Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος είχε την Κυριακή (23.9.07) το απόγευμα  συνάντηση σαράντα περίπου λεπτών με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ κ. Ban Ki-moon. Στην συνάντηση παρέστησαν από Κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Πρέσβης κ. Τάσος Τζιωνής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Η.Ε. κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών παρέστησαν ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Lynn Pascow, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα και Αναπληρωτής Προσωπάρχης κ. Won-Soo Kim και υπηρεσιακοί λειτουργοί της Γενικής Γραμματείας.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι είχε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και ότι του ανέφερε τα θέματα που είναι σήμερα στην επικαιρότητα. Αφού πρόσθεσε ότι ο  Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την υποστήριξή του στη διαδικασία Γκαμπάρι  και ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της, εξέφρασε την ελπίδα ότι και με την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας. Γενικά αναφέρθηκα, είπε, στην προθυμία μας να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να αρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι ήγειρε στον Γενικό Γραμματέα και το θέμα των αγνοουμένων τονίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί και στην ταυτοποίηση της τύχης των αγνοουμένων κι όχι μόνο στην ταυτοποίηση των λειψάνων.

Σε ερώτηση αν συζήτησαν θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά. Έχουμε πει, τόνισε,  ότι ο κ. Μόλλερ επιτελεί άριστα τη δουλειά του σ' αυτό το στάδιο. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, από επανειλημμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, εκείνος θα αποφασίσει αν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ώστε να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για την προώθηση περαιτέρω της διαδικασίας, σημείωσε.

Κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο για τον Ban Ki-moon αφού αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν μπορείς από μία σύσκεψη να συναγάγεις συμπεράσματα. Φάνηκε, είπε, να είναι αρκετά ενημερωμένος και έδειξε ενδιαφέρον. Πρόσθεσε δε ότι με μοναδική ευγένεια και κατανόηση άκουσε αυτά που είχαμε να του πούμε και ότι ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθεί η διαδικασία Γκαμπάρι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε καλή ενέργεια τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εξέφρασε την ελπίδα άλλες συναντήσεις να είναι παραγωγικότερες.