοξα, και τα όσα μεταφέρονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που περιγράφουν μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση. Η συντριπτική πλειονότητα των ιεραρχών προσεύχεται για την υγεία του Αρχιεπισκόπου και από σεβασμό προς το πρόσωπό του και τη μάχη που δίνει δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να μπουν στη διαδικασία μιας αντιπαράθεσης με τους στενούς του συνεργάτες. Αλλά δεν διστάζουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους να επισημαίνουν το γεγονός ότι η Ιεραρχία δεν έχει ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση της υγείας του.


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμη, εξέρχεται από το Αρεταίειο Νοσοκομείο μετά την επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο


Η συνέχιση της νοσηλείας του κ. Χριστόδουλου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των θεραπόντων ιατρών του, καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και το ενδεχόμενο μετάβασής του στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν εκ των πραγμάτων προβλήματα. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με όσα έλεγε στο «Βήμα» στενός του συνεργάτης, έχει ενημερωθεί για το ότι πιθανότατα θα μεταβεί στο εξωτερικό για μια πολύμηνη νοσηλεία και ήδη έχει αρχίσει να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο αναπλήρωσής του στο διάστημα αυτό. Στο άρθρο 7 (παρ. 3) του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίζεται ότι: «Τον Πρόεδρον απόντα ή κωλυόμενον αναπληροί ο εκάστοτε πρώτος τη τάξει Αρχιερεύς εκ των παρόντων μελών της ΔΙΣ, συμφώνως προς τους ιερούς κανόνας».

Εάν ο κ. Χριστόδουλος βρίσκεται στα μέσα Αυγούστου στην Ελλάδα, θα υπογράψει ο ίδιος τις προσκλήσεις των μητροπολιτών για τη σύγκληση της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρατευθεί ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα πρέπει και να προεδρεύσει. Ο 82χρονος κ. Σπυρίδων, γνωστός για την αγάπη του στη Μακεδονία και τον ΠΑΟΚ, δεν δείχνει να είναι ο κληρικός που μπορεί να αναλάβει τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Βεβαίως το γεγονός ότι θα πρέπει να προεδρεύσει μόνο σε δύο συνεδριάσεις και μάλιστα διαδικαστικού χαρακτήρα προκαλεί σχετική ανακούφιση.

Τα δύσκολα όμως για την Ιεραρχία, τον κ. Χριστόδουλο και τους στενούς του συνεργάτες αρχίζουν την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε, και στην περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του, τη διοίκηση θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος. Γεννημένος το 1932, χαμηλών τόνων ιεράρχης και γνωστός φιλοπατριαρχικός, ο κ. Προκόπιος θα πρέπει να προεδρεύσει των συνεδριάσεων μιας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ακόμη και ο κ. Χριστόδουλος με δυσκολία θα μπορούσε να κατευθύνει, να ηρεμήσει και πολύ περισσότερο να ελέγξει λόγω της συμμετοχής σ' αυτήν ιεραρχών με εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες.

Οι 12 ιεράρχες, έξι από τις λεγόμενες Νέες Χώρες και έξι από την Παλαιά Ελλάδα, είναι γνωστοί σε όλη τη χώρα καθώς έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλά εκκλησιαστικά γεγονότα. Τις «Νέες Χώρες», εκτός από τον κ. Προκόπιο, θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Παραμυθίας κ. Τίτος, Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Σέργιος και Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στην περίπτωση που δηλώσει αδυναμία για λόγους υγείας θα αντικατασταθεί από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο.

Την Παλαιά Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Τρίκκης κ. Αλέξιος, Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ηλείας κ. Γερμανός. Ακόμη θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να συμμετέχει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος αφού προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης με την οποία κλήθηκε στην Ιερά Σύνοδο τον περασμένο Φεβρουάριο και μόνον για έξι μήνες.

Αυτή η σύνθεση της Ιεράς Συνόδου ανησυχεί τους στενούς συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου καθώς ο Αντιπρόεδρος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης θα πρέπει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα έχει τη στήριξη του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιου με τον οποίο συνδέονται πνευματικά από την δεκαετία του '60 όταν και οι δύο μεγάλωναν κοντά στον τότε Μητροπολίτη Πειραιώς μακαριστό Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη.

Μεταξύ των 12 ιεραρχών υπάρχουν δύο Μητροπολίτες, οι Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, που ήταν συνυποψήφιοι του κ. Χριστόδουλου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου το 1998, αν και στην τελική διαδικασία στήριξαν την εκλογή του. Υπάρχουν άλλοι δύο ιεράρχες, οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος και Ηλείας κ. Γερμανός, οι οποίοι φέρονται από πολλούς ως εν δυνάμει διάδοχοι του κ. Χριστόδουλου.

Ο κ. Ανθιμος, ενδυναμωμένος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε νόμιμη τη μετάθεσή του από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να δείξει τα ηγετικά του καθήκοντα και θα έχει την υποστήριξη του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικολάου με τον οποίο συνδέεται πνευματικά από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κοζάνης Διονύσιο Ψαριανό. Ακόμη αναμένεται να δίνει μάχες με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο ο οποίος προσέφυγε κατά της μετάθεσής του στο ΣτΕ. Αλλά ο κ. Χρυσόστομος αναμένεται να έχει τη στήριξη του Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Αλεξίου, ο οποίος, αν και δημοσίως ποτέ δεν εκφράζει τις απόψεις του, είναι από εκείνους που πάντα βρίσκονται στο κέντρο των αποφάσεων και κινούν πολλά νήματα στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος αναμένεται να στηρίξει τις αποφάσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος μπορεί αυτή τη χρονική περίοδο να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελεί όμως έναν από τους βασικότερους άξονες των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ιεραρχία.

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αν και χαμηλών τόνων, θα θελήσει εκ των πραγμάτων να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Οσο για τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό είναι ο ιεράρχης που συγκρούστηκε με τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη προτού ακόμη ξεσπάσουν οι υποθέσεις περί παραδικαστικού κυκλώματος και όταν μάλιστα αυτές έφθασαν να προκαλούν τριγμούς στην Ιεραρχία δεν δίστασε να ζητήσει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πνευματικός αδελφός του κ. Χριστόδουλου στη Μοναστική Αδελφότητα «Χρυσοπηγή» και παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπήρξαν στις μεταξύ τους σχέσεις αναμένεται να στηρίξει πάση θυσία τον Αρχιεπίσκοπο. Τόσο όμως ο κ. Αμβρόσιος όσο και οι υπόλοιποι αρχιερείς θα θέλουν να ενημερώνονται διαρκώς και λεπτομερώς για την υγεία του Αρχιεπισκόπου. Και μπορεί ως σήμερα να μη βλέπει κανείς τον Αντιπρόεδρο Μητροπολίτη Λαγκαδά στο Αρεταίειο Νοσοκομείο αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουμε στροφή 180 μοιρών στη στάση της Ιεράς Συνόδου.

Φόβοι για επιδείνωση…

Ανήσυχοι παραμένουν οι γιατροί για την εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου ιδίως μετά τους φόβους που εξέφρασαν οι δύο γερμανοί συνάδελφοί τους για πιθανή επιδείνωση των υπαρχόντων σοβαρών προβλημάτων του στο παχύ έντερο και στο ήπαρ.

Στην έκθεση που συνέταξαν οι καθηγητές κκ. Κρίστοφερ Μπρόεελστς και Μάρκους Μπίχλερ και την οποία παρέδωσαν στους έλληνες γιατρούς αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως είναι η ηπατική ανεπάρκεια, και υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων από το ήπαρ στο αίμα. Επίσης, φοβούνται πιθανή εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας και μερικής εγκεφαλοπάθειας.

Οι θεράποντες ιατροί του κ. Χριστόδουλου καταβάλλουν προσπάθειες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του, ούτως ώστε να ξεκινήσουν σε περίπου τρεις εβδομάδες χημειοεμβολισμό για τη συρρίκνωση του όγκου στο ήπαρ. Εκτός από χημειοεμβολισμό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ένα ακόμη «όπλο»: το ρομποτικό σύστημα CyberKnife. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, το οποίο στην Ελλάδα διαθέτει προς το παρόν μόνο ο ιδιωτικός τομέας, μπορεί να «πλήξει» μικρούς καρκινικούς και καλοήθεις όγκους που δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των γιατρών, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου συνεχίζει να βελτιώνεται. Ο κ. Χριστόδουλος είναι απύρετος τις τελευταίες ημέρες, σιτίζεται κανονικά και καθημερινά περπατά όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται τελικά να επισκεφθούν και να εξετάσουν τον κ. Χριστόδουλο οι δύο καθηγητές από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ενώ ο φημισμένος γιατρός κ. Ανδ. Τζάκης φθάνει στην Αθήνα από το Μαϊάμι την ερχόμενη Τετάρτη.