Θορυβημένοι στο κυβερνών κόμμα,  άλλά και στα συναρμόδια υπουργεία {Εσωτερικών – Εξωτερικών -Δικαιοσύνης και Οικονομικών} έσπευσαν σήμερα με "διαρροές" προς τον  Ομογενειακό  τύπο να καθυσηχάσουν  την Ομογένεια σχετικά με την ψήφο των Ομογενεών μετά τις αποκαλύψεις του Greek American News Agency.   

Ενδεικτικό το  σημερινό πρωτοσέλιδο  δημοσίευμα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ {22 08 07}  στη ΝΥ το οποίο επικαλούμενο ανώτερη κυβερνητική πηγή σπεύδει  να καθυσηχάσει χωρίς όμως να απαντείται  επί της ουσίας το κεντρικό ερώτημα και οι αποκαλύψεις που γίνονται στο κυρικάτικο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της 19ης Αυγούστου 07 του Greek American News Agency και επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις επισημάνσεις του πρακτορείου μας.   

Το ρεπορτάζ απασχόλεισαι πολλές  ραδιοφωνικές στήλες ενώ ήδη πολλές έντυπες εκδόσεις προετοιμάζουν σχετικά ρεπορτάζ και αναλύσεις που θα δουν το φως τη δημοσιότητας τις προσεχείς ημέρες και καθώς θα κουρφώνεται ο προεκλογικός αγώνας.

Το θέμα ήδη από το πρωί της Δευτέρας απασχολεί τα κομματικά επιτελεία  τα οποία κυριολεκτικά  αιφνιδιάστηκαν και μελετούν αν το ζήτημα της ψήφου των ομογενών  μπορεί να "παίξει" ως προεκλογικό χαρτί στην  αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας. Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και στα άλλα μικρά κόμματα τα οποια δεν έχουν σαφή και ξεκάθαρη θέση όπως αποκαλύπτει σήμερα το Greek American New Agency.

Στο ΠΑΣΟK ανώτερα στελέχη σχεδιάζουν τις προσεχείς ημέρες να ανεβάσουν το θέμα αφού πρώτα εξετάσουν αφενός,  αν το ζήτημα προσφέρεται για αντιπαράθεση αλλά σκοντάφτουν στο γεγονός ότι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πολιτική!  Αναρωτούνται επίσης αν, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε πρωην υπουργός,  κομματικά συμφέρει η "ευαίσθητη"  αυτή  υπόθεση   να "ανέβει" επικοινωνιακά στη παρούσα φάση  με δεδομένο ότι οι απόψεις  που ως τώρα έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία θέση και άποψη. Πολλοί είναι εκείνοι που  θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις το δικαίωμα αυτό στους Ομογενείς, μεταξύ αυτών και ο πρώην Υφυπουργός  παλαίμαχος πολιτικός και καλός γνώστης στα ομογενειακά Γρ. Νιώτης, άλλοι διαφωνούν ριζικά και άλλοι δεν έχουν γνώμη (sic)  ενώ  η επίσημη θέση του κόμματος τελικά έχει μεγάλη απόκληση από τις προηγούμενες υποσχέσεις και διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ… 

Στο κυβερνητικό  επιτελείο  τώρα σπεύδουν  να δώσουν "κατευθύνσεις" με ειδικά "non paper" που κυκλοφορούν μέσω emails που παρέχουν  διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ότι η πρωθυπουργική δέσμευση ισχύει απόλυτα και τις προσεχείς ημέρες θα διευκρινιστεί  επιχειρώντας παράλληλα  να  διασκεδασούν τις  εντυπώσεις.  Ωστόσο   απάντηση στο καυτό ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων πότε τελικά  θα ισχύσει ο νόμος δεν δίδεται!

Ευσχήμως μάλιστα  προβάλλεται το πολιτικό επιχείρημα ότι ο νόμος μπορεί να ισχύσει και από τις επόμενες εκλογές αρκεί να ψηφιστεί  από βουλευτές  και άλλων κομμάτων. Το ερώτημα είναι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; υπάρχουν οι προϋποθέσεις μταύ των κομμάτων;  

 Αυτά πάντα με δεδομένο ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε περίοδο σταθερότητας με εκλογή ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης όπως ζητούν και οι δυο αρχηγοί των κομμάτων με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή  ο οποίος ζητά ισχυρή και ξεκάθαρη ισχυρή λαϊκή εντολή. Ίδωμεν.  Κοντός ψαλμός λέει ο λαός μας αλληλούια απαντά με ξερόβηχα ο ψάλτης…    

Μελετήσαμε το πρόγραμμα των κομμάτων και δεν  βρήκαμε καμία απολύτως δέσμευση για το θέμα της ψήφου των Ομογενών! Μια ματιά στο επίσημο πρόγραμμα των μικρών  κομμάτων δίνει μια πρωτη πόγευση. Αρχής γενομένης από το ΛΑ.ΟΣ του κ. Γιώργου Καραντζαφέρη, συνεχίσαμε με την  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του κ. Στέλιου Παπαθεμελή αλλά  και του ΚΚΕ θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Αντιθέτως ο ΣΥΝ έχει θέσεις και απόψεις μόνο που δεν συνάδουν με όσους έχουν ως πάγιο αίτημα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους Ομογενείς.    

Στο ΠΑΣΟΚ η αναφορά στο πρόγραμμα  στη σελ. 119 περιορίζεται σε μια παράγραφο 10 σειρών με γενικόλογες αναφορές χωρίς απολύτως καμία δέσμευση στο επίμαχο θέμα της ψήφου των Ομογενών! Στο κυβερνών κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός (!) με δεσμεύσεις ή έστω  σχετική προτεινόμενη πολιτική για τους αποδήμους  πλην των Πρωθυπουργικών δεσμεύσεων!

Αντιθέτως στη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υπάρχει η σχετική ιστοσελίδα επίσης όμως   χωρίς καμία κυβερνητική δέσμευση  η προτεινόμενη πολιτική για τον απόδημο Ελληνισμό και ειδικότερα για την ψήφο των Ομογενών η οποία προς το παρόν παραμένει ως πρωθυπουργική δέσμευση υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σχετική τροποποίηση στο άρθρο 18 και ότι θα ψηφιστεί με την υποστήριξη και βουλευτών πέραν της κυβερνητικής πτέρυγας!