Μακρόθεν

 

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Τους μάζεψε απο την παραλία ο Καραμανλής πολιτικούς και δημοσιογράφους για να κάνει εκλογές αυξημένης ταχύτητας, μιά και το επιτελείο του έβλεπε ότι το διάστημα μέχρι το Μάρτη ( που θα έκλεινε η τετραετία) θα πνιγόταν όχι μόνο μέσα στην σκανδαλολογία των ομολόγων αλλά στη δυσοσμία των δικαστικών ανακρίσεων περί αυτά.

Ετσι,όλοι και όλες εσπευσμένα, πακετάρισαν μαγιό, σόρτς, παρεό , χρώματα και ενδύθηκαν το σοβαροφανή αγώνα της προεκλογικής διαπάλης. Πνιγμένοι στα κουστουμάκια, τα ταγεράκια , τις γραβάτες και τα χτενίσματα κομμωτηρίου παρελαύνουν απο τις τηλεοπτικές οθόνες προκαλώντας θυμηδία ιδιαίτερα σε μάς τους απόδημους, που περί άλλα τυρβάζουμε.

 

Πρόκειται για μια εκλογική παρωδία αν κάποιος  δεί την εικόνα με την ψύχραιμη ματιά του τρίτου. Ο πρωθυπουργός, που μέχρι δύό βδομάδες πριν διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως οι εκλογές θα διεξαγόνταν κανονικά στην τετραετία, εξαπήνης έστειλε τους μηχανισμούς των κομμάτων απο το ρελαντί των διακοπών στη φούλ λειτουργία με φόβο να καούν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζητούσε απο τον Ιούνιο εκλογές εδώ και τώρα (για να επωφεληθεί της παραφιλολογίας των δομημένων ομολόγων) ξαφνικά αντί να ικανοποιηθεί με τη δική του πρόταση για πρόωρες εκλογές τελικά μέσω των στελεχών του φωνασκεί για το εσπευσμένο της ιστορίας.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα ηχούν γελοία στην επιχειρηματολογία για το εσπευσμένο των εκλογών. Ο μέν Κώστας Καραμανλής αποδεικνύεται πως ήθελε πάσει θυσία να αποφύγει το άνοιγμα της νέας βουλευτικής περιόδου με την έκθεση Ζορμπά να καταλογίζει ευθύνες όχι επωνύμως σε υπουργούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πάντως να αποδίδει απόλυτη πολιτική ευθύνη στην κυβερνώσα παράταξη.Σίγουρα, το πολιτικό κόλπο να αποφευχθεί μια κατα μέτωπον σύγκρουση στα έδρανα της Βουλής , θεωρείται πως αν δεν θα ωφελήσει, τουλάχιστον θα προκαλέσει την ελάχιστη βλάβη στην κυβερνητική παράταξη.

Ταυτόχρονα, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, θεσμοθέτησε νομοσχέδια-εξαγγελίες της προηγούμενης εκλογικής περιόδου, παίρνοντας τον σεμνό και ταπεινό δρόμο της μικρομεσαίας τάξης,

Απο την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου, σχεδόν απροετοίμαστος για μια μεγάλη προεκλογική επίθεση παροχών προς το λαό (που θα επρεπε να αποτελεί την κύρια ατζέντα του) , χρησιμοποιεί το σκάνδαλο των ομολόγων ως κύριο κορμό της εκστρατείας του , ακυρώνοντας την εικόνα μιας αντιπολίτευσης με όραμα ΚΑΙ πρόγραμμα για δυναμικότερο κοινωνικό κράτος.

Ετσι, το σκάνδαλο των ομολόγων, που η Νέα Δημοκρατία επι της ουσίας προσπάθησε να φιμώσει με την επιστροφή των χρημάτων απο την JP Morgan, γίνεται μια έωλη αρνητική εκλογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με τον απόλυτο κίνδυνο να γίνει μπούμερανγκ στις καρδιές των πιό έντιμων ψηφοφόρων.

Οσο για την Αλέκα Παπαρήγα, αντί το ΚΚΕ να παραθέσει μια δυναμική και υγιή κριτική για το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, προσπαθεί αν κρατήσει μια φλεγματική στάση στο θέμα των ομολόγων (χωρίς ιδιαίτερη και επίπονη κριτική στην κυβέρνηση) διαλέγοντας το δρόμο του soft politics. Η επιλογή να θέσει τον Κώστα Καζάκο (τηλεοπτικό ήρωα της Βέρας στο Δεξί) επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, προσανατολίζει σε ένα μαρκετίστικο τρόπο αντίληψης, μακράν της παραδοσιακής αριστεράς.

Ο Αλέκος Αλαβάνος του Συνασπισμού θέλει να αρθρώσει μια λαϊκή πολιτική εξαπολύνοτας σκληρά βέλη κατά της κυβερνητικής αναλγησίας για τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις αλλά και κατά της οικονομικής διαπλοκής των μεγάλων κομμάτων, αλλά μάλλον φωνή βοώντος εν τη ερήμω ακούγεται.

Τον έντονο διπολισμό των δύο μεγάλων κομμάτων επιχειρούν να σπάσουν τα εθνικιστικά κόμματα του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Στέλιου Παπαθεμελή, αλλά καθώς προτάσσουν στην ατζέντα το ευαίσθητο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού, κινδυνεύουν να αλληλοακυρωθούν, αφού θα αντλήσουν τελικά ψηφοφόρους απο την ίδια δεξαμενή της εθνικιστικής παράταξης.

Ετσι, με τα μαγιό στο συρτάρι για περισσότερα μπάνια μετά τα μέσα Σεπτέμβρη, οι εκλογές θα διαγραφούν στα ίδια περίπου επίπεδα με τις προηγούμενες. Κανένα σκάνδαλο , καμιά αναφορά στην πολιτική και οικονομική διαφθορά δεν φαίνεται να ταράσσει τους κύκλους του ελληνικού σώματος των ψηφοφόρων, που δίνει ήδη προβάδισμα 2% στη Νέα Δημοκρατία.