Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα  στα γραφεία γνωστού ιστορικού ομογενειακού φορέα  η  3η κατά σειρά σύσκεψη  συντονισμού και δράσης με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, μελών ιδρυμάτων, ινστιτούτων,  και  εισηγητών που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο  που οργανώνεται στην Αθήνα από τις 27 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Ως γνωστόν μετά την αιφνιδιαστική και αυθαίρετη   απόφαση των οκτώ του Δ.Σ. της 23ης Αυγούστου  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος  Νέας Υόρκης, -και  ερήμην της Γενικής Συνέλευσης-  να απεμπολήσει ουσιαστικά, άνευ  ικανού και σοβαρού λόγου,  την τελευταία στιγμή  τη  γραπτή και δημόσια δέσμευση της για την διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα», ανελήφθη σχετική πρωτοβουλία από προσωπικότητες{πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, κτλ}  που μετείχαν ούτως ή άλλως  ως εισηγητές στο Συνέδριο προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διοργάνωση. 

Πρωτοβουλία που ανεπτύχθη  άμμεσα και έγκαιρα εις ένδειξη μεγάλου σεβασμού προς το Πρόσωπο των Προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παππούλια και Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και σύσσωμης της Ελληνικής πολιτικής  ηγεσίας{αρχηγών κομμάτων, βουλευτών κτλ}  οι οποίοι άμμεσα ανταποκρίθηκαν πρωτίστως και κυρίως  στο ανιδιοτελές κάλεσμα και την προσφορά γνωστών προσωπικοτήτων που προσεφέρθεισαν προκειμένου να διοργανωθεί το συγκερκριμένο συνέδριο, το οποίο όπως όλοι τονίζουν στα μηνύματα τους για την ουσία της πρωτοβουλίας της σύγκλησης του Συνεδρίου είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη συνεννόησης. Διαλόγου. Συντονισμού και δράσης. Γέφυρας με την γενέτειρα. Στοιχεία που θα τονώσουν την αφίπνηση. Την εγρήγορση την ενότητα και την σύμπνοια.  

Οι μετέχοντες στην  διευρυμένη σύσκεψη ασχολήθηκαν με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, οι οποίες εκ των πραγμάτων μετά τις  απρόοπτες  και απρόσμενες εξελίξεις στη ΝΥ, τροποιούνται  και διευρύνονται,  ενώ οι εργασίες του συνεδρίου εξετάζεται  σοβαρά το ενδεχόμενο να παραταθούν μια ημέρα ακόμα , δηλ. το συνέδριο να λήξει την 1η Οκτωβρίου σε χώρους γνωστού αμερικανικού ιδρύματος.

Λεπτομέρειες  και πλήρες πρόγραμμα αναμένεται να εκδοθεί τα προσεχή 24ώρα με την κοινή διακήρυξη που  συνυπογράφουν όλοι  οι συμμετέχοντες. Το ανακοινωθέν   θα δοθεί στην δημοσιότητα με τα ονόματα  όλων  όσων μετέχουν, και υπολογίζονται σε 10 φορείς  μέχρι στιγμής,   που άμεσα και έγκαιρα κινητοποιήθηκαν προκειμένου να στηριχτεί η πρωτοβουλία σύγκλησης του εν λόγω  Συνεδρίου με κεντρικό θέμα τον Ελληνισμό. Το  θέμα του συνεδρίου διαφοροποιείται και προσδιορίζεται με κεντρικό άξονα προβληματισμού  το «  ρόλο του Οικουμενικού Ελληνισμού τον 21ο αιώνα». 

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί  μια πρωτοβουλία, που όπως εξ αρχής είχε δηλωθεί -και προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης-  στόχο έχει τη μελέτη, τη καταγραφή των απόψεων και των τάσεων πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό  την κωδικοποίηση θέσεων, απόψεων και προτάσεων σε κοινή βάση προβληματισμού. Επιδιώκοντας  την κοινή δράση και των συντονισμό δυνάμεων μέσα από γνωστούς ιστορικά  αναγνωρισμένους φορείς που ούτως ή άλλως μετείχαν στο όλο ενχείρημα.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου είναι παρεμφερές και θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους τόπους σύγκλησης του συνεδρίου,  ενώ θα μετέχουν  στην πλειοψηφία τους όλοι  οι εισηγητές που είχαν  προσκληθεί  οι οποίοι εξακολουθούν να μετέχουν κανονικά με την σαφέστατη  διεκρίνηση ότι κατ ουσιαν δεν έχει καμία απολτύτως σχέση με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Διευκρινίζεται ότι  η όλη διοργάνωση και το concept του Συνεδρίου-το οποιο ήδη οργανώνοταν- παραχωρήθηκε ευγενώς και χωρίς καμία  ιδιοτέλεια  προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης μετά από  σχετικές διαπραγματεύσεις με το Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Δημητρίου που ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο του 2006 προκειμένου να υποστηριχτεί ο ιστορικός ομογενειακός οργανισμός.  

Πλήρες και αναλυτικό ρεπορτάζ για το προσκήνιο και το παρασκήνιο των εξελίξεων προ και μετά την απόφαση των οκτώ του Διοικητικού Συβουλίου  της Ομοσπονδίας σε επόμενες συνδέσεις σας στην μεγάλη έρευνα που ξεκινά.