Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

κ. Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Χαίρετε,

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα από την Αγροτική Τράπεζα, και έχω μόνο από την Αγροτική Τράπεζα γιατί είναι νωρίς η ενημέρωση που γίνεται σήμερα, έχουμε 774 αιτήσεις. Το ποσό μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει τα 2.986.000 ευρώ. Μιλάμε για τα χρήματα αποζημίωσης προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν αυτές τις μέρες στις περιοχές τις οποίες χτύπησε η φωτιά.

Από την ενημέρωση της Αστυνομίας στο νομό Ηλείας, το τελευταίο τριήμερο, κυρίως στις περιοχές του Πύργου και της Αμαλιάδας, έγιναν τέσσερις συλλήψεις και 125 προσαγωγές.

Σήμερα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση έξω από τις τράπεζες. Παραλλήλως, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί 150 αιτήσεις για χορήγηση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών παραμονής αλλοδαπών, λόγω προφανώς καταστροφής των εγγράφων.

Η ανταπόκριση όλων των Ελλήνων στην προσπάθεια στήριξης των συμπολιτών μας και αποκατάστασης των περιοχών είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το συνολικό ποσό το οποίο έχει κατατεθεί στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με βάση στοιχεία έως χθες το απόγευμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει φτάσει τα 56.484.898 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που έχουν ανακοινωθεί από ιδιώτες και φορείς που δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στο λογαριασμό, είτε γιατί αυτοί οι ιδιώτες και οι φορείς μπορούν να τα διαθέσουν οι ίδιοι προσωπικά με κάποιο τρόπο, είτε γιατί δεν έχουν προλάβει να τα καταθέσουν στο λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η προσφορά του ΟΠΑΠ, χθες -αξιοσημείωτη, γι` αυτό και την αναφέρω, ο ΟΠΑΠ, θυμίζω, είναι εταιρεία κοινωνικής ευθύνης- είναι 50 εκατομμύρια ευρώ προς το λογαριασμό αυτό και θα κατατεθούν εντός των επομένων ημερών.

Επίσης, θεωρώ σημαντικό να πω ότι σύλλογοι, συνεταιρισμοί και κτηνοτρόφοι -και χαρακτηριστικά αναφέρω περιπτώσεις, όπως αυτή της Λέσβου, περιοχών της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Ημαθία κλπ- όπου με πρωτοβουλία των ιδίων των ανθρώπων, βοσκών αλλά και τοπικών αυτοδιοικήσεων, συγκεντρώνονται και θα σταλούν στους βοσκούς που επλήγησαν πρόβατα. Η συγκέντρωση γίνεται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, όπως είπα. Θα προηγηθούν οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι πριν από την αποστολή. Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και του ζήτησε να συντονίσει η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος τη μεταφορά και τη διανομή αυτών των ζώων, καθώς επίσης και τη μεταφορά και διανομή των ζωοτροφών, που είναι απαραίτητες σε αυτή τη φάση, πρώτον γιατί δεν υπάρχουν βοσκότοποι, εφόσον έχουν καεί και δεύτερον γιατί δεν θα επιτραπεί η βόσκηση στις καμένες περιοχές, προκειμένου να ευνοηθεί η φυσική αναδάσωση, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στις 13:30, σε λίγη ώρα δηλαδή, ο κ. Δράκος μεταβαίνει στον Πύργο με τους συνεργάτες του, προκειμένου να συζητήσει τον συντονισμό του θέματος με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκο Κοντό που είναι ήδη στην περιοχή. Και για τους κτηνοτρόφους η ζωή πρέπει να ξαναβρεί το ρυθμό της γρήγορα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Παραλλήλως, για τους καλλιεργητές σταφίδας που καταστράφηκαν τα αμπέλια τους, ο Συνεταιριστικός Οργανισμός Κορινθιακής Σταφίδας, αποφάσισε να δώσει δωρεάν όλα τα φυτά που χρειάζονται στους παραγωγούς όλης της Πελοποννήσου. Με τον Συνεταιρισμό είχε σχετικές επαφές ο Υφυπουργός κ. Κοντός.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί αλλά και συγχαίρει όλους αυτούς, βοσκούς, αμπελουργούς, συνεταιρισμούς από όλη τη χώρα για τη συγκινητική συμπαράσταση και προσφορά. Γιατί η ζωή πρέπει να ξαναβρεί το ρυθμό της όπως ακριβώς ήταν πριν, χωρίς να καταστραφούν, όχι μόνο  οικογένειες, οικονομίες οικιακές ή τοπικές, αλλά και παραδοσιακοί τρόποι εργασίας στην περιοχή αυτή.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Εμμανουέλ Μπαρόσο και αυτός ανταποκρίθηκε. Ήρθε στην Αθήνα αργά τη νύχτα και σήμερα το πρωί τον ενημέρωσε κατά την πτήση με ελικόπτερο,  χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία που διαθέτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και χάρτες, για το μέγεθος της καταστροφής. Στις δηλώσεις, που έγιναν αμέσως μετά τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και  από τον κ. Μπαρόσο, προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι δίπλα μας. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόσο: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους Έλληνες είναι ότι είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε». Τον ευχαριστούμε και αυτόν και τους συνεργάτες του.

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα ενημερώσει τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, σε ειδική συνεδρίαση που γίνεται με θέμα τις πυρκαγιές, την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με εισήγηση της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας -και συνολικά, ελπίζουμε, όλων των Ευρωβουλευτών- θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση, για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι η συγκινητική ανταπόκριση που υπάρχει ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπάρξει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μερικά ακόμη ζητήματα, μικρότερα, αλλά όχι μικρότερης αξίας:

  • Έχει ξεκινήσει η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους πληγέντες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Το μέτρο θα ισχύσει για ένα μήνα.
  • Οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, νερό και ρουχισμό με μέριμνα του Υπουργείου Υγείας θα φθάσουν σε λίγη ώρα στο νομό Ηλείας, όπου θα παραδοθούν στους Δημάρχους και στους Κοινοτάρχες με σκοπό τη διάθεσή τους.
  • Τα κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας που βρίσκονται στις περιοχές, πέραν των όσων έχουμε ήδη αναφέρει, μεριμνούν για τη μετακίνηση ηλικιωμένων στις τράπεζες, καθώς και για τη μεταφορά συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εγκαύματα από το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για την καλύτερη αντιμετώπιση και περίθαλψή τους. Σημαντική -και θέλω να το τονίσω σε αυτό το σημείο- είναι η προσφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» με κινητές μονάδες για τη μετακίνηση σοβαρών περιστατικών.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που ανέκυψε με το νομό Αχαίας, προφανώς απορρέει από άγνοια και όχι για άλλες σκοπιμότητες, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Σημειώνω ότι τόσο στο νομό Αχαίας, όσο και στο νομό Κορινθίας έχουν ήδη οριοθετηθεί οι πληγείσες τον Ιούλιο περιοχές και έχει θεσμοθετηθεί η παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και η δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών. Υπάρχει, άλλωστε, και σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων από τις 20 Αυγούστου, πολύ προτού αρχίσουν οι τελευταίες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι τηλεγράφημα συμπαράστασης προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους Έλληνες πολίτες, έστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι δεν είναι τυχαίο τόσες πυρκαγιές την ίδια στιγμή. Η Αστυνομία σποραδικά έχει ανακοινώσει κάποιες συλλήψεις. Συνολικό αριθμό συλλήψεων εμπρηστών και ευρημάτων έχουμε; Κι αν έχουμε, θα τα δούμε ποτέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ : Συνολικό αριθμό μπορώ να σας δώσω τη Δευτέρα, αφού το ζητήσω από το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Για τα λοιπά που με ρωτάτε, σας θυμίζω ότι προηγείται η ανάκριση και εν συνεχεία η διαδικασία που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα.  Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

A. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διευκρινιστικά θέλω να ρωτήσω κάτι. Οι αποζημιώσεις ή τα έκτακτα βοηθήματα δίνονται σε πόσα μέλη της ίδιας οικογένειας, σε ένα ή σε δύο. Γιατί βλέπουμε ότι έχει υπάρξει ένα αλαλούμ. Δηλαδή πηγαίνουν δύο από την ίδια οικογένεια και παίρνουν χρήματα από τις τράπεζες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να δοθεί σε περισσότερα από ένα μέλος της ίδιας οικογένειας. Γι' αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή σας θυμίζω, ότι αναφερθήκαμε σε οικογένειες που έχουν τρία παιδιά ή σε οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά, δηλαδή που είναι πολύτεκνες, στις οποίες δόθηκε μεγαλύτερη βοήθεια κατά 1.000 ευρώ.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πέρα των ερευνών που γίνονται για τυχόν σχέδιο εμπρησμού, οποιασδήποτε χρήσης, επειδή υπάρχουν 64 νεκροί και οι γνωστές καταστροφές, όταν σβήσουν οι φωτιές θα γίνει έρευνα για τυχόν ύπαρξη ευθυνών σε επίπεδο μηχανισμού, διοικητικών κ.λ.π.;

 

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι έρευνες, οι οποίες είναι απαραίτητες, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν.

 

A. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε άλλο θέμα. Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το debate μεταξύ των αρχηγών, έχουμε κάποιο νεότερο;

 

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα πριν από δύο ή τρεις ημέρες με τον κ. Αθανασάκη. Μου είπε ότι θα μιλήσει με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος. Επικοινώνησα το ίδιο βράδυ με τον κ. Βενιζέλο. Έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση. Θα πρέπει βεβαίως, να γίνει συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων. Δεν έχω κάτι να σας πω. Δεν είναι θέμα το οποίο έχει τελειώσει ακόμα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασιών , σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Καλό μεσημέρι.