Του Πασχάλη Παπαχρηστόπουλου 

Το θέμα της ψήφου των αποδήμων φαίνεται να έχει πέσει στην αφάνεια και αδιαφορία τον τελευταίο καιρό. Ενώ από το 2005 έως και τις τελευταίες εκλογές οι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν σε αυτό σε κάθε δεδομένη ευκαιρία συνάντησης με τους απόδημους, τώρα δυστυχώς δεν ακούγεται απολύτως τίποτε. Και ας έχει αρχίσει παράλληλα μια σχετική συζήτηση για τον καινούργιο εκλογικό νόμο που άπτεται άμεσα του θέματος …

Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τις εκλογές τόσο ο κος Καραμανλής όσο και ο κος Παπανδρέου δεν έχαναν την ευκαιρία να αναφερθούν στην ψήφο των αποδήμων σε κάθε επαφή μαζί τους στο εξωτερικό, αλλά και στην τελευταία Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 2005). Κατά την περιοδεία του στην Αυστραλία μάλιστα ο κος Καραμανλής ήταν πολύ σαφής και δεσμευτικός στην ομιλία του στους ομογενείς στην Μελβούρνη.

Υποσχέθηκε ότι θα φέρει επιτέλους στην Βουλή το αναμενόμενο νομοσχέδιο έτσι ώστε οι απόδημοι να ψηφίσουν στις μεθεπόμενες εκλογές (2011). Και τήρησε την υπόσχεσή του. Τον Απρίλιο του 2007, ο Υπουργός Εσωτερικών κος Παυλόπουλος ετοίμασε και μοίρασε στα κόμματα και στο ΣΑΕ ένα σχετικό νομοσχέδιο. Όμως, το νομοσχέδιο αυτό ήταν πρόχειρα φτιαγμένο ανεπαρκές και ανεφάρμοστο. Κατά συνέπεια τόσο το ΣΑΕ όσο και τα κόμματα το απέρριψαν, εκφράζοντας παράλληλα τις δικές τους προτάσεις.

Μετά όμως απ' αυτήν την μικρή και ξαφνική αναλαμπή, στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2007 έχει πέσει …. του τάφου σιωπή. Εκτός από μερικά ομογενειακά ΜΜΕ, που κατά διαστήματα ανακινούν το θέμα, κανείς στην Ελλάδα δεν νοιάζεται ούτε το αναφέρει πλέον. Ούτε καν το ΣΑΕ !!! φαίνεται να ανακινεί το θέμα και να πιέζει την κυβέρνηση και τα κόμματα αλλά ούτε και την διακομματική επιτροπή αποδήμων της Βουλής.

Και βεβαίως η κάθε πολιτική παράταξη έχει τους δικούς της λόγους γι' αυτή την αδράνεια και αδιαφορία. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεπεράσει την εκλογική του ήττα και έχει περιπέσει στις εσωκομματικές του διεργασίες και διαμάχες. Η ΝΔ διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που παρουσίασε, απορρίφθηκε για διαφόρους λόγους τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την ομογένεια, ποιεί την νήσσα… περιμένοντας καλύτερες μέρες. Το δε ΚΚΕ, που είναι σαφώς αντίθετο στην ψήφο των αποδήμων, δεν έχει κανένα λόγω να ανακινήσει το θέμα. Το ΣΑΕ όμως γιατί αδρανεί; γιατί δεν κινητοποιείται τώρα που είναι ο κατάλληλος χρόνος που γίνονται όλες οι ζυμώσεις;  Τι περιμένει και γιατί;

Ας δούμε όμως εν συντομία τι προβλέπεται να γίνει και γιατί, τουλάχιστον από την μεριά των Ελληνικών κομμάτων. Κατ' αρχάς η κυβέρνηση μετά τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ομογένειας, φαίνεται να επανεξετάζει το θέμα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τόσο τις προτάσεις της ομογένειας όσο και της αντιπολίτευσης. Έτσι προσανατολίζεται πλέον στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου (ή ίσως σε συνδυασμό επιστολικής ψήφου και κάλπης για ορισμένες περιοχές…). Παράλληλα τείνει να αποδέχεται την λύση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και την αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 ώστε ορισμένοι εξ αυτών να προέρχονται από τους απόδημους. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις σε αυτό (δεδομένου ότι πλησιάζει πολύ τις δικές του θέσεις). Βέβαια προς στιγμή είναι απορροφημένο στην δική του προεδρολογία  και διαμάχη αλλά είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει μια τέτοια πρόταση της ΝΔ μιας και το όφελος απ' αυτήν είναι αμοιβαίο.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε πρόταση συμμετοχής των αποδήμων στις εθνικές εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα βγει κερδισμένο από την ψηφοφορία αυτή (δεδομένου ότι οι πλειονότητα των αποδήμων ψηφίζουν τα δυο μεγάλα κόμματα). Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αμφίρροπη στάση στο όλο θέμα. Η ουσία όμως είναι ότι η υλοποίηση ή όχι της συνταγματικής δέσμευσης για την ψήφο των αποδήμων έγκειται κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα.

Δεδομένου ότι σύντομα θα ανοίξει πάλι η συζήτηση στην Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο (όλο και περισσότερο ψιθυρίζετε ότι η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέο εκλογικό νόμο τις επόμενες εβδομάδες αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ), είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κινητοποιηθούν τόσο το ΣΑΕ όσο και όλοι οι ομογενειακοί φορείς (ομοσπονδίες, κοινότητες, κλπ.) και να πιέσουν ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί αυτή η συνταγματική επιταγή. Οι απόδημοι πρέπει επιτέλους να έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που να νοιάζονται πραγματικά για τα προβλήματα τους και να τα προωθούν στην Ελληνική πολιτεία. Θα κινηθεί όμως το ΣΑΕ και θα κινητοποιήσει παράλληλα την ορογένεια γι' αυτό το τόσο σημαντικό θέμα στην κρίσιμη αυτή στιγμή των αποφάσεων; Και αν δεν το κάνει το ΣΑΕ , τότε τι θα κάνουν οι οργανωμένοι φορείς που το αποτελούν; Μην περιμένετε βεβαίως τίποτε από την εκκλησία ή τις κληρικό-λαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΣΑΕ, καθώς στην πλειονότητα τους είναι αντίθετες στην συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές καθόσον θεωρούν -όχι πάντα άδικα- ότι κινδυνεύει η ενότητα του Ελληνισμού λόγω των κομματικών διαφορών που εξάγονται από την Ελλάδα στους απόδημους). Η ομογένεια δεν πρέπει να χάσει αυτή την μοναδική ευκαιρία.    

Άλλως  θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση με την εκάστοτε Διακομματική Επιτροπή για θέματα Αποδήμων της Βουλής  που αποτελείται από ντόπιους βουλευτές που νοιάζονται περισσότερο (αν όχι αποκλειστικά) για το πώς θα ικανοποιήσουν τους τοπικούς τους ψηφοφόρους και να επανεκλεγούν, παρά για τους απόδημους. Τώρα βέβαια αν τύχει λόγω της ιδιότητός τους ως μέλη της Επιτροπής να κάνουν και κανένα ταξιδάκι στο εξωτερικό δεν τους πέφτει και άσχημα !! Θα "ακούσουν" πάντα με το ίδιο ενδιαφέρον (όπως και οι προκάτοχοι τους) τα προβλήματα των αποδήμων για να τα μεταβιβάσουν στο "κέντρο" και βεβαίως θα δώσουν τις ίδιες υποσχέσεις (που ποτέ δεν τηρούν) για την επίλυση των προβλημάτων.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, από το 1996 μέχρι σήμερα, έχει αλήθεια κανείς δει ποτέ μια ολοκληρωμένη έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμων της Ελληνικής Βουλής που να αναφέρεται στα θέματα-προβλήματα των αποδήμων, τις ενέργειες που έχει κάνει η επιτροπή αυτή αλλά το σπουδαιότερο τα αποτελέσματα των ενδεχομένων ενεργειών της; Αλήθεια μήπως ξέρει κανείς τι ποσό δαπανήθηκε την τελευταία 10ετια για τις ανάγκες αυτής της Διακομματικής Επιτροπής και με τι ουσιαστικό αποτέλεσμα (πέραν των ταξιδιών αναψυχής των εκάστοτε βουλευτών); Αλλά αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο θέμα που αξίζει να ασχοληθούμε σε ειδικό άρθρο – ανάλυση (όπως επίσης και για τα οικονομικά του ΣΑΕ).     

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο εκάστοτε εκλογικός νόμος εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές, έτσι στην καλύτερη περίπτωση η υλοποίησή του νέου εκλογικού νόμου δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2011. Το μόνο θετικό είναι ότι μέχρι το 2011  υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα (και καμία δικαιολογία) για να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός και να υλοποιήσει την συνταγματική επιταγή που αφορά την ψήφο των αποδήμων.  

ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ