Αθήνα, 30 Αυγούστου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

κ. Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας. Θα σας πω δυο ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αύριο που σχετίζεται με τις δράσεις των ημερών. Και θα προχωρήσω στην υπόλοιπη ενημέρωση.

Αύριο στις 10.00 το πρωί ο Πρωθυπουργός συγκαλεί την πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάρτιση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών.

Στη σύσκεψη είναι υπεύθυνοι οι Υπουργοί Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Γιώργος Σιουφλιάς, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Μπασιάκος και Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης.

Αμέσως μετά, στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Χούμπνερ στο πλαίσιο της πρόσκλησης που της απηύθυνε η χώρα μας να ενισχύσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια.

Με εντολή του Πρωθυπουργού τις κατοικίες που έχουν καταστραφεί και κρίνονται οριστικά ως μη επισκευάσιμες, η Πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Στήριξης Πληγέντων αναλαμβάνει το κόστος ανακατασκευής τους.

Το κόστος ανακατασκευής αναλαμβάνει επίσης και για άλλα κτίρια όπως οι εκκλησίες που κατεστράφησαν.

Για αυτά που κρίνονται επισκευάσιμα θα δοθεί κρατική αρωγή ανάλογα με τις ζημιές που έχουν πάθει.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Σουφλιά, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των κλιμακίων μηχανικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στις περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή της Λακωνίας 5 κατοικίες έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και 15 μερική καταστροφή, κρίνονται δηλαδή επισκευάσιμες.

Σε ό,τι αφορά τα κτίρια άλλης χρήσης κατεγράφησαν 29 περιπτώσεις ολοκληρωτικής καταστροφής και 21 περιπτώσεις μερικής καταστροφής.

Στην περιοχή της Μεσσηνίας 34 κατοικίες έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και 26 μερική καταστροφή. Σε ό,τι αφορά τα κτίρια άλλης χρήσης δεν κατεγράφησαν περιπτώσεις ολοκληρωτικής καταστροφής αλλά μόνο μία περίπτωση μερικής καταστροφής.

Εντός της ημέρας, αν δεν υπάρξουν νέα προβλήματα με τις πυρκαγιές στην Αρκαδία, θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και εκεί.

Μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην Ηλεία και την Εύβοια.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή μεταφερόμενων οικίσκων, συνολικά και στις πέντε πληγείσες περιοχές, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Εύβοια, έχουν μεταφερθεί 100 οικίσκοι εκ των οποίων οι περισσότεροι, 60 τον αριθμό στην Ηλεία.

Είμαστε σε θέση να στέλνουμε καθημερινώς 40 οικίσκους, λυόμενα σπίτια δηλαδή, ανάλογα με τα αιτήματα που καταφτάνουν από τις κατά τόπους νομαρχίες.

Ο αριθμός των υπεύθυνων δηλώσεων που υποβλήθηκαν και διεκπεραιώθηκαν από τις τράπεζες μέχρι πριν από λίγη ώρα:

Στην Αγροτική Τράπεζα, σήμερα, έγιναν 5.652 δηλώσεις και εδόθηκαν 20.776.000 ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα σήμερα έγιναν 4.129 δηλώσεις και το συνολικό ποσό που εδόθη ανέρχεται στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγιναν 2.690 δηλώσεις και το συνολικό ποσό χρημάτων που εδόθη είναι 9.887.000 ευρώ.

Χθες και σήμερα έχουν αποζημιωθεί συνολικά 20.025 πολίτες των πληγεισών περιοχών και το ποσό αποζημίωσης ανέρχεται στα 72.458.000 ευρώ.

Σε ερώτηση που μου έγινε χθες για τον αριθμό των συμπολιτών μας που υπέβαλαν αίτηση και πήραν λεφτά στην Αιγιαλεία και με βάση τα στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας του Αιγίου και των Καλαβρύτων χθες και σήμερα το σύνολο των υποβληθέντων αιτήσεων ήταν 242 και το ποσό που δόθηκε ανέρχεται στο 1.020.000 ευρώ.

Θυμίζω ότι το ωράριο των τραπεζών έχει παραταθεί στις πληγείσες περιοχές και τα καταστήματα ενισχύονται με προσωπικό και από άλλες περιοχές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Καθώς παρατηρήθηκαν σήμερα φαινόμενα από ασυνείδητους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα μέτρα για τους πληγέντες, έχει ήδη αποσταλεί με εντολή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία εάν οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν αμφιβολίες για τα στοιχεία που προσκομίζονται, μπορούν να απαιτούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο διαμονής. Επίσης μπορούν να κρατούν έως και τρεις ημέρες τις δηλώσεις για διασταύρωση στοιχείων.

Και οι Αστυνομικές Αρχές όμως έχουν λάβει αυξημένα μέτρα για τον εντοπισμό περιπτώσεων ατόμων που επιχειρούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση χωρίς να την δικαιούνται. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει ήδη περίπου 60 προσαγωγές και 15 συλλήψεις στις περιοχές Αμαλιάδος και Πύργου.

Παράλληλα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση αυτών των φαινομένων. Τονίζω για μία ακόμη φορά ότι οφείλουμε να σεβαστούμε πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν. Τονίζω επίσης ότι η υπεύθυνη δήλωση σημαίνει ότι όποιος την υπογράφει έχει όλες τις συνέπειες του νόμου που απορρέουν από αυτή την υπογραφή.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα μετά από εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναχωρεί αύριο για την Ιταλία για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάσιμο Νταλέμα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ανάπτυξη ευρωπαϊκής συνεργασίας στον όλο και κρισιμότερο τομέα της αντιμετώπισης του γενικευμένου λόγω των κλιματικών αλλαγών φαινομένου των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την Ευρώπη.

Γίναμε όλοι μάρτυρες αυτό το καλοκαίρι των καταστροφικών πλημμυρών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και των τραγικών πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό και μεσογειακό Νότο. Στρατηγικός σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας της χώρας μας είναι να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό ένας συνεκτικός ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των καταστροφών από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Ο μηχανισμός αυτός θα μετατρέψει σε αποτελεσματική συλλογική δράση την υπαρκτή, όπως φάνηκε αυτές τις ημέρες στην περίπτωσή μας, κοινοτική αλληλεγγύη των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ένα πρώτο στάδιο σκοπός είναι να διαμορφωθεί μία ευρωπαϊκή δεξαμενή ειδικευμένων γι` αυτό το σκοπό δυνάμεων με συνεισφορές που θα επιλεγούν από τις εθνικές τους δυνατότητες από τα κράτη-μέλη.

Σε ένα δεύτερο στάδιο η δεξαμενή αυτή εθνικών συνεισφορών θα δώσει σταδιακά τη θέση της σε μία ευρωπαϊκή δύναμη πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τα ίδια μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν υπάρχει ανάγκη η δύναμη αυτή θα μπορεί να δρα ενισχυτικά και συμπληρωματικά στις εθνικές δυνατότητες του κράτους-μέλους εκείνο που θα αντιμετωπίζει την έκτακτη αυτή κατάσταση.

Ιδεατά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία ευρωπαϊκή ΕΜΑΚ ή για μία ευρωπαϊκή δύναμη πυρόσβεσης και αντιπλημμυρικής δράσης. Αυτή είναι η βασική ιδέα της ελληνικής πρωτοβουλίας που εξειδικεύεται με συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Η πρωτοβουλία αυτή, σας θυμίζω, ότι έχει βάση την πρόσφατη σχετική συζήτηση Καραμανλή-Σαρκοζί στο Παρίσι θα παρουσιαστεί από την Υπουργό Εξωτερικών τις προσεχείς μέρες στις Βρυξέλες όπου αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους της Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης, που συντονίζει στην ευρύτερη περιοχή την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων βρέθηκε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μετά από συσκέψεις με τους αρμοδίους φορείς και με επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη διαπίστωσαν ότι τα έργα αποκατάστασης στον περιβάλλοντα χώρο δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με θερινό διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 7.30 το απόγευμα.

Απόψε στις 20.00 συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στον Πύργο Ηλείας με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού, του Γενικού Γραμματέα ΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκιαδά, του Προέδρου του ΑΕΠ κ. Βερναρδάκη, του Περιφερειάρχη, του Νομάρχη και των Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν. Οι δυνάμεις του στρατού, μετά από συνεννόηση του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Σουφλιά, εργάζονται για το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που μου έδωσε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας, το σύνολο των χωριών που είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ήταν 425, είναι ένα στοιχείο το οποίο σας έχω δώσει νομίζω και χθες, αλλά συμπληρωματικά σας λέω ότι κάηκαν 2076 στύλοι της ΔΕΗ από την έναρξη των πυρκαγιών. Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση ήδη σε 352 χωριά και απομένει η αποκατάσταση σε 93 ακόμα.

Θέλω κλείνοντας την ενημέρωσή μου να σας πω για τις δηλώσεις συμπαράστασης από ξένους Ηγέτες, υπήρχε σήμερα τηλεγράφημα του Προέδρου Μπους στον Έλληνα Πρωθυπουργό, του Πάπα Βενέδικτου VI,  του Σουηδού Πρωθυπουργού, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζισκάρ Ντ' Εσταίν πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός σε λίγη ώρα, σε μισή ώρα περίπου από τώρα, θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.   Να σημειώσω, τέλος, με αφορμή την υπόθεση της δήθεν ταξιδιωτικής οδηγίας περί τρομοκρατίας, όπως ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ χθες και προχθές, ότι σήμερα έγινε δήλωση-ανακοίνωση από την Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Αθήνα όπου από την ανακοίνωση προκύπτει ότι τα δήθεν ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν δεν υφίστανται σε ότι αφορά την ταξιδιωτική συμβουλή, από την οποία άλλωστε σας έδωσα εχθές και αντίγραφο.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η Αντιπολίτευση σχολιάζοντας τον τρόπο που δίνεται η οικονομική βοήθεια σας κατηγορεί ότι "εξαγοράζετε ψήφους". Τι λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των πρώτων και  άμεσων αναγκών δίνεται με τον πλέον σοβαρό τρόπο που θα μπορούσε να κάνει ένα οργανωμένο κράτος, δηλαδή μέσα από την τράπεζα, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός τρίτου προσώπου. Όταν λοιπόν γίνεται με αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβάνεται κανένας ότι η κατηγορία είναι για λόγους εντυπώσεων και πέφτει στο κενό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν δεν απατώμαι είπατε ότι σε σύνολο περίπου μερικών κάποιων χιλιάδων ατόμων τέλος πάντων οι οποίοι έχουν λάβει το επίδομα, έγιναν 60 προσαγωγές και 15 συλλήψεις. Κατ΄ αρχήν το ποσοστό φαίνεται ότι είναι μικρό και αν θα γίνει περαιτέρω έλεγχος. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι αυτοί οι οποίοι συνελήφθησαν τώρα τι θα γίνει, θα πάνε φυλακή, όπως απορρέει από τις συνέπειες του νόμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι προβλέπεται από την υπογραφή ψευδούς δηλώσεως. Το πρώτο που μου είπατε ως ποσοστό είναι όντως ένα μικρό ποσοστό. Ευχή όλων θα ήταν να παραμείνει ένα μικρό ποσοστό. Εκείνο το οποίο μπορώ να συμπληρώσω μόνο είναι ότι γίνεται -και θα συνεχίσει να γίνεται- ο έλεγχος για να πιστοποιηθεί ότι όλοι όσοι υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση υπέγραψαν με ειλικρινή στοιχεία.

ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας είδα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό να αναφέρεστε σε Δημάρχους ορισμένων περιοχών που επλήγησαν από φωτιές και να μιλάτε για κάποιους που εξυπηρετούσαν τον κόσμο όλες αυτές τις μέρες και για κάποιους άλλους που εξυπηρετούσαν άλλες σκοπιμότητες.  Πιστεύετε ότι κάποιοι επιδίωξαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης και της Πολιτείας για τη στήριξη του κόσμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διατύπωση είναι περίπου όπως την αναφέρατε, ερχόταν σε συνέχεια παρατηρήσεων οι οποίες έδειχναν σαφή πολιτική σκοπιμότητα κι εκεί αναφερόμουνα, ότι εγώ δεν κάνω πολιτική, η Κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική με την έννοια της μικροκομματικής πολιτικής όπως έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση, αλλά προσπαθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσεγγίσει τους πολίτες να μάθει τα προβλήματά τους και να λύσει τα προβλήματα αυτά όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εν τω μεταξύ οι φωτιές στην περιοχή και όχι μόνο συνεχίζονται. Ήθελα να σας ρωτήσω πότε έγινε η τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών που επαναλαμβάνω χθες εκκενώθηκαν επτά χωριά το βράδυ. Ποιος Υπουργός συντονίζει εκεί την περιοχή και πόσες δυνάμεις είναι εκεί, αν πήγαν κάποια επιπρόσθετα αεροσκάφη, γιατί ακόμα και φωτιές για παράδειγμα στην Εύβοια εξακολουθούν και σιγοκαίνε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω συγκεκριμένο αριθμό δυνάμεων, μπορώ να σας πω όμως ότι οι εναέριες δυνάμεις είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περιοχή που αναφέρατε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Για τα υπόλοιπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα υπόλοιπα έχω απαντήσει εχθές κ. Σκουρή.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε δεν ήταν αυτή η ερώτηση χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να επαναλάβετε την ερώτηση μήπως κατάλαβα εγώ λάθος;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Λέω πότε έγινε η τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου…

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για το ποιος Υπουργός συντονίζει, ναι.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Για τις πυρκαγιές και ποιος Υπουργός συντονίζει, ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έχετε δίκιο. Στο θέμα του ποιος Υπουργός συντονίζει απάντησα χθες. Στο πότε έγινε η τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου, οι συσκέψεις είναι δημόσια γνωστές, δεν κάνουμε κρυφά συσκέψεις.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ έχω δύο ερωτήσεις: Η μία είναι γιατί η Κυβέρνηση μέχρι τώρα και συγκεκριμένα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχει δώσει τα ονόματα των νεκρών; Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι τηλεφωνούν ακόμη και στα γραφεία των εφημερίδων και στην Ελευθεροτυπία και ζητούν να μάθουν κάποιες πληροφορίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κοραή, δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Μπορώ να ρωτήσω να μάθω γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό και να σας πω. Ενδέχεται επειδή δεν έχει τελειώσει η ταυτοποίηση, είναι ακόμα ένα δύο σωροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί από ό,τι γνωρίζω, και ίσως υπάρχουν κάποιοι άλλοι κανόνες που εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα.

Όμως, δεν θέλω να σας δώσω πρόχειρη απάντηση, θα ενημερωθώ και θα σας δώσω ακριβή απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Πάντως σε άλλες περιπτώσεις πολύ γρήγορα και μέσα στην ίδια ημέρα είχαμε τα ονόματα. Από το γεγονός ότι δεν τα δίνει η Κυβέρνηση 4 ημέρες, 5 ημέρες μετά, δημιουργούνται ερωτήματα μήπως δεν εξυπηρετούν την επικοινωνιακή πολιτική  της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ασέβεια προς τους νεκρούς και μόνο να σκεφτεί κανένας κάτι τέτοιο. Αντιλαμβάνομαι τον ρόλο σας που πρέπει να με ρωτήσετε αλλά θα ήθελα να σας θυμίσω ότι λειτουργεί η κρατική μηχανή με κανόνες. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης. Δεν είναι πολιτική απόφαση αυτό που σας λέω.

Όταν θα έχω καλύτερη ενημέρωση θα σας απαντήσω.

ΚΟΡΑΗ: Το δεύτερο ερώτημά μου. Το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 1.900.000 στρέμματα από τις φωτιές, η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία σκέφτεται το ενδεχόμενο, κάνει κάποιες δεύτερες σκέψεις να μην προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 που πολλοί το χαρακτηρίζουν δασοκτόνο, μπροστά στη νέα θλιβερή πραγματικότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κοραή, έχει γίνει πολύ μακρά συζήτηση στη Βουλή για αυτό το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω άλλα επιχειρήματα.

Μακάρι το άρθρο 24 να είχε προστατεύσει τα δάση αν ήταν μόνο αυτό που θα μπορούσε να προστατεύσει τα δάση. Διότι τα δάση δεν προστατεύονται μόνο με τη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη, ούτε με την βούληση του νομοθέτη. Υπάρχει μία σειρά διαδικασιών. Άλλες διαδικασία που δυστυχώς μπαίνουν σε αγκυλώσεις και τελικά αποδεικνύεται ότι είναι εις βάρος και άλλες όχι.

Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω ανάλυση. Θεωρώ ότι ειδικά για το 24 έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Το μόνο που έχει ερωτηθεί, αν θέλετε, υπό την έννοια όχι της προχειρότητας αλλά του χρόνου είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως, που είναι ένα καλό επιχείρημα νομίζω.

ΡΑΠΤΗΣ: Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αλλά για δεύτερη συνεχή μέρα, η κρατική τηλεόραση, της οποίας είστε πολιτικός προϊστάμενος, δείχνει τον λόγο σας για την παρουσίαση των γεγονότων όπως θέλετε, και στη συνέχεια διακόπτει την απευθείας σύνδεση. Αυτό, επιτρέψτε μου, είναι ένα είδος, να μην το χαρακτηρίσω, λογοκρισίας. Και είναι απαράδεκτο, νομίζω, σε περίοδο εκλογών ο Υπουργός Επικρατείας να κάνει αυτά που θέλει να κάνει, και ορθώς τα κάνει, γιατί πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και όταν έρχεται η ώρα να του τεθούν ερωτήματα από τους δημοσιογράφους η κρατική τηλεόραση να διακόπτει την απευθείας σύνδεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ράπτη, θα σας διακόψω και πάλι. Πρώτον διότι μου αποδίδετε αρμοδιότητες που δεν έχω και ευθύνες βεβαίως που δεν έχω, γιατί δεν είμαι ούτε συντάκτης ούτε διευθυντής της δημόσιας τηλεόρασης ούτε αυτό επιθυμούσα να κάνω.

Δεύτερον και σημαντικότερο όμως, χθες όταν μου κάνατε την ίδια παρατήρηση, λίγο αργότερα είδαμε ή την ίδια ώρα, ότι το ένα κανάλι της κρατικής τηλεόρασης εξέπεμπε απευθείας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι δηλώσεις οι δικές μου ήταν στην ΕΤ3. Τι να σας πω; Πρέπει να παρακαλέσουμε να ρωτήσετε τη δημόσια τηλεόραση.

ΡΑΠΤΗΣ: Θα μπορούσατε να παρακαλέσετε τον κ. Μορώνη να το λάβει υπόψη του αυτό; Γιατί εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα. Είτε η Κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπείτε δεν θέλει να ακούει τις άλλες απόψεις. Είτε αδιαφορείτε πλήρως για τους δημοσιογράφους. Είτε συμβαίνει κάτι άλλο. Είτε, μήπως ανησυχείτε για τις ερωτήσεις που σας κάνουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία ανησυχία, κύριε Ράπτη, να είστε βέβαιος, όχι μόνο τώρα, τα τελευταία 7 χρόνια που ασκώ αυτή την δουλειά.

ΡΑΠΤΗΣ: Ερώτηση κάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αλίμονο, προς Θεού, εγώ δέχομαι κάθε ερώτηση επειδή ξέρω ότι όλες είναι καλοπροαίρετες οι ερωτήσεις.

ΡΑΠΤΗΣ: Είπατε ότι η κυρία Μπακογιάννη θα πάει αύριο να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Νταλέμα, για να προτείνει ένα σχέδιο ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, κυρίως των πυρκαγιών και τις πλημμύρες.

Θα τον ενημερώσει, όπως έχει δηλώσει δημόσια, για τις υποψίες ασύμμετρης απειλής στην Ελλάδα ή θα περιοριστεί μόνο στα ακραία καιρικά φαινόμενα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, έχει κάνει ήδη δήλωση σήμερα η κα Μπακογιάννη για την συνάντηση οπότε θα μείνω σε αυτή τη δήλωση. Πάντως είναι σημαντικό νομίζω και καλά κάνετε και το αναφέρετε στην ερώτησή σας, ότι ουσιαστικά χρειάζεται, από την άποψη της Κυβέρνησης νομίζω δεν διαφωνεί κανένας να δημιουργηθεί ένας φορέας τέτοιος που να φτιάξει συνθήκες κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Βλέπουμε, και το βλέπουμε όλοι μας, ότι προβλήματα όπως τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν αφορούν μόνο εμάς εδώ. Αφορούν όχι μόνο τη γειτονιά μας, αλλά όλο τον πλανήτη. Μία σειρά από ζητήματα τέτοια λοιπόν, είναι παγκοσμιοποιημένα, είναι ζητήματα που χρειάζονται κοινή δράση και υπ' αυτή την έννοια η πρωτοβουλία της συζήτησης στη συνάντηση Σαρκοζί – Καραμανλή νομίζω ότι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά τώρα, έστω μ' αυτή τη θλιβερή αφορμή.

ΡΑΠΤΗΣ: Πάντως εάν είχατε τη δυνατότητα και αν μπορείτε θα σας παρακαλέσω να παρακαλέσετε τον κ. Μορώνη μήπως μπορείτε να αλλάξει την τακτική αυτή. 

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερώσω τον κ. Μορώνη αν και νομίζω ότι…

ΡΑΠΤΗΣ: Αν έχετε τη δυνατότητα λέω…

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: …νομίζω ότι παρακολουθεί τις δηλώσεις. Φαντάζομαι ότι και κάποια ιδιωτικά κανάλια θα τις προβάλλουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή έχουν περάσει κάποιες μέρες από τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν, έχετε ως Κυβέρνηση μια πιο ακριβή εικόνα για τα αίτια των πυρκαγιών; Και η ερώτησή μου αφορμάται από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι από ένα σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που μιλάει ότι μάρτυρας ανασκεύασε αρχική κατάθεσή του. Θέλω να μου πείτε αν το επιβεβαιώνετε ή όχι αυτό το ρεπορτάζ. Το δεύτερο, επειδή ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος κ. Μιλτιάδης Έβερτ μίλησε για ομάδες αναρχικών που έβαζαν φωτιές, γι' αυτό και σας ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο απ' αυτά που είπα χθες για το ανακριτικό έργο. Για σχόλια, γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω σχεδόν ποτέ. Προφανώς όλο αυτό που αναφέρατε, το δημοσίευμα εμπίπτει σε πληροφορίες γύρω από την προανακριτική διαδικασία. Δεν μπορώ να πω κάτι. Δεν γνωρίζω.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, χθες ωστόσο, στην εφημερίδα «ΕΣΠΡΕΣΣΟ» φιλοξενούνταν δηλώσεις του Υπουργού του κ. Πολύδωρα, ο οποίος επιβεβαίωνε ότι ο συλληφθείς είναι κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Οίτυλο. Χαρακτηριστικά αναφέρω σε εισαγωγικά «αυτό είναι βέβαιο, έχει διερευνηθεί βεβαίως και είναι έτσι».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα το δημοσίευμα και διάβασα ότι στο ένθετο του δημοσιεύματος υπάρχει αντίστοιχη αναφορά επιβεβαίωσης και από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπω λοιπόν κάποιου είδους σημαντική διαφοροποίηση. Παρακαλώ.

ΚΑΚΑΝΛΙΑΣ: Βλέπουμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών Παπάγου που κάνουν λόγο για πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές. Πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση αυτό το δεδομένο και κάποια στοιχεία, δεδομένου ότι είμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για ν' αλλάξει αυτή την κατάσταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να σας απαντήσω αυτό που απάντησα και χθες και προχθές, ότι εγώ δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Συμπληρώνω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, διότι αντλείς σημαντικές πληροφορίες οι οποίες σίγουρα σε βοηθούν.

Εκείνο όμως το οποίο είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι η Κυβέρνηση αυτό που σκοπεύει να κάνει και για το επόμενο δεκαπενθήμερο έως τις εκλογές, και πιστεύω και μετά τις εκλογές, εγώ είμαι βέβαιος γι' αυτή τη νίκη, να μπορέσει να λειτουργήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των ζημιών.

           

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σε σχέση με προηγούμενο ερώτημα, εκτός από τον κ. Έβερτ ήταν και ο κ. Αλογοσκούφης σήμερα μιλώντας στον ALPHA όπου αναφέρθηκε σε καψίματα Τραπεζών, Αστυνομικών Τμημάτων και προχώρησε σε μια ενοχοποίηση του αναρχικού χώρου για τις πυρκαγιές και θέλω να ρωτήσω επ' αυτού αν έχουν απευθυνθεί τα κυβερνητικά στελέχη αυτοβούλως ή αν έχουν κληθεί από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές να παρουσιάσουν την υπόθεση , αν έχουν ενδείξεις αποδείξεις κ.λ.π. για να καταλάβουμε και την σοβαρότητα της καταγγελίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό που με ρωτάτε.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται έλεγχος και στις βεβαιώσεις που δίνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους Δήμους, την Αστυνομία, για τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλος έλεγχος αυτή τη στιγμή, όχι. Στη συνέχεια θα γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα στοιχεία. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπογράφει μια Υπηρεσία όπως είναι ο Δήμος ή η Αστυνομία ή η Πυροσβεστική, αυτή η υπογραφή θεωρείται επιβεβαίωση του γεγονότος. Δηλαδή ο Δήμος, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία οφείλουν να έχουν μεταβεί στον τόπο, να έχουν πιστοποιήσει ότι το σπίτι που δήλωσε ο ιδιοκτήτης του έχει πραγματικά καεί, για να μπορέσει να πάρει την αποζημίωσή του.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου από διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο να λέει πως οι εκτιμήσεις τόσο στελεχών όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ανοησίες. Η Κυβέρνηση δε θα σηκώσει το γάντι σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στον κ. Παπανδρέου από την πρώτη ημέρα, ισχύει η ίδια δήλωση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι εταιρείες που θ' αναλάβουν την ανακατασκευή, αλλά και κάποιες την αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν, θα αναλάβουν με απ' ευθείας ανάθεση ή θα γίνει κάποιος διαγωνισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή τον τρόπο. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνουν όλα με τις πιο διαφανείς διαδικασίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ορίστηκε ένα ξεχωριστό επιτελείο για τον έλεγχο των χρημάτων που έδωσαν Έλληνες πολίτες προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες.

ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ: Θέλω να συνεχίσω σε αυτό που ξεκίνησα. Ακούστηκε το περασμένο Σάββατο από τον κύριο Πολύδωρα ότι υπάρχουν ενδείξεις, καταθέσεις και αποδείξεις.

Ισχυρές ενδείξεις ήταν η υπόθεση του Υμηττού με το καρέ του βίντεο και η υπόθεση στην Ήπειρο; Γιατί αν είναι έτσι νομίζω ότι δεν υπάρχουν πια ισχυρές ενδείξεις, έχουν καταρριφθεί. Και εκτιμώντας και από την ομολογία της Υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και ασφαλής χώρα, θεωρείτε ότι έχει εκλείψει αυτό το ζήτημα της ασύμμετρης απειλής του οργανωμένου σχεδίου ή όποιας άλλης απειλής που υπάρχει σε εθνική κλίμακα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα θεωρώ ότι έχω απαντήσει εδώ και δύο μέρες. Τουλάχιστον επανέλαβα την απάντησή μου χθες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, μετά τη φωτιά της Πάρνηθας είχε βγει και είχε ζητήσει, λέγοντας ότι η Πολιτεία ακόμα και αν δεν έχει αντικειμενικές ευθύνες, οφείλει να τις ζητήσει. Και μάλιστα χαιρετίστηκε από πολλούς Υπουργούς σας ως μία μεγάλη κίνηση της Κυβέρνησης. Ήθελα να σας ρωτήσω, τώρα γιατί με κατηγορηματικό τρόπο αρνείστε μία αυτοκριτική, μία συγνώμη; Μήπως επειδή είναι προεκλογική περίοδος; Και ένα ακόμα. Μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας είχε διαταχθεί ΕΔΕ και από τον Εισαγγελέα από την Πυροσβεστική. Ήθελα να ρωτήσω πότε θα βγουν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο έχω εξαντλήσει το θέμα. Η Πολιτεία με έμπρακτο τρόπο δείχνει το μέγεθος της υποχρέωσης που έχει απέναντι στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτό που ρωτάτε για διαδικασίες ανακριτικές που δεν εμπίπτουν στην Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση.

ΣΚΑΛΚΟΣ: Ήδη τα πρώτα λυόμενα εγκαταστάθηκαν στις πληγείσες περιοχές και μας είπατε ότι το Ταμείο Στήριξης Πληγέντων θα αναλάβει την ανοικοδόμηση. Υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχει χρονικός ορίζοντας πότε θα ξεκινήσει αυτή η ανοικοδόμηση; Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί μέχρι πότε θα στεγάζονται στα λυόμενα αυτά;

Και ένα δεύτερο ερώτημα. Τι θα γίνει με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά  το δεύτερο, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, όπως είπα και προηγουμένως, άρχισαν να τοποθετούνται ήδη τα λυόμενα. Η πρώτη σύσκεψη για το οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών γίνεται αύριο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κι εφόσον κανείς πρέπει να είναι, και θέλουμε να είμαστε όσο πιο σοβαροί και αποτελεσματικοί γίνεται, θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο ένα προς ένα θα λύνονται τα θέματα της ανασυγκρότησης.

Η ανασυγκρότηση δεν αφορά μόνο τα σπίτια, το χτίσιμο των σπιτιών ή την επισκευή των σπιτιών που κάηκαν, αφορά σίγουρα και το περιβάλλον, είναι πάρα πολλά δέντρα που χάσαμε. Αφορά καλλιέργειες, αφορά ζωικό κεφάλαιο. Δηλαδή αφορά μία σειρά πραγμάτων.

Και αυτή η υπόθεση θα πρέπει να ιδωθεί με ένα μάτι νέας ανάπτυξης, διαφορετικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στο χώρο των καλλιεργειών θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κι εδώ χρειαστεί η συνεισφορά όχι μόνο σε επίπεδο ιδεών αλλά και δουλειάς και του αρμοδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων, να δει κανένας νέες καλλιέργειες στην περιοχή οι οποίες θα είναι βιώσιμες περισσότερο από ότι ίσως ήταν κάποιες από αυτές που κατεστράφησαν. Όχι όλες, αλλά κάποιες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση πήρε μια σειρά μέτρα, όπως άνοιξε το Ταμείο, τα οποία έχουν κάποιο κόστος. Έχει υπολογιστεί ποιο θα είναι αυτό το κόστος, ποια θα είναι η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα και αν μεταφράζεται σε επιπλέον φόρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα χθες ότι μόνο ο αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορούσε να κάνει μία κάποια εκτίμηση. Έχει κάνει κάποιες δηλώσεις σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης, σας παραπέμπω σε αυτές.

ΡΑΠΤΗΣ: Κύριε Ρουσόπουλε, θα ήθελα να επανέλθω στην ερώτηση που έκανε ο κ. Σκουρής. Σας άκουσα να δίνετε μία απάντηση με μεγάλη μαεστρία απαντήσατε, αλλά αποφύγατε ωστόσο την λέξη συγνώμη. Έχετε πρόβλημα για αυτή τη λέξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να δείτε, είπα και την πρώτη ημέρα ότι η Πολιτεία με έμπρακτο τρόπο πρέπει να δείχνει πλέον αυτά τα οποία νιώθει. Πιστέψτε με, και με άλλα λόγια το είπα και την πρώτη μέρα, ότι αν μία συγνώμη ήταν αρκετή για να επουλωθούν οι πληγές, θα μπορούσαμε να την πούμε δύο φορές, όχι μία. Σημασία όμως δεν έχουν τα λόγια, σημασία έχουν τα έργα. Και εκεί είναι που θα κριθεί μία Πολιτεία και η Κυβέρνηση, που στην συγκεκριμένη περίπτωση διοικεί τη χώρα μας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μία ανησυχία από τον χώρο τον τουριστικό σχετικά με τις αναφορές για την τρομοκρατία. Και θέλω να ρωτήσω αν η υπαγωγή των οικογενειών των 64 νεκρών μέχρι στιγμής της φωτιάς στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα θύματα της τρομοκρατίας δημιουργεί κινδύνους να καταγραφεί ότι στην Ελλάδα το 2007 υπήρχαν 64 νεκροί από την τρομοκρατία περισσότεροι από όλες τις άλλες δυτικές χώρες πιθανόν αθροιστικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάτε για κάποιου είδους καταγραφή από διεθνή οργανισμό, θα ενημερωθώ από το Υπουργείο Εξωτερικών και θα σας απαντήσω. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη είναι αυτό που σας είπα και χθες, ότι δηλαδή με το να ενταχθούν στις ευεργετικές αυτές διατάξεις του νόμου δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή αποζημίωση και σύνταξη στους εναπομείναντες εν ζωή.

ΡΑΠΤΗΣ: Έχουν κι άλλοι νόμοι ευεργετικές διατάξεις κ. Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον δεν έχουν τέτοιου είδους, με τόσο υψηλές απολαβές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Ράπτη, η Κυβέρνηση δε θα κριθεί δηλαδή από τους 64 νεκρούς και τα χιλιάδες καμένα στρέμματα μόνο από το τι θα κάνει…

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η Κυβέρνηση και κάθε Κυβέρνηση κρίνεται και από τα όσα κάνει και από τα όσα δεν κάνει κι αυτό νομίζω γίνεται διεθνώς δεν είναι κάτι ελληνικό.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με την άδειά σας θα επιστρέψω σε ένα προηγούμενο ερώτημα, γιατί από το πρωί γίναμε μάρτυρες δύο διαφορετικών εικόνων. Είχαμε δηλαδή την εικόνα από τη Ζαχάρω όπου οι πολίτες με τάξη παραλάμβαναν το προνοιακό επίδομα και την εικόνα από τον Πύργο όπου παρατηρήθηκαν διάφορα παρατράγουδα.

Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι αν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι ένα δεύτερο, αν θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένοι τοπικοί Άρχοντες που προβάλλουν το όποιο κομματικό συμφέρον απέναντι στο συμφέρον των συμπολιτών μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι όλα τόσο δημόσια αυτή την περίοδο που ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει και να δώσει απάντηση στο ερώτημα που μου κάνετε. Σίγουρα όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, όχι μόνον οι παρόντες στις περιοχές και οι Υφυπουργοί αλλά και αυτοί που εργάζονται από τα γραφεία τους με τα επιτελεία τους συνεργάζονται με τους Δήμους, με τους Δημοτικούς Άρχοντες, με τους Νομάρχες των περιοχών. Το αποτέλεσμα νομίζω ότι έχει αρχίσει και φαίνεται.

Α.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η Κυβέρνηση, όπως μας έχετε πει, δεν ενστερνίζεται τον όρο «ασύμμετρη απειλή», ούτε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Ωστόσο μιλάει για εμπρησμούς. Μέχρι τώρα που έχετε καταλήξει, ποιοι ήταν πίσω από τους εμπρησμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αυτό το ερώτημα είναι πολύ ενδιαφέρον να απαντηθεί, αλλά εμπίπτει σε αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι υπάρχει μια σειρά ανακριτικών διαδικασιών, διερευνώνται οι υποθέσεις, έχουν παραπεμφθεί πρόσωπα, σας διάβασα την πρώτη-δεύτερη μέρα έναν αριθμό, άρα λοιπόν δεν μπορώ να έχω περισσότερα στοιχεία επ΄ αυτού.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επαναφέρω το χθεσινό μου ερώτημα σχετικά με την απορροφητικότητα κονδυλίων για την πυρόσβεση, είχατε…

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς όχι. Εχετε δίκιο, σας ζητώ συγνώμη, θα το κοιτάξω και θα σας τηλεφωνήσω αργότερα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Υπάρχει σκέψη ή απόφαση να πάει ο Πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές ξανά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι δράσεις του Πρωθυπουργού και οι ενέργειες είναι δημόσιες και ενημερώνεστε γι' αυτές.

ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει την κατάσταση, προκειμένου να δει αν υπήρξαν κενά παραλείψεις ή πράξεις που ενδεχομένως δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά; Και το λέω αυτό με την έννοια ότι είμαστε ακόμη στο καλοκαίρι, ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει κι άλλος καύσωνας κι αν ω μη γένοιτο αντιμετωπίσουμε ανάλογο πρόβλημα. Τι θα πράξει τότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η τρίτη φορά που μου γίνεται το ερώτημα σε αυτή την αίθουσα στις τέσσερις μόλις ενημερώσεις. Εχω απαντήσει προηγουμένως πολλές φορές.

ΣΚΑΛΚΟΣ: Είχε τεθεί τις προηγούμενες φορές ένα ερώτημα σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή…

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είχα απαντήσει εκείνη την ώρα, επιβεβαίωσα ότι εφόσον έχουν περιουσιακά στοιχεία θα αποζημιωθούν κανονικά και αυτοί.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» φιλοξενούνται σήμερα δηλώσεις Κυπρίων Πυροσβεστών οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας κι είναι νομίζω πάνω από διακόσιοι, οι οποίοι περιγράφουν πραγματικά εικόνες ενός αλαλούμ όσον αφορά τον συντονισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Εσείς θεωρείτε ότι όλα σε αυτόν τον τομέα έγιναν καλώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, σας έχω μιλήσει για όλα αυτά τα θέματα πολλές φορές, να σας διαβάσω κάτι που φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες, το οποίο ίσως δεν το διαβάσατε:

«Σπάνια έχω δει τόσες μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα. Εχω δουλέψει ενάντια σε πολύ μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά εδώ ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντρέ Μπιγιό ο Προϊστάμενος του τομέα των καναντέρ της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας, που διευθύνει τις επιχειρήσεις των τεσσάρων αεροπλάνων που στάλθηκαν στην Ελλάδα.

Μία δήλωση ενός προσώπου, όπως κι άλλη μία δήλωση προχθές από την Αυστραλία που αναφέρονται στο σπάνιο αυτό φαινόμενο. Κατά τα λοιπά, στα του συντονισμού έχει γίνει τόση πολλή συζήτηση. Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Κάτι πρακτικό κύριε εκπρόσωπε, το είδαμε χθες και σε ένα σύνθημα συγκέντρωσης που έγινε, θα υπάρξουν απαγορεύσεις για το κυνήγι, τη βοσκή ή την υλοτόμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε αυτές τις περιπτώσεις που ακολουθείται για τον έλεγχο και των τριών που αναφέρατε (κυνηγιού, υλοτόμησης και βοσκής) το οποίο και θα ακολουθηθεί.

Καλό σας βράδυ.