ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επέλεξαν πορεία. Έδωσαν σαφή εντολή να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Απαίτησαν, ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Με διάλογο, που επιδιώκει τη συνεννόηση και τη σύνθεση. Αλλά και αποφασιστικότητα, που δεν συμβιβάζεται με αναβολές και καθυστερήσεις. Είμαστε σε μια εποχή νέων προκλήσεων και αυξημένων απαιτήσεων. Η Παγκοσμιότητα, η Ψηφιακή Επανάσταση, η ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα:
– Οι ανάγκες των καιρών είναι μεγάλες.
– Οι εξελίξεις τρέχουν.
Τα αιτήματα της κοινωνίας είναι πολλά. Αυτές οι ανάγκες, αυτές οι εξελίξεις, αυτά τα αιτήματα, συνδιαμορφώνουν σήμερα το Σχέδιο και τις επιλογές μας. Βεβαιώνω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με τίποτα λιγότερο, απ' ό,τι δεσμευτήκαμε. Βεβαιώνω όλους τους πολίτες ότι τα αιτήματά τους είναι αμετάθετοι στόχοι της πολιτικής μας. Η εντολή και η εμπιστοσύνη τους είναι κυβερνητική δέσμευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι δεδομένη. Αποκλείουμε άγονες αντιπαραθέσεις πρακτικές οξύτητας, μεθοδεύσεις πόλωσης. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο τρίπτυχο
«διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση».
– Διάλογος για την επίτευξη αποτελέσματος.
– Συνεννόηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
– Σύνθεση για την επίτευξη κοινών στόχων.
Έχουμε τη βούληση να υιοθετούμε ρεαλιστικές προτάσεις, από κάθε πολιτικό και κοινωνικό φορέα. Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητα ιδεών. Διεκδικούμε το καλύτερο για τον Τόπο μας. Ακούμε όλους τους πολίτες, ό,τι κι αν ψήφισαν. Είμαστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι κυβερνητικές προτεραιότητές μας βασίζονται σε ξεκάθαρες θέσεις. Προχωρούμε με ρεαλισμό, με στέρεα βήματα, αλλά και αυξανόμενη ταχύτητα. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των συμπολιτών μας και η ανασυγκρότηση των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του Αυγούστου. Στόχος μας είναι η διασφάλιση μιας νέας, δυναμικής, αλλά και βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής. Είναι η αναγέννηση του παραγωγικού ιστού, ώστε να κρατηθεί ο κόσμος στη γη του, να δημιουργήσει ξανά ό,τι είχε, αλλά και να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα, για την οικογένεια και τα παιδιά του. Εφαρμόζουμε, για το σκοπό αυτό, ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
– Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση στις πληγείσες περιοχές, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
– Παρέχεται πλήρης οικονομική στήριξη στους πληγέντες, για την αποκατάσταση των σπιτιών τους.
– Προχωρούν, με εντατικούς ρυθμούς, τα έργα στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα, πολύ πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
– Ξεκίνησαν και συνεχίζονται εντατικά τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
– Κηρύσσονται αναδασωτέα όλα τα δάση που καταστράφηκαν.
– Καταρτίζεται, ήδη, η μελέτη για την αναδάσωση και ξεκινά ευρύτερη περιβαλλοντική μελέτη.

Συντάσσεται ειδική μελέτη για την αναγέννηση του Αγροτικού Χώρου. Αποζημιώνονται οι αγρότες, για ν' αποκτήσουν ξανά το φυτικό και ζωικό κεφάλαιό τους. Στηρίζεται η επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και αναπληρώνεται, έως τότε, το εισόδημά τους. Εφαρμόζονται, παράλληλα, συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους Νομούς.
– Επισπεύδεται η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων.
– Προκηρύσσονται νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.
– Εντάσσονται οι πυρόπληκτες περιοχές στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
Από την πρώτη στιγμή, προχωρούμε με σύστημα και οργάνωση. Ακούμε τις τοπικές Κοινωνίες και υιοθετούμε κάθε γόνιμη ιδέα. Είμαστε διαρκώς παρόντες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν κάναμε σημαντικά βήματα και δημιουργήσαμε στέρεες βάσεις για το αύριο. Δέσμευσή μας είναι να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε έως σήμερα και να εξασφαλίσουμε ακόμη περισσότερα.

Χτίζουμε στις μεγάλες επιτυχίες της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής μας.
– Συνεχίζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή για να έχουμε, ως το 2010, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά και σημαντική μείωση στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, του Ασφαλιστικού Συστήματος και του ΕΣΥ.
– Συνεχίζουμε, παράλληλα, τις μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
– Αξιοποιούμε την έξοδο της Χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος
– Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την ουσιαστική ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας ξεκινά με το νέο Προϋπολογισμό.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Μειώνουμε, σταδιακά, μέχρι το 2009, τη φορολογία για τα νοικοκυριά, ώστε τα μεσαία εισοδήματα να φορολογούνται με συντελεστή 25%. Προχωρούμε άμεσα στη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων, που συνιστούν κραυγαλέες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Συγκροτείται, για το σκοπό αυτό, Εθνικό Συμβούλιο, παρέχονται κίνητρα στους πολίτες και βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι, ήδη, έτοιμο και κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Συνεχίζουμε, αμέσως μετά, με την απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για τον φόρο κληρονομιάς και την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας …
– είναι, ακόμη, η ανάπτυξη νέων δράσεων, θεσμών και προγραμμάτων, για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– Είναι η επέκταση των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, για την αναβάθμιση μεταφορικών και κοινωνικών υποδομών.
– Είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, αλλά και ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.

Ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται στο ακέραιο. Συνεχίζονται, παράλληλα, οι αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο. Στο ζήτημα της Ολυμπιακής συνεχίζουμε τη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να βρεθεί, το ταχύτερο δυνατό, λύση σ' ό,τι αφορά τα χρέη της, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο καθεστώς στη λειτουργία της. Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι αναμορφώνεται η διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και να υπάρχει αξιολόγηση στην αποδοτικότητα των δημόσιων δαπανών. Οι ειδικοί λογαριασμοί ενσωματώνονται στο Γενικό Προϋπολογισμό και η διαχείρισή τους γίνεται με βάση τους κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε την ελληνική περιφέρεια στο Κέντρο της Πολιτικής μας. Προετοιμάσαμε έργα, δράσεις και πολιτικές που μπαίνουν τώρα σε πλήρη εφαρμογή. Δημιουργούμε σύγχρονες υποδομές, που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, ενδυναμώνουν τη στρατηγική θέση της Χώρας μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ενισχύουμε την ανάπτυξη της Περιφέρειας με την ολοκλήρωση του Γ' ΚΠΣ και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013 είναι έτοιμο για άμεση κατάθεση στη Βουλή. Αναπτύσσεται σε πέντε περιφερειακά και οκτώ τομεακά προγράμματα, διασφαλίζοντας έτσι απόλυτη διαφάνεια, γρήγορους ρυθμούς και υψηλή αποδοτικότητα. Το 80% των πόρων του, που συνολικά ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ, κατευθύνεται στην Περιφέρεια. Στόχος είναι να αποκτήσει η Χώρα τις υποδομές που χρειάζεται, να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της Οικονομίας μας.

Μεταρρυθμίσαμε το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής Δημοσίων Έργων και δημοπρατήσαμε με απόλυτη διαφάνεια ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων, που μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεπερνούν τα 17 δις ευρώ.
Ξεκινά άμεσα η κατασκευή των «Δρόμων της Ανάπτυξης»:
– Η Ανατολική και η Περιφερειακή οδός Πελοποννήσου.
– Ο Ε65 της Κεντρικής Ελλάδας.
– Η Ιόνια Οδός.
– Ο άξονας Ράχες- Μαλιακού, Κλειδί- Ημαθίας.

Συνεχίζονται εντατικά …
– τα έργα στο Πέταλο Μαλιακού.
– Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης (το Μετρό και η υποθαλάσσια αρτηρία).
– Τα έργα για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων.
– Οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και της Αττικής Οδού.
– Οι επεκτάσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
– Η κατασκευή φραγμάτων και έργων ύδρευσης.
– Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή σύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλι στην Κρήτη.
– Είναι έτοιμο το σχέδιο και ξεκινά η διαδικασία για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο "Ελληνικό".
– Εκσυγχρονίζεται, παράλληλα, το σιδηροδρομικό δίκτυο.
– Επεκτείνεται ο Προαστιακός.
– Αναβαθμίζονται τα μεταφορικά μέσα σταθερής τροχιάς.
– Θεσπίζονται κίνητρα για τη σύγχρονη οργάνωση των εμπορευματικών μεταφορών.

Στο μεταξύ, μπροστά στη διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, συνεχίζουμε εντατικά τη δυναμική και εξωστρεφή Ενεργειακή Πολιτική.
– Εγκαινιάζουμε σύντομα τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα.
– Προχωρούμε στην εφαρμογή των διεθνών ενεργειακών συμφωνιών που πετύχαμε.
– Συνεχίζουμε τις δράσεις, για την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
– Επεκτείνουμε τα δίκτυα φυσικού αερίου.
– Στηρίζουμε την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών και ήπιων μορφών ενέργειας.
Βασική στρατηγική επιλογή μας στην αναπτυξιακή τροχιά της Χώρας είναι ο εμπλουτισμός, η ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και η επέκταση της Τουριστικής Βιομηχανίας μας. Στηρίζουμε…
– τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών,
– την ανάπτυξη νέων μορφών Τουρισμού,
– τη διεθνή προβολή της Χώρας μας.

Μείζονος σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, νέες δράσεις:
– Αυξημένη επιδότηση επιτοκίου για την απόκτηση κατοικίας από τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
– Ταχύτερη απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
– Στήριξη για τη δημιουργία ανταγωνιστικών γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
– Ενίσχυση στην «άλλη γεωργία», στα σχέδια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στους νέους αγρότες.
– Έμπρακτη ενθάρρυνση για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας, έτσι ώστε, χωρίς μεσάζοντες, να πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στη νέα εποχή, η κλιματική αλλαγή υποδεικνύει επιτακτικά, σ' ολόκληρο τον Κόσμο, νέες και κοινές δράσεις. Η Προστασία του Περιβάλλοντος αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Στη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπεται για το Περιβάλλον, ποσό 4 δις Ευρώ.

Στο μεταξύ…
– Προχωρούμε στην άμεση εναρμόνιση της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
– Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική για την επίτευξη των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
– Προωθούμε συγκροτημένα Προγράμματα Ανακύκλωσης.
– Εφαρμόζεται νέο αναμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα απόβλητα.
– Προχωρούν τα προγράμματα διαχείρισης για στερεά και υγρά απόβλητα.
– Προχωρούμε στην οργανωμένη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων.
– Καταρτίζεται, επιτέλους, το Εθνικό Κτηματολόγιο.
– Προωθείται η μεταρρύθμιση στην πολεοδομική νομοθεσία.
– Η Χώρα, ύστερα από την εντατική προετοιμασία της προηγούμενης τριετίας, αποκτά, για πρώτη φορά, εθνικό σχεδιασμό για τις χρήσεις γης.
– Ετοιμάσαμε, ήδη, Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τα θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση και προχωρούμε, σύντομα, στη θεσμοθέτησή τους. Η συμπόρευση της Ανάπτυξης με το Περιβάλλον και την Ποιότητα ζωής είναι κατευθυντήριος γνώμονας της πολιτικής μας. Η Χωροταξία, τα Δημόσια Έργα, οι Μεταφορές, η Ενεργειακή, η Τουριστική, η Βιομηχανική, η Αγροτική Πολιτική, έχουν ως βασική παράμετρο την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χρέος στις σημερινές, αλλά και τις επόμενες γενιές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βασική προτεραιότητά μας είναι η Κοινωνία της Γνώσης. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, με σταθερό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ιδίως, μάλιστα, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου, αλλά και την καθιέρωση, σε βάθος χρόνου, νέου συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση. Αίτημα των πολιτών είναι η ποιοτική, η ανταγωνιστική Δημόσια Παιδεία. Όλοι συμφωνούμε σ' αυτό! Όλοι έχουμε ευθύνη! Η αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, μέσα από το Πλαίσιο που θεσπίσαμε, εγγυάται απτά αποτελέσματα. Στόχος είναι να αποκτούν οι νέες και οι νέοι μας τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή τους. Στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα ισχυρό περιφερειακό Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Αξιοποιούμε τις δυνάμεις, τις ιδέες, τη συνεισφορά των Ιδρυμάτων Πολιτισμού, του πνευματικού κόσμου, της Κοινωνίας των Πολιτών, χωρίς αγκυλώσεις.

Προωθούμε νέους πόλους Πολιτισμού:
– Νέο κτίριο Λυρικής Σκηνής,
– Νέο κτίριο Εθνικής Βιβλιοθήκης,
– Ακαδημία Τεχνών,
– Μουσείο Δημοκρατίας στον Άη Στράτη,
– Εδραίωση υπαρχόντων και δημιουργία νέων θεσμών.

Δίνουμε, παράλληλα, νέα δυναμική στη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ελλάδα, την Έρευνα και την Καινοτομία.
– Συνεχίζουμε τη δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων και Πόλων Καινοτομίας στην ελληνική Περιφέρεια.
– Καταρτίζουμε στρατηγικό Σχέδιο για τη μετάβαση σε νέα δίκτυα επόμενης γενιάς οπτικών ινών.
– Γεφυρώνουμε, με γρήγορους ρυθμούς, το ψηφιακό χάσμα, ώστε να πετύχουμε, ως το τέλος του 2009, την ευρυζωνική σύγκλιση της Χώρας μας με την Ε.Ε..

Το μεγάλο άλμα που έγινε με τη Ψηφιακή Τηλεόραση απέδειξε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η εφαρμογή της στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εξασφαλίζει άλμα ποιότητας, περισσότερες επιλογές, αμφίδρομες υπηρεσίες, αλλά και επιπλέον εφαρμογές, όπως η τηλεϊατρική και το τηλεμπόριο. Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, και αναπτύσσεται γρήγορα το πρωτοποριακό ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ "ΠΡΙΣΜΑ συν", μοναδικό στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Απευθύνεται σ' ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας με αναπηρία και βάζει τέλος στον αποκλεισμό τους από την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Προσθέτω ακόμη, ότι, αφού καλύφθηκε η μεταβατική περίοδος, καταρτίζεται και θα είναι σύντομα έτοιμος ο χάρτης συχνοτήτων για την πλήρη εκπομπή ψηφιακού σήματος.

Η αδειοδότηση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, τόσο στο αναλογικό, όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον, είναι αποκλειστικές αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση έδωσε στην Ανεξάρτητη Αρχή όλα όσα χρειάζεται για να γίνει, επιτέλους, ό,τι δεν έγινε εδώ και 20 χρόνια. Στο μεταξύ, οι νόμοι για τη διαφάνεια, τις δημοσκοπήσεις, τον Επαρχιακό Τύπο, τον ανταγωνισμό στα ΜΜΕ, δημιουργούν νέες συνθήκες ποιότητας και διαφάνειας. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης, αποδεικνύει ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πεμπτουσία της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Προτεραιότητά μας στην κατεύθυνση αυτή είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη στην εργασία. Άξονας της πορείας μας είναι το τρίπτυχο «εκπαίδευση – ανάπτυξη – απασχόληση». Στηρίζουμε τη δια βίου μάθηση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα, την αυτοαπασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόσληψη ανέργων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάζουμε σταδιακά σε εφαρμογή Σχέδιο, που θα προσφέρει, μέσα σε έξι μήνες, στις νέες και τους νέους μας έως 25 χρόνων, που εγκαταλείπουν το σχολείο, ευκαιρίες απασχόλησης, μαθητείας, ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Η μείωση της ανεργίας ήταν -και είναι- βασικός στόχος της Πολιτικής μας. Δημιουργήσαμε, στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, πάνω από 200 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Μειώσαμε σημαντικά την ανεργία. Δεν είμαστε, όμως, και δεν πρόκειται να πούμε ποτέ ότι είμαστε ικανοποιημένοι, όσο υπάρχουν άνεργοι που δεν βρίσκουν δουλειά! Τα όσα πετύχαμε έως τώρα υποδεικνύουν συνέχιση και εντατικοποίηση της πολιτικής μας. Αυτό σχεδιάσαμε, αυτό προετοιμάσαμε και αυτό κάνουμε.

Προχωρούμε, παράλληλα, στην εφαρμογή συγκροτημένου Σχεδίου, για την ουσιαστική ενδυνάμωση το Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.
– Για το σκοπό αυτό, βασικό και καινοτόμο στοιχείο του νέου Προϋπολογισμού είναι η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
– Οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε στη Βουλή, για την άρση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, νομοθετούνται πριν τη ψήφιση του Προϋπολογισμού.
– Από την πρώτη του χρόνου αυξάνονται, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, το ΕΚΑΣ, το κατώτατο επίδομα ανεργίας και οι συντάξεις του ΟΓΑ.
– Από την πρώτη του χρόνου χορηγείται στις τρίτεκνες οικογένειες το πολυτεκνικό επίδομα.
– Από την ίδια στιγμή μπαίνει σε εφαρμογή και το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προωθούνται παράλληλα, μέσω του Προγράμματος «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη»,
νέες πολιτικές Κοινωνικής Ένταξης και Φροντίδας:
– Στήριξη υπερχρεωμένων και μονογονεϊκών οικογενειών.
– Φροντίδα για τους άστεγους.
– Κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων.
– Αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης.

Προωθείται σύντομα νέο θεσμικό πλαίσιο για ριζικές αλλαγές στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να μπει τέλος στις ουρές, τα φακελάκια, την παραοικονομία και τη συμφόρηση στα Νοσοκομεία που εφημερεύουν.
– Εκσυγχρονίζουμε, παράλληλα, την οργάνωση και τη λειτουργία των Νοσοκομείων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, αλλά και η ανταπόκρισή τους στις διεθνείς προδιαγραφές.
– Θέτουμε άμεσα σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα προμηθειών Υγείας, που θωρακίζει τη διαφάνεια και εγγυάται την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
– Χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση και στόχο τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Είναι βασικό στοιχείο του σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μείζονος σημασίας στόχος μας, στο διάστημα που ακολουθεί, είναι η επίλυση του Ασφαλιστικού Ζητήματος. Ξεκινούμε με βάση το πρότυπο που ήδη ισχύει και διακρίνεται σε τρία επίπεδα, από τα οποία το πρώτο, η κύρια σύνταξη, βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση.

Η βασική αρχή της πολιτικής μας είναι ξεκάθαρη: Τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται ερήμην της κοινωνίας. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία γνωρίζει καλά τα δεδομένα και τις προοπτικές που διαγράφονται. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία συμμετέχει τόσο στον προβληματισμό, όσο και στην αναζήτηση λύσεων, απορρίπτοντας ωραιοποιήσεις και επιβάλλοντας υπευθυνότητα. Για το σκοπό αυτό, ανοίγουμε, άμεσα, ευρύτατο, υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Προτεραιότητα δίδεται…
– στην ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων.
– Στην αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων.
– Στον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
– Στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, τις δράσεις που αφορούν…
– στην αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
– Την αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.
– Την εξυγίανση των Κλάδων Ασθένειας.
– Τη θωράκιση του Συστήματος για να αποτρέπονται πλασματικές αναπηρικές συντάξεις.

Υπογραμμίζω ακόμη τη θέση μας για την ύπαρξη μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνουμε, από το 2009, Κατώτατη Εθνική Σύνταξη, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας. H χρηματοδότηση του Συστήματος εξασφαλίζεται μέσα από τη δέσμη μέτρων που ανέφερα και βέβαια μέσα από τη σταθερά ανοδική πορεία της Οικονομίας, χωρίς πρόσθετες εισφορές, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και είναι θέσεις πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω πει πολλές φορές έως τώρα ότι το Κράτος που διαμορφώθηκε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης είναι ο "μεγάλος ασθενής". Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, έγιναν σημαντικά βήματα. Υπάρχουν, όμως, πολλά που είναι ανάγκη να αλλάξουν, σε όλα τα επίπεδα και σ' όλη την έκτασή του. Συγκροτώντας τη νέα Κυβέρνηση, κάναμε ένα σημαντικό βήμα στον περιορισμό των υπουργείων και των συναρμοδιοτήτων, αλλά και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Στο μεταξύ, ξεκινήσαμε τις αλλαγές στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες των Υπουργείων, με σκοπό τον περιορισμό τους, ενώ παράλληλα προχωρούμε στην κατάργηση ή συγχώνευση Υπηρεσιών, Οργανισμών και Εταιριών του Δημοσίου, που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε μεταρρυθμίσεις, σε διαδικασίες και πολιτικές, που εμπεδώνουν τη διαφάνεια, σε όλη την έκταση και όλα τα επίπεδα του Δημοσίου.

Προχωρούμε, ταυτόχρονα, σε ριζικές αλλαγές για το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας. Αξιοποιούμε για το σκοπό αυτό την εμπειρία από τη χορήγηση των προνοιακών ενισχύσεων στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Εκπονήσαμε, για πρώτη φορά, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Διοικητικής Μεταρρύθμισης", με αιχμή την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Συνεχίζουμε, παράλληλα, το διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για τη μεταρρύθμιση στη Διοικητική Δομή της Χώρας μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες αυτοδιοικητικές μονάδες. Στις προτεραιότητές μας είναι ακόμη η άμεση θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διεύρυνση των μητροπολιτικών λειτουργιών και η ψήφιση νέου Κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δέσμευσή μας είναι, επίσης, η βελτίωση των όρων και η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να συμβάλλουν και αναθεωρούμενοι Ποινικοί Κώδικες, καθώς και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Δέσμευση, αλλά και εθνικό χρέος, είναι η προώθηση του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας. Το προσχέδιο έχει ήδη δοθεί, τόσο στα κόμματα, όσο και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να υπάρξει γόνιμη συμμετοχή όλων στην τελική διαμόρφωσή του.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε και στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Με βάση τις αρχές μας και με σεβασμό στους θεσμούς, αποφύγαμε οποιονδήποτε αιφνιδιασμό. Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη. Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα. Αυτόν τον διττό στόχο θα υπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος. Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι η σημερινή Βουλή είναι Αναθεωρητική. Η εκκίνηση της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει με γνώμονα την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος. Είναι, άλλωστε, η διαδικασία αυτή, δικαιοδοσία και ευθύνη ολόκληρης της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι χρέος Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καταλήγοντας, θέλω να υπογραμμίσω, ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών της, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, την ισότιμη συμμετοχή σε μια ισχυρή Ευρώπη και τη στρατηγική παρουσία μας στις εξελίξεις που συντελούνται στη Ν.Α. Ευρώπη. Η Ελλάδα κινείται με γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ακολουθούμε Εξωτερική Πολιτική Ανοικτών Οριζόντων. Αναπτύσσουμε διμερή και πολυμερή συνεργασία με όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Με όλες τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Επιδιώκουμε την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Αρχών της Ε.Ε. Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η πλήρης ένταξή της απαιτεί την πλήρη προσαρμογή της στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Καταστήσαμε, ταυτόχρονα, σαφές προς τα γειτονικά Σκόπια ότι, εάν πράγματι επιθυμούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο τις Συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και οι θέσεις αυτές είναι ξεκάθαρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις 16 του Σεπτέμβρη, η ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία έδωσε καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Οι πολίτες απαιτούν …
– να μένουμε μακριά από ιδεοληψίες και δόγματα.
– να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών που δεν έχουν κομματικό χρώμα,
– να λαμβάνουμε τα μηνύματα των καιρών,
– να διορθώνουμε αδυναμίες,
– να αλλάζουμε διαρκώς προς το καλύτερο.

Οι πολίτες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις και προσήλωση σε κοινούς στόχους. Οι πολίτες απαιτούν να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Είμαστε Κυβέρνηση ανοιχτή στη Κοινωνία.
– Κυβέρνηση, που κατανοεί τις απαιτήσεις των πολιτών.
– Κυβέρνηση που κινείται με σύνεση και αποφασιστικότητα.
– Είμαστε Κυβέρνηση Ευθύνης.
Αυτή είναι η επιλογή μας και έτσι θα συνεχίσουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στη συζήτηση που ακολουθεί, όλα τα μέλη της Κυβέρνησης θα αναπτύξουν αναλυτικά τις θέσεις μας, τους στόχους μας, αλλά και τους τρόπους που επιλέγουμε για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.
– Μιλούμε τη γλώσσα της πραγματικότητας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς υπερβολές, χωρίς υπεκφυγές.
– Δεσμευόμαστε για σταθερά και αποφασιστικά βήματα μπροστά.
– Δεσμευόμαστε για χειροπιαστά αποτελέσματα, που καταλήγουν στην πεμπτουσία της πολιτικής μας:
– Τον άνθρωπο,
– Την καλυτέρευση της ζωής για όλους.

Μια καλύτερη προοπτική…
– Για κάθε πολίτη που ζει και εργάζεται στη Χώρα μας.
– Για κάθε ελληνική οικογένεια.
– Ιδίως, μάλιστα, για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε επισήμανση της Αντιπολίτευσης. Αναμένουμε, όμως, και τις προτάσεις της.
Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στις 16 του Σεπτέμβρη, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες απαίτησαν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσεγγίζουμε υπεύθυνα τα προβλήματα του Τόπου και της Κοινωνίας μας. Χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς κινδυνολογίες. Απαίτησαν να συνεννοούμαστε στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Χωρίς υπεκφυγές που υπηρετούν την αδράνεια, την ακινησία, τη συντήρηση. Απαίτησαν, να διεκδικούμε το μέλλον,  πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά. Χωρίς αναβολές και φοβίες μπροστά στο καινούριο.

Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις αρχηγών και στελεχών των πολιτικών δυνάμεων. Ξεκινώ από το αυτονόητο: Ο έλεγχος της Κυβέρνησης δεν είναι απλά και μόνο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης. Είναι δημοκρατική υποχρέωσή της. Άκουσα κριτικές σκέψεις, τις οποίες σέβομαι, όσο κι αν διαφωνούμε. Άκουσα, όμως, να επαναλαμβάνονται και αφορισμοί, που διαπνέονται από ισοπεδωτικές αντιλήψεις. Άκουσα τοποθετήσεις, που εκφράζουν συγκρουσιακές προθέσεις, απέναντι σε κάθε αλλαγή. Άκουσα θέσεις έντονου λαϊκισμού.

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τη σκοπιμότητα ορισμένων εξάρσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν ότι είχαν κυβερνητικές ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να διαφύγουν από το κυβερνητικό παρελθόν τους και εκείνο της παράταξής τους. Αντιλαμβάνομαι, όμως, και κάτι ακόμη:  Ότι κάποιοι δεν έλαβαν το μήνυμα της Κοινωνίας. Οι πολίτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτούν υπευθυνότητα από όλους. Και από την Κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση. Από την Κυβέρνηση να δίνει λύσεις. Και από την Αντιπολίτευση να προτείνει λύσεις. Κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν πως οι λύσεις δεν βρίσκονται στη στείρα αντίδραση. Δεν βρίσκονται στην ισοπέδωση. Οι λύσεις απαιτούν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές θέσεις. Απαιτείται να λέμε καθαρά πού είμαστε, αλλά και πώς φτάσαμε εδώ! Να λέμε καθαρά πού θέλουμε να πάμε, αλλά και πώς να πάμε! Επιζητούμε τη διαλεκτική αντιπαράθεση. Με ήπιους τόνους, με επιχειρήματα, με προτάσεις.

Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε απόπειρες, που στόχο έχουν την πόλωση και την οξύτητα. Επιλογή μας είναι ο δρόμος της ευθύνης. Επιλογή μας είναι το μέτρο, που οδηγεί το δημόσιο διάλογο. Έναν διάλογο, ο οποίος αναβαθμίζει την πολιτική ζωή του τόπου. Για μας ο διάλογος δεν είναι πρόφαση. Είναι συμμετοχή στην προώθηση λύσεων. Αυτή είναι, σήμερα, η πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και στην πρόκληση αυτή είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει η Πατρίδα μας μπροστά. Είμαι αποφασισμένος να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Με έργα, με χειροπιαστά αποτελέσματα. Με αποφασιστικότητα για τις αλλαγές που χρειάζονται. Με δύναμη για τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο Τόπος. Με τη δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θέλει την Ελλάδα να αλλάζει, που θέλει την Ελλάδα να κερδίζει. Να κερδίζει για όλους τους πολίτες της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διατυπώσαμε υπεύθυνα τους στόχους μας. Καταθέσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας.

  • Επιλογή και δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων με ξεκάθαρο Σχέδιο Πορείας. Επιλογή και δέσμευσή μας είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, που δεν κατευθύνονται από δόγματα, που παράγουν όφελος για όλους, που δημιουργούν ευκαιρίες για τους πολλούς.
  • Επιλογή και δέσμευσή μας είναι οι μεταρρυθμίσεις για μια δυναμική Κοινωνία.  Θεμελιώνουμε την προοπτική αυτή…
  • – χτίζοντας ισχυρή, ανταγωνιστική και εξωστρεφή Οικονομία.
  • – Εδραιώνοντας βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.
  • – Διασφαλίζοντας ποιοτική Δημόσια Παιδεία.
  • – Δημιουργώντας κράτος αυξημένων δυνατοτήτων.
  • – Σύγχρονο, αποτελεσματικό, ουσιαστικά κοινωνικό.
  • Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, εφαρμόσαμε ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Καταγράψαμε, ως τώρα, σημαντικά αποτελέσματα:
  • – Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που εντάσσουν τη Χώρα στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη.
  • – Πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης, από τους πιο ψηλούς στην Ευρωζώνη.
  • – Πετύχαμε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
  • – Πετύχαμε χειροπιαστά κοινωνικά αποτελέσματα, που απεικονίζονται στη δημιουργία 200 χιλ. νέων θέσεων εργασίας.
  • Προχωρούμε, τώρα, σ' ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων…
  • – που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον.
  • – Που οδηγούν, με νέα ταχύτητα, στο Κράτος που θέλουμε.
  • – Που εισάγουν, με σιγουριά, τη Χώρα μας στην Κοινωνία της Γνώσης.
  • Συνεχίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων.
  • Στηρίζουμε οικονομικές δραστηριότητες, που επενδύουν στην ποιότητα, στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία.
  • Εφαρμόζουμε πολιτικές που διευκολύνουν τον πολίτη, να ξεκινήσει μια δική του δουλειά.
  • Συμμαχούμε, με τον πολίτη – καταναλωτή σ' ένα κοινό μέτωπο, απέναντι στα φαινόμενα ακρίβειας. Ενισχύουμε τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να λειτουργεί η αγορά με όρους υγιούς ανταγωνισμού, ασφάλειας και ποιότητας.
  • Συνεχίζουμε, με νέα δυναμική, την Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας, κατευθύνοντας εκτός Αττικής το 80% των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.
  • Ξεκινήσαμε την κατασκευή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων στην ιστορία της Χώρας.
  • Θεσπίζουμε νέα μέτρα και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια, στα νησιά μας, στους ορεινούς όγκους της Πατρίδας μας.
  • Στηρίζουμε τον αγρότη, που θέλει σιγουριά μπροστά στις νέες προκλήσεις.
  • Συνεχίζουμε, με δυναμισμό, τις πολιτικές Τουριστικής Ανάπτυξης. Εργαζόμαστε για να υπάρχει ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη δυναμική! Ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που παράγει καρπούς για όλους τους πολίτες, σ' ολόκληρη τη Χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη νέα εποχή η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής

έχει ως πρώτη προϋπόθεση τον προστασία του Περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική πρόκληση, που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρος ο Πλανήτης, απαιτεί διεθνείς δεσμεύσεις και κοινές δράσεις. Απαιτεί την κινητοποίηση και κρατών και πολιτών. Η Ελλάδα στηρίζει τη διαμόρφωση δυναμικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που να οδηγεί την Ευρώπη στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα. Η Ελλάδα εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική για την επίτευξη των στόχων του Κυότο. Διαθέτει, αυξημένους πόρους για την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

  • – Θεσμοθετούνται, σύντομα, τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
  • – Προχωρά, σε νέα βάση και με γρήγορους ρυθμούς, η κατάρτιση Εθνικού Κτηματολογίου.
  • – Προωθείται οργανωμένη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων.
  • – Εφαρμόζονται οριζόντιες πολιτικές, που στοχεύουν στη σύμπλευση κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας. με το σεβασμό στο Περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη νέα εποχή κερδισμένοι είναι – και θα είναι – όσοι τολμούν να βγαίνουν μπροστά, όσοι τολμούν να αλλάζουν κατεστημένες δομές, πρακτικές και αντιλήψεις. Κανένας πια δεν μπορεί να ταυτίζει τις συντηρητικές επιλογές του με την πρόοδο που απαιτεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανένας δεν μπορεί να βαφτίζει «πρόοδο» τη στείρα άρνηση, σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση. Το ‘'όχι'' σε κάθε αλλαγή που προωθείται, δεν αποτελεί ‘'προοδευτική'' επιλογή, αλλά έκφραση βαρύτατου συντηρητισμού. Στη νέα εποχή κρίσιμη πρόκληση για τα κράτη, για τις κοινωνίες, για όλους τους πολίτες, είναι η επένδυση στον Πολιτισμό, την Παιδεία, τις νέες Τεχνολογίες. Επιλέγουμε την έξοδο της Εκπαίδευσης από τη στασιμότητα και την αδράνεια. Επιλέγουμε τη σύγχρονη, τη δημοκρατική, την προοδευτική Παιδεία. Τον εκσυγχρονισμό της σε μέσα, σε μεθόδους, σε τεχνολογία. Τον εναρμονισμό της με όσα συμβαίνουν στο σύγχρονο Κόσμο. Επιλογή μας είναι να προχωρούμε με διάλογο, με συνεννόηση, με σύνθεση. Αλλά και με υπευθυνότητα, που δεν αγνοεί – ούτε μπορεί να αγνοεί -την πραγματικότητα. Με αποφασιστικότητα, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Θέλουμε…

  • – να εμπιστεύονται οι γονείς το δημόσιο σχολείο.
  • – Να αξιοποιούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές μας, τα πτυχία τους για να μπαίνουν με αξιώσεις στην αγορά εργασίας.
  • – Να έχουν οι νέες και οι νέοι μας, εύκολη πρόσβαση στα επιτεύγματα της Ψηφιακής Επανάστασης.

Αναδεικνύουμε, ταυτόχρονα, τον πολιτιστικό πλούτο της Πατρίδας μας. Όλα όσα κληρονομήσαμε, αλλά και όσα δημιουργούνται σήμερα, από τον κόσμο του πνεύματος και των τεχνών. Αναπτύσσουμε δράσεις, για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Διεκδικούμε τη θέση που μας ανήκει στο σύγχρονο Κόσμο. Η Ελλάδα δικαιούται και μπορεί να είναι ισχυρό περιφερειακό κέντρο στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Το όφελος είναι για όλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι οι Έλληνες συμφωνούμε ότι το σημερινό ελληνικό κράτος είναι ακόμη αιχμάλωτο σε σοβαρές αδυναμίες του παρελθόντος. Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Χρειάζεται τολμηρές αλλαγές. Το εγχείρημα είναι δύσκολο! Είναι, όμως, επιτακτικά αναγκαίο. Είναι υποχρέωση στον πολίτη που συντηρεί το Κράτος και δικαιούται άμεση εξυπηρέτηση. Χρειάζεται, γι' αυτό, ουσιαστική σύμπραξη ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα. Απαιτείται νέα αντίληψη σε όλη την έκταση και σ' όλα τα επίπεδά του. Απαιτούνται νέες δομές, αλλά και γρήγορη προσαρμογή στην εποχή της Ψηφιακής Επανάστασης. Κάναμε, έως σήμερα, σημαντικά βήματα. Συνεχίζουμε, τώρα, με εντεινόμενους ρυθμούς.

Προχωρούμε άμεσα, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, στις διαδικασίες για την καθιέρωση μιας νέας δομής στη διοικητική οργάνωση της Χώρας. Προωθούμε μηχανισμούς Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δίνουμε μάχη με τις κερκόπορτες τις διαφθοράς. Είμαστε αποφασισμένοι για γενναίες αποφάσεις. Θέλουμε μια νέα σχέση πολίτη-κράτους, που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από τομές στο κράτος.

Θα σταθώ στο θέμα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, που ανέφερα στις προγραμματικές δηλώσεις μου. Μπορούσε να γίνει πρωτύτερα! Δεν το κάναμε διότι αποτελούσε δέσμευσή μας. Γίνεται, τώρα, που ο νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη. Γίνεται στο ξεκίνημα της τετραετίας, ώστε, από την πρώτη στιγμή, να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο. Χωρίς αιφνιδιασμούς. Γίνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η αναγκαία κυβερνητική σταθερότητα. Μια σταθερότητα που υπηρετεί τις ανάγκες του Τόπου, που μας επιτρέπει, ως Έθνος, να αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Εκφράστηκαν προθέσεις στείρας άρνησης. Ακούστηκαν προφάσεις φυγής από την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας. Και μάλιστα, από εκείνους που είχαν καταθέσει ταυτόσημες προτάσεις για μείζονος σημασίας ρυθμίσεις. Εμείς θα προχωρήσουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Δεν στέκει, όμως, καμιά δικαιολογία όταν θυσιάζεται μια μείζονος σημασίας θεσμική διαδικασία στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων. Και μάλιστα εσωκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνονται και γιατί συμβαίνει!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρόνια τώρα οι πολιτικές δυνάμεις μιλούμε για κοινωνικό κράτος. Και όμως! Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι πόροι που διατίθενται δεν φτάνουν, στο βαθμό που πρέπει σ' εκείνους που πράγματι έχουν ανάγκη. Κάνουμε, τώρα, μια νέα αρχή για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής. Θεσπίζουμε μηχανισμούς για στοχευμένες μεταβιβάσεις που ενισχύουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

  • – Απαντούμε στο πρόβλημα της φτώχειας, με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου για την Κοινωνική Συνοχή.
  • – Απαντούμε με τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να έχει κάθε πολίτης άμεση ιατρική φροντίδα, την ώρα που χρειάζεται.
  • – Απαντούμε μ' έναν ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
  • – Απαντούμε με την καθιέρωση, από το 2009, Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης.

Εργαζόμαστε, με Σχέδιο, για…

  • – να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά οι σημερινές, αλλά και οι αυριανές γενιές.
  • – Να έχουν οι συνταξιούχοι τον έμπρακτο σεβασμό της Πολιτείας.
  • – Να έχουν τα άτομα με αναπηρία εγγύηση στα δικαιώματά τους.
  • – Να έχουν οι οικονομικά ασθενέστεροι την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας.

Αυτή είναι η στρατηγική μας. Αυτοί είναι οι στόχοι των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα λειτουργεί σήμερα ως παράγοντας ειρήνης και ως πρότυπο ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ενισχύει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Ενδυναμώνει το ρόλο και το κύρος της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Αξιοποιούμε, για το σκοπό αυτό, την οικονομική διπλωματία, την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών, τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας, τη σύναψη μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών.
  • Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε Εξωτερική Πολιτική που βασίζεται στις πανίσχυρες έννοιες της ειρήνης, της σταθερότητας, της διεθνούς συνεργασίας. Οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα είναι σε όλους γνωστές. Και οι θέσεις αυτές είναι αταλάντευτες. Δεν εγκαταλείπονται και δεν παραβιάζονται.
  • Συνεχίζουμε, παράλληλα, τις πολιτικές που φέρνουν τον Απόδημο Ελληνισμό, ολοένα και πιο κοντά στην Πατρίδα. Συνεχίζουμε τις πολιτικές που κρατούν ψηλά, παντού όπου υπάρχουν Έλληνες, τον Πολιτισμό μας, τη Γλώσσα μας, την Ορθοδοξία. Εμπνεόμαστε και καθοδηγούμαστε από το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Από το όραμα της δυνατής, της περήφανης, της εξωστρεφούς Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα προβλήματα μπροστά μας είναι πολλά! Τα αιτήματα των πολιτών είναι πιεστικά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Επιλέγουμε, σε κάθε περίπτωση, τη μέγιστη δυνατή σύνθεση και συστράτευση. Επιλέγουμε σταθερά και γρήγορα βήματα. Έχουμε τη βούληση, έχουμε την αποφασιστικότητα, έχουμε τη γνώση που απαιτείται, για να προχωρήσει η Πατρίδα μας μπροστά.

Η Ελλάδα είναι σήμερα σε θέση…

  • – να ξεπερνά τα εμπόδια,
  • – να απαλλάσσεται από τα βάρη του χτες,
  • – να δημιουργεί και να παράγει,για όλους τους πολίτες της.

Η Ελλάδα προχωρά με όραμα και σχέδιο, με στόχο για μια ισχυρή και ανταγωνιστική θέση  στο σύγχρονο Κόσμο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του Αυγούστου, ήρθε στην επιφάνεια έας ‘'νέος πατριωτισμός''. Μια ‘'νέα ενότητα''. Στις δύσκολες εκείνες μέρες, είδαμε, με συγκίνηση, την αυτοθυσία, την αυταπάρνηση, το φιλότιμο του Έλληνα. Είδαμε την αλληλεγγύη του Ελληνισμού, να γίνεται πράξη. Αυτός ο ‘'νέος πατριωτισμός'', η ‘'νέα ενότητα'', εμπνέει και κατευθύνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Έχουμε σεβασμό στις παραδόσεις μας. Έχουμε βαθειά συναίσθηση αλληλεγγύης. Έχουμε κοινούς στόχους για το σήμερα και το αύριο. Έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας. Αυτή η νέα ενότητα, εκφράζεται ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και εκλογική συμπεριφορά. Εκφράζεται από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες…

  • – που βλέπουν ξεκάθαρα τα προβλήματα αλλά και τις δυνάμεις της πατρίδας μας.
  • – Που δεν αρκούνται στο λίγο και στο μέτριο.
  • – Που απαιτούν μεταρρυθμίσεις, για να αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πλέον, οι αλλαγές δεν αποτελούν απλή επιλογή. Αποτελούν ζωτική ανάγκη που εκφράζει όλη την κοινωνία. Οι αλλαγές αυτές συνδέουν άρρηκτα την πρόοδο με την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι οι Έλληνες, ό,τι κι αν ψηφίζουμε θέλουμε μια ισχυρή και περήφανη Πατρίδα…

  • – στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης,
  • – στην ευρύτερη γειτονιά μας,
  • – στη Ν.Α Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.

Όλοι οι Έλληνες, ό,τι κι αν ψηφίζουμε, θέλουμε την Ελλάδα να τολμά, να αλλάζει, να προοδεύει. Να επιλέγει συνειδητά την πρόοδο, έναντι της συντήρησης. Θέλουμε την Ελλάδα με ισχυρή Οικονομία. Με σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος.

Όλοι οι Έλληνες, ό,τι κι αν ψηφίζουμε, θέλουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Κοινωνία που γίνεται πιο δίκαιη. Αυτό είναι το κοινό όραμα των Ελλήνων! Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής μας. Αυτός είναι ο δρόμος που έχω επιλέξει. Ο δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Πατρίδα. Ο δρόμος της εθνικής αυτοπεποίθησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ, όλες και όλους, να πείτε ναι στον δρόμο αυτόν. Σας καλώ να πείτε ναι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο Τόπος. Σας καλώ να πείτε ναι στο κοινό όραμα για την Πατρίδα μας, στα βήματα που οδηγούν την Ελλάδα μπροστά. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ψήφο στο Σχέδιο για την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική πρόοδο μέσα από μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Ψήφο για την προοπτική και την ελπίδα. Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Ψήφο ευθύνης.