Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Εκδηλώσεις, αλλά και διαδηλώσεις, οργανώθηκαν στην Ευρώπη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της βίας, που υφίστανται οι γυναίκες.

Η μεγαλύτερη απ' αυτές έγινε, το Σάββατο στη Ρώμη, όπου 100.000 άτομα, κυρίως γυναίκες, κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους τη βία των ανδρών,  που αρχίζει από την οικογένεια  και που σε ποσοστό 94% δεν καταγγέλλεται, ενώ σύμφωνα με τις οργανώσεις, 7.000.000 Ιταλίδες, έχουν βιασθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.  Η αύξηση της βίας κατά των γυναικών είναι δεδομένη και στις μέρες μας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα ισότητας .

 

Η UNICEF στις σχετικές εκθέσεις της μιλάει για 3.000.000 ακρωτηριασμούς κοριτσιών στην Αφρική,  ενώ θεωρεί ότι η εκπαίδευση  των γυναικών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας.

Επίσης,  σήμερα, μια μοναδική σχετική έκθεση θα εγκαινιασθεί, στις Βρυξέλλες. Παιδιά  8-10 ετών, αντί να ζωγραφίσουν τον ήλιο, κατέγραψαν τις δικές τους εικόνες βίας εναντίον γυναικών. Τα παιδικά αυτά σχέδια επιλέχθηκαν  για να εκτεθούν στο Ευρωπαίο Γραφείο Συνεργασίας «Europe Aid», από ζωγραφιές περίπου 10.000  παιδιών, από τις  τέσσερις άκρες του κόσμου, που συμμετείχαν  στο διαγωνισμό με θέμα: «Η ισότητα των φύλων». Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Μάιο,  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η έκθεση, που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα, από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λουίζα Μοργκαντίνι,  θα είναι ανοικτή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ στην Ιταλία

Χιλιάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, διαδήλωσαν στη Ρώμη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα του ΟΗΕ κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες.

Μαζική ήταν η ανταπόκριση που υπήρξε στην έκκληση πολλών εκατοντάδων γυναικείων, φεμινιστικών ενώσεων για την πραγματοποίηση αυτής της διαδήλωσης "γυναικών για τις γυναίκες", όπως τη χαρακτήρισαν οι διοργανώτριες.

Στην αρχή της διαδήλωσης, που έγινε στο κέντρο της Ρώμης, γυναίκες κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Η βία των ανδρών κατά των γυναικών ξεκινάει μέσα στην οικογένεια και δεν έχει όρια".

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, οι οποίες στηρίζονται σε στοιχεία από έρευνες, "περισσότερες από 14 εκατομμύρια Ιταλίδες έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία στη διάρκεια της ζωής τους, τις περισσότερες φορές από τον σύντροφό τους ή από το οικογενειακό τους περιβάλλον" και "το 94% των βιαιοτήτων αυτών δεν έχουν καταγγελθεί".

Στη Βουλγαρία η ημέρα αυτή τιμήθηκε με την έναρξη της εκστρατείας «16 ημέρες κατά της βίας». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ, στην οποία συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενώσεις πολιτών. Σκοπός της είναι να πληροφορηθεί η βουλγαρική κοινωνία για τη βία που βασίζεται στις διαφορές φύλου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια περιφερειακή συνάντηση, στην οποία θα λάβουν μέρος αντιπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης και των χωρών των Βαλκανίων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο. Προβλέπεται η πραγματοποίηση εθνικής συνδιάσκεψης με θέμα το σταμάτημα της βίας στην οικογένεια.