Αθήνα, 28 Αυγούστου 2007

ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Είναι σε τέτοιες στιγμές, που μια κοινωνία οφείλει να αποδεικνύει την αλληλεγγύη της, οφείλει να αποδεικνύει την ανθρωπιά της. Αυτή την ώρα, όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε τα σπουδαία από τα ασήμαντα. Να αποδείξουμε ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, μπροστά σε μια εθνική κρίση γινόμαστε μια ψυχή, μια γροθιά.

Υπάρχουν πληγές που δεν επουλώνονται. Οφείλουμε όμως Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε τον πόνο των συνανθρώπων μας. Να τους στηρίξουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε οι νέοι άνθρωποι αυτών των περιοχών να μην απογοητευθούν. Να συνεχίσουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους. Να μείνουν στα χωριά τους. Να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Να ξαναοργώσουν τα χωράφια τους. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας, η απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.

Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι είμαστε -και θα είμαστε συνεχώς – δίπλα στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

Καταρτίζεται Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των περιοχών που επλήγησαν, με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για κάθε νομό. Η Πολιτεία, σε αυτές τις περιστάσεις, οφείλει να είναι αλληλέγγυα. Οφείλει ακόμα να είναι απλόχερη. Γίνονται επίσης όλες οι ενέργειες για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντική στήριξη είναι και οι πόροι από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης των Πληγέντων, που δημιουργήσαμε για να έχουν και οι πολίτες τη δυνατότητα να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι συνεισέφεραν και συνεισφέρουν σ'  αυτό τον εθνικό στόχο.

Παίρνουμε μέτρα αναγκαία για την άμεση ανακούφιση και την μακρόπνοη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν. Τονίζω όμως ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. Χωρίς καμία καθυστέρηση, χωρίς καμιά χρονοτριβή. Μόνο με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου, με μία μόνο υπογραφή.

Θέλω σ' αυτό να είμαι ξεκάθαρος: Είναι αδιανόητο άνθρωποι που δοκιμάζονται να υφίστανται επιπλέον την ταλαιπωρία γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Καμιά γραφειοκρατική διαδικασία δεν επιτρέπεται να μπει εμπόδιο στο δρόμο του καθήκοντος. Καμία μα καμία καθυστέρηση δεν επιτρέπεται, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, με συνανθρώπους μας, που υποφέρουν.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι τέτοια, ώστε να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Σας καλώ να μεταφέρετε στους συνεργάτες σας την αίσθηση του κατεπείγοντος. Σας καλώ να ακούσετε τον πολίτη με ευαισθησία. Να λύσετε το πρόβλημά του γρήγορα, αποτελεσματικά. Σε καθεμιά και σε καθένα από σας – και αυτό το μήνυμα σας ζητώ να το μεταφέρετε και σε όλους τους συνεργάτες σας – ζητώ αυτές τις μέρες να ξεπεράσετε – να ξεπεράσουμε όλοι – τους εαυτούς μας. Ζητώ να παραμερίσετε γραφειοκρατικές αντιλήψεις, πρακτικές που μας αδικούν όλους.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις, από τη μια μέρα στην άλλη, καταστάσεις βαθιά ριζωμένες επί δεκαετίες. Όμως, αυτή η ανείπωτη εθνική τραγωδία ας είναι -τουλάχιστον- η αφορμή για μια νέα σχέση πολίτη και κράτους. Μια νέα σχέση πολίτη και κράτους, χτισμένη πάνω στην αλληλεγγύη, το σεβασμό, την αξιοπρέπεια.

Σας εύχομαι καλή δύναμη».