Ένα μήνα πριν την διοργάνωση του 32ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza LaGuardia στην Νέα Υόρκη.

Το προεδρείο τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του εκλιπόντος Κώστα Νικολόπουλου, ο οποίος υπηρέτησε την Ομοσπονδία ως Γενικός Γραμματέας.

 

Ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Τάσσος Δημόπουλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ομοσπονδία για την συνδρομή των πυροπαθών. «Έλαβα μέρος στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του ΣΑΕ και του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος και τόνισε ότι «η Παμμεσσηνιακή έχει ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αναδάσωση του Ταϋγέτου. Αυτή την δέσμευση αναλάβαμε και το χρέος μας όπως μπορούμε θα το κάνουμε».

Ο Επίτιμος πρόεδρος κ. Τάσος Κοκαλιάρης τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στρέψει αλλού το ενδιαφέρον τους, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Ομογενείς, να αποδείξουμε για άλλη μια φορά, το ζωντανό ενδιαφέρον μας για την Πατρίδα.

Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο Τορόντο στην Scotiabank και ο αριθμός είναι #879160020071714, στο Σικάγο στην Broadway Bank και ο αριθμός είναι #107526401 και στη Νέα Υόρκη στην Marathon Bank και ο λογαριασμός είναι #1000029948.

Το 32ο Συνέδριο

Στη συνεδρίαση της Παμμεσσηνιακής κυριάρχησε και το θέμα της διοργάνωσης του 32ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας το οποίο θα λάβει χώρα στην Νέα Υόρκη από τις 19,20 και 21 Οκτωβρίου 2007.

Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο σύλλογος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης  "Αριστομένης" και η  οργανωτική επιτροπή απαρτίζεται από τους: Β. Καλύβα, Α. Κοκαλιάρης, Ειρ. Μπαλοδήμα, Μ. Ζωντανός, Κ. Ηλιόπουλος, Κ. Σκούντζος, Τ. Μπαλοδήμας, Κ. Νούφας, Γ. Θεοδωράτος, Χ. Κάργας, Γ. Καλύβας, Ε. Σκούντζος και Α. Ζωντανός.

Στο συνέδριο φέτος εορτάζεται η 180η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827, και επισφράγισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας μετά από επτά χρόνια αγώνων και θυσιών του ελληνικού λαού και αποτελεί ένα κομμάτι από το τρίπτυχο της εθνικής μας Παλιγεννεσίας.

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες του καθηγητή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Νιάρχου και του διευθυντή του προγράμματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του κολεγίου του Κουίνς Δρ. Χ. Ιωαννίδη, που θα αναφερθούν στις ιστορικές στιγμές της εποχής εκείνης, κατά την οποία ο Ελληνικός λαός έδινε την δική του μάχη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει απονομή τιμητικών διακρίσεων, στον δικηγόρο κ. Γεώργιο Μπίζο ο οποίος ήταν ο συνήγορος του Νέλσον Μαντέλα, στον φιλάνθρωπο επιχειρηματία κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου για την προσφορά της στην παιδεία των Ομογενών. Στη συνέχεια η κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου,  θα δώσει διάλεξη με θέμα "Παιδεία Ομογενών και  Πολιτιστική Επιβίωση".

Το απόγευμα του Σαββάτου θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, του οποίου η θητεία θα είναι διετής.

Στο επίσημο δείπνο του Σαββάτου θα εορτασθεί η 180η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 με την συμμετοχή των συμμαχικών δυνάμεων της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, των οποίων οι διπλωματικές αρχές έχουν κληθεί να παρευρεθούν με σκοπό να αναγνωριστεί η συμβολή τους.

Ο πρόεδρος κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κα Αικατερίνη Μπούρα, η οποία είναι επίτιμη πρόεδρος του Συνεδρίου και είναι αρωγός στις προσπάθειες της επιτροπής. Επίσης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμων κ. Θεόδωρο Κασσίμη για την οικονομική και ηθική υποστήριξη που προσέφερε για μια κόμη φορά στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία. «Η προθυμία του κ. Κασσίμη για την οικονομική υποστήριξη των Μεσσηνίων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποτέλεσε για μας δείγμα της εκτίμησης της Ελληνικής πολιτείας για τον Έλληνα της Αμερικής», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Το Θερινό Σχολείο

Στην επιτυχία που σημείωσε για δεύτερη χρονιά το ελληνικό θερινό σχολείο στην Καλαμάτα, αναφέρθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας και συντονιστής του Θερινού Σχολείου, Θεόδωρος Tζαλαλής και η Υπεύθυνη Νεολαίας της Ομοσπονδίας και συντονίστρια του Θερινού Σχολείου, Τζίνα Χρέππας.

Το θερινό σχολείο για τα παιδιά των Ομογενών λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με τη συνεργασία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και διδάσκονται μαθήματα γλώσσας, ιστορίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας και πολιτισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα. Σκοπός του σχολείου είναι να ενισχυθεί η ελληνική παιδεία των ομογενών Μεσσήνιων με την καθημερινή βίωση της ελληνικής κουλτούρας και την κοινωνικοποίηση των νέων σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον.

Απώτερος στόχος του σχολείου είναι η σωστή εκμάθηση της γλώσσας και της ιστορίας μας και η δημιουργία ελληνικών συνειδήσεων που θα συντελέσει στη διατήρηση, καλλιέργεια και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη διασπορά και ευρύτερα στις χώρες διαμονής των Ομογενών.

Φέτος είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν 30 παιδιά και 7 δάσκαλοι ελληνικών, ενώ όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος «το ευτυχές γεγονός ήταν ότι φέτος συμμετείχαν παιδιά και δάσκαλοι από όλο τον κόσμο. Εκτός από την Αμερική και τον Καναδά είχαμε μαθητές από την Ρωσία και την Αυστραλία και δασκάλους από τη Ρωσία και την Ουρουγουάη. Για την ενημέρωση και προσέλκυση μαθητών και δασκάλων συνέβαλλε και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μεσσηνίων».