ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Πρόσεξα ότι ξεκινάτε την ερώτησή σας με τη λέξη "εκλογές" και κλείνετε μιλώντας και πάλι για "εκλογές". Αλλάζετε, μάλιστα, και την άποψη του κόμματός σας, που, έως πρόσφατα, έβλεπε τις εκλογές ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ". Για κάθε ζήτημα που αφορούσε τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, το μόνο που λεγόταν από την πλευρά σας ήταν πως κρίθηκαν, καταδικάστηκαν  και, ως εκ τούτου, δεν είχατε τίποτε άλλο να πείτε.

Τότε τις θεωρούσατε ‘'κολυμβήθρα''. Τώρα, όχι! Είναι κι αυτό, μια εξέλιξη. Οι εκλογές όμως είχαν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκάθαρα μηνύματα. Είχαν ισχυρή εντολή με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο αυτό αφορά, πρωτίστως, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος. Αφορά τις πολιτικές που απαιτούνται για να υπάρξουν λύσεις στα αιτήματα των πολιτών. Αφορά την Ελλάδα που προχωρά μπροστά.

Ολοκληρώνετε την ερώτησή σας, εκφράζοντας την υπόνοια για εκλογές πριν τη λήξη της επόμενης Συνόδου. Καταλαβαίνω την ανησυχία σας! Η κυβέρνηση όμως αυτή έχει ισχυρή λαϊκή εντολή. Έχει ως δύναμή της τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Είναι Κυβέρνηση αφοσιωμένη στο σχέδιο που συμφωνήσαμε με τους πολίτες για τη νέα τετραετία. Αφοσιωμένη στο έργο που οφείλουμε στην πατρίδα. Στο έργο που οφείλουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και το έργο αυτό ούτε το διαπραγματευόμαστε, ούτε το διακινδυνεύουμε.

Έρχομαι στο ερώτημά σας για τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Πρώτον: Και οι δύο υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη. Και είναι στη Δικαιοσύνη με δική μας πρωτοβουλία. Αυτό είναι το ουσιαστικό. Και ερωτώ: Υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιας αποφασιστικότητας αντίδραση; Έγινε ποτέ κάτι παρόμοιο στη διάρκεια των κυβερνήσεων του παρελθόντος; Είναι ή δεν είναι μια πολύ ουσιώδης διαφορά αυτή;

Δεύτερον: Η έρευνα της Δικαιοσύνης συνεχίζεται. Ελέγχονται τα πάντα. Ευθύνες, όμως, πολιτικών προσώπων δεν προέκυψαν σε καμία περίπτωση. Και όμως! Επιμένετε σε υπαινιγμούς. Και ρωτώ ευθέως: Εμπιστεύεται – ναι ή όχι; -το ΠΑΣΟΚ τη Δικαιοσύνη; Εμπιστεύεται – ναι ή όχι; – τους δημοκρατικούς θεσμούς;

Τρίτον: Οι ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για το θέμα των ομολόγων δεν σταμάτησαν. Μόλις προχθές έγινε η τελευταία συνεδρίαση. Την ώρα, μάλιστα, που κατατέθηκε, για δεύτερη φορά, η ερώτηση που συζητάμε, ήταν γνωστός ο σχετικός προγραμματισμός της Επιτροπής.

Τέταρτον: Νέα στοιχεία, που να υπαγορεύουν επανάληψη της συζήτησης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής δεν έχουν προκύψει σε καμία περίπτωση. Ό,τι είπαμε στις συζητήσεις που ήδη έγιναν, ισχύει και ισχύει στο ακέραιο. Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και θα σεβαστούμε απολύτως τις αποφάσεις της.

Πέμπτον: Σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη στην πράξη. Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν υπήρξε έμπρακτη αναβάθμισή τους. Και η αναβάθμιση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έγινε και με πρόσφατο νόμο, για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί στο πλαίσιο αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών: Λειτουργεί σε πλαίσιο που προτάσσει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα…

  • – την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών,
  • – τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα,
  • – την προστασία του δημόσιου, του συλλογικού, του εθνικού συμφέροντος.

Αυτές είναι οι αρχές, οι αξίες, οι στόχοι μας. Και από τις αρχές, από αυτές τις αξίες, από αυτούς τους στόχους αυτούς, εμείς δεν μετακινούμαστε ούτε εκατοστό!

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένα πολύ απλό σχόλιο. Εγώ έχω επαρκέστατο χρόνο να ενημερώνομαι πλήρως. Άλλοι δεν έχουν επαρκή ούτε μνήμη, ούτε γνώση των πραγμάτων. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών με Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποβλήθηκαν δεκατέσσερις και απορρίφθηκαν οι δεκατρείς αιτήσεις για Εξεταστικές Επιτροπές. Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις…

  • – για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου,
  • – για τις παράνομες ελληνοποιήσεις,
  • – για τις διαπλοκές στις επιλογές, στις προμήθειες, στα έργα των τότε κυβερνήσεων.

Έγινε δεκτή μόνο μία πρόταση: Η πρόταση που είχε υποβληθεί από τους τότε κυβερνητικούς βουλευτές και αφορούσε την παράδοση του Οτσαλάν. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Παριστάνετε ως Αντιπολίτευση τους καταγγέλλοντες για πρακτικές που σας κατέστησαν κατηγορούμενους – γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα – ως Κυβέρνηση. Κάνατε -και θα συνεχίσετε να κάνετε – λάθος όσο κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια! Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να κάνουμε τα ίδια. Γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Και, βέβαια, δεν δεχόμαστε κανενός είδους συμψηφισμούς. Υποστηρίζουμε ως Κυβέρνηση τα ίδια που λέγαμε ως Αντιπολίτευση. Ακολουθούμε ως Κυβέρνηση τις ίδιες αρχές που ακολουθούσαμε και ως Αντιπολίτευση. Είχαμε -και έχουμε- ανοικτό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά, την αυθαιρεσία, την ανομία. Και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη. Σεβόμαστε τους θεσμούς. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη. Όποια κι αν είναι η απόφασή της θα έχει τη συνέχεια που πρέπει. Κι αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν.

Και το σημειώνω αυτό. Θυμίζω, λοιπόν τι γινόταν! Τότε, η ίδια η Δικαιοσύνη, αφού ερευνούσε μια υπόθεση, αφού διαπίστωνε πολιτική εμπλοκή και αφού αναγκαζόταν, για το λόγο αυτό, να σταματήσει την έρευνα, διαβίβαζε το φάκελο στη Βουλή. Έστελνε εδώ το φάκελο και ζητούσε να υπάρξει συνέχιση της έρευνας, με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Και όμως! Η μόνιμη απάντηση της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν ένα αυθαίρετο ‘'όχι''. Και όχι μόνο αυτό! Σε κάθε περίπτωση οι εκφραστές της τότε κυβέρνησης λοιδορούσαν τη Δικαιοσύνη, εξαπολώντας εναντίον της υβριστικές επιθέσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Μιλούσαν για ‘'ποινικοποίηση της πολιτικής'' και ‘'πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης''.

Αυτά είναι που γίνονταν τότε. Και αυτά που γίνονταν τότε, δεν γίνονται σήμερα. Αυτά που γίνονταν στο παρελθόν, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα οτιδήποτε δημιουργεί σκιά  παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Σήμερα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές. Έως σήμερα ούτε υποβλήθηκε, ούτε -πολύ περισσότερο- απορρίφθηκε οιοδήποτε αίτημα της Δικαιοσύνης προς τη Βουλή. Και αυτό, οφείλετε να το αναγνωρίσετε. Σήμερα, τίποτε δεν συγκαλύπτεται. Σήμερα δεν χαριζόμαστε σε κανένα. Δεν συμβιβαζόμαστε με κανένα. Όποιος κι αν είναι. Σ' όποια θέση κι αν βρίσκεται. Ό,τι κι αν ψηφίζει.

Η διαφάνεια και ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος είναι βασική αρχή και προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Προωθήθηκαν στην κατεύθυνση αυτή και συνεχίζουν να προωθούνται σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις – το έχω αναγνωρίσει ήδη από την ίδια στιγμή – μπορεί, πράγματι, να αργήσαμε να κινηθούμε. Οφείλετε όμως να αναγνωρίσετε και εσείς, πως, όπου υπήρξε ζήτημα, όπου υπήρξε υπόνοια, υπήρξε άμεση παρέμβαση. Οφείλετε να αναγνωρίσετε πως ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλη την έκταση και όλα τα επίπεδα του Δημόσιου. Το αποδείξαμε και συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε. Δεν ανέχθηκα και δεν πρόκειται να ανεχθώ καμιά σκιά, καμιά πράξη, καμιά συγκάλυψη, που αποβαίνει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Δεν ανέχθηκα και δεν πρόκειται να ανεχθώ σε καμία περίπτωση καταστάσεις ανομίας, αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας.

Και να προσθέσω και κάτι ακόμα. Εστίες διαφθοράς, εστίες ανομίας, εστίες ανυπακοής στους νόμους δεν γίνονται ανεκτές. Είμαστε μετωπικά αντίθετοι. Είναι μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο χτες και το σήμερα. Είμαστε αποφασισμένοι. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη, είναι ισχυρή, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας. Τόσο στην περίπτωση των Ζωνιανών, μια και έγινε αναφορά, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η νομιμότητα θα είναι ισχυρή. Και η νομιμότητα δεν ξεχωρίζει κανένα. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους. Όποιοι κι αν είναι. Όπου κι αν βρίσκονται.