Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας. Ο Πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί, επισκέφτηκε την Τρίπολη όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία Αρκαδίας παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου, του υφυπουργού Εμπορικής Ανάπτυξης κ. Κοντού, της Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Νομάρχη Αρκαδίας και των δημάρχων Φαλεσίας, Βαλτετσίου, Μεγαλόπολης, Γόρτυνος. Η Αρκαδία ήταν μία από τις σημαντικά πληγείσες περιοχές της χώρας και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επί τόπου για όλα τα θέματα, τα οποία βεβαίως είχε λάβει γνώση από τους συνεργάτες του. Συζήτησε με τοπικούς άρχοντες, δηλαδή τους αμέσως ενδιαφερόμενους ως εκπροσώπους του λαού της Αρκαδίας.

            Να σημειώσω ότι συνολικά έχουν δοθεί στο θέμα των αποζημιώσεων από όλες τις τράπεζες μέχρι σήμερα 165.387.000,00 ευρώ σε 45.600 συμπολίτες μας. Μέχρι σήμερα, επίσης, έχουν πιστωθεί σε όλη την Επικράτεια λογαριασμοί 22.093 δικαιούχων, αγροτών και κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις ύψους 31.991.000,00 ευρώ. Επίσης, μέχρι πριν από λίγη ώρα, 210 μη δικαιούχοι επέστρεψαν το επίδομα αμέσου ανάγκης.

            Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς με ενημέρωσε ότι ήδη από σήμερα έχουν ξεκινήσει τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε ποταμούς και ρέματα των πληγεισών περιοχών στην Πελοπόννησο. Σημειώνω ότι τα έργα εκτελούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και κατασκευάζονται δωρεάν από μεγάλες τεχνικές εταιρείες που δήλωσαν στον κ. Σουφλιά την πρόθεσή τους να προσφέρουν δωρεάν κατασκευαστικές υπηρεσίες.

            Και σε αυτές τις εταιρείες η κυβέρνηση εκφράζει ένα ευχαριστώ, όπως και σε όλους τους άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ενισχύσει με το μικρό ή μεγάλο ποσό που καταθέτουν στο λογαριασμό, την προσπάθεια αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Επίσης, υπάρχει σχετική προσφορά από κατασκευαστικό όμιλο για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές του νομού Ευβοίας.

            Για το θέμα αυτό, έγινε σήμερα σύσκεψη από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. στην Χαλκίδα και τα έργα θα ξεκινήσουν αύριο. Έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή της Ηλείας 50 από τους εξειδικευμένους δασεργάτες που εργάζονται στην Πάρνηθα, οι οποίοι από αύριο ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

            Μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα έχουν μεταβεί στην περιοχή άλλοι 100 εξειδικευμένοι δασεργάτες από την Πάρνηθα. Με τη σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών στην Πάρνηθα, το σύνολο των δασεργατών που εργάζονται εκεί θα μεταβούν στους πληγέντες νομούς.

            Με το σημερινό ταξίδι της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Αμάντο, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μορατίνο, τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζουγιέ, καθώς και με τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα, συνεχίστηκε και εντάθηκε η προώθηση της σημαντικής και αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και φυσικών καταστροφών.

            Η ανταπόκριση που συναντάει η ελληνική πρωτοβουλία είναι πολύ θετική. Ενδεικτικό της θετικής αυτής ανταπόκρισης είναι ότι η Πορτογαλική Προεδρία θα εντάξει την ελληνική πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων τον επόμενο μήνα, μήνα Οκτώβριο.

            Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι όλες αυτές οι προσπάθειες εντάσσονται στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να κερδίσει το στοίχημα της αντιμετώπισης, αφενός, φυσικών καταστροφών, αφετέρου της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μιας αλλαγής που απασχολεί όλους τους πολίτες του πλανήτη.

            Μετά από αίτημα του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε σε πρώτη φάση δάνειο 100εκατ. ευρώ, με διάρκεια μεγαλύτερη από 20 χρόνια και τους πλέον ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.

            Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, προστασίας και περαιτέρω ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μεταξύ άλλων: Πρώτον, ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός από την καμένη χαμηλή βλάστηση της περιοχής περιμετρικά της περίφραξης του Αρχαιολογικού Χώρου, όπου απαιτείται, ενώ προχωρά και η αποκατάσταση του καμένου χλοοτάπητα στην περίμετρο του χώρου του Σταδίου.

            Δεύτερον, ανακοινώθηκαν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Τρίτον, για την περαιτέρω θωράκιση του Αρχαιολογικού Χώρου ξεκίνησε η κατασκευή έργων υποδομής για την εξασφάλιση νερού, ενώ αποφασίστηκε η παρακολούθηση περιοχής μέσω δορυφόρου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου πυροσβεστικών φωλιών των κτιριακών συγκροτημάτων περιμετρικά των κτιρίων, καθώς και η κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

            Στον Δήμο Ζαχάρως και συγκεκριμένα στο χωριό Αρτέμιδα βρίσκεται ήδη από σήμερα κλιμάκιο Κυπρίων Τεχνικών, στο πλαίσιο της απόφασης της Κυπριακής Κυβέρνησης να αναλάβει την ανοικοδόμηση, ανασυγκρότηση του χωριού. Για μια ακόμη φορά ένα ευχαριστώ στην Κυπριακή Κυβέρνηση, στον Κυπριακό λαό για όλη τη βοήθεια, υλική και ηθική που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής.

            Τελειώνοντας, να σας πω ότι από την Ελληνική Αστυνομία -είχα ερώτηση πριν από λίγες μέρες και σας δίνω τα στοιχεία- τα στοιχεία τα οποία έχω για συλλήψεις για εμπρησμούς δασικών αγροτικών εκτάσεων και αλσυλλίων είναι τα εξής: Για το διάστημα 26/6/2007-22/8/2007 48 δράστες, 26 από πρόθεση και 22 από αμέλεια. Για το διάστημα 23/8/2007-1/9/2007 34 δράστες, 15 από πρόθεση και 19 από αμέλεια. Για το αντίστοιχο διάστημα του 2006, απλώς για το αρχείο σας να γνωρίζετε, 23/8-1/9 είχαμε 14 άτομα, 2 ήταν από πρόθεση και 12 από αμέλεια.

Σε ό,τι αφορά τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι σε διαδικασία έρευνας από τις αρμόδιες Αρχές 13 περιπτώσεις εντοπισμού εμπρηστικών μηχανισμών, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

           

Αυτά είναι τα στοιχεία που μπορώ να σας δώσω. Αυτά είναι που γνωρίζω. Άλλωστε, όπως σας έχω πει, οι υποθέσεις είναι στη διαδικασία της προανάκρισης και άλλες δεν έχουν τελεσιδικήσει. Δεν έχω τη δυνατότητα να σας δώσω ή να γνωρίζω εγώ περισσότερα στοιχεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή μιλήσατε για τα αντιπλημμυρικά έργα και απ' ό,τι φαίνεται, με τις εικόνες που είδαμε στη Χαλκιδική, υπάρχει ένας προβληματισμός κατά πόσον και αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα που ανακοινώσατε τώρα θα αποδώσουν, θα είναι αποτελεσματικά, γιατί απ' ό,τι απεδείχθη από τη Χαλκιδική, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχω στα χέρια μου έγγραφα του Γενικού Γραμματέα Κεντρικής Μακεδονίας, του καθηγητή κ. Τσιότρα. Δεν θα σας το διαβάσω ολόκληρο γιατί είναι αναλυτικό. Θα σας πω, όμως, τα κύρια σημεία του:

Σε ό,τι αφορά τη Σίβηρη, διότι μιλάμε για πλημμύρες στις περιοχές της Σίβηρης και της Σκιώνης στη Χαλκιδική, δεν βρίσκεται στις περιοχές που επηρεάζονται από τα καμένα του δάσους της Κασσάνδρας και επομένως τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα δεν σχετίζονται με τις φετινές πυρκαγιές.

Δεύτερον, στη Σίβηρη παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, όπως και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, να υπάρχουν, δυστυχώς, πολλές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις σε ρέματα, χειμάρρους και απαλλοτριωμένες ζώνες εκατέρωθεν οδών, αλλά και να μετατρέπονται οι κοίτες τους σε υπαίθρια πάρκινγκ. Είναι χαρακτηριστική -και νομίζω ότι την είδατε και εσείς, την είδα και εγώ στις τηλεοράσεις- η δήλωση σήμερα του Δημάρχου Κασσάνδρας, ότι ιδιώτες μπάζωσαν αρκετά σημεία και φύτεψαν δένδρα χωρίς έδαφος, υψώθηκε αρκετά το νερό και δεν μπόρεσε να φύγει έτσι όπως έφευγε, αφού μπαζώθηκαν οι περιοχές που ήταν ρέμα. Η Νέα Σκιώνη εντάσσεται στις περιοχές που επηρεάζονται από τα καμένα του δάσους της Κασσάνδρας και είναι μία από τις πληγείσες περιοχές από την περσινή πυρκαγιά. Υπάρχει ρέμα μέσα στον οικισμό, το οποίο έχει τσιμεντοποιηθεί εδώ και 10 χρόνια. Εξαιτίας της τσιμεντοποίησης και της μετατροπής του σε δρόμο, σημειώνονται τακτικά πλημμύρες.

Επίσης, μου έχει δώσει την ενημέρωση, την οποία ίσως ενδιαφέρει να γνωρίζετε, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής έχει καθαρίσει 27 μεγάλα ρέματα του νομού φέτος. Στην περιοχή της Νέας Σκιώνης έχουν ολοκληρωθεί όλα τα επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που αποφασίστηκαν μετά την πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου του 2006, όπως άλλωστε και σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Συνολικά, έχουν κατασκευαστεί 150 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων και 450 χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων, κόστους 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά έγιναν μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την πυρκαγιά πέρσι, με αποτέλεσμα παρά τις περσινές φθινοπωρινές βροχές να μην υπάρχουν τότε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η συνολική δαπάνη για έργα στις πληγείσες περιοχές, τέτοιου είδους έργα, ανέρχεται στα 3,1 εκατ. ευρώ. Έχει και άλλα στοιχεία ενδιαφέροντα, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά. Βεβαίως, θα μου πείτε -και θα έχετε δίκιο- ότι όταν υπάρχουν περιοχές στις οποίες κάποιοι έχουν μπαζώσει ρέματα, τότε η Πολιτεία έχει κάποια ευθύνη.

Και εδώ πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας και ευρύτερα της Πολιτείας. Όπου υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες δεν μπορεί να μένουν μετέωρες και χωρίς όνομα και επώνυμο, διότι τέτοιου είδους καταστροφές δεν είναι ότι πλήττουν την εικόνα μίας περιοχής και μάλιστα μίας περιοχής η οποία προσελκύει τουρισμό από όλο τον κόσμο. Είναι πρωτίστως ότι βάλλουν ευθέως εναντίον ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών, των ανθρώπων που ζουν σε εκείνη την περιοχή. Μένει να απαντηθεί, λοιπόν, αυτό το ερώτημα και ελπίζω να έχουμε σύντομα απάντηση, γιατί έχει γίνει και με την ανοχή κάποιων υπηρεσιών αυτή η διαδικασία.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απασχόλησε την Κυβέρνηση το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Άκουσα σήμερα και τον Εκπρόσωπό του να λέει ότι από τα 56 ή 65 -δεν θυμάμαι πόσα- σημεία δεν σχολιάσαμε τίποτα. Εγώ δεν θα σχολιάσω και τα 65 σημεία, πρωτίστως γιατί τα περισσότερα είναι γενικόλογα και δευτερευόντως για να μην σας κουράσω. Θα σχολιάσω 17 σημεία, λέγοντάς σας ότι άκουσα το ΠΑΣΟΚ να λέει πως η Κυβέρνηση δίνει χρήματα και πλειοδοτεί στο να δώσει χρήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ήταν πράγματι μία διαδικασία που ξέφυγε από όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος. Και αυτή ως πρότυπο πρέπει να μελετηθεί από το ελληνικό κράτος, από την ελληνική Πολιτεία και να δούμε πόσες τέτοιες διαδικασίες μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον όχι εξαιτίας καταστροφών αλλά στην καθημερινότητα για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Γιατί τέτοιες διαδικασίες χρειάζεται το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο στα 17 σημεία που σας είπα -δεν θα σας κουράσω με πάρα πολλά- θέλω να σημειώσω ότι ο κ. Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτό το οποίο έκανε, ήταν ότι πλειοδότησε σε χρήμα. Δηλαδή στα 3.000 ευρώ, μίλησε και ο ίδιος για 3.000 ευρώ, υπόσχεση η οποία όμως εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση. Στα 10.000 ευρώ για την αποζημίωση οικοσκευής, είπε ότι πρέπει να είναι 15.000 ευρώ. Στην αποζημίωση οικογενειών που έχασαν μέλη, επίσης πλειοδότησε σε χρήματα. Στην αποζημίωση τραυματία, το ίδιο, και ούτω καθεξής. Σε συνταξιούχους εμείς είπαμε μία επιπλέον σύνταξη, ο κ. Παπανδρέου είπε 3 επιπλέον συντάξεις.

Είναι μέτρα τα οποία στην πλειοψηφία τους, στην πλειονότητά τους ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να πλειοδοτήσει και πλειοδοτεί με ανευθυνότητα -επιτρέψτε μου να σημειώσω- χωρίς να αντιμετωπίζει την οικονομία της χώρας με το σεβασμό που πρέπει και με τις ανάγκες οι οποίες δημιουργούνται γενικότερα.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες αυτό το επείγον σήμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που παρότι κηρύττει έναρξη επαγρύπνησης την 16η Αυγούστου για κάποιες περιοχές, εστάλη σε κάποιες υπηρεσίες μόλις την 25η Αυγούστου. Έχει γίνει κάποια έρευνα από την Κυβέρνηση για αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ημέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει χάρτη. Μάλιστα τις πρώτες μέρες της ενημέρωσης εδώ, σας διάβαζα το χάρτη για την επόμενη ημέρα. Άρα, λοιπόν, όταν τον εκδίδει καθημερινώς, τον στέλνει καθημερινώς σε όλους και τον αναρτά και στο site καθημερινώς. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται θέμα αν ενημερώθηκαν κάποιοι καθυστερημένα. Άρα λοιπόν, όταν τον εκδίδει καθημερινώς, τον στέλνει καθημερινώς σε όλους και τον αναρτά στο site καθημερινώς. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται θέμα στο να ενημερώθηκαν κάποιοι καθυστερημένα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στη χθεσινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός είχε κάποια στοιχεία αυτοκριτικής. Αυτό συνέβη γιατί η έρευνα, που έκανε η κυβέρνησή σας, έδειξε ότι υπήρξε κωλυσιεργία τις πρώτες ώρες από τον κρατικό μηχανισμό ή για άλλους λόγους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνέβη για άλλους λόγους, και θα σας πω τους λόγους, συμπυκνώνοντάς τους σε έναν και μόνο: Ότι ο Κώστας Καραμανλής, από την ημέρα που έγινε Πρωθυπουργός, ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια και ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες. Σας θυμίζω ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, με αφορμή άλλα θέματα στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός και πάλι έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι ακόμα και αν μας πήρε πολύ καιρό να αντιληφθούμε το πως έπρεπε να λειτουργεί ένα ζήτημα, μιλάμε για το ζήτημα των ταμείων, τουλάχιστον εμείς το αντιληφθήκαμε, πήραμε τα μέτρα μας, αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας.

Θέλω να πω, δηλαδή, ότι αυτό αποτελεί καθήκον του Κώστα Καραμανλή, όχι μόνο από τη θέση του Πρωθυπουργού, αλλά είναι σύμφυτο με την προσωπικότητά του και το έχει αποδείξει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όποτε χρειάστηκε, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σχετικά με την απάντηση που δώσατε για τα μέτρα ανασυγκρότησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είπατε ότι πλειοδοτεί. Εγώ ανεξαρτήτως, με το αν πλειοδοτεί ή όχι, θέλω να ρωτήσω το εξής. Και ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα εγγυηθεί το εισόδημα των πληγέντων, μιλώντας ιδιαίτερα για τους αγρότες. Σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανακοίνωσε ότι θα δίνει μηνιαίως 1000 ευρώ για πέντε χρόνια στους αγρότες και για επτά χρόνια στους ελαιοπαραγωγούς. Η κυβέρνηση σκέφτεται να εξειδικεύσει αυτή την εξαγγελία για την εγγύηση του εισοδήματος ή έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο να μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω να σας πω ότι αυτή η πλειοδοσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνοδεύεται μάλλον και από άγνοια, διότι πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι τέτοιου είδους αποζημιώσεις, όπως είναι οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ, χρειάζονται από πριν τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν προκειμένω, ξεπεράσαμε αυτό το θέμα με τη συντονισμένες ενέργειες, που έγιναν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δόθηκαν αμέσως τα χρήματα που είδατε προς τους πληγέντες, είτε είναι αγρότες, είτε είναι πολίτες που κατεστράφησαν οι περιουσίες τους.

Εκείνο που θέλω να σημειώσω, επίσης, σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο είναι ότι προβλέπονται με σαφήνεια αυτά τα οποία γίνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Δηλαδή, το πρώτο που θα συμβεί είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί για παράδειγμα -για να πάρουμε ένα παράδειγμα να ξέρουμε πως λειτουργεί το σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Κοινότητα- θα πληρωθούν στο ακέραιο το ποσό του νέου φυτού, το οποίο θα φυτέψουν.

Δηλαδή, την ελιά που θα αγοράσουν θα την πληρωθούν στο 100%. Δεύτερον, για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, έως ότου δηλαδή το δέντρο αρχίζει να παράγει, θα πληρώνονται στο ακέραιο τα χρήματα εκείνα τα οποία έχασαν από την παραγωγή που είχαν μέχρι τώρα. Θα παίρνουν, δηλαδή, ποσά αντίστοιχα με τα ποσά που εισέπρατταν από την παραγωγή που παρήγαγαν δέντρα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Και μετά τα τέσσερα χρόνια έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει το δέντρο και βεβαίως έχει τα εισοδήματά του ο αγρότης. Η 7ετία λοιπόν ενέχει μία παγίδα και εν πάση περιπτώσει απέχει από την πραγματικότητα.

ΚΟΡΑΗ: Χθες ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του είπε ότι είναι πρόκληση να αξιοποιήσουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τι μαθήματα πήρε η Κυβέρνηση, κύριε Εκπρόσωπε, από την εθνική τραγωδία; Ποια λάθη διαπίστωσε τα οποία, αν θα είναι Κυβέρνηση μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, δεν θα τα επαναλάβει; Ευχαριστώ.

 

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η αναφορά μου στα ζητήματα γραφειοκρατίας είναι μια αναφορά που δίνει, εν μέρει πάντως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, απάντηση στο ερώτημά σας. Μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχουν αλλαγές οι οποίες χρειάζονται να γίνουν ακόμα στον τόπο, αλλαγές οι οποίες ξεκίνησαν να γίνονται και έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την πολιτική παρατήρηση, η πολιτική απάντηση λέει πως έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα πιο γρήγορα. Και έχετε και ένα δεύτερο ερώτημα.

ΚΟΡΑΗ:  Ένα δεύτερο ερώτημα. Έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορες φήμες σε ό,τι αφορά την κυρία Βούλα Πατουλίδου. Σκοπεύει η Κυβέρνηση μετά τη διαφωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δεν μπήκε τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να την ξαναπροσλάβει στο Ναυτικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Έχω την εντύπωση ότι στο Σύνταγμα αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η επαναπρόσληψη, αλλά δεν είμαι απολύτως βέβαιος. Πρέπει να ρωτήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, που είμαι βέβαιος ότι το ξέρει, καλύτερα το θέμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αν γίνεται θα την ξαναπροσλάβετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ο σεβασμός όλων, νομίζω, είναι δεδομένος στους Ολυμπιονίκες. Θα ήθελα  να σας δώσω μια απάντηση, η οποία να είναι απάντηση που να μην ξεφεύγει από το Σύνταγμα, διότι θα κατηγορηθώ εγώ, ότι κάνω γκάφες σε σχέση με το Σύνταγμα. Να μην σας δώσω απάντηση σήμερα.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Συγνώμη αν κάνω ερώτηση που την έχετε απαντήσει και άλλη μέρα, αλλά έρχεται στο νου μου, κύριε Εκπρόσωπε, να ρωτήσω ποιος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα της ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών. Ένα και δεύτερον, εάν την επόμενη μέρα όταν τα πράγματα όλα θα έχουν κατασταλάξει μετά τις εκλογές, αν σκέφτεστε να ξαναδείτε τον ρόλο των Καποδιστριακών Δήμων με όλα όσα έχουμε διδαχθεί το διάστημα αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε εμπειρία πρέπει να προστίθεται, αλλιώς αν ξεχνιέται και αφαιρείται, τότε δεν έχει κανένα όφελος ο τόπος. Για τον ρόλο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και επίσης των Αυτοδιοικήσεων 1ου βαθμού, υπάρχει καθορισμένος σε πλειάδα Νόμων. Ίσως αυτό να δημιουργεί και προβλήματα ξέρετε. Ίσως δηλαδή να χρειάζεται να γίνουν πιο ξεκάθαρες, αν δεν είναι και όπου δεν είναι, οι αρμοδιότητες. Εκείνο το οποίο δεν πρέπει να γίνεται είναι τέτοιου είδους μπερδέματα, να το πω έτσι λαϊκά, να τα αφήνουμε να δημιουργούν προβλήματα και πολύ περισσότερο να κοστίζουν, αν κόστισαν τέτοιου είδους ζητήματα, αυτά τα οποία είδαμε στις τελευταίες πυρκαγιές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σίγουρα ρόλο, έχει δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για αυτό το βοήθημα των 3000€, είναι μόνο για αυτούς που μένουν εκεί και καταστράφηκαν ή και άλλοι που κατεστράφησαν και δεν μένουν εκεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι για αυτούς που μένουν εκεί και καταστράφηκε η περιουσία τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δόθηκε, έτσι ώστε, να αντιμετωπίσουν τα πρώτα προβλήματα των πρώτων ημερών.

Ένας άνθρωπος του οποίου κατεστράφη η περιουσία, με την βεβαίωση όπως είπαμε από την πρώτη μέρα, είτε από τον Δήμο είτε από την Πυροσβεστική, είτε από την Αστυνομία, εάν έχει για παράδειγμα εξοχικό εκεί στην περιοχή ή σπίτι στο οποίο δεν κατοικεί για κάποιους μήνες τον χρόνο και ζει κάπου αλλού, θα αποζημιωθεί. Θα πάρει τα πρώτα 10.000 ευρώ και εν συνεχεία ανάλογα με την καταστροφή: αν είναι ολοσχερής καταστροφή, όπως είπαμε, θα ξαναφτιαχτεί από την αρχή το σπίτι με τα χρήματα τα οποία δόθηκαν από τους Έλληνες συμπολίτες μας που έσπευσαν να προσφέρουν τον οβολό τους σ' αυτή την υπόθεση της αποκατάστασης.

Τα πρώτα 3.000 ευρώ δόθηκαν σε ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στην περιοχή στην οποία είχαν ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα άμεσα, να αγοράσουν τρόφιμα, να αγοράσουν ρούχα, να μπορέσουν να βρουν ένα καλύτερο κατάλυμα, αν δεν τους ικανοποιούσε το κατάλυμα που προσέφερε δωρεάν το κράτος.

           

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, θα επανέλθω στα περί αυτοκριτικής του Πρωθυπουργού. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως εάν σε μια επόμενη εκδήλωση πολλών πυρκαγιών θα ξαναεφήρμοζε η Κυβέρνηση το ίδιο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έτσι όπως το είχε αναγγείλει στις 13 Μαρτίου. Ευχαριστώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κοραή, το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν είναι μία σελίδα Α4. Είναι χιλιάδες σελίδες, είναι χιλιάδες παράγοντες, είναι χιλιάδες πρόσωπα τα οποία μπαίνουν σ' αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει μία οργάνωση, την οποία ακολουθεί η Πυροσβεστική, μία αντίστοιχη οργάνωση που ακολουθούν τα εναέρια μέσα που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ούτω καθεξής, για να μη σας κουράζω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Σας είπα πολλές φορές αυτές τις μέρες, μία σειρά από παράγοντες που πιστεύω -και πιστεύω και η κοινή γνώμη έτσι εκτιμά- συμμετείχαν στην δημιουργία των προβλημάτων σε τόσο μεγάλο μέγεθος.

           

ΚΟΡΑΗ: Δεν υπήρξε ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί πολλές φορές με άλλους τρόπους την ερώτηση. Στο ερώτημα έχω απαντήσει.

           

ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Εμένα μου επιτρέπετε. Η πρώτη ερώτηση σχετίζεται με προηγούμενη απάντησή σας, σχετικά με την καταστροφή στη Σίβηρη. Λέτε ότι θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών. Κάνετε λόγο για κάποιους που με αμέλεια ή ενσυνείδητα βάλλουν ευθέως εναντίον ανθρωπίνων ζωών. Θα ερευνηθεί και με την ανοχή ποιών υπηρεσιών έχουν γίνει όλα αυτά; Εάν κατά την έρευνα βρεθούν ευθύνες Νομαρχιακών ή τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας ή του κρατικού μηχανισμού, θα ζητήσετε την παραίτηση ή αποπομπή τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εστιάζετε σε ένα κόμμα τις ευθύνες, γιατί δεν μιλήσατε για την Κυβέρνηση, για το κόμμα που κυβερνά, μιλήσατε για ένα κόμμα. Δεν καταλαβαίνω αυτό που είπατε.

ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Αν βρεθούν, αναγνωρίζετε ευθύνες στους κυβερνητικούς παράγοντες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε -και εδώ έρχεται σε συνέχεια της απάντησης που έδωσα προηγουμένως- ότι οι Πολεοδομίες ανήκουν στις Νομαρχίες. Πρέπει ή δεν πρέπει επί τέλους καθένας να έχει την ευθύνη του; Αναρωτιέμαι. Εάν ας πούμε την ευθύνη του να εκκενώσεις τα χωριά, την έχει η Νομαρχία, αυτή την ευθύνη θα την βάλουμε στο πρόσωπο ενός Υπουργού; Θα την βάλουμε στο πρόσωπο του Αρχηγού της Πυροσβεστικής ή κάποιου άλλου; Πρέπει να μάθουμε, δηλαδή, στον τόπο ότι οι ευθύνες αποδίδονται και πρέπει να αποδίδονται σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν. Υπάρχουν νόμοι, ενδεχομένως και περισσότεροι απ' ότι χρειάζονται, οι οποίοι με σαφήνεια τοποθετούν τον καθένα στη θέση του και τις ευθύνες που έχει αυτή η θέση.

Δεν μπορεί, λοιπόν, κάποιος να απαιτεί από την κεντρική διοίκηση, από τον προϋπολογισμό, χρήματα, αν είναι Αυτοδιοίκηση. Δεν ρίχνω ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση κατ' ανάγκη τώρα -για να μην παρεξηγηθεί η απάντησή μου, το δίνω ως παράδειγμα- και εν συνεχεία να θεωρεί ότι έχει μόνο δικαιώματα. Υπάρχουν και υποχρεώσεις. Το αντίστοιχο ισχύει σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης είτε μιλάμε για τα χαμηλά στρώματα και για τα ανώτερα στρώματα.

ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Σήμερα ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Ζαγορίτης σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε λόγο ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ψήφος, στο ΑLPHA RADIO αν θυμάμαι. Η Νέα Δημοκρατία και το κυβερνών κόμμα κυνηγά κάθε μία ψήφο, προκειμένου να έχει αυτοδυναμία, επομένως και σε σχέση με τις απαντήσεις σας το Σαββατοκύριακο για μία ισχυρή κυβέρνηση. Σας ξαναρωτάω εάν για το κυβερνών κόμμα οι 152 έδρες θεωρούνται ως ένας αριθμός που μπορεί να σχηματίσει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα το Σαββατοκύριακο.

ΣΚΑΛΚΟΣ: Τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, καλούν τους ψηφοφόρους να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μάλιστα λένε ότι δεν υπάρχει φόβος ακυβερνησίας. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα εάν υπάρξει πρόβλημα αυτοδυναμίας. Θα ήθελα να ρωτήσω τι θεωρεί και τι πιστεύει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που θα υπάρχει πρόβλημα, αν υπάρχει καταρχάς πρόβλημα αυτοδυναμίας. Αν θεωρεί ότι θα έχει την αυτοδυναμία θα καλέσει, θα γοητεύσει κάποιο κόμμα άλλο για να δημιουργήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει κυβέρνηση αυτοδύναμη. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, απάντησα μόλις χθες και προχθές.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Μου είχατε απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα πως η ευθιξία είναι για όποιον την αντιλαμβάνεται και τη νιώθει. Στις περιπτώσεις αυτές που δεν την αντιλαμβάνεται κανένας έτσι τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, δεν θα πρέπει να αποδοθεί κάποια ευθύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι πάντοτε πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και πιστεύω ότι η εφαρμογή του νόμου λειτουργεί και παραδειγματικά. Το παράδειγμα το είδαμε μπροστά μας. Η Πολιτεία αποφάσισε, εξαιτίας των εξαιρετικών γεγονότων, των εξαιρετικών φαινομένων και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βρέθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, να καταργήσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Υπήρξαν επιτήδειοι οι οποίοι πήγαν να ωφεληθούν αυτής της κατάργησης και πήραν χρήματα. Εν συνεχεία, έρχεται η Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που συνελήφθησαν κάποιοι από την αστυνομία, αποδίδει ευθύνες και επιβάλλει ποινές. Πιστεύω λοιπόν ότι ένα μέρος των ανθρώπων που επέστρεψαν τα χρήματα ήταν γιατί δεν είχαν καταλάβει και ζήτησαν συγνώμη και το εννοούσαν. Και ένα άλλο μέρος ήταν γιατί είχαν καταλάβει και προσπάθησαν δια αυτού του τρόπου να διαφύγουν.

Όταν υπάρχει λοιπόν έλεγχος αυτός αποδίδει και αυτό σημαίνει ότι το κράτος αν λειτουργεί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σωστά θα έχει και αποτελέσματα. Υπάρχει το προλαμβάνειν, υπάρχει και το ελέγχειν στην συνέχεια.

           

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω αν θα αναζητηθούν ευθύνες για τις πλημμύρες στην Χαλκιδική. Γιατί πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τώρα και όχι πριν δύο ή τρία χρόνια που στις ίδιες περιοχές πλημμύριζαν και έφευγαν αυτοκίνητα και κινδύνευαν άνθρωποι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πίστευα το ίδιο και πριν από δύο χρόνια και πριν από τρία χρόνια. Και αν ξαναγινόταν θα έλεγα το ίδιο πράγμα, δεν θα έλεγα τίποτα το διαφορετικό.

Εγώ εκείνο που ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι: Είδα σε μία σειρά από μέσα ενημέρωσης να συγχέεται το ένα θέμα με το άλλο, δηλαδή οι πυρκαγιές πέρυσι με τις πλημμύρες φέτος. Και νομίζω ότι είναι αποδεδειγμένο με τα στοιχεία που σας έδωσα ότι μιλάμε για διαφορετική περιοχή. Χρησιμοποίησα και δήλωση του Δημάρχου της περιοχής και σημείωσα ότι έχουμε κάποιες παρανομίες στην περιοχή, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έχω από την περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τις παρανομίες είναι βέβαιο ότι κάποιοι ευθύνονται, πρώτον που τις έκαναν, και δεύτερον κάποιοι άλλοι που τις ανέχθηκαν.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εσείς ενημερωθήκατε από την περιφέρεια και οι κρατικές αρχές έχουν ενημερωθεί από την περιφέρεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω καθόλου.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε νωρίτερα στους επιτήδειους που πήγαν και πήραν το επίδομα παρότι δεν είχαν το δικαίωμα. Υπήρξε χθες νομίζω καταγγελία από κάποιον εκπρόσωπο των ROM στο νομό Ηλείας ότι υπήρξε προτροπή από κομματικούς παράγοντες. Έχει γίνει έρευνα από την πλευρά είτε της Κυβέρνησης είτε της Νέας Δημοκρατίας, αν υπάρχει κάποια τέτοια σύνδεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε σενάρια τα οποία είδα να γράφονται, να λέγονται και για τα οποία απάντησα την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα. Εκείνο που θα σας πω είναι ότι αυτή τη φορά λειτούργησε μία διαδικασία χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς ενδιάμεσο. Δεν χρειαζόταν να μεσολαβήσει κανένας. Ο πολίτης με την ταυτότητά του πήγαινε στην τράπεζα και ζητούσε τα χρήματα δηλώνοντας, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, ότι είναι πυροπαθής ή πυρόπληκτος.

Ο πολίτης με μία απλή βεβαίωση πέραν της ταυτότητάς του δήλωνε ότι καταστράφηκε το σπίτι μου, δώστε μου επιπλέον χρήματα.

Δεν το λέω επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι Κυβέρνηση αυτή την ώρα, το λέω γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που συνέβη. Και είναι δείγμα, είναι πρότυπο. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα, για μία σειρά διαδικασίες. Φαντάζεστε, οι περισσότερες, αν όχι όλες οι διαδικασίες, που έχουμε να ακολουθήσουμε γίνονται στο εξής με ένα απλούστερο τρόπο; Δεν ξέρω, και εν πάση περιπτώσει από την εμπειρία μου στην διοίκηση, στην θέση που είμαι τα τελευταία 3 -3,5 χρόνια, δεν θεωρώ ότι είναι εύκολο να γίνει παντού. Θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Βεβαίως θα έχουμε και ένα μικρό ποσοστό πολιτών οι οποίοι με «επιτήδειο» τρόπο θα συμπεριφέρονται, θα δρουν, όπως θέλετε πείτε το, για να ωφεληθούν χρήματα, ενώ δεν τα δικαιούνται.

Υπάρχει ένα ερώτημα εδώ πέρα κατά πόσο αξίζει κανείς να προσπαθήσει ακόμα και με αυτό το ποσοστό φθοράς ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθήσει.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχετε δίκιο που είπατε ότι αναφερθήκατε και τις προάλλες ότι δεν υπήρχαν ενδιάμεσοι. Πράγματι, αυτό το έχετε πει. Εδώ όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση με τους ROM, όπως καταγγέλλεται τουλάχιστον, διαπιστώθηκε κάτι άλλο. Ότι κάποιοι προσέγγισαν ανθρώπους χωρίς υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τους είπαν, μπορείτε να πάρετε και εσείς επίδομα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι την δεύτερη κιόλας μέρα ή την τρίτη, πάντως όχι αργότερα από την τρίτη, έγιναν συλλήψεις. Νομίζω τη δεύτερη το απόγευμα έγιναν συλλήψεις. Άρα λοιπόν αυτοί, αν υπήρχαν κάποιοι που παρότρυναν, κατάλαβαν πολύ σύντομα ότι θα εξετίθενται στα μάτια όσων παρότρυναν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπήρχαν πολιτικά στελέχη κανενός κόμματος που να έκαναν κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει είναι τόσο ασαφής η καταγγελία που δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ερώτησή μου δεν είναι συνέχεια του συναδέλφου αλλά ήθελα να προηγηθεί. Συμπτωματικά το λέω αυτό και αναφέρεται ακριβώς σε αυτή την ευαίσθητη ομάδα των Ελλήνων. Και ήθελα να σας ρωτήσω, χρειάζεται, υπάρχει, θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα της Κυβέρνησης για τον πληθυσμό των αθίγγανων στις περιοχές που επλήγησαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας έλεγα -όχι μόνο εκεί, αλλά συνολικότερα σε όλη τη χώρα- χρειάζεται να ασκηθούν πολιτικές -έχουν γίνει κάποια πράγματα και με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίες να είναι ακόμα πιο έντονες για να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας να ζήσουν και αυτοί όπως ζουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.

           

Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.