Ανταπόκριση  ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» θα ανέβει για τρεις μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Βράχων «ʼννα Συνοδινού» στις 23, 24 και 25 Ιουλίου 2007. «Η Γυναίκα της Ζάκυθος»  είναι μία παραγωγή του 21ου Φεστιβάλ Υμηττού, αφιερωμένη στα 150 χρόνια από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία  είναι του Σωτήρη Χατζάκη. Επί σκηνής εμφανίζονται:  στο ρόλο τηςΓυναίκας της Ζάκυθος  η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, του Ιερομόναχου ο Σωτήρης Χατζάκης και η Σαβίνα Γιαννάτου στους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς. Χορεύουν η  Σύλβια Κατσαρού και η Κατερίνα Σπυροπούλου 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, στη γυναίκα της Ζάκυθος παρακολουθούμε την περιπλάνηση του ποιητή στη σκοτεινή επικράτεια του Κακού. Ο Ιερομόναχος Διονύσιος (Σολωμός) θα κατέβει μία – μία τις βαθμίδες του μεγάλου αρνητικού κι έχοντας αποσπασθεί από τον κόσμο του πραγματικού θα συναντήσει το κραταιό πνεύμα, πολύ μακριά από οποιαδήποτε παρηγορία, εκεί στην έρημο της υπάρξεως.

Οι μεταμορφώσεις του Σατανά, η ενσάρκωση του Κακού ως Γυναίκα της Ζάκυθος και ο Ιερομόναχος, θα δημιουργήσουν ένα τριγωνικό πεδίο μέσα στο οποίο αναβράζει η κακία και το παραμικρό καλό απουσιάζει. Σ’ ένα ζοφερό τελετουργικό η εξουσία του Κακού θα εξαπλωθεί στο χώρο του υπερφυσικού μα και του φυσικού, και ο Ιερομόναχος Διονύσιος θα βυθιστεί σε μια πάλη, εκείνη την αιώνια, ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Μόνο που αυτή η πάλη επισυμβαίνει μέσα σε κανόνες δυσδιάκριτους, μέσα σε θολούς διαχωρισμούς, εκεί που τα όρια χάνονται και οι τεχνικές της σύγκρουσης έχουν ιδιότητες διηθήσεως. Ο συγχρωτισμός με το Κακό θα ορίσει την πνευματικότητα και το μαρτύριο του καλού, καθώς ο Ιερομόναχος παραμένει παρών -όπως οι ζωγράφοι στους πίνακες της Αναγέννησης- σε όλα τα στάδια της καταβύθισής του προς το δαίμονα. Έτσι η συντριβή του Κακού που επιτυγχάνεται με το θάνατο της Γυναίκας της Ζάκυθος παραμένει αμφίσημη και μετεωρίζει τη βεβαιότητά μας για μια ! αμιγή έκβαση. Το σώμα λοιπόν του έργου, αποτελούμενο από έλξεις και συγκρούσεις, έχει τη φύση του καλόκακου ακριβώς όπως η διονυσιακή θεωρία επιτάσσει. 

Τι έγραψε λοιπόν ο Σολωμός; Ή μάλλον τι είδε; Ίσως μια σκοτεινιά που αγαπά κι ένα φως που μισεί ή και το αντίθετο. Με μια πένα βουτηγμένη στο πάθος αντιμετώπισε τους εχθρούς του σ΄ ένα πεδίο υπερφυσικής αλληγορίας. Στο κεφάλι του συγκρούονταν άγγελοι και δαίμονες, η καρδιά του έσταζε ουσία ενώ κάτω από τα πόδια του έτρεμε η γη από τις κανονιές των Τούρκων απέναντι. Κι έτσι ρωγμικός και καταβεβλημένος, αγωνιακός και παράφορος πέρασε στα σχεδιάσματα της καμένης γης του Μεσολογγιού. 

Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικός χώρος-κοστούμια : Έρση Δρίνη
Μουσική σύνθεση : Σαβίνα Γιαννάτου
Χορογραφία :  Σύλβια Κατσαρού, Κατερίνα Σπυροπούλου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Εμφανίζονται επί σκηνής: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Σαβίνα Γιαννάτου, Σωτήρης Χατζάκης
Οργάνωση Παραγωγής: ΥΕΤΟΥΣΑ

TIMH EIΣΙΤΗΡΙΟΥ: 25 ΕΥΡΩ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 20 ΕΥΡΩ

Πληροφορίες
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ANNA ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
23, 24 & 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9:00μ.μ.
21ο Φεστιβάλ Υµηττού:  210 76 23 857

Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Υµηττού: 210 76 25 700
210 76 26 040 & 210 76 26 050 (εσωτ. 108)
http://www.festival-ymittou.gr/

Προπώληση εισητιρίων
Δημαρχείο Υμηττού – Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 1
ΙΑΝΟS (Σταδίου 24) τηλ. 210 32 17 917
Δισκοπωλεία ΜΕΤROPOLIS
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ: i-ticket [πατήστε εδώ]
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ: 801-11-60000