Σάλος έχει προκληθεί εδώ και μέρες  με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα η οποία στην πλειοψηφία της  είχε δηλώσει {βλ. σχετικά μηνύματα στο http://www.hellenisminamerica.com/} ότι θα μετέχει των εργασιών του συνεδρίου που είχε αναλάβει να διοργανώσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του οργανισμού  και ουδείς εκ των υπευθύνων της Ομοσπονδίας ενημέρωσε κανέναν απολύτως ότι το συνέδριο έχει αναβληθεί! Υπουργοί, δεκάδες  βουλευτές, εισηγητές και άλλες προσωπικότητες που είχαν λάβει σχετική πρόσκληση εδώ και μήνες, με τελευταία πρόσκληση- υπενθύμιση  στις 7 Αυγούστου(!) έχει ενημερωθεί για τις «αποφάσεις» της Ομοσπονδίας να αναβάλει το Συνέδριο.

Ουδείς εκ των υπευθύνων της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με κανένα απολύτως ούτε και με το γραφείο του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια,  ο οποίος στήριξε εξ αρχής  την διοργάνωση με γραπτό μήνυμα του ενώ όπως είχε ενημερώσει είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και επρόκειτο να συναντηθεί με τους υπευθύνους της Ομοσπονδίας κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα την περίοδο των ημερών του συνεδρίου.

Το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αν και ευρισκόμενος στη ΝΥ το γραφείο του αναζήτησε τους υπευθύνους της Ομοσπονδίας προκειμένου να σταλεί εκπρόσωπος στις εκδηλώσεις. Το ίδιο ίσχυσε και για σειρά άλλων προσωπικοτήτων που εν τω μεταξύ  είχαν κληθεί να μετάσχουν ή να χαιρετίσουν και οι οποίοι επικοινώνησαν με τους υπευθύνους που ανέφεραν τα contact στην σχετική αλληλογραφία.

Σε όλες τις περιπτώσεις η κα. Συριοπούλου και ο δημοσιογράφος Α. Στεφανόπουλος ενημέρωσαν διακριτικά για την αναβολή  αλλά εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι ουδείς εκ μέρους της Ομοσπονδίας  μετά τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις της 23ης Αυγούστου,  και την πλήρη διακοπή σχέσεων συνεργασίας και επικοινωνίας με τους δυο προαναφερόμενους είχε την ευαισθησία αλλά και την ευθύνη που θα όφειλε να επιδείξει ένας σοβαρός  οργανισμός, να ενημερώσει τους εκατοντάδες προσκεκλημένους  για την αναβολή.    Εντονότατη δυσαρέσκεια εκφράζεται δε και από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που είχαν δηλώσει ότι θα μετάσχουν των εργασιών -αναφέροντας το  μάλιστα και στο γραπτό μήνυμα τους – αλλά ουδείς μπήκε στον κόπο εκ των υπευθύνων ανδρών να ενημερώσει κανέναν απολύτως!

Η δυσαρέσκεια δε εκφράζεται εντονότατα προς τον  δημοσιογράφο  Αλέξανδρο Στεφανόπουλο που είχε αναλάβει την διοργάνωση αλλά και τις σχετικές δεσμεύσεις προς πρόσωπα και θεσμούς εκ μέρους της Ομοσπονδίας {η οποία τον είχε διορίσει με σχετικη επιστολή από της 19.4.2007 στη θέση αυτή} προκειμένου να υποστηριχτεί η διοργάνωση στο ανώτερο δυνατό υψηλό επίπεδο όπως και εν συνεχεία έγινε, αφού από  όλη τη  διοργάνωσης εξ ου και η καθολική υπερκομματική  ανταπόκριση  προέκυπτε ότι πρόκειται για μια σοβαρή και καλά οργανωμένη προσπάθεια που αναβάθμιζε το κύρος του θεσμού και από όλους επικροτήθηκε. Μάλιστα δε, σε πολλούς όταν αναφέρθηκε ότι ένας από τους λόγους που τελικά ανεβλήθη το συνέδριο ήταν γιατί δεν υπήρξε πολιτική κάλυψη ειδικά εκ μέρους του κ. Κασσίμη αρκετοί εξέφρασαν την εντονότατη δυσαρέσκεια τους αλλά και με νόημα  επεσήμαναν «μα καλά εκεί οι ομογενείς δεν γνωρίζουν την τάξη; Την ιεραρχία; Την δομή μιας κυβερνήσεως; Και εν πάση  περιπτώσει δεν όφειλαν οι κύριοι αυτοί να ενημερώσουν ώστε να φτιάξουμε και εμείς το πρόγραμμα μας;».    

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει κατακλυστεί καθημερινά από δεκάδες τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους που είχαν δηλώσει συμμετοχή είτε ως εισηγητές είτε ως προσκεκλημένοι. Ήδη υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με το νέο οργανωτικό σχήμα ενώ σε πολλές περιπτώσεις το πανεπιστήμιο αναγκάζεται να αποστείλει την επιστολή της 27ης Αυγούστου προς το Πάντειο που υπογράφει ο Α αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καλαμαράς που ενημερώνει το Πάντειο για την αναβολή του συνεδρίου εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Στη γραμματεία του  πανεπιστήμιου επικρατεί αγανάκτηση και οργή για την ανευθυνότητα της Ομοσπονδίας η οποία δεν μπήκε καν στο κόπο να στείλει έστω μια επιστολή προς όλους τους ενδιαφερόμενους.  

Μετά τη διαπίστωση ότι ουδείς εκ της ομοσπονδίας ανέλαβε να πράξει το αυτονόητο, δηλ. την ενημέρωση  των προσκεκλημένων αλλά και των εισηγητών για την αναβολή η νέα οργανωτική επιτροπή υπό τους δημοσιογράφους  κ. Αλ. Στεφανόπουλο, Δημήτρη Γιαννόπουλο, την  κα. Δ. Συριοπούλου, τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μποσνάκη και άλλους που μετέχουν στο νέο οργανωτικό σχήμα, ανέλαβαν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλά και τους προσκεκλημένους για την αναβολή του συνεδρίου της Ομοσπονδίας και το τελικό οργανωτικό σχήμα για την διοργάνωση του συνεδρίου με θέμα «ο Οικουμενικός Ελληνισμός τον 21ο αιώνα».

Η πλέον χαρακτηριστική αντίδραση  ήταν αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής και δυο φορές τιμηθέντα από την Ομοσπονδία κ. Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος ζήτησε να κρατείται ενήμερος για όλες τις εξελίξεις. Δεκάδες βουλευτές και πανεπιστημιακοί εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση τους για όσα έγιναν αλλά και για την ανεύθυνη στάση της Ομοσπονδίας, η οποία δεν ενημέρωσε ως θα όφειλε για τις αποφάσεις της όλους τους μετέχοντες.

Διευκρινίζεται επίσης ότι όταν αυτή η επισήμανση της ενημέρωσης  ετέθη στους υπευθύνους της Ομοσπονδίας ως αναγκαία πράξη ευθύνης του οργανισμού απέναντι σε όλους τους προσκεκλημένους οι οποίοι τίμησαν τον οργανισμό με την άμεση ανταπόκριση τους, και  ο οποίος εξετέθη ανεπανόρθωτα  εκείνοι-οι ηγέτες και υπεύθυνοι ταγοί – απάντησαν δια του κ. Δημητρίου με έξαλλο ύφος και σε έντονο τόνο  ότι  «είμαι ανεύθυνος, κουράστηκα, θα τους καταγγείλω, ξευτίλισαν το θεσμό  δεν με ενδιαφέρει, θα παραιτηθώ!» ο δε αντιπρόεδρος Δ. Καλαμαράς  κώφευε συστηματικά και δεν απαντούσε σε κανένα τηλέφωνο! Και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νικόλαος Διαμαντίδης το πρωί στις 23 Αυγούστου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Λιβάνη ανακοίνωνε και αρκετές ώρες πριν συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο την αναβολή του συνεδρίου… Σημειωτεον ότι κατά την θυελλώδη  συνεδριάση της 17ης Ιουλίου είχε επισημάνει ότι με βάση το καταστατικό κάθε συνεδρίαση μέσα στον Αύγουστο είναι άκυρη και εκτός κααστατικού…φοβούμενος πραξικόπημα εις βάρος του…   

Επί πλέον συν τοις άλλοις έσπευσαν να απολύσουν την εκτελεστική γραμματέα κ. Συριοπούλου,  ενώ γνώριζαν ότι η όλη διοργάνωση είχε περάσει από τα χέρια της επί μήνες και  τουλάχιστον ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να της  ζητήσουν πριν διακόψουν τη συνεργασία τους να ενημερώσει όλους τους υπευθύνους για  τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις   23ης Αυγούστου του Δ.Σ. 

Σημειωτέον ότι η κ. Συριοπούλου απεστάλη και με ειδική γραπτή εντολή από τους κ. Δημητρίου και Καλαμαρά την οποία της την έφεραν στο σπίτι  αργά τα μεσάνυχτα της 5ης Αυγούστου σύμφωνα με την οποία εξουσιοδοτούνταν να κάνει την σχετική παρουσίαση του φακέλου προς τους υποψήφιους χορηγούς και να διευθετήσει όλα τα ραντεβού του κ. Δημητρίου εν όψει του συνεδρίου αλλά και μετά την σχετική εντολή προς αυτόν της 7ης Αυγούστου να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και να ενημερώσει. Ιδού και η σχετική γραπτή εντολή με την οποία εξουσιοδοτείται η κ. Δ. Συριοπούλου με γραπτή εντολή των κ. Δημητρίου και Καλαμαρά.

Νέα Υόρκη 2 Αυγούστου 2007

Με την παρούσα επιστολή επιβεβαιώνεται ότι η κ. Δέσποινα Συριοπούλου η οποία εργάζεται ως μισθωτή υπάλληλος στην Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Μείζονος Νέας Υόρκης (Non Profit Ελληνοαμερικανικό  Οργανισμό), στη θέση της Εκτελεστικής Γραμματείας ως βοηθός του Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει την πλήρη αρμοδιότητα  να εκπροσωπεί τον προαναφερόμενο οργανισμό  από τις 9 μέχρι και τις 30 Αυγούστου όπου θα βρίσκεται στην Ελλάδα ειδικώς με συγκεκριμένα καθήκοντα  εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία με τις εξής αρμοδιότητες:

  1. Να παρουσιάσει τον επίσημο φάκελο του συνεδρίου με θέμα «Ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα» που οργανώνει η Ομοσπονδία στην Ελλάδα από τις 27 μέχρι και τις 30/9. 
  2. Να παρουσιάσει τον επίσημο φάκελο προς τους υποψήφιους Χορηγούς
  3. Να παρουσιάσει τον επίσημο φάκελο προς τους υποψήφιους Χορηγούς Επικοινωνίας.
  4. Να διεξάγει συμφωνίες και διαπραγματεύσεις για τα προαναφερόμενα καθήκοντα της προς όφελος της Ομοσπονδίας. 
  5. Να εισηγείται γραπτώς προς την Ομοσπονδία τυχόν συμφέρουσες προτάσεις στα προαναφερόμενα.
  6. Να ενημερώνει γραπτώς την Ομοσπονδία για κάθε ενέργεια της.
  7. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εμπλακεί σε οικονομικές δοσοληψίες.  

 

 

Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τέλος, αρκετοί βουλευτές όλων των κομμάτων, πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες και άνθρωποι του πνεύματος οι οποίοι ενημερώνονται διεξοδικώς για τα όσα μεσολάβησαν-με αφορμή και την ανύπαρκτη εκ μέρους των υπευθύνων της Ομοσπονδίας ενημέρωση- κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα κωμικοτραγικά προηγήθηκαν   αλλά και για τις «αντιδράσεις» πους ως μη όφειλαν ξεσηκώθηκαν στους κόλπους κάποιων ομογενειακών φορέων -όπως αυτές εμφανίστηκαν επισήμως- με αφορμή το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα ενός οργανισμού να οργανώσει ένα συνέδριο. 

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που ενημερώθηκε χρεώνει στον κ. Κασσίμη ως μέγα  λάθος την ανάμιξη στα εσωτερικά της Ομογένειας και δει με γραπτή εντολή προς έναν Ελληνοαμερικάνικο οργανισμό όπως είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ ενώ σε ότι αφορά την επιστολή της 18ης Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως «πολιτικό και διπλωματικό unfair που δεν αποκλείεται να στοιχίσει στην Ελλάδα να κάποιοι θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν».

Την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι στο άκουσμα και την παρουσίαση όσων έχουν προηγηθεί με όλα τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα και την σχετική αλληλογραφία  κάνουν λόγο για μεσαίωνα και αναβίωση άλλων εποχών στους κόλπους της Ομογένειας. Αρκετοί μάλιστα που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στους κόλπους της Ομογένειας  επικρίνουν τη στάση Βεληβασάκη  – Σπυρόπουλου και τη θεωρούν παράνομη και καταχρηστική, αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι μπορούν να επεβαίνουν στα εσωτερικά ενός οργανισμού  ενώ ομάδα βουλευτών ετοιμάζεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προσεχείς ημέρες. 

Το θέμα δεν αποκλείεται να έρθει σύντομα στη βουλή με σχετική -κοινή επερώτηση- που προετοιμάζονται να καταθέσουν προς τον αρμόδιο υπουργό στελέχη της αντιπολιτεύσεως όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στο Greek American News Agency.  Αρκετοί αναρωτήθηκαν για την επίσημη στάση του ΣΑΕ και του κ. Στέφανου Ταμβάκη, ο οποίος αν και στήριξε την  προσπάθεια εν τούτοις κράτησε αποστάσεις ασφαλείας φοβούμενος εσωτερική ρήξη στο ΣΑΕ εξ αιτίας των ενεργειών Σπυρόπουλου  – Βεληβασκάκη.         

Όλοι όσοι ενημερώνονται διεξοδικώς με τα αντίστοιχα στοιχεία  μιλούν για μεγάλο τραύμα στο εσωτερικό της Ομογένειας,  ενώ για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ -αρκετοί εκ των οποίων δεν την γνώριζαν αλλά την έμαθαν μέσα από την οργανωμένη και συστηματική δουλειά των προηγούμενων μηνών – εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για τις εξελίξεις και εύχονται γρήγορα να βγει από το αδιέξοδο που οδηγήθηκε και με σχετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει να ανακτήσει το έτσι και αλλιώς τρωθέν κύρος της».

Το χειρότερο όλων όμως  που εκθέτει επίσης ανεπανόρθωτα και τραυματίζει το θεσμό   είναι  ότι όχι μόνο για τις αποφάσεις τους περί αναβολής ενημέρωσαν  ούτε και για το  προγραμματισμένο για τις 29/9.2007  diner ενημέρωσαν κανένα! Με αποτέλεσμα και για αυτό το θέμα να ενημερώνονται από άλλους και όχι από στελέχη της Ομοσπονδίας. Βλέπεις η πρεμούρα κάποιων να ακυρώσουν και να ματαιώσουν άρον – άρον το συνέδριο δεν προέβλεψε της καταιγιστικές εξελίξεις. 

Εξελίξεις που τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν εκθέτοντας τον οργανισμό.   Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιστολή  – πρόσκληση  – υπενθύμιση προς τους προσκεκλημένους  εστάλη στις 6 , 7 και 8 Αυγούστου 2007 και στις 23 Αυγούστου οι υπεύθυνοι άνδρες έλαβαν την ιστορική απόφαση περί της αναβολής χωρίς όμως να τηρήσουν στο ελάχιστο τα προσχήματα ενός σοβαρού και οργανωμένου οργανισμού αναλαμβάνοντας να ενημερώσουν υπεύθυνα όλους τους προσκεκλημένους.  

Ευλόγως διερωτάται κάποιος νουνεχής και σώφρων διαθέτων ελάχιστη κοινή λογική αν όλα αυτά τα ελάχιστα που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ και που είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην ανευθυνότητα που επέδειξαν κάποιοι  δεν εκθέτουν και δεν τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το θεσμό τότε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κατανοήσουν οι κύριοι αυτοί ότι με την ανευθυνότητα τους καταβαράθρωσαν το θεσμό υπακούοντας δυστυχώς στα κελεύσματα και τις ανεύθυνες φωνές της εμπάθειας, των μικροτήτων και μικροψυχιών που κάποιοι επέδειξαν εξ αρχής που ανακοινώθηκε η διοργάνωση του συνεδρίου λες και επρόκειτο να γίνει κάποιο έγκλημα… 

Τώρα όμως έστω και αργά  θα πρέπει να αναλάβουν τα επίχειρα των πράξεων τους…  οι επόμενες μέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον του οργανισμού που πορεύεται να εορτάσει τα 70χρονα μέσα από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του… ίδωμεν.