Υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το ετήσιο γεύμα εργασίας του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας (Human Security Network) την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007.

 

Η χώρα μας, η οποία από τον προηγούμενο Μάιο έχει την Προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας για ένα έτος θα παρουσιάσει το Σχέδιο Δράσης για την επόμενη περίοδο με κύριο θέμα τις «Μεταβολές  στο κλίμα με επίκεντρο τις επιπτώσεις τους στις ευπαθείς ομάδες γυναικών, παιδιών και ατόμων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω κλιματικών αλλαγών».

Υπενθυμίζεται ότι στο Δίκτυο που ιδρύθηκε το 1999 και συμμετέχουν εκτός από τη χώρα μας ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιορδανία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα και η Ταϊλάνδη καθώς και με το καθεστώς παρατηρητή το Μάλι και η Ν. Αφρική.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Προεδρίας του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας συνίσταται στη μελέτη των επιπτώσεων των κλιματολογικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη όσον αφορά την ασφάλεια ευπαθών ομάδων του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένα θέμα το οποίο έχει τύχει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Διεθνούς Κοινότητας με αφορμή και τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα σε πολλές γωνιές του πλανήτη και την άμεσης αντιμετώπισής τους, γεγονός που ενισχύει και συμβάλλει στον διεθνή διάλογο για την προστασία του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων από τις κλιματολογικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των θεμάτων της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων πληθυσμού από τη βία και την εκμετάλλευση, η πολιτικής της Ανθρώπινης Ασφάλειας στο πλαίσιο της περιφερειακής – διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και η πολιτική του Δικτύου και της συν – ανάπτυξης στο πλαίσιο της Μετανάστευσης και Ανάπτυξης.