Ο ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος  υπηρετεί και ως Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και Επιδημιολογίας στo Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. μιλά αποκλειστικά  στο Greek American News Agency,  για το ερευνητικό του έργο  Τον περασμένο Μάϊο του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις έρευνές του στην αιτιολογία του καρκίνου

 

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Στις 9 Μαΐου, απονεμήθηκε στον Καθηγητή Δημήτριο Τριχόπουλο το Μετάλλιο Τιμής από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις έρευνες του στην αιτιολογία του καρκίνου. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Κέντρου κατά την απονομή, ο Δημήτριος  Τριχόπουλος έχει πραγματοποιήσει σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα. Όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα και οι έρευνές του για το ρόλο των ιών της ηπατίτιδας Β και C, και του καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του ήπατος έχουν παγκόσμια αναγνώριση, για να προσθέσει:

« Κατά την τελευταία 20ετία, το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Τριχόπουλου έχει επικεντρωθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Το 1990, δημοσίευσε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet τη θεωρία  του ότι ο καρκίνος του μαστού έχει τις ρίζες του πολύ νωρίς, ακόμη και στην ενδομήτριο ζωή. Έκτοτε, σειρά ερευνών δικών του αλλά και ανεξάρτητων επιστημόνων έχουν επιβεβαιώσει πολλές από τις προβλέψεις της θεωρίας του». Για το έργο του στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού, ο Δημήτριος Τριχόπουλος έχει τιμηθεί επίσης με το Brinker International Award το 2000 και με το Innovator Award της Αμερικανικής Κυβέρνησης το 2004. Η πρόσφατη βράβευσή του από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελεί κορυφαία διάκριση του  έργου του Καθηγητή, ο οποίος υπηρέτησε επί τριακονταετία στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Ο Δημήτριος Τριχόπουλος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπηρετεί ως Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και Επιδημιολογίας στo Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Σήμερα μεταξύ άλλων απαντά στο επίκαιρο ερώτημα στο πώς  επιδρά το περιβάλλον στην υγεία μας.

Η συνέντευξη

Στις 9 Μαϊου, σας απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις έρευνες σας στην αιτιολογία του καρκίνου… Τι σημαίνει αυτό για σας; Κατά την τελευταία 20ετία, το ερευνητικό έργο σας πού έχει επικεντρωθεί;

«Είναι μια ξεχωριστή τιμή για μένα που αντανακλά όμως ταυτόχρονα στους συνεργάτες μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητικές μου προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στη διευκρίνιση του ρόλου των επιδράσεων που δέχεται ο οργανισμός στην ενδομήτριο περίοδο και τα πρώτα χρόνια της ζωής σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού στην ενήλικη ζωή».

Πώς επιδρά το περιβάλλον στην υγεία μας και κυρίως ποιοι είναι οι κύριοι επιβαρυντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες;

«Τόσο οι γενετικές εγγραφές όσο και το περιβάλλον, καθώς και οι μεταξύ τους αντεπιδράσεις, επηρεάζουν την υγεία μας. Οι σημαντικότεροι μη γενετικοί παράγοντες είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το κάπνισμα και η χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς  και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του ύδατος».

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τις βιομηχανικές ζώνες; Ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας για τα χημικά  και βιολογικά απόβλητα; Η λίστα με τους κινδύνους τι άλλο περιλαμβάνει;

«Σημαντικός, όταν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. Τα χημικά  και βιολογικά απόβλητα είναι επικίνδυνα κυρίως για αυτούς που έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους, και αναφέρομαι στους εργαζομένους,  και δευτερευόντως για τον περιβάλλοντα πληθυσμό».

Όσον αφορά το τσιγάρο πόσο βλαβερός παράγοντας είναι στο εργασιακό χώρο και το σπίτι μας;

«Για τους ίδιους τους καπνιστές, το τσιγάρο είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την υγεία τους. Για όσους ζουν ή εργάζονται στο περιβάλλον τους, το παθητικό κάπνισμα αποτελεί επίσης έναν ουσιαστικό κίνδυνο».