της Δρ. Χριστίνας Τσαρδίκου

Γεννημένη στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες. Οι γονείς μου, και οι δυο αρκαδες, ο πατέρας μου από το Λεβίδη, και η μητέρα μου από την Τρίπολη, με μεγάλωσαν σε ένα ελληνικό σπίτι και  μου υπενθύμιζαν κάθε στιγμή, ποια ήταν η  καταγωγή μου, για να μην ξεχάσω ποτέ, πως ήμασταν,  πάνω από όλα,  Έλληνες.

Σπούδασα Ιατρική στην Universidad Nacional de Buenos Aires, και έχω τις ειδικότητες > Γενικός Χειρούργος και Πλαστικός Χειρούργος. εξασκώ το επάγγελμα μου και διδάσκω σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια πάνω στην ειδικότητα μου .

 

Είμαι παντρεμένη με τον Σαλβαδόρ Φαρασε και έχουμε απόκτησει 4 παιδιά. Την Ραφαέλα 19, τον Νικόλας 17, την  Δήμητρα 15 και την  Χριστίνα 11

Ασχολούμαι με την λογοτεχνία, γράφω μόνο στην ελληνική γλώσσα, και ανήκω στην ΕΕΛΣΠΗ *Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και συγγραφέων των πέντε ηπείρων,)  στην World Poets Society, στην Εταιρία φίλων Νίκου Καζαντζάκη Αργεντινής, και συνεργάζομαι με την S.A.D.E, εταιρία λογοτεχνών της Αργεντινής. Έχω ίδρυση την ραδιοφωνική εκπομπή Αντάμωση, και την Πολιτιστική ελληνική Οργάνωση Νόστος.

Η σχέση μου με τον ελληνισμό / ΑΝΤΑΜΩΣΗ/ΝΟΣΤΟΣ

Στην Αργεντινή μένουμε περίπου 20,000 έλληνες (άλλες πυγές λενε 60.000). Συγκεντρώνετε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνισμού της Λατινικής Αμερικής.

Δυστυχώς όμως, βρισκόμαστε πολύ μακριά από την Ελλάδα, και τον πολιτισμό της, σχεδόν ξεχασμένοι.

Γνωρίζοντας και θαυμάζοντας την πολύτιμη κληρονομιά που κουβαλάμε στο ΔΝΑ μας, έβαλα στόχο να προσφέρω τον προσωπικό μου αγώνα για  την διάδοση και διάσωση του ελληνισμού σε αυτή την χώρα του Νότου. Και έτσι, στο διάστημα 2000-2005 δίδαξα εθελοντικά ελληνική γλώσσα σε ενα  σαββατιανό κοινοτικό σχολείο του Μπουένος Άιρες.

Το 2001 δημιούργησα την ραδιοφωνική εκπομπή ΑΝΤΑΜΩΣΗ/ REENCUENTRO CON GRECIA, στα ελληνικά και ισπανικά με την μόνιμη ιδέα, να μπορέσει να φτάσει η φωνή του  ελληνικού  πολιτισμού  παντού, ιδιαιτέρως στους έλληνες που βρίσκονται μακριά από της μεγάλες πόλεις, και που δεν έχουνε καμία πιθανότητα επαφής με την πατρίδα τους. Με τον καιρό η εκπομπή έφτασε όχι μόνο στα ελληνικά σπίτια αλλά στους χιλιάδες φιλέλληνες που κατοικούν την φιλόξενη αυτή χώρα. Η εμπορική εκμετάλλευση της, χρησιμοποιείτο αποκλειστικά από μια ελληνική κοινότητα της περιοχής, για ενίσχυση του ελληνικού σχολείου της.

 H ΑΝΤΑΜΩΣΗ, επελέγη να συμμετάσχει στην Η' Συνάντηση ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφων σε ξένα ΜΜΕ, που οργανώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Τύπου, τον Ιούνιο του 2004

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με υποχρέωσαν να την σταματήσω το 2005 για 8 μήνες. Η διακοπή αυτή, δεν  με αποθάρρυνε. Εκεί ξεκίνησε ο πραγματικός αγώνας.

Έτσι, με την δημοσιότητα που δόθηκε από έλληνες δημοσιογράφους, από μέσα ενημερώσεως, και την οικονομική ενίσχυση, για το εκ νέου ξεκίνημα, από συμπατριώτες έλληνες του εξωτερικού, της ΕΕΛΣΠΗ,  και ιδιαίτερα του κ. Θεοδωρου Σπυρόπουλου, Προέδρου του «Hellenic American National Council», στις 20 Μαΐου του 2006 η εκπομπή επαναλειτούργησε, στο ΑΜ 570 ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΑ, και εκπέμπει κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα ώρα Αργεντινής *11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, στο ιντερνετ> http://www.am570radioargentina.com.ar/

Ο ΝΟΣΤΟΣ>

Σαν καρπός της παραπάνω δράσης, κατάλαβα πως ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, θα ήταν η ίδρυση και λειτουργία μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με τους ίδιους στόχους της εκπομπής, με την οποία θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε το  Όνειρο στην πράξη…. :Μια ζωντανή Ελλάδα στα ξένα.  Επικοινώνησα με αλλά άτομα, τους μίλησα για το Όνειρο…και αυτοί δέχτηκαν να συμμετέχουν και να φτιάξουμε μαζί τον δικό μας Νόστο. Την επιστροφή στις ρίζες μας.

Ο Νόστος αναγνωρίσθηκε σαν επίσημη οργάνωση από τις αργεντινικες αρχές, στις 22 Σεπτεμβρίου 2006

Βασική στόχοι του Νόστου

1- Ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή και την Λατινική Αμερική.

2- Χρήση των απαραίτητων μέσων για την ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική καθώς και την υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με αναφορά την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

3- Δημιουργία και ενίσχυση της επικοινωνίας και σχέσεων μεταξύ των μελών της Ελληνικής Διασποράς της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής καθώς και των δεσμών των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών της Αργεντινής με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ομογένειας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών και μη οργανώσεων, μαζικών μέσων επικοινωνίας, καθώς και άλλων συναφών οργανισμών.

Δραστηριότητες 2007

  • Οργάνωση Κέντρου Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας στο Μπουένος Άϊρες για ενηλίκους και παιδιά, με δασκάλους που ζουν στην Αργεντινή.
  • 1. Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε 6 επίπεδα, αρχάριοι Α και β, προχωρημένοι Ι ΙΙ ΙΙΙ Iv , τμήματα που αντιστοιχούν με τα επίπεδα των εξετάσεων που οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. *Επειδή ο Νόστος, δεν έχει ακόμα δικό του κατάλληλο χώρο τα μαθήματα γίνονται σε ένα ιατρείο μου) Τα έξοδα της διδασκαλίας τα έχει αναλάβει η Οργάνωση.
  • 2. Πρώτα εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας, 3 ώρες την ημέρα, καθημερινά, / 4 βδομάδες> απο τις 16-7 εως τις 16-8 . Στα μαθήματα αυτά γράφτηκαν 250 άτομα Καθηγητές ο κ. Βαβαιτις απο το Λονδίνο και η κα. Αναγνωσταρά απο την Αδελαιδα, Αυστραλία.
  • 3. Μαθήματα ελληνικών χορών, χορωδίας, θέατρο, και λογοτεχνικά και φιλοσοφικά σεμινάρια
  • 4. Πολιτιστικές εκδηλώσεις. κάθε μήνα στην αίθουσα Μπόρχες της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μπουένος Άιρες με τα εξής θέματα

           Μάρτιος 07/ Η ελευθερία/ 25 Μαρτίου 1821

Απρίλιος 07/ Καβάφης και Μπόρχες. Ο Νόστος στα ποιήματα τους
Μάιος 07 /Ζωγραφική έκθεση/ Οδοιπορικό στην Ελλάδα μέσα από τη ματιά του ζωγράφου

Ιούνιος 07/ Ελληνική και αρμένικη χορωδία/ Η μουσική ενώνει τους λαούς
Ιούλιος 07/ Η νεοελληνική ποίηση. Οι σχέσεις και ανταλλαγές  ελλήνων  και αράβων στον Μεσαίωνα και στην αναγέννηση
Αύγουστος 07/ Η ελληνίδα γυναίκα από την Αντιγόνη στην Καλας


5. Δημιουργία βιβλιοθήκης με ελληνικά βιβλία σε θέματα Ελληνικών Σπουδών και Ελληνικής Εκπαίδευσης για υποστήριξη των αναγκών των ενδιαφερομένων μελετητών (κύρια από τα Πανεπιστήμια της Αργεντινής). Διανομή βιβλίων στα ελληνικά σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων της Αργεντινής. Η κύρια βοήθεια σε βιβλία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από πρωτοβουλία του Δρ. Χ. Αλεξόπουλου.

6. Ιστοσελιδες> http://www.nostosdiaspora.gr/ στον σερβερ του Πανεπιστήμιου Πατρών ,

Και      http://www.nostosonline.gr/

εκει θα βρειτε και άλλες πληροφορίες.