Εδώ και δυο χρόνια, έχει ανοίξει ένας δημόσιος και ανοιχτός (αποσπασματικός) διάλογος για το θέμα της ψήφου των Ομογενών κυρίως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στο εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας. Διευκρινίζεται ότι  εδώ στις ΗΠΑ το θέμα επισήμως αποφεύγεται να συζητηθεί -πλην ελάχιστων και αποσπασματικών αναφορών τις περισσότερες φορές εκφράζονται ανευθυνούπευθνες θέσεθις και απόψεις αλλά ούτε και υπάρχει συγκροτημένη και δομημένη ιδεολογικά  άποψη που να έχει εκφραστεί δημοσίως σε όλη την Αμερικανική επικράτεια. Η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που έχει έκφραστεί  και κατατεθεί δημοσίως αλλά και αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους (κόμματα – υπουργείο Εσωτερικών- ΣΑΕ- Ειδική διακομματική Απόδημου Ελληνισμού κτλ)  είναι αυτή του κ. Πασχάλη Παπαχρηστόπουλου, ειδικού μελετητή και ερευνητή επί του συγκεκριμένου  θέματος  συνεργάτη και φίλου του Greek American News Agency. 

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα όταν πρώτο το Greek American News Agency από τις 19 Αυγούστου 2007 μεσούσης της προεκλογικής περιόδου αποκάλυψε τις  προθέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία και ντοκουμέντα ότι το θέμα παραπέμπεται στο… απώτερο μέλλον για να επιβεβαιωθούμε λίγες ημέρες αργότερα ανοίξαμε  το ζήτημα εκ νέου με μια σχετική έρευνα παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις όλων των κομμάτων  και  στη κατακλείδα δημοσίευσαμε σχετική αρθρογραφία του κ. Π. Παπαχρηστόπουλου.  Από την αρθρογραφία προκύπτει ξεκάθρα η πατρότητα της επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης -και αυτό κατατίθεται δημοσίως χωρίς προς αποκατάσταση της αλήθειας να υπάρχει ουδεμία πρόθεση εις βάρος της κ. Γιαννακάκη.       

Βρυξέλλες 12-12-2007

Αγαπητοί φίλοι

Πληροφορήθηκα ότι στην πρόσφατη συνάντηση (6-9/12/2007) των περιφερειακών συμβουλίων του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη και κατά την συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Ευρώπης κα Γιαννάκη είχε την τιμή να παρουσιάσει στους παρευρισκομένους την πρότασή μου για την Επιστολική Ψήφο.

Πληροφορήθηκα επίσης ότι η κα Γιαννάκη, εμφανιζόμενη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (?), ισχυρίστηκε δημοσίως και παρουσία της Διακομματικής Επιτροπής της Bουλής, τον υπογράφοντα ότι "υπέκλεψε" την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι την παρουσίασε ως δική του. Δια την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

  • 1. Η πρόταση που η κα Γιαννάκη παρουσίασε είναι ακριβής αντιγραφή της δικής μου πρότασης που έστειλα ο ίδιος προσωπικά (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) σε όλα τα Ελληνικά κόμματα αλλά και στα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ευρώπης ήδη τον Μάρτιο του 2007, αμέσως μετά την παρουσίαση του προτεινόμενου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.
  • 2. Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα βελτιωμένο κείμενο που είχε ήδη δημοσιευθεί από το 2005 στο διαδίκτυο σε αρκετά ομογενειακά sites[1]. Επιπλέον, το κείμενο αυτό είχε ήδη σταλεί ηλεκτρονικά από τον Ιανουάριο του 2006 σε όλα τα μέλη της τότε Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, την πρόεδρο της Βουλής κα Μπενάκη (που το διαβίβασε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών και μου απέστειλε αντίγραφο του διαβιβαστικού), καθώς και σε αρκετά μέλη του ΣΑΕ. Επιπλέον, μια βελτιωμένη έκδοση του αρχικού κειμένου (λαμβάνοντας υπ' όψη το προτεινόμενο νομοσχέδιο), απέστειλα εκ νέου τον Οκτώβριο του 2007 στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Νοέμβριο του 2007 σε όλα τα μέλη της νέας Διακομματικής Επιτροπής που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές. Σε συνέχεια μάλιστα της τελευταίας αυτής αποστολής, (κάτι που θεωρώ τιμή μου), αρκετά μέλη της Διακομματικής Επιτροπής επικοινώνησαν μαζί μου για να με ευχαριστήσουν ή ακόμη και να συζητήσουν την συγκεκριμένη πρόταση υλοποίησης της συνταγματικής αυτής επιταγής. Να επισημάνω (για όποιον ενδιαφέρεται για την απόδειξη όλων των ανωτέρω), ότι κατέχω πλήρες αρχείο όλων αυτών των ηλεκτρονικών αποστολών και επικοινωνιών από το 2004.
  • 3. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε ως έχει την πρότασή μου. Θεωρώ όμως απαράδεκτο (επιφυλασσόμενος παράλληλα για κάθε δικαίωμα μου) ότι εκπρόσωπος (?) του ισχυρίζεται δημόσια ότι υπέκλεψα την συγκεκριμένη πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ !!! Να υπενθυμίσω επίσης στην κα Γιαννάκη ότι είχα στείλει την πρότασή μου αυτή, (όπως έκανα και για όλα τα άλλα κόμματα της τότε Βουλής), ήδη από τον Ιανουάριο του 2007 στον κον Β. Πριμικήρη μέλος ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο για θέματα αποδήμου Ελληνισμού. Μάλιστα λίγες εβδομάδες μετά, σε σχετικό άρθρο του κου Πριμικήρη στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ", είδα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση να υιοθετούνται οι θέσεις μου. Αδυνατώ λοιπόν να κατανοήσω τους λόγους που οδήγησαν την κα Γιαννάκη σε αυτή την δημόσια θέση. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι κακός συντονισμός μεταξύ της κας Γιαννάκη και των υπευθύνων αποδήμου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν την ενημέρωσαν έγκαιρα για την προέλευση της θέσεως των.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας

Με εκτίμηση

Πασχάλης Παπαχριστόπουλος

Προσωπικά, θεωρώ απαράδεκτο εκλεγμένο μέλος του Κεντρικού ή περιφερειακού ΣΑΕ να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος οποιουδήποτε κόμματος. Το ΣΑΕ είναι και πρέπει να παραμείνει έξω από τις οποιεσδήποτε Ελληνικές κομματικές διαφωνίες ή διαμάχες. Θεωρώ και πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκλεγόμενοι εκπρόσωποι του ΣΑΕ είναι εκπρόσωποι όλων των αποδήμων Ελλήνων (ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ψηφίζουν), και έτσι θα πρέπει να λειτουργούν και εμφανίζονται.


 


[1] Το κείμενο έχει δημοσιευθεί ήδη από το 2005 και κατά καιρούς στα ακόλουθα sites: http://www.sofiatimes.com/http://www.kalami.net/,   http://www.metanastis.com/http://www.neoskosmos.com.au/071015/nk/apopseis/apopseis_02.shtml,

http://www.apodimos.com/arthra/06/Nov/EPISTOLIKH_PSIFOS_KAI_O_TROPOS_SYMMETOXHS_THN_PSIFOFORIA_TON_APODHMON/index.htm

http://www.greekamericannewsagency.com

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΠΟΥΛΟΥ η οποία κατατέθηκε και στα πρακτικά συμποσίου για τον Ελληνισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (20.10.2007)

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ 21 08 2007

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 30 09 2007

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ