Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή συνέχισε την Τετάρτη (26.9.07)  στην Νέα Υόρκη τις επαφές της με διμερείς συναντήσεις τις οποίες είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μαλαισίας και του Κουβέιτ.

 

Κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας Datuk Seri Syed Hamid Albar, η κα Μαρκουλλή τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο κυπριακό. Συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης της οποίας η Μαλαισία είναι μέλος. Συζητήθηκαν εξάλλου και οι διμερείς σχέσεις.  Από την πλευρά του ο Μαλαίσιος Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την  κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

 

Στην συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ Sheikh Mohammad Al-Sabah Al-Salem Al-Sabah, συζητήθηκε το κυπριακό, θέματα Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και ανασκοπήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ   λόγω και της εμπειρίας της χώρας του έδειξε πλήρη κατανόηση και εξέφρασε την υποστήριξη του Κουβέιτ προς τις θέσεις αρχών στο κυπριακό.

 

Η κα Μαρκουλλή νωρίτερα την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον Επικεφαλής του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Β.Γ.Γ. Jean-Marie Guéhenno με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο . Ο κ. Guéhenno εξέφρασε ευχαριστίες για την συνεισφορά της Κύπρου στην UNIFIL.(Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο).

 

Το απόγευμα της Τετάρτης η Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Christian Science Monitor"